SONY Xperia Z1 compact LCD csere

 ( Crayon | 2017. március 20., hétfő - 14:23 )

Történt nemrégiben, hogy a család egyik tagjának telefonja találkozott a betonnal, az eredmény pedig egy pókhálós LCD, ami képet tökéletesen ad, de nem reagál az érintésekre.

A kérés az volt, hogy ugyan mentsem már le valahogy róla a dolgokat. Szerencsére a készülékben van SD kártya hely, így csak beleraktam egy kártyát a mentéshez.
Az igazi nehézség a nem működő érintőkijelző volt: a megoldás pofon egyszerű, mivel az androidban elég régóta van egér támogatás. Egy USB-OTG kábellel beledugtam egy közönséges egeret és a telefon saját fájlkezelőjét, valamint backup lehetőségét használva lementettem az adatokat az SD kártyára.

A családtag időközben vett másik telefont, mivel sürgős volt a dolog, így nálam maradt a hibás készülék. Mivel a helyzeten sokat rontani már nem tudok, gondoltam nekiállok és megpróbálom megjavítani a cuccot.
Felcsaptam az AliExpress-t és kb. 3 perc kereséssel találtam "eredeti" kijelzőt ragasztóval együtt, mindössze 24 USD-ért amit gyorsan meg is rendeltem.

Három hét után meg is érkezett a csomag és nekiláttam a műtétnek.
A művelet egyetlen nehezítő tényezője, hogy ez a készülék eredetileg vízálló, vagyis MINDEN ragasztva van.
Lehet találni a youtube-on tutorial videót a cseréről, én is ehhez hasonlóan jártam el. Ahhoz, hogy az otthoni barkács csere megvalósíthatóságát kipróbáljam, hőlégfúvó helyett hajszárítót, a kis műanyag lapkák helyett pedig egy régi törzsvásárlói kártya darabjait használtam (bár egy darab érkezett a csomagban).

Sajnos én nem voltam elég türelmes a feszegetéssel így a régi kijelző eltört (az eredeti repedés mentén). A darabok eltávolítása után óvatosan kiporszívóztam a maradékot a telefon elejéből.
Ki kellett kotorni a régi ragasztót is teljesen, ehhez is a kártya darabjait használtam, majd áttöröltem a peremet alkoholos fültisztítóval (elvileg a ragasztó mellett tisztának kellene lennie, de a használat során ide bekerül némi por).

Mielőtt nekiálltam volna betenni az új kijelzőt, összedugtam a csatlakozót és kipróbáltam, hogy működik-e az új kijelző, mielőtt beragasztanám. Szerencsére tökéletesen működött, így a mellékelt ragasztócsík applikálása után óvatosan beragasztottam a helyére.

Arra nem vennék mérget, hogy a telefon továbbra is vízálló, illetve a kijelző háttérvilágítása a széleken enyhén bevilágít ami az eredeti kijelzőnél nem volt, de a vártnál így is sokkal jobb eredményt tudtam elérni egy 25 dolcsis kínai cserekészlettel.

Végeredményben mindenkit akinek hasonló sérült és már nem garanciális készüléke van bátorítok a barkácsolásra, mert egy egész jó telefont sikerült így megmenteni, viszonylag olcsón.

A csere lépéseiről készítettem néhány fotót is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem a youtube-n is hajszárító volt.
Egyszer próbáltam a hőlégfúvót de az lcd bánta. Pedig éppen csak megsuhintottam levegővel, de az lcd-re menő vékony kábelnek épp elég volt ennyi is.
Azóta hajszárítózok.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Igen, hajszárítózni kell, a hólégfúvó túl erős.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nekem is van egy ilyen, de nalam ugy adta meg magat, hogy a telefon is elhajlott. Igy a kijelzocsere keves lenne nalam.

Egyebkent megy (bar nem sokat latni rajta)...
Nem tudom mi ertelme lenne megjavitani, mar tok regi telefon (3 eves talan?).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

amiről írtam az egy 2014 év végi modell, de az akksija megkímélt, meg úgy egyébként a telefon is és így megjavítva tökéletesen működik. Pazarlásnak éreztem volna kidobni.
Persze azt mérlegelni kell, hogy megéri-e a pénz+idő ráfordítást.

A repteren ket ponton ellenorzik a jegyet. En a ketto kozt dobtam el a Z3-at, rajta a jeggyel.

Még Budapesten legalább? Jóhogy nem Krakkóziából vagy, ott maradtál volna Limbón...
http://www.imdb.com/title/tt0362227/

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."