Településnév bejegyzése mint domain

 ( kavacs | 2017. február 18., szombat - 19:58 )

Sziasztok!

Van egy webfejlesztő kollégám, aki a falujának csinált egy honlapot, s most szeretné élesíteni, mint annak hivatalos honlapja, viszont a településnévvel megegyező domain név még nincs beregisztrálva. Erre elvileg csak az önkormányzat jogosult, viszont ők nem tudják, hogy hogyan és eddig még én sem találkoztam ilyen helyzettel.

Ezért kérném a segítségeteket, hogy aki tudja, hogy hogyan zajlik ez (milyyen papírokat kell kitöltenie az adott település önkormányzatának, azokat hova kell beadni stb) az írja már meg nagy vonalakban, mert a interneten nem találtunk megfelő leírást.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Cipőt a cipőboltból. Kérdezd a regisztrátorodat, vagy ahol regisztrálni akarod. Bármelyik, a .hu tld-re jogosult regisztrátor jó. Egyszer csináltam ilyet, akkor - ha jól emlékszem - kellett egy rakat papír, hogy a Zönkörmányzat megbízza a polgit, aki a polgi, hogy megbízza a vállalkozót, aki a vállakozó, hogy regisztráljon egy domaint, ami a domain, ésatöbbi.

Persze ha .com, .net, mittomén mi alá kell, akkor semmi para, csak egy bankkártya kell.

Kitöltik a regisztrációs űrlapot a barátod segítségével és cégszerűen aláírják. Íratsz egy meghatalmazást, hogy eljárhatsz az ügyben, cégszerűen aláírják. Én így csináltam.

Ahogy Sch Tamás is írta. Keres egy domain regisztrátort, papíros igénylőlapot beadja az önkormányzat saját nevére, hivatalos pöcséttel.Célszerű admin kontaktnak megadni olyan személyt, aki ért is hozzá és így később is el tud járni, ha technikai változtatás kell. Nyilván egy település adatai nem sűrűn fognak változni, max. a DNS szerverek. (Zárójelben: az új domain regisztrációjánál az ISZT-hez nem kell feltölteni a reglapot, ha nincs valami extra gond vagy vita, így ha az önkormányzat nevére igénylik, akkor kb. papír nélkül is be lehet regelni)

Az önkormányzat tudja, vagy az önkormányzatnak kell írnia egy engedélyt, hogy te (vagy akárki) regisztrálhatsz ilyet. Sok esetben arról is hoztak rendeletet, hogy a településnélv csak akkor lehet a domainbe, ha egedélyezi az önkormányzat (pl. Miskolc).


MikroVPS | 50% kedvezmény VPS-re HUP50 kuponnal

Magyarán, ha jól értem, akkor ha én be akarok regisztrálni egy miskolcimosopor.hu domainnevet, akkor ahhoz is a Miskolci önkormányzat engedélye kellene?
Ezt a rendeletet, ha jól értem az önkormányzat hozta.
Azt tudják a Miskolci önkormányzatnál, hogy a városhatáron kívül is van internet?

A .hu domain-ek szabályozási kérdéseiben az ISZT a felügyelő szerv, afaik, aki pedig gyanítom nagy ívben fog sz..ni poros kis önkormányzatok határozataira. Vagy erről a határozatról a Miskolci önkormányzat kiértesítette az ISZT-t? Mivel az ISZT-nek nem felügyeleti szerve a Miskolci önkormányzat, abba belegondolt Miskolc önkormányzata, hogy még ha ki is értesítik erről az ISZT-t, akkor részükről az ügy kezelési módja, hogy
#1 egy ügyvéd elolvassa
#2 sóhajt
#3 iktatja a legközelebbi kukába
?

Azt tudod, hogy attól, hogy nem vagy miskolci, még vonatkozik rád is a rendelet?
Javaslom a Domainregisztrációs szabályzat 2.3.2 d.) pontjának elolvasását és pontos értelmezését!

1.
He? Te melyik országban élsz? Miért vonatkozna rám egy Miskolc város önkormányzata által hozott rendelet?
Ennél nagyobb butaságot már régen hallottam!
És hol van annak a határa, ameddig a Miskolci város önkormányzatának rendeletei érvényesek? Magyarországon?
Akkor minek magyarország kormánya, ha Miskolci rendeletekkel is mindent el lehet intézni?
(Na jó, kicsit túlzok, mert törvényeket _még_ nem hozhatnak a Miskolciak, de ha igaz lenne ez a baromság amit írsz, akkor ezt akár egy rendelettel overrideolni is lehetne...)

Ha szerinted az országhatár, akkor miért pont az?
Mitől függ? Van-e magyarországi bejegyzett lakcímem?
És ha leiratkozok a magyarországi lakcímemről, akkor már regisztrálhatom a fuckyamiskolc.hu domaint?

2.
"d) a neki delegált domainnel, a delegációs és regisztrációs eljárással, a domain nevének megválasztásával, jelentéstartalmával vagy használatával kapcsolatos bármilyen jogvitából, kárból, követelésből következő költség alól tehermentesíteni a Nyilvántartót és/vagy a Regisztrátort, és egyébként is mindent elkövetni annak érdekében, hogy a Regisztrátort, illetve a Nyilvántartót érdeksérelem ne érje."

Ez most hogy jön ide? Szerintem pontosan értem, csak azt nem, hogy ez mennyiben is tartozik vagy ad választ a Miskolci rendelet kérdésére?
Az összes a fentebb általam vázolt scenarióban ért érdeksérelem, hogy egy újabb halom papír foglal helyet a szemetesükben, amit Miskolctól kapnak.
Ha sokat levelezik az ISZT-vel Miskolc, akkor emelkedhet a szemétdíjuk.
De ezen felül nem látom vonzatát a hivatkozott pontnak.

Maradhatunk abban, hogy gondolkodás nélkül baromságokat fröcsögsz ide?
Kérlek, csak akkor válaszolj erre a bejegyzésre, ha a válaszodban képes vagy ezen a hozzáálláson változtatni!

1. Ptk. „2:51. § (1) Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján - az elévülési időn belül - az eset körülményeihez képest követelheti[…]” A névviselés személyiségi jog, Miskolc városa önálló jogi személy, szabadon rendelkezhet, milyen körülmények között lehet felhasználni a nevét.

2. Úgy jön ide, hogy az ISZT/regisztrátor végső soron rád, mint domain-igénylőre veri a balhét a szabályzat alapján, így ha te nem intézed el a dolgot Miskolccal, simán megszüntetheti a név delegálását a szabályzat fent említett pontja alapján. (Mondhatod, hogy nincs igaza az ISZT-nek, de attól még ez a pont azért van, hogy a domainigénylő intézze a papírmunkát.)

Ugyan nem vagyok jogász, de az szerintem eléggé véleményes, hogy sérti-e Miskolc személyiségi jogát, hogy más is "viseli" a miskolc nevet. Pontosabban hogy Miskolc városa (vagyis csak az önkormányzat, polgi és hasonlók) kisajátíthatja-e ezt a nevet.

Csinálhatok-e egy céget Miskolci Hályogkovács Kft. néven? Ha igen, akkor pont ugyanolyan joga lesz a cégemnek a nevéhez, mint Miskolc városának a sajátjához. Ha pedig nem, akkor miért nem?

Én se, kérdezzük meg Dr. Miskolczit (www.dr-miskolczi.hu)

:D Szerintem ő magának vindikálja a jogot majd! :D :D

Ha miskolci lesz a cég, és az önkormányzattól van rá engedélyed, igen. Ha nem, akkor a Cégbíróság vissza fogja dobni a Ptk. 3:6. § (2) bek. alapján: „A jogi személy neve nem kelthet a valósággal ellentétes látszatot.”
Alternatív lehetőség, ha az alapító családneve Miskolci.

Abba azért ugye belegondoltál, hogy egy "miskolcifutár" nevű cégnek nem kell miskolci székhelyűnek lennie?
Pl. lehet, hogy ipa szempontjából nekik kedvezőbb ha Diósgyőr a bejegyzett székhelye, vagy épp Szirmabesenyő.

Ettől még nem a valósággal ellentétes látszat a név, ha a fő profiljuk, hogy környékbeli lépegetőexkavátor-tömítőgyűrű beszállítóktól összegyűjtsék a nyersanyagot és ezt Miskolci célállomásokra kézbesítsék.
Mi több, ezt még csak indokolniuk sem kell cégbírósági bejegyzésben, hogy milyen alapon kérik a miskolcifutar kft bejegyzését.
Mert ugye, ameddig valami jogerős itélet nincs, hogy márpedig ők megszegték a fent hivatkozott ptk-t, addig ők ilyet nem tettek.

Szóval hagyjuk már ezeket a mindenféle légbőlkapott alaptalan blőd érveket!
Ha kérhetem!

Különösebb bizonyítás nélkül megállapítható, hogy egyes városnak, településnek fűződhet jogi érdeke nevének használatához. Nem érdektelen, hogy a helység nevét milyen célra, milyen tevékenység mellett stb. kívánják használni. Ebből következik, hogy a város nevének használatához, ha a település önkormányzata úgy döntött, hozzájárulása, szükséges.

Igen, de részemről még mindig ott tartok, hogy a helység neve Miskolc és nem Miskolcifutár.

Ha én bejegyzek egy miskolcifutár kft nevű céget, akkor a miskolcifutár meg az énáltalam létrehozott jogi személyiség neve lesz.
Ergo a miskolcifutar.hu használata meg az én cégem jogi érdeke lesz.
period.

Még egyszer mondom, a fenti szöveg alapján nem tudod bejegyezni. Szókapcsolatot sem alkothatsz a cégnévbe településnévből, ha azt alapesetben a település önkormányzata rendeletileg tiltja, és erről a cégbíróságokat is tájékoztatja. Ezt nem a kisujjamból szoptam ki, hanem bemásoltam egy bekezdést egy alkotmánybírósági határozatból, erre szokott hivatkozni a cégbíróság az elutasításkor: https://www.opten.hu/47-1995-vi-30-ab-hatarozat-j206432.html

Nem tudom, honnan veszed azokat, amiket írsz, de álljon itt a domain regisztrációs szabályzat ide vágó része, amiből kitűnik, hogy a település nevével megegyező domain név védett, azaz pl a miskolc.hu, de a miskolcipistaugyeslakatos.hu nevet a település önkormányzatának tudta és engedélye nélkül szabadon bejegyezheted.

2.2 A domain névvel kapcsolatos egyéb kritériumok
 
2.2.1 A domain-igénylő a delegálni kért domain nevét a jogszabályok és a Szabályzat keretei között szabadon választja meg, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal tartozik eljárni abban a tekintetben, hogy az általa választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. névkizárólagossághoz fűződő jogát, személyiséghez fűződő jogát, kegyeleti jogát, szellemi tulajdonhoz fűződő jogát stb.) ne sértse. A domain-igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a védjegy adatbázist[i].
 
2.2.2 Nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára nézve és/vagy használatára nézve gyaníthatóan
      a) jogellenes vagy
      b) megbotránkozást, félelmet keltő vagy
      c) megtévesztő.
 
2.2.3 Nem választható olyan domain név, amely
a) az adott közdomain alatt már regisztrálva van vagy
b) a webszerveren közzétett védett nevek körébe tartozik.
 
2.2.4 Közvetlenül a .hu közdomain alá történő delegálás esetén
a) kizárólag a helyi önkormányzat jogosult az önkormányzattal rendelkező település nevével megegyező domain nevet választani, illetve
b) csak az adott ország hivatalos képviselete jogosult az ország nevével (magyarul, angolul és saját nyelven) megegyező domain nevet választani.
 
Közvetlenül második szintű közdomain alá történő delegálásra ez a megkötés nem vonatkozik.

Ott a link, honnan vettem. Ugye nem gondolod, hogy az ISZT ÁSZF-e felülbírál egy AB-határozatot? (Igen, az ISZT bejegyezheti, de aztán az önkormányzat ezt vitathatja, ha kiszúrja, és ha a bejegyzés pillanatában rendeletileg tiltotta, a fenti határozat alapján a bíróságon a domainigénylőnek nincs nagy esélye, viszont fizetheti a perköltséget.)

Erre gondolsz? https://www.opten.hu/47-1995-vi-30-ab-hatarozat-j206432.html

Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy Érd Város Önkormányzata Képviselő-testülete 4/1994. (II. 25.) számú rendeletének 6. §-ában foglalt rendelkezés alkotmányellenes, ezért azt e határozat kihirdetése napjával megsemmisíti.

illetve indoklásként:

Az Alkotmány 44/A. §-ának (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet nem lehet ellentétes magasabb szintű jogszabállyal.
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az Ör. 6. §-a a jogalkotásról szóló törvény 12. § (2) bekezdésével ellentétes, így sérti az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdését, ezért az Alkotmánybíróság e rendelkezést megsemmisítette.

Ez tehát kimondja, hogy ha adott önkormányzat ilyen rendeletet alkot, akkor annak hatályba lépésétől él a korlátozás, azaz a már bejegyzett neveket nem érinti. Ugyanakkor ha a problémás nevet bejegyző egyéb jogait is nézzük - .pl.: Miskolci Péter bejegyzi a miskolciak.hu-t és a családnévhez is fűződnek jogok - akkor itt még lehet számítani arra, hogy a Miskolc városa pofára esik. Bele lehet kötni abba is, hogy mennyire életszerű az, hogy a helyi rendeletek szintjéig le kell menni egy ilyen egyszerű esetben, hiszen a szabályozások ott vannak, egymástól eltérőek, viszont a miskolcijofejsrac.hu címet Debrecenben is akarhatják adott esetben. Márpedig a miskolci önkormányzat nem hozhat olyan rendeletet, ami a város határain túlnyúlik így vagy úgy. Azért nem, mert:

Ötv. szerint az önkormányzat csak a törvényben nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetőleg törvény felhatalmazása alapján annak végrehajtása érdekében alkothat rendeletet.

Annyit elárulok, hogy a "helyi" itt nagyon hangsúlyos.

Ha sok ilyen hülye önkormányzat lesz, azaz sok ilyen piti ügy kezdi terhelni a végrehajtó szerveket - és bizony sok {helységnév}i ember van magyarországon pl. - akkor várható, hogy a jogegység okán tv. módosul vagy születik a kérdésben. A regisztrációs szabályzat egyébként nagyon helyesen hivatkozik a magasabb szintű jogszabályokra, azaz annyira nem gagyi az a szabályzat, mert a jogszabályi rendszer magasabb polcán lévő törvényeken alapszik. Jól láthatóan nem egy kreatív meetingen ökörködő másnapos programozó vagy rendszergazda agyszüleménye, hanem jogász kezét sejteti.

A perköltségek emlegetése a vita szakaszában korai, kevés ügy fog odáig eljutni több okból is, de ezeket már ne feszegessük.

Az viszont szép teljesítmény, hogy a nyitó posztból idáig eljutottunk, hiszen a fenti teoretikus és a jogi vonatkozásában Mekk Elek szintű vita semmilyen relációban nincs azzal. A kérdés az volt, hogy az önkormányzatnak/településnek dolgozó bejegyezheti-e a település nevét tartalmazó domaint a.hu alá és ha igen, hogyan. Ez egy sima ügy, nincsenek vitás felek, a név kizárólagos tulajdonosa jó eséllyel rá fog bólintani és a nevét fogja adni a művelethez, jelesül ahhoz, hogy a hivatalos honlapja a nevével megegyező domain név alatt legyen elérhető.

 ( kavacs | 2017. február 18., szombat - 19:58 ) Hálózatok általános
Sziasztok!
Van egy webfejlesztő kollégám, aki a falujának csinált egy honlapot, s most szeretné élesíteni, mint annak hivatalos honlapja, viszont a településnévvel megegyező domain név még nincs beregisztrálva. Erre elvileg csak az önkormányzat jogosult, viszont ők nem tudják, hogy hogyan és eddig még én sem találkoztam ilyen helyzettel.
Ezért kérném a segítségeteket, hogy aki tudja, hogy hogyan zajlik ez (milyyen papírokat kell kitöltenie az adott település önkormányzatának, azokat hova kell beadni stb) az írja már meg nagy vonalakban, mert a interneten nem találtunk megfelő leírást.

Félreértés ne essék! Ez már nem a domainnévről, hanem a cégnévben való használatról szóló kérdésre adott válaszom volt. Tehát arra, hogy lehet-e Miskolci Zabhegyező Kft-m Budapesten. Erre ad választ a határozat indoklása: ha rendelettel tiltja Miskol Város Önkormányzata, nem:
Az Ör. nem ellentétes tehát a Ctv. rendelkezéseivel, ellenkezőleg annak végrehajtását segíti elő.
Az Alkotmánybíróság elvi jelentőséggel mutat rá: az önkormányzat rendelete nem alkotmányellenes pusztán amiatt, mert a Ctv. nem adott kifejezett felhatalmazást a helyi önkormányzat számára a rendeletalkotáshoz.
A képviselő-testület ugyanis az Alkotmány 44/A. §-a
(1) bekezdésének a) pontjában biztosított alapjogával élt a rendelet megalkotásakor, így jogalkotási felhatalmazása magából az alaptörvényből ered. Az Ör. nem sérti az Ötv. 16. § (1) bekezdését sem. Az indítványt tehát elutasította.
3. Az Alkotmánybíróság az eljárás kezdeményezését az Ör. 6. §-a vonatkozásában azonban megalapozottnak találta. A rendelkezés a város érdekeire figyelemmel korlátozásokat tartalmaz a jogi személyiséggel rendelkező, illetve nem rendelkező, ezeken belül az egyéni cégekre nézve.

Tehát, ha figyelmesen elolvasod a szöveget, akkor kiderül, hogy nem az egész rendeletet, hanem csak annak 6. §-át (visszaható hatály) semmisítette meg az AB.

Oké, olvastam. Abba tudott belekötni, aki kezdte az egészet. Amire én rá akartam mutatni, hogy az ilyen viták nem jellemzőek és hogy az önkormi kicsit túllőt a célon, azaz az ellenérdekelt félnek van számos kapaszkodója. Szerintem ezt nem is érdemes tovább ragozni, értem, hogy mit akarsz mondani, szerintem te is érted, hogy én mire gondolok. :)

"Tehát arra, hogy lehet-e Miskolci Zabhegyező Kft-m Budapesten. Erre ad választ a határozat indoklása: ha rendelettel tiltja Miskol Város Önkormányzata, nem"

És ha engem Miskolci Péternek hívnak?
És ha a cégem a Miskolci utca 10-es szám alatt működik?
Vagy épp lehet-e Miskolczi vagy épp Miskolcy a cégnév, mert ugye ezekre nehéz lenne azt mondani, hogy ezzel a cég Miskolc "városnevét, toldalékos névhasználatát" használnám orvul...

Ezt szerintem már korábban kiveséztük, de megnyugtatásul:
Ha a vezetékneved Miskolci, akkor anno a Ctv., ma a Ptk. alapján jogosult vagy azt a cég nevében használni. (Ha eladod a tulajdonrészed, a cég nevét meg kell változtatni.)
Az utcanevet vélhetően a cégbíróság el fogja fogadni (bár ha nagyon kötekednek, elutasíthatnak, mondván, „Miskolci utcai” lenne a helyes :). Költözéskor a nevet bukod.
Ha betű szerint nem egyezik, akkor nem egyezik, nehéz lenne vitatni.

És ha egyszer megkaptad a cégnevet, azt egy települési önkormányzat már nagyon nehezen tudja elvenni. Ahhoz pl. bizonyítania kellene, hogy a bejegyző cégbíróság tudott a nevet védő rendeletről, csak elfelejtette a cégbíró figyelembe venni. Ennek esélye szerintem a mai nyilvántartások mellett nullához konvergál. (Ha tud róla, biztos nem jegyzi be.)

"A jogi személy neve nem kelthet a valósággal ellentétes látszatot" - ez inkább az olyanokra vonatkozhat, hogy nem jegyezhetek be pl. Parlament Kft-t, mert az megtévesztő lenne másoknak.

Bár ha ezt általánosságban komolyan vennék akkor az ÁB-t se lehetne úgy nevezni (mert ugye nincs alkotmány) és az országgyűlést se (mert nem az ország gyűlik, hanem <200 senkiházi tolvaj, jellemzően sokkal kevesebb). És akkor a főtevékenységként trafipaxozó és papírokat gyártó rendőrségről még szó se esett.

És mi megtévesztő lenne abban, hogy a hályogkovács műhelyem a miskolci úton működik?

1. igen. De a név miskolc és nem miskolcfutar vagy más olyan string ami a lc($_) ami m/miskolc/.
Ilyen alapon pl. miskolc akár csak a névhasonlóság alapján beszólhatna Miskolctapolcának is vagy más környékbeli településnek, ha van ilyen, aminek a nevében a miskolc szerepel, de nem tartozik a Miskolci önkormányzat fennhatósága alá.

2. Igen, csak ahhoz előbb Miskolcnak nyernie kellene ellenem / bárki ellen. Úgy értem jogerősen!
Az természetes, hogy ilyen esetben a regisztrátor hárítja rám a felelősséget, hiszen saját részéről jóhiszeműen járt el.
Ergo amire hivatkoztál, baromira irreleváns a téma szempontjából.

Egyszerű JPÉ-t kérlek vond be a legközelebbi gondolatmenetedbe, mert még ebből is kimondottan hiányzott!
Köszi!

Ez ennél egyszerre egyszerűbb s egyszerre bonyolultabb ugyanis két külön dologról beszélünk.
Első körben ha valaki szeretne az önkormányzat számára egy településneves domain nevet regisztrálni, akkor az alábbi papírok szükségesek:
- kitöltött és aláír .hu domain űrlap
- meghatalmazás a regisztrátor számára, hogy bejegyezhetjük az önkormányzatnak mi a domain nevet az ő nevére
- cégbírósági végzésnek avagy cégkivonatnak megfelelő papír (másolat is elég)
- aláírási címpéldánynak avagy aláírás mintának megfelelő papír (másolat is elég)

Ezek azért szükségesek, mert ugyan lehet elektronikusan is regelni, de ha belekötnek még mindig papírt kérnek.

A regisztrációnál pedig ha nem kifejezetten a településnév a regisztrálandó domain név akkor nem feltétlenül kell engedély (pl. miskolcipogacsaarus.hu), maximum ha valamelyik regisztrációs szabályzati ponttal nem egyezik a történet akkor kötnek bele.

Viszont ha szeretnél ilyet egyszerűen szólj s gyorsan regisztrálunk, s segítek mindenben :)

Bajban lesz a pogácsaárus. A domainjét ugyan bejegyzik, de a város majd jól beperli ha észreveszik a pogácsás standján a feliratot a villanyrendőrnél.

"Miskolc város nevét, ennek ragozott, rövidített, mozaikszós, vagy toldalékos formában történő használatát bármely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, rendezvényei címébe csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja."
http://todo.miskolc.hu/hcr/6phdoc/54.pdf

Na ilyet is ritkán olvasok, pedig jó pár önkormányzatnak a domain neve van nálunk. Sőt olyan domainből is akad jó pár melyben szerepel a településnév.
De a 15+ éves domainnel kapcsolatos pályafutásom alatt még nem volt ebből precendens, persze ez nem jelenti azt hogy még nem lehet.
De szerintem ez nem minden településre érvényes...

A miskolciak asszem konkrétan figyelik a domain neveket. Nem túl jellemző amúgy, de kb egy tucat önkormányzatnak van hasonló rendelete.

Ok. Lásd: http://hup.hu/node/152118#comment-2069080

Hogyan tudnak eljárni? Szólnak az ISZT-nek? És ha az ISZT iktatja a Miskolciak levelét a kukába, mert nem felügyelő szervük, és egy önkormányzati rendeletnek nem kell alávessék magukat, lévén az ISZT... majd valaki okosabb leírja, aki tudja, hogy mi a felügyelő hatósága (amennyiben van ilyen) az ISZT-nek.

De gyanítom az ISZT felügyelő hatósága SEM alárendelt a Miskolci / akármelyik település önkormányzatának.

Innentől kezdve, amit a Miskolciak csinálnak, kb. vihar a biliben.

Ha jól értelmezem, ez pont azt mondja mint én: Az önkori, csak a saját területén illetékes.
Egy sorral mondjuk továbbgondolták a dolgot, hogy ha miskolci ember akar olyan domainnevet regisztrálni, aminek a nevében a Miskolc benne van, azt az önkormányzat még szivathatja ezért, de...

És ez a legpoénosabb az egészben: Ha valaki olyan regisztrál miskolchoz kötődő domainnevet, hogy semmi kötődése Miskolchoz, na ha vele szembe próbálna bármit is tenni Miskolc önkormányzata, azt egyenes úton iktatni lehet a kukába.

A domain regisztraciojat megakadalyozhatja, hiszen az onkormanyzat gyakorolja a nevhasznalatai jogokat. Rosszul tudom?

Miskolcibelaponthu, mint M. Béla saját neve. Ebbe hogy kötnek bele...?

Ha ugyanabba a városba vagy, akkor megbüntetnek: https://www.mediapiac.com/mediapiac/Domain-miatt-birsagolt-Miskolc/17689/ . Ha nem, akkor nem tudnak.

2014. március 15. óta új Ptk-nk van, és az alapján egyértelműen perelhet az önkormányzat a névhasználatért.

De a tv. csak a 'miskolc' nevet védi, ami nem azonos a 'miskolcibela' névvel. Szerintem. A miskolc.hu az, ami fölött az önkormányzat rendelkezik teljes joggal, azaz azt pécsen sem tudják használni nyilván. Tévedek amikor azt mondom, hogy túl van spirázva ez a téma?

Ez egy kicsit olyasmi, mint, hogy milyen bort lehet Tokajinak hívni.
Igen, vannak érdekességek, nézzük pl. az „Amis Kölcsön Bt.” nevet! Mi lesz az amiskolcson.hu névvel? Ezt evidensen nem tudja Miskolc betámadni.
Az viszont elég nyilvánvaló, hogy ha mondjuk miskolcfutar.hu néven regelsz egy domaint, de a cég nem miskolci, akkor simán betámadhat, jogos érdekből. Azt akarja, hogy a céged legyen Miskolcon, oda adózz, ha már hasznot húzol a városból. (Vélhetően először figyelmeztet, aztán jön a bíróság, ahol aztán bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is.)

Szerintem meg tévedsz. A helységneveket védi a tv. semmi mást. A helységnevek az ottani önkormányzat rendelkezése alá tartoznak. És ennyi. Nem stringet védi, mert akkor furán alakulna az élet. Gondoljunk csak bele a Budai nevű szakácsunk sztárságába, Buda simán hasznot húzhatna abból, amihez semmi köze. De ott van Pécsi Ildikó esete, hát mit képzel ez, hogy országos nézettségű filmekben szerepelget vagy budapesten színházazik?! Azonnal menjen pécsre! Ökörség. A borsodi sörről most ne beszéljünk, hiszen egy egész megye minden települése felháborodhatna, hogy budapesten kotyvasztják ezt a lőrét. A borsod megyei önkormányzat már régen perelné ezt a gaz alkohol gyárat...

Miskolc városa a miskolc.hu fölött rendelkezhet, a többiről meg alkotgathat rendeletet, de az...hát, necces.

Ja, betámadni betámadhat, de utána elkullog a perköltségek terhével szerintem és duzzoghat a következő testületi ülésen.

Állitásaid úgy rezegnek, mint a miskolci kocsonya. :-D

Persze, mert hülye vitában hülye érvek jönnek elő. Alig hiszem, hogy ha miskolcivalami.hu-t akarnám regisztrálni, bárki belekötne, de kipróbálom.

Nem rezeg, hanem reszket, és nem a kocsonya, hanem az abba beledermedt béka. A többi stimmel.

Ezek a családnevek eredetileg születési helyből jöttek, ezért nem is lehet belekötni, amíg öröklődik, de nem neveztetheted át magad szabadon valahonnan valónak, mert abba az adott hely önkormányzatának igenis lehet beleszólása.
A Borsodi Sörgyár speciel Borsodban van.

de példának jó volt

Hülyeség. Bármikor tudok nevet változtatni Győri Tamásra vagy Pesti Tamásra, nem fognak belekötni. Mondjuk nem hetente. Semmi nem tiltja.

"Kérelem alapján a belügyminiszter engedélyezheti nevünk megváltoztatását. Az új név nem lehet idegen hangzású, magyartalanul képzett, kettõs családi név, történelmi név, régies írásmóddal íródott, vagy sok család által viselt. A névváltoztatásra - indokolt és kivételes esettõl eltekintve - egyszer van lehetõségünk. Kiskorú gyermek nevének a megváltoztatását a szülõ (törvényes gyám) kérheti. A szülõ megváltoztatott családi nevét viseli a gyermek is, hacsak a szülõ vagy a nagykorú gyermek az ellenkezõjét nem kérte. A férj megváltozott nevét viseli a férj családi vagy teljes nevét viselõ feleség is. Viszont a férjes, elvált vagy özvegyasszony a házasságkötés folytán szerzett nevét névváltoztatással nem változtathatja meg. Több utónévvel rendelkezõ személy egyszer kérheti az anyakönyvvezetõtõl valamely utóneve kizárólagos viselését. A szülõk kérelmére a 14 éven aluli kiskorú utónevét az anyakönyvvezetõ egyszer módosíthatja."

De szerintem ez már messze a tárgytól, mint Makó Jeruzsálemtől...és a tárgy is túl lett ragozva. :)

Hát, én arra tippelnék, hogy a Pécsi vagy a Budai beleesik a sok család által viseltbe, ha nagyon tovább ragozom :)
A dolognak egyébként nem ilyen tekintetben, hanem művésznevek esetén van jelentősége.

Oké, akkor Pasaréti vagy Máriaremetei...a példa érthető, csak hasogatod a szőrszálat. Egyébként felsorolja, hogy mikor van aggály, ilyenek a márkanevek, stb. Tehát nem lehetek Adidas Tamás, mert akkor a cipőgyár beférceli a seggem jogi úton. :)

Mondjuk Bőcs anno Borsod vm. része volt ez igaz, de Borsod, mint település az manapság Edelény része.
A másik, ha a Büdös-pest nevű barlangnak akarnak Miskolcon bejegyezni egy domaint (budos-pest pont hu), akkor azzal mi a töcs lesz...?

Budapestre is érvényes. Ugyanúgy nem használhatod a budapestipogacsas fantázianevet mint a miskoci tésztaszaggató.
"Gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához vagy működésük folytatásához a Budapest, a Budapesti, a Buda, a Budai, a Pest, a Pesti, a Pest-Buda, a Pest-Budai, a Budapest Főváros, a Budapest Fővárosi, a Főváros, a Fővárosi megjelölések használata az átruházott hatáskörben eljáró főpolgármester engedélyéhez kötött. Az eljárás illetékköteles, kivéve a személyi illetékmentességet élvezőket (pl. egyesületek)."

Nem tudom mennyire állják meg a helyüket ezek a rendeletek. Pár éve azt jogászkodták ki egy 8. kerületi iskola esetében hogy nem jogosult a "Fővárosi" szó használatára a nevében, ezért kötelezően nevet kellett változtatni. "Budapesti"-re cserélték. Hogy erre miért jogosult amíg a másikra nem, azt én sem értem.

Főváros lehet bármelyik város, de Budapest csak Budapest lehet. Megelőzi a félreértést, hátha a forradalmi kormány Debrecenbe menekül és a nagymama Debrecenben keresi suli után a kisunokát.

Ezt a Missouri meg a Georgia államban lévő Budapest nevű településen is tudják? És velük mit fog tenni taplóspista társulata?

Az altengernagy majd hadat üzen :D

Egyébként más idiótaság is van, visszamenőlegesen
http://varosban.blog.hu/2017/10/12/logot_valtoztattunk_mert_az_orszaghaz_szerepelt_rajta_es_azt_most_mar_tilos

No, de tulajdonosa egyáltalán a Miskolc névnek az önkormányzat? Gondolom a név régebbi, mint az önkormányzat mint olyan... Azt mondja: "1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot" Szóval megnézném én a névhasználathoz való jogot. Márpedig, ha nem tulajdona akkor nem is kell engedély. :)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

És ha úgy hívnak, hogy Miskolci Géza, akkor
a) magyarosítanom kell?
b) el kell hagynom az internetet?
c) egyéb ötlet?

Előre röhögök, hogy a nevjork kávéházat majd milyen jól bepörlik! ;)

laza offal ide
estimese, oszt jóccakát ...
https://www.youtube.com/watch?v=ki4fDVr3j8M
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

"...a Miskolc karakterláncot tartalmazó domain nevek használóinak jelenleg nincs a város irányából előírt adminisztrációs teendőjük."

Szóval minimum kérdéses a az általad írt. Persze lehet hogy regelheti a domaint, de - Miskolcon belül - ki nem írhatja sehová. Mindenesetre örülök hogy nem vagyok miskolci: "a város nemrég mégis kipostázta az első szabálysértési bírságcsekket a domain gazdájának. Ő feltehetőleg amiatt került a hatóság látókörébe, mert a miskolcpont.hu névre az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Miskolc Holding Zrt.-nek is fájt volna a foga"

haMISKOLCseyversettalaltak.hu
(BOCSÁNAT)

apaMISKOLCsontvettfel.hu

Valahogy a politikusok mindig is szerették magukat kiskirálynak kikiáltani, és ezt alátámasztó hülye szabályokat hozni.

Ilyen alapon tiltsuk be a piacon kapható összes bugyi-t, gomba-t, doboz-t, és csákány-t, a szerep és boldog szavak használatát, a BKV pedig legyen kedves minden négyes villamoson használt jegy és bérlet után százalékot fizetni az azonos nevű községnek. A 7-es és 60 számokat pedig még véletlenül se írjuk le betűvel mert nagy baj lesz!

Vannak szabályok, amiket nem betartani kell, hanem agyoncsapni aki kitalálta őket.

Igazad van, az aláírási címpéldányt és a cégbíróságinak megfelelő okiratot kifelejtettem. De amikor az önkormi szóba áll vele, ott a jegyző vagy valamelyik munkatársa ezt majd adja amúgy is. Vagy a regisztrátor kéri és beadod. Szóval nem egy survivor túra.

Érdekesség:

"https://www.domainabc.hu/impresszum/
Translate this page
Szerkesztőség: 3525 Miskolc, Széchenyi u. 22. Tel/fax: 46/416-426. A domainabc.hu 2000-ben alapított hírportál, amely a domain nevek, domain regisztráció és ..."

Hehe.

a lap szerkesztősége Miskolcra van bejegyezve ... "Hűűűha"

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Arra gondoltam, hogy egy ilyen "problémás" városban élőnek akadhat némi tapasztalata akár a jogi ügyekkel is. Oké, értem hogy semmi köze a bejegyzett címnek - pláne a jelen esetben - a dolgokhoz, de azért tetszett.

Bocsánat.

:D

Domain névben semmilyen formában sem szerepelhet a "miskolc" karaktersor Miskolc város önkormányzatának engedélye nélkül... és ha mondjuk Bivalybasznádon él egy Miskolci Béla nevű embör, és alapít egy céget/boltot, aminek neve az ő saját vezetéknevével kezdődik (pl. Miskolci Szögkereskedés), akkor Miskolc Város Önkormányzatától kell engedélyt kérnie, hogy csinálhasson egy miskolci-szogkereskedes.hu domaint? :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Csak ha a cége Miskolcon van, különben nem tudnak mit csinálni vele.

"A goromboly.hu domain név nem szabad."
"A gorombolytapolca.hu domain név még nincs regisztrálva."
Uzsgyi..
--
God bless you, Captain Hindsight..

sub
--
"Sose a gép a hülye."

bugyi.hu ? ;)

Szerk.: kapjatok be kocsog thread nekromantak