Skype for Linux 5.2

 ( traktor | 2017. május 16., kedd - 12:10 )

Nem láttam, hogy a hírfolyamban lett volna, de múlt héten megjelent az 5.2-es Skype for Linux (még mindig béta). A changelog nem túl hosszú... viszont a skype.com-ról már ezt lehet letölteni, nem a korábbi 4-est. Ha jól rémlik a korábbi 5-ös (5.1-es?) béta megjelenésekor a default letöltés még a 4-es volt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem a skype-4.3.0.37-fc16.i586 verzió van fenn jelenleg, így Fedora 26-on. :) Viszont óvakodom a frissítéstől, sokat fejlődött az eltelt években a privacy magasról lepottyantása, s nem tudom, hogy mennyire lesz tele reklámokkal.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A privacyról nem tudok, elvileg megette a fene, mióta minden központi MS szerverről megy, nem decentralizált hálózatban, ahogy rég. Reklám viszont nincs az 5.2 bétában, ahogy előtte az 5.1 bétában és az 5 alfában sem volt. A legtöbb linuxos tárolóban még a 4.3.0.37 van, mert az a legutolsó natív alkalmazás, de erősen kérdéses, hogy a MS mikor tiltja le a használatát. Előbb-utóbb nem úszod meg a váltást.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988 @ Prohardver Fórum

Néhány ismerős miatt kell a Skype, de használok p2p VoIP-ot is. Egy terminálos alkalmazás, Seren a neve, Opus codec-et használ.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem is ez van fenn elementary OS Lokin. Eszem ágában sincs frissíteni, ez még működik, tkp. úgy, ahogy kell neki. A "webes" verzió egy kalap szar.

Jol latom hogy ez gyakorlatilag a Skype Web egy ablakba beagyazva?

Update: ugy nez ki igen. Ez is Chrome/Chromium ablakot futtat belul. Az osszes olyan funkcio hianyzik belole amiert az ember szeretne nem webes Skype-ot hasznalni, pl. screen sharing.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears | Refactor Zone

Igen, mert Electronban fejlesztik, ha jól tudom és az Chromiumban fut.

Az nagy boldogsag, plane hogy a Chrome azert Linuxon eszi az eroforrast rendesen. Aksi ido Firefox-szal 6 ora, Chrome-al 5. (Hianyzo GPU tamogatas meg ilyesmi.)

Ha mar meg kell alkudni az "ordoggel", sztem maradok a Franz-nal, az legalabb tobb fele messengert tud.

(Egyebkent ilyen szempontbol a Slack a legrosszabb. Szinte realtime lehet nezni ahogy fogy az aksi amikor hasznalod.)

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears | Refactor Zone

A screen sharing, videóchat, csoporthívás megy vele, de az nekem sem tetszik, hogy lényegében egy Chrome-ablak, ennyi erővel használhatnám a webes Skype-ot.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988 @ Prohardver Fórum

Legalább van valami. Ha nem létezne ez a shortcut, eszükbe se jutna natív alkalmazást fejleszteni, lehet egy ponton dobták volna a meglévő támogatását, aztán nem lenne semmi. Az aztán jobb volna :)

Na ezt jó tudni.

Screen sharing nélkül, számomra, használhatatlan.

appear.in

Az sem tökéletes, múltkor azon próbáltunk valamit... és nem akarta mutatni a desktopom win alól. Amikor lekapcsoltam, akkor frissült egy képkockát. Igaz kellett egy chrome plugint is telepíteni és nem tudom hogy esetleg kellett-e volna amiatt böngészőt újraindítani.
Minden esetre sosem gondoltam volna, hogy valamihez képest a lifesize cloud-os konferencia jobb színvonalú tud lenni. Még mindig a skype szokott lenni a legstabilabb. Csak sajnos linuxon gyenge lábakon áll, még mindig.

Ha belegondulunk, ez az első MS termék linuxon. :)

Hát tuti nem :)

https://code.visualstudio.com/download
Ez biztos korábban volt így kapásból, de még lehet mondanak 10-en 20 másik dolgot

Csak trollkodtam, de elrontottad! :(

64 bites verzió Debian Jessie alatt, müködik már a webcam is.

--
robyboy

Eddig nem ment?

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Már nem emlékszem, hogy melyik verziónál kezdett el működni, de az elején még nem ment. Lehet, hogy valahol az alpha-béta között oldották meg.

