2 hét múlva ...

... repülök Svédországba, 2 hétre.

Linköping az uticél, az ott működő 2G tesztkörnyezet üzemeltetését kell átvenni. Egyelőre úgy néz egyedül megyek...

Jó helynek néz ki, kis ~100.000-s egyetemváros, nagy tó a környéken, és a Svéd Légierő Múzeum... Ez ráadásul ingyenes.

Ami ugyebár nehogy célpont legyen... (bár Svédország nem NATO tag). /szerk nyilván a múzeumnak otthont adó katonai repülőtérre gondoltam /szerk

Jelenleg (lehet hogy én vagyok a pesszimista, én inkább reaálistának érzem magam), úgy érzem 1 lépésre vagyunk egy jó kis világégéstől kialakulásának, nagyon valós lehetőségétől.

Nézzük csak pl. Szíria esetét.

Nem akarom elemezgetni, hogy ki követte el a vegyi támadást. Megtörtént a (szintén nem akarom elemezgetni, hogy jogos volt -e ) válaszcsapás az USA részéről, a szír légierő bázisa ellen.

Na már most Szíria Oroszország erőteljes támogatást élvezi. Orosz légierő gépei, szíriai támaszpontokról végeznek bevetést, amit szintén orosz földi légvédelmel védenek ( Sz-3(4)00 ) .

Eddig, elkerülendő a véletlen "baleseteket" , az USA és Oroszország közötti bármilyen fegyveres csetepaté kialakulását, volt egy egyezmény, ami garantálta, hogy a két fél minden információval rendelkezni fog egymás repüléseiről, bevetéseiről, hogy véletlenül se vegyenek célba oroszok amerikai gépeket, és viszont.

Na most, miután az USA támadott egy légibázist, amit az oroszok bázisként használtak (állítólag szóltak előre, ezt nem tudom ellenőrizni), az oroszok ezt az egyezményt felmondták.

Innentől, szerintem bármilyen meggondolatlan amerikai légi hadművelet az orosz légvédelem, és a vadászgépek bevetését fogja maga után vonni, előre elkönyvelhető veszteségekkel, mindkét részről.

Kész is az első olyan konfliktus, ahol több orosz harci repülő több amerikai harci repülő ellen harcol, közvezlenül, amire még a hidegháború 40 valahány éve alatt se volt példa.

A folytatás szerintem boritékolható, egy ilyen után egyszerre fognak a világ minden "forró" pontján egymásnak feszülni az érdekek... És nem csak szájkarate lesz...

Hozzászólások

A múzeumot ne hagyd ki. Idő híján én csak átfutottam a kiállított gépeket, pedig egy egész napot el lehet ott tölteni.
Ha eljutsz Stockholmba, a Vasa-múzeumba feltétlenül menj el.

Stockholm már megvolt, 5+3 hetet voltam ott, október - november - decemberben :D
Vasa muzeum is pipa.
Légierő múzeumot nem is tervezem kihagyni, imádom a Saab gépeket, amióta az eszemet tudom, főleg a Viggen jön be valamiért nagyon. Ha lehetne, még arra se sajnálnám a pénzt, hogy egy kétülésessel elvitessem magam egy körre !

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Köszi a szótárt. Amúgy az előző 5+3 hetes utazás során az volt a tapasztalatom , hogy az áruházakon , élelmiszer válogatáson kívül nincs szükség Svédországban svéd nyelvismeretre... a talponálló hamburgerestől a sarki zöldségesen át az egyszerű vasutasig mindenki tud angolul. Öt hét alatt egy büfés árupakoló lány volt az egyetlen aki nem tudott angolul megszólalni nekem :D

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Ez engem is meglepett. 4-5 éves gyerektől a nagymamáig mindenki beszél angolul.
Ami számukra furcsa volt, hogy párom mindenütt készpénzzel akart fizetni. Kelet-Európában felcseperedett emberként nem szívesen dugom a bankkártyámat az útszéli parkolóautomatába, de sok helyen nem volt más választásom.

Más: a svédeknél nem volt akkora szenzáció, de a dánoknál érdemes a fagyit kipróbálni.
Valahogy így néz ki: https://9gag.com/gag/a3YrY01/danish-ice-cream

Ugyan ne higgy el mindent amit a médiában látsz.
Gondold csak végig. Történik egy gáztámadás egy teljesen kiszámíthatatlan háborús övezetben, 86 áldozattal (köztük 33 gyermekkel).
Amerika válaszcsapásul 59 Tomahawk rakétát (cirka. 1.89 millió dollárt/db) indít, ami telibe kap egy támaszpontot, összesen 6 katona és 9 civil (köztük 4 gyermek) halálát okozva. Mindenféle katonai és politikai előképzettség nélkül tegyük fel a kérdést:
Milyen katonai bázis, ahol az összes fedezék, épület és bunker szétlövése összesen 6 katona halálát okozza? Milyen erők és felszerelés állomásozhat egy ilyen támaszponton? Hogy lehet, hogy több civil al meg, mint katona? Mit keresnek civil gyerekek egy polgárháborús országban működő, katonai támaszpontot?
Józan paraszti észt használva, a legegyszerűbb magyar analógia, a tök üres kiskunlacházai reptér szétbombázása és az ott héderező őrség és fémgyűjtő, fosztogatók felrobbantása lenne.
A szíriai TV felvételeit nézve, a hangárok nyitva voltak és tök üresen álltak, mikor a bunkerrombolók szétvitték őket.
Feltehetjük a kérdést, akkor mi értelme volt ennek az egésznek? A válasz politikai színjáték.
Maga a gáztámadást bármelyik fél végrehajthatta, mindenkinek lett volna rá indoka és nyert volna rajta. Amerika, Oroszország, ISIS, Törökország, Izrael, Aszad, vagy épp valamelyik bekattant tábornoka.
Amerikának volt erre a leginkább szüksége. Trump egyik igérete az volt, hogy rendet tesz Szíriában. Az Orosz cirkálórakétás akció óta nem volt amerikai erődemonstráció, mert Aszad nem adott rá okot. Végül, de nem utolsó sorban, valakinek, a haverok közül, pótolnia kell ezt a 59 lejárt szavatosságú rakétát.
Milyen kihatása lesz ennek a szíriai konfliktusra és a világpolitikára? Nem sok.
Az oroszok ugyanúgy bérbombáznak tovább egy másik reptérről. A törökök ölik a kurdokat és területeket csatolnak el. Az izraeliek ugyanúgy hordják üdülni a terro sérült civileket. A mókamesterek, pedig ugyanúgy robbantgatnak és gyilkolásznak a civilek között.
Közben Trump örül. Az EU és a fél világ tapsol. Putyin durcizik egy kicsit a látszat kedvéért.
Egyedül az értelmes ember teszi fel csendben a kérdést. Vajon megérte-e 11 felnőtt és négy gyerek halála, hogy pörögjön egy picit az amerikai hadigépezet és pár millió amerikai úgy érezze egy tökös férfi vezeti? Megérte, hogy pár politikus tovább játszathassa a péniszmérősdijét?

A múzeumot ne hagyd ki. Szép példája annak, hogy milyen az mikor egy szorgalmas, praktikus emberek, meg akarják őrizni a szuverenitásukat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Direkt nem akartam ennyire elemezhetni, de ha már belekezdtél, megállapíthatom, hasonlóan gondoljuk.

Egy kivétellel: ezen a gáztámadáson csak Assad nem nyert... ezért nem is gondolom, hogy ő volt. Nyert helyzetben van most kb. az oroszok támogatásával. Semmi értelme nem volt gázt használnia lakott területen, ami válogatás nélkül öl. Főleg hogy a támadás előtt 3 nappal jelentette ki Trump, hogy már nem tkeinti elsődlegesnek Assad eltávolítását! Kérdem én akkor miért csinált volna olyat, amivel magára haragítja a nyugatot ?

Másik: szarin gázos támadás volt... mindenki azt állítja, bizonyítékokat megint csak annyit hallottunk hogy "tuti Assad volt". Na ha ez tényleg szarin gázos támadás lett volna, akkor a halottakat nem gumikesztyűben , sima pormaszkkal rakosgatták volna ahogy a képeken látható volt.

Én azt mondom, hogy ez simán egy mondvacsinált, vagy megrendezett dolog volt, hogy a válasz erőfitogtatás lehessen , pl. Észak Koreának. Amivel egybecseng az is hogy egy napja indították el oda az egyik repülőgéphordozójukat, az USS Carl Vinsont a Strike Group 1-al.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

+1 / Megrendezett színjáték, sokaknak szóló üzenettel. Gondolom az sem véletlen, hogy az oroszok korábbi 24 cirkálórakétájára, 50+ volt a válasz. Egy ilyen, a tárgyalóasztaloknál és adott esetben, megfelelően és főleg "olcsón" "nyomatékosítja", a világhatalom elnökének kijelentését. (Az, hogy egy háborús konfliktus megoldásának folyamatában, hány emberélet árán, a másik oldalon elméletileg hány emberéletet "mentenek" meg, - a tábornokok számára mindkét oldalon, - sajnos, pusztán csak matek.)

az én félelmem továbbra is az, hogy bármi is zajlik a tárgyalóasztaloknál, ha egy viszkető kezű cowboy, vagy egy harcias kozák keze megremeg a ravaszon, azzal világháborút indíthat el. Utólag már nem fog számítani hogy ki lőtt először , és hogy jogos volt e.

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Tegyuk hozza az elejehez, hogy az amerikaiak szoltak az oroszoknak, hogy "ne legyetek arafele, mert lovoldozunk".
Ezt az oroszok tovabbadtak Asszadnak. Innen 2 opcio van tovabb:
1) par balfaszon kivul mindnekit lekoccoltatott
2) direkt otthagyta oket, hogy martirhalalt haljanak a sajat nepuk lemeszarlasaert folytatott harcban...
{3) kibaszott fegyverraktar, nyilvan nincs ott 6190 ember}

A katedrálist is érdemes megnézni, nekem nagyon tetszett. Amikor voltam, pont egy ingyenes koncert volt benne, nekem az is bejött.
--
Csaba

Ne aggódj a világháború már nagyon régóta tart, csak teljesen más a természete mint az elsőnek és a másodiknak (többek közöttt abban más, hogy a kibertérben, a médiában, a propaganda- és dezinformáció-terjesztésben nyilvánul meg).

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows