Google reduces JPEG file size by 35%

 ( anr | 2017. március 18., szombat - 9:21 )

New algorithm is based on human psychovisual system. Images look better, too.

Google has developed and open-sourced a new JPEG algorithm that reduces file size by about 35 percent—or alternatively, image quality can be significantly improved while keeping file size constant. Importantly, and unlike some of its other efforts in image compression (WebP, WebM), Google's new JPEGs are completely compatible with existing browsers, devices, photo editing apps, and the JPEG standard.

The new JPEG encoder is called Guetzli, which is Swiss German for cookie (the project was led by Google Research's Zurich office).
https://arstechnica.co.uk/information-technology/2017/03/google-jpeg-guetzli-encoder-file-size/
https://github.com/google/guetzli/

There are numerous ways of tweaking JPEG image quality and file size, but Guetzli focuses on the quantization stage of compression. Put simply, quantization is a process that tries to reduce a large amount of disordered data, which is hard to compress, into ordered data, which is very easy to compress. In JPEG encoding, this process usually reduces gentle colour gradients to single blocks of colour and often obliterates small details entirely.
...
Guetzli, according to Google Research, uses a new psychovisual model—called Butteraugli, if you must know—to work out which colours and details to keep, and which to throw away. "Psychovisual" in this case means it's based on the human visual processing system. The exact details of Butteraugli are buried within hundreds of high-precision constants, which produce a model that "approximates colour perception and visual masking in a more thorough and detailed way" than other encoders.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

in other words: a góógle megint új algoritmust próbál lenyomni a plebs torkán, "színvakoknak jó lesz" jeligével

Hát persze, mert nyomdai előkészítéshez JPEG-et használsz. :DDDDDDD
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Igen sajnos ennek is ugyanaz a hátulütője, mint a másik hasonló projektnek a mozjpeg-nek. Förtelmesen lassú a betömörítés. Ez még ráadásul rosszabb a mozjpegnél, mert memóriából is eszméletlen sokat zabál (azt írják ~300MB/mpixel). Emiatt valószínűleg megmarad niche alkalmazási területnek.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

fixme, de ha a google 35%-ot tud nyomni egy 100k-s jpegen, amit aztan a googletol letoltenek naponta 100 millioan, akkor ez neki 3T-vel kevesebb adatforgalmat jelent

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

:)

A mozjpeg-hez is azt írják, hogy web content production esetén a végleges képek előállításánál lehet gyakorlati haszna, de általános célú használatra nem ajánlják. Egyébként mikor kipróbáltam, a mozjpeg bár idegesítően lassú, de emberi léptékkel kivárható sebességgel dolgozott (saccra 10-20 sec / mpixel), ez a kimondhatatlan nevű google-os jpeg engine viszont percekig elvan egy 1 mpixel-es képpel. (Más kérdés, hogy úgy néz ki minőségben többet is hoz a mozjpegnél).

Az okfejtésedben az lehet buktató, hogy a Google-nél elég széles tematikai szórás van (kb life the universe and everyting), emiatt nem a hagyományos Zipf törvény szerint alakulnak a letöltések. Vagyis a legnépszerűbb tartalom sem annyira szűk körből kerül ki. Számítási kapacitás vs. hálózati forgalomban gazdaságos legyen a meglevő képek átkódolása, csak egy nagyon szűk körre lőhetnek. Persze azt nem tudom megmondani, hogy mennyi optimalizálási lehetőség van benne, ad absurdum hardveres megvalósítási lehetőség van-e. Lehet, hogy most csak a proof of concept kódot raktak ki és lesz még rajta gyorsítva.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A letoltesi statok alapjan a gugli meg tudja azert saccolni, mit lehet erdemes tomoriteni. Elvben fejlesztenek ok valami Analytics nevu szoftvert is, kizartnak tartom, hogy pont a Google.com -ot nem merne.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De ha úgy is a Google tömörít, a felhasználóak ez miért baj? Majd megoldja valami célhardverrel/FPGA-val, esetleg csendben szépen lassan offline tömörítéssel.
Ha kompatibilis a JPEG dekóderekkel, akkor nincs miért sírni.

Akkor most már lehet képeket beszúrni a HUP-os kommentekbe? ^^

Ha elmúltál 100 éves és a szüleid elkísérnek - akkor lehet... »:-)

... kiszivárgott egy tesztkép a Google főhadiszállásáról:

http://abcnews.go.com/images/News/ht_spanish_painting_jesus_badly_restored_thg_120822_wblog.jpg

Lol