TV-hez kábelezés kérdések

Fórumok

Lakásfelújításhoz tervezem a kábelezést. A TV-n kívül mindent ki tudok találni, de mivel évek óta nem követem a televízió technikáját, fogalmam sincs hogy ahhoz mi kell.

Van-e olyan megoldás, hogy a TV jel UTP-n megy a szobákig? Ezzel meg tudnám spórolni, hogy többféle kábelt kelljen behúzni. Vagy mindenképpen koaxot kell vinni mindenhová, ahol elképzelhető, hogy TV lesz? És a koax elegendő, vagy kell más is?

És olyat lehet (technikailag és jogilag), hogy egy előfizetésem van, de leosztom a jelet 3-4 TV-re és mindenki azt néz a saját dobozán, amit akar? Ha lehet ilyet, az csak koaxon működik?

Hozzászólások

Éppenséggel megoldható, hogy csak UTP-n menjen jel a TV-hez, de ehhez többnyire kell valami kiegészítő doboz minden TV-hez (pl. valahol van egy központi TVHeadend szerver a lakásban és innen UTP-n megy a jel a TV(k)-hez, ahol kell valami kliens.). Hogy ez mennyire megvalósítható, az a szolgáltatótól is függ, hogy kódolja a csatornáit.
Szóval az én javaslatom, hogy inkább vigyél koax és UTP kábelt (esetleg mindjárt többet, erősítő, HTPC...) minden TV-hez (a 230V-ot se felejtsd el :-) ), ezzel nem lesz gondod.
Jogilag a szolgáltatói szerződéstől függ, hogy hogyan osztogathatod. A DIGI pl. ezt nem korlátozza és az extra csatornák kivételével kódolatlanul jön a DVB-C jel, tehát, ha a TV-d képes fogni, akkor annyi TV-n nézed a lakásban, ahányon akarod. Más szolgáltatónál előfordul, hogy minden TV-hez külön kártya kell, amelyik szolgáltató pedig IPTV-t szolgáltat, ott nyilván elég csak az UTP, de ha bármikor váltanál, hiányozhat a koax.

Milyen tv szolgáltatásod van? Kábeltv-hez kis távolságra elég lenne valami balun trafó pár:
http://muxlab.com/wp-content/uploads/2012/10/CATV-Balun-II-Application-…

Közben találtam még ilyet:
http://www.ostelsat.hu/balun_keszlet_utp_passziv_tv-lan_signal_2_db__R9…

MindigTV-hez a tetőantenna után kellhet egy erősítő.
Műholdas (tányéros) tv-nél meg nem tudom, hogy a fejegység milyen frekisávra konvertál (1 GHz felett már nem hiszem, hogy működik a balun). Valamint a fejegység az áramot a koaxon át kapja ha jól tudom (egyes földi antennák, beépített erősítővel szintén) úgyhogy emiatt is felejtős lehet.

A szétosztás is az szolgáltatás típusától függ. Analóg kábeltv-t úgy osztassz, ahogy nem szégyelsz, erősítő és splitter potom áron.

Fura. Az én kölkeim nem igénylik már rég a TV-t.
Net legyen, oszt béke van.

A Mindigtv és az UPC nem ugyanaz, és az UPC-nél is van analóg/digitális meg műholdas csomag, még mindig nem tiszta melyiket használja a kérdező. Kell hozzá beltéri egység, vagy kódkártya a tv-ben?

kisbetu: Mindigtv esetén az alapcsomagokat akárhányfelé oszthatod, a fizetősökhöz kártyaolvasós beltéri/tv kell a megfelelő kártyával. A jelminőség viszont nagyon változó, hisz nem mindegy, milyen messze vagy az adótól, milyen antennád van és milyenek a terepviszonyok.

Ha tudod, hogy a csőbe milyen kábel megy, nem árt a csövezés után be is húzni, arra az esetre, ha a vakolást végző jómunkásember esetleg egy-két helyen összenyomja a csövet. Persze ha van olyan jó érdekérvényesítő képességed, hogy ki lehessen vele javíttatni a dolgot, az más.

Hasonlo cipoben jarok en is (lakasvasarlas utani felujitashoz kell megtervezni a kabelezest).

Nalam a T lesz a szolgaltato. A telefonos erdeklodes utan az derult ki, hogy vagy optikat vagy koax-ot huznak a bekotesi ponthoz (ez attol fugg, hogy ahol elofizetsz, milyen a halozat), innen viszont minden esetben utp megy tovabb a set-top boxba es a routerbe (ha akarsz hasznalni) is. Konkretan a XII. keruletben (Orbanhegy) optika van, es abban az esetben tenyleg igy mukodik. Az uj helyunkon koaxon jon majd a tutisag, de elvileg az o modemjuk utan valtozatlan lesz a kabelezes (tehat 1 utp a routerbe, 1 utp a set-top boxba).