Owncloud alternatívák

 ( Anonymous | 2017. április 2., vasárnap - 17:18 )

Fogtam egy elfekvőben lévő régi laptopom (asus xf52), felhúztam rá egy owncloud-ot, mondván jó lesz a munkamappám szinkronizálására (két gép közt is, backupnak is)

http://imgur.com/a/3kHko

A gép nyilván nem egy erőmű (hát még ha PIII-mal kezdtem volna), tudtok-e esetleg jobb alternatíváról, vagy érdemes az owncloud-on faragni, optimalizálni? (backend mysql, amúgy minden alapbeállításokkal fut)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Oszt' mennyi a swap használat?

Meglepően semmilyen. Memóriából úgy 500 MB van épp használva, swap semmi, procihasználat is elenyésző, pedig folyamatban van a szinkronizálás. Mondjuk most épp két napot ír hátralévő időnek :)

Ha csak két gép közt kell ott van a Bittorrent. WAN-on nem próbáltam, de belső hálózaton szépen teszi a dolgát.

Igazából két gépről van szó, de szeretném, ha a szinkronizálás menne akkor is, ha épp úton vagyok az egyik géppel. Bittorrenttel hogy működne a dolog? Folyamatosan változó fájlokról van szó, a cél az volna, hogy nulla közreműködéssel mindig a legutolsó változat legyen mindkét gépen, hogy bármelyiken is állok neki dolgozni, azonnal kéznél legyenek a dolgok.

btsync az aktualis halozaton kuldi az adatokat. Ha LAN-on elerheto a masik fel, akkor onnan. Sebessegtul fuggoen valtozasok eleg gyorsan szinkronizalnak (par masodperctol nehany percig)

Mukodik tobb gep eseten is, igazabol minel tobb gep, annal kisebb terheles jut egy gepre: https://www.resilio.com/

Btsync, erről nem is hallottam, elmentve. Valamiért a klasszikus torrentezés ugrott be, és nem igazán értettem azzal hogy volna megoldható a problémám

Hello,

Ha csak a file megosztás, backup részét használod akkor https://www.seafile.com/en/home/

Gyorsabb, és egyszerübb vele az élet.

---...---
TLoF

+1 seafile -ra, owncloudról váltottam annó huh régebben ..

Bár a community editionban néha vannak gondok egy-egy seafile-server upgrade esetében (bár inkább major verzióknál :) De nem sűrűn és arra is adnak ki fixet.

Köszi a tippet, kipróbálom, a weboldal alapján megfelel az igényeimnek. Egyébként még nem tudom pontosan mik azok az igények, arra szeretném használni, mint amire egyébként dropboxot használnék. (Egyébként eleve azt használnám, ha nem gondolnám rossz ötletnek egy nem általam hostolt szolgáltatásra bízni a munkamappámat)

Update:

Nagyon köszi a tippet, tekintve, hogy alig 5-10 perc alatt femásolta a többszázezer fájlt/3 gigát, azt hiszem sikeresnek tekinthetem a tesztet, a többi kiderül használat közben (azért van egy biztonsági mentésem a felszinkronizált dolgokról)

Pár furcsaság volt, például úgy álltam neki, hogy az üres library-t szinkronizálom le a gépre, majd abba másolom be a fájlokat. Azt vártam, hogy nekiálljon szinkronizálni, de nem történt semmi. Fordítva (helyi mappát jelöltem szinkronizálásra új library-be) ment.

sub

+1

Ugye nem SQLite-ot használsz hozzá?

Egyébként meg:
Nextcloud: https://nextcloud.com/ :D
Syncthing: https://syncthing.net/

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Nem, nem :) Mysql. Bár tény, hogy minden más tekintetben alapbeállítással fut minden.

Ha jól látom a NextCloud OwnCloud fork, egyelőre azt hagyom, a másikra ránézek ha a SeaFile nem jön be (épp most települ)

A NextCloud nem csak egy sima fork. Ahogy én kivettem, nextcloud néven fut tovább az egész owncloud, tehát ha eldőlt, és owncloud/nextcloud vonalat preferálod, akkor NextCloud-al fojtasd.

A SeaFile nagy előnye a desktop szinkronizálás. Az Own/NextCloud webdav-on keresztül szinkronizál, ami rém lassú sok fájl esetén, a Seafile saját protokollt használ, ami nagyságrendekkel gyorsabb, viszont komplikáltabb telepíteni/karbantartani. Jelenleg a kettőből csak az Own/NextCloud támogatja a LibreOffice Online-t ha ez neked fontos (böngészőből szerkesztheted a fájljaidat), a seafile elvileg a 7-es verziótól fogja támogatni az ingyenes kiadásban.