--
robyboy

De.

Sosem volt vele gond.

Korábbról:

"Video calling and calls to landlines and mobiles are coming soon to Chrome browsers in Linux and Chromebooks, so stay tuned to the Skype blog for upcoming updates."

--
robyboy

Bocsánat, én nem a böngészős változatról beszéltem, hanem a natív skype programról Linux alatt.

ah ok. Féreértettük egymást.

--
robyboy

Hát... khmm....

Egy jó pont, hogy végre le lehet tölteni a küldött fájlokat, nem kell értük böngészővel felmászni a skype.com-ra, de amit a kezelőfelülettel tettek azt büntetni kellene. Nem lehet (legalább is nekem még nem sikerült) a kontaktokat és a chat felületet szétválasztani 2 ablakká. Az ismerősök listájában minden ember olyan rohadt szellősen széles sávban van megjeleníteve, hogy az ember nem győz scrollozni. Még nem tudom, melyik verzió hülyeségei zavarnak kevésbé, de gyanús, hogy a 4-esé.

Jól látom, hogy x86-os verzió nincs és nem is lesz?

Mivel x86-os Chrome sincs, így meglepő lenne, ha a kedvükért a gugli (back)portolta van :D

32 bites Chromium van. Azon nem működne?

Írni kell nekik sokat, hogy van rá igény

Vajon van lehetőség 32 bites verzió letöltésére is .deb csomagban? Lányom őskövület laptopjára a 32 bites lubuntu rendszerre külön szórakozás volt megtalálni a megfelelő tárolót és onnan letölteni, mert a skype.com -on csak 64 bites csomagot találtam...

Akkor úgy látszik, mégis frissítenem kéne.

Nekem csak a skype miatt vannak 32 bites libek a 64 bites Debianomon.
Ha már van 64 bites csomag, ezekre nem lesz szükség a továbbiakban.

Épp valami hasonlót akartam mondani. Eddig csak 32 bites Skype volt Linuxra, ezek szerint most meg csak 64 bites van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A legutóbbi stabil 4-es verziót nem lehet az új Linux-os 5.2-esel hívni: instant vonalszakadás.

Én már régebben is tapasztaltam ilyet, akkor az nálam volt a 4-es linuxos, a másik oldalon az „5-ös” Windowsról. Akkor fordítva működött: ha én hívtam a 4-esről akkor felállt a kapcsolat. Sose jártam utána a dolognak, elkönyveltem, hogy ez van. Aztán elindult a Skypeforlinux dolog meg nem is nagyon volt már szükségem ilyenre.
______________
"If you immediately know the candlelight is fire, the meal was cooked a long time ago."

Még a régi verziót használom (2.xxx-es talán), ma jött emailben figyelmeztetés, hogy elsejétől le fogják lőni. Érdemes ezt feltenni, vagy inkább keresek valami alternatvát?
Köszi

Ha elolvasod az MS adatvédelmi nyilatkozatát, szerintem keresel alternatívát. Lényegében azt is gyűjtik, milyen kenőcsöt használsz aranyérre. Hely, név, ismerősök, telefonszám, IMEI, a jelszavaid, szokásaid, stb.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kicsit off, de ide kapcsolódik:

Mit érdemes használni Skype helyett, ami ugyan ilyen tudású?

A Viber, Messenger ugyanilyen gyűjtögető életmódot folytat.

Az ugyanilyen tudással van a baj. Én használom a Seren nevű terminálos VoIP alkalmazást, ez közvetlen p2p kapcsolat a két gép között, nincs közte szolgáltató. Az más kérdés, hogy kell tudnod a partner IP címét vagy kell dinamikus dns.

http://holdenc.altervista.org/seren/


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még egy kérdés, hogy hány partnerrel tudod rendesen tartani a kapcsolatot így, és hogy veszed rá őket, hogy használjanak még egy programot, és dobják az egyébként jól bevált skype-ot.

Őszintén szólva egyetlen partnerrel beszélgetek Serenen, bár ezt szerintem néhánnyal tudnám növelni. Nyilván nem tudnám rávenni minden ismerősömet, ráadásul portot kell forwardolni NAT mögé, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud csinálni, meg tűzfalon portot nyitni, és a címzéshez eléggé kell a dinamikus dns. Van nehézsége, de előnye is, nevezetesen nem kell ilyen gyomorforgató „adatvédelmi” szabályzatot elfogadnom. Tegyük hozzá, szépen megfőzték az állampolgárokat, 10-20 éve még nem voltak ennyire gorombák ezek a szabályok. A közösségi médiával elérték, hogy az emberek többségének nem fontos a privacy, fillérekért megb.szná az anyját nyilvánosan egy TV show-ban. (Bocsánat a közönségességért, de nagyon kiakaszt az, ahová süllyedtünk, s meglátásom szerint ez még nem a gödör alja.)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kár, hogy igazat beszélsz... az alja még odébb van...

By

dzsolt

(Nem olvastam még el:-) ) De ezeket a linux desktop klienssel hogy gyűjtik össze? Hacsak a home könyvtárban bele nem túr dolgokba.(?)

Úgy tudom, már nem p2p, hanem centralizált a Skype, az MS szerverein megy a forgalom. Hang, chat, video, minden. Ráadásul valóban felolvashatja a /home-ot, de akár a /etc-t is.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én éppen pont leszarom, hogy miket gyűjtene a májkrémszaft, mert van neki egy külön user linuxon, csak azon a gépen és csak az ő nevében fut amikor fut, pár haverral megy rajta a chat kis intenzitással,és kb. akkora titkok mennek át rajta hogy akár a microsoft.com/index.html-be is betehetik, az se zavarna senkit.

Viszont ami érdekes az a használhatósága és az erőforrásigénye. A mostani megeszik 70 mega RAM-ot és 0 procit (4.3-at használok, nekem is jött levél), ettől többet nem nagyon szánok erre. Ha valami chrome alapú kliens (kvázi webapp) a "natív" kliens amit a ms nyújtani tud, hát akkor megy le a rákba ez a szar, aztán haverokat is megpróbálom átterelni valami másra.

+1
Jelen esetben a Telegrammot nézegetem.... a megbízhatóság érdekel és persze a kémkedési "faktor" :DDD Félek nem jobb a helyzet :(
--
Karesz
www.fotokaresz.hu

En a magam reszerol valtottam Telegram-ra. Van android kliense, es van linuxos kliense is.

Teljesen megbizhatoan megy, a hanghivas se rossz, bar meg elesben kulfoldon nem probaltam, csak ilyen teszt jelleggel (Mo-on).

Elotte Signal volt mar skype helyett. De zavart, hogy linuxos desktoppal nem tudok hozzaszolni.

Van matricatamogatasa is, ugy mint a Vibernak, igy a legnagyobb akadaly is elgordult a bevezetese elol.... :)

Van bundas jezusos matricaszett is:) Azt napjaban egyszer beteszem...

Sajnos screen sharing-et nem tud. Vagy en nem talalom.

Botot meg nem irtam, de foglalkoztat a gondolat.
A linuxos desktop kliense nagyon korrekten meg van csinalva.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Telegram +1

mergedes...

Most hallok először a Telegramról. Fel is telepítettem Pc-re meg Androidra. Eddig egyetlen egy ismerősömnek sincsen telegramja :D

Nagyjából ez a baj minden jó megoldással :)

Kár, hogy telefonszám kell a regisztrációhoz, különben kipróbálnám. Skype abban a pillanatban búcsúzott a gépemtől, amikor kínszenvedések árán lehetett a kamerát működésre bírni. Az enyémen nem gond, de hogy adjak az ismerősök kezébe olyat, amiben magam sem vagyok biztos. Szerencsére nincs számottevő ismerős a használói között. Jó lenne valahogy a FaCa Messengert száműzni még...

By

dzsolt

Miért baj az? Ha annyira félted a telefonszámodat tőlük (ami szerintem inkább spam megelőzés miatt van) akkor használj valami instant sms szolgáltatást (kapsz egy számot amin tudod fogadni az aktiváló sms-t egy online felületen)

Van tapasztalat?

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Kipróbáltam. A manapság sajnos nagy divatnak számító Electron appok szokásos erőforráséhsége mellett a videohívás sem akart normálisan működni.

Egy ideje próbálom már a Wire messengert, ami nem tökéletes megoldás (Electron desktop app), de véleményem szerint ez áll az ideálishoz legközelebb.

Továbbá úgy tűnik, biztonsági szempontból sem rossz választás:
https://www.securemessagingapps.com/