Pontatlan GPS?

Fórumok

Sziasztok!

A korábbi telefonomon (Alcatel HERO) egy ideje eléggé pontatlan volt a GPS. Gyorsan megtalálta a jelet, de a Waze-ban rendszeresen kb 10 méterrel jobbra határozta meg a pozíciómat a haladási irányomhoz képest és emiatt utazás során gyakran azt hitte, hogy lementem az autópályáról vagy rossz utcában vagyok és folyamatosan újratervezett emiatt. Mivel GPS függő vagyok tájékozódásilag, ez okozhat problémákat.

Próbáltan egy régebbi telefonom befogni GPS-nek (Akai PHA 5830), azon atompontos volt a navigáció, de sajnos a telefon rendszeres használatra használhatatlan a típusra jellemző akkumlátor probléma és a hard reset után is megmaradó fagyások miatt.

Úgyis kellett dual sim-es készülék a céges sim kártya miatt, ezért beruháztam egy Huawei p8lite készülékbe, ami android 6.0-ra frissítette magát. Az a probléma, hogy a GPS pontatlanság itt is jelentkezik...

Más járt már így, van erre valami megoldás? Simán csak megszívtam?

Hozzászólások

Szerintem 10 méteres pontatlanság még bőven a jó kategória. A gyári GPS se pontosabb. A te géped ennél bőven többet nézhet be, ha már az újratervezést is elindítja a pontatlanság miatt.

" és ez csak egyre kisebb lesz"
... nem lesz ...
nem lehet, ... a polgári célra kiadott GPS vevő "rontott" koordinátát ad vissza ...
a GPS holdakat az amerikai hadsereg üzemelteti, és nem azért, hogy mi térkép nélkül félvakon autókázhassunk ... :):):)
az ő vevőik 3 nullásak :)
a kilencvenes évek elején voltak olyan vevők amiket vissza lehetett chipelni ...//ezek nagyon hamar eltűntek//
tehát vannak $z@r és még$z@rabb //rontottabb koordinátát//
visszaadó vevők ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

:)
a mobiltelefoncégeknek is :)
valószínűleg a gps+cella kompozitból jöhet az optimálisan 1-1,5 méter szórás ...
elvileg a polgári 100 m-re van rontva ...
bár aki 100 m-en belül nem talál el valahova, az jobban jár, ha otthon marad ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Amennyiben a GPS-vevő tudja venni a GPS-műholdak jeleit, akkor a vevő tud 3-4m-es pontosságot. Amit írtam korábban, az nem arra vonatkozott, hogy elviszed a GPS-vevőt a föld alá, hogy bezárod egy páncélszekrénybe, hanem arra, hogy nincs már lerontva a polgári használat pontossága, ahogy az sok évvel ezelőtt valóban volt. Ha autóval pl. egy szűk utcában haladsz, ahol magas épületek vesznek körül, akkor nem tudod tisztán venni elegendő számú műhold jelét, olyankor nem lesz 3m-es pontosságod, az természetes, de nem ezért nem lesz, mert a "gonoszok" szándékosan rontják a helymeghatározás pontosságát.

Tudom, hogy nincs zavarás, nem is arra reagáltam, hanem mert fentebb egyesek szerint 1,5M pontosságú a GPS. Egy erősebb zivatarba ha belehajtok az