Azt hiszem egyelőre maradok a seafile-nál, ha nem fogok nagyon szívni az upgrade-ekkel. A telepítés nem volt bonyolult, ha a frissítés sem bonyolultabb, akkor nincs okom a panaszra :) Online szerkesztés nem igazán van tervben, de jó tudni, hogy ilyesmik is jönnek.

Bár a NextCloud fork, de a szinte a teljes a fejlesztő csapat a NextCloudhoz ment.

--
KaOS Linux user -because KDE is kool :)

Syncthing +1

Ugyan csak telefon és gép közti szinkronizációra használom, arra nekem bevált.

- - -

A syncthing is nagyon jó. Ha nagyon sok kicsi állomány van akkor nem annyira hatékony. De van hatalmas előnye is. Teljesen decentralizált.

Hmm látom más is írta.

+1

+1

Én egy NAS-on (512 RAM)használom, elfogadható sebességgel fut, igaz csak 2-3 kliens használja.
Nemrég migráltam nextcloud-ra, mert az Arch dobta az owncloud-ot.

a sikerhez kevés RAM-ra optimalizált Mysql (MariaDB), Apache, és php kell.

Az első szinkronizáció mindig fájdalmas (=k.lassú), akár mi is van alatta, mivel nem az adatmennyiségtől, hanem a szinkronizálandó állományok számától függ.

De utána, amikor már csak kevés file-t (~300) kell egy menetben szinkronizálni, nincs vele baj.

--
zrubi.hu

a k.lassú nem kifejezés. De valóban, ha az első szinkronizálást végigszenvedi az ember, utána működik szépen.

owncloudot használok, kicsit lassú webes felülete (gyenge vas), de használható.

Mi is ownCloud-ot használunk kb 50 aktív felhasználóval, de erősen tervezgetjük a migrálást Nextcloud-ra

Előtte nézzétek meg a SeaFile-t is, mert lehet, hogy jobban járnátok vele.

Igen, én is szeretnék SeaFile-ra migrálni, viszont nem találtam jó leírást a migrálással kapcsolatban. Nem lenne jó több százezer fájlt és néhány TB-ot újra szinkronizáltatni a felhasználókkal

feliratkoztam

+1

En a fork ota migraltam nextcloudra owncloudrol a cegnel es otthon is. Egyszeru, hiba nelkul tortent minden. Frissitesek egyszeruek, desktop es telefonos kliensek teszik a dolgukat, smseket, kapcsolatokat es jegyzeteimet is tudtam eddig rendesen szinkronizalni, igy nem kell napi menteseket beallitani telefonokon sem a cegnel sem a csaladban.

Milyen modulokat es programokat hasznalsz az sms-ek, kapcsolatok es jegyzetek szinkronizalasara?

Eddig csak file-ok szinkronizalasara hasznaltam a Nextcloud-ot, de gondolkodom a funkcionalitasanak kiterjesztesen. Amiket en talaltam:
- jegyzetek: Notes app es Nextcloud Notes kliens
- sms: Phone Sync app es Nextcloud SMS kliens
- kapcsolatok es naptar: Nextcloud Contacts app es DAVdroid kliens


Sic Transit Gloria Mundi

Én ugyan Zim Desktop Wikiben élek jelenleg, de legutóbb nagyon kacsingattam a QOwnNotes-al, asztali jegyzetelőapp owncloud/nextcloud-integrációval. Eddig nagyon szimpatikus...
http://www.qownnotes.org/

--
Debian 8.6 Jessie, Android 6.0 Marshmallow, OpenWrt 15.05.1 Chaos Calmer, Armbian 5.24, Free MC Boot 1.953+OPL 0.9.78-DB, Boyue C60 20140410 (Gentoo)

Kellene megoldás erre:

- mondjuk "tanulók" csoport
- mondjuk "tanárok" csoport
- "tanulók" valami webes felületen át feltöltenek anyagokat
- "tanulók" megosztják a feltöltött anyagokat "tanárok" csoporttal
- "tanárok" csoport minden tagja látja a "tanárok" csoport felé megosztott anyagokat
- "tanulók" nem láthatják egymás anyagát
- "tanulók" nem share-elhetnek semerre csak a "tanárok" csoport felé (tehát sem egymás között név szerint, sem bele a "tanulók" csoportba)

Eddig amit próbáltam:
- nextcloud latest: nem jó, mert az ubuntu 16.04 LTS -en lévő PHP7.1 nem elég neki (7.3 kell) és most nem alkalmas az upgrade ráadásul szinte biztos, hogy ha ezt az OC nem tudja, akkor a NC sem
- owncloud latest: simán elfut php7.1-en, de sharing problémák vannak (beállítható, hogy a "tanulók" csoport felé ne lehessen share-elni, de a személyek egymás között még mindig tudnak megosztani. Elvileg ha kikapcsolom a user enumeration-t a share képernyőn és idióta random userneveket adok, akkor csak találgatva lehet megtalálni egymást, de ez nem igazán biztonság).

Kérdés: seafile tud ilyet?

Nem, úgy néz ki, nem tud.
Felraktam konténerbe, nagyon basic a cucc.
Ehhez képest az OC/NC szinte pilóta vizsgás.

Nem túl produktív komment, de a nextcloudhoz van egy raklap plugin. Hátha van olyan amire szükséged van.

moodle...

Dockerből tessék futtatni, és nem kell buzizni a péhápéverziókkal. :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Lehet, hogy megkövezés lesz a vége, de egy FTP/SFTP?
Diákok a fájlt valami egyszerűbb PHP-t (vagy valami hasonlót) hívó formon feltöltik, és a feltöltő könyvtárhoz a tanárok hozzáférnek, akár egy webböngésző autoindex funkciójával (nyilván ha szükséges, valami auth előtte).

Az oktatási intézmények, múzeumok számára ingyenes Office 365 for Education-beli Class Assignment a Teams-ben eléggé hasonlít erre.
Ha érdekes, szívesen segítek.

Üdv,
Marci

Köszi mindenkinek a válaszokat.
Az egyik kulcsszó a kiírásban a "mondjuk" volt, mert nem tanárok és diákok a résztvevők, de a példa jónak tűnt a viszonyok bemutatására. :)

Docker: meg fogom nézni, de nagy pénzben fogadnék rá, hogy a NC sem tud ilyen fajta teljesen egyirányú megosztást, amikor egy bizonyos csoport tagjai tényleg semmit nem tudhatnak egymásról.

ftp/sftp: r=1 userekről van szó (ráadásul a nem is fiatal korosztályról). Nekik adott esetben még egy lebutított OC/NC felület is sok lehet (bár akkor már mindegy).

Igazából adná magát valami custom cucc házibarkács összerakása, de akkor nagyon át kellene gondolni a secu részét, meg nem biztos, hogy van ke$$ kifizetni a fejlesztőt (bár nyilván nem ezen lenne szabad múlnia) meg egyéb nyűgök.

Komolyan mondom, technikailag még az is jó lehetne, hogy sima gugli drive-ra felrakatjuk a cuccokat és utána megshare-elik egy megadott szintén guglis mail account-tal. Csak itt meg az lehet a gond, hogy ha vkinek nincs gugli regisztrációja v. nem akar érzékeny cuccot feltölteni, illetve valószínűleg a megrendelő is saját infrán szeretné látni az összes anyagot.

ftp/sftp: ... Nekik adott esetben még egy lebutított OC/NC felület is sok lehet (bár akkor már mindegy).
Nem tudom, milyen a lebutított felületük, de egy (esetleges) felhasználónév-jelszó majd egy "Tallózás" és egy "Feltöltés" gomb talán nem annyira bonyolult ;) Ha mégis, akkor nem online kell megoldani - hanem esetleg elviszik az anyagot pendrive-on a "tanárnak".

az is jó lehetne, hogy sima gugli drive-ra felrakatjuk a cuccokat és utána megshare-elik egy megadott szintén guglis mail account-tal
Ez biztos működni fog az r=1 felhasználóiddal? Nem használom ezeket intenzíven, de néha nekem se világos, hogyan kellene valamit megcsinálni bennük.

Jut eszembe: az nem jó, hogy email-ben elküldik? Lenne egy (akár gmail-es) email-cím, amihez csak a "tanárok" férnek hozzá, és a "tanulók" erre a címre elküldik az anyagaikat - természetesen minden "tanár" is elküldheti erre a címre a megosztandó anyagát. Ha az igények és a lehetőségek kb. annyi, amit írtál, szerintem ez a legkevésbé fájdalmas megoldás.
Persze ha nagyon sok az anyag, akkor (email-en) könyvtárakba szervezni (cimkézni) esetleg jó lehet a beérkező leveleket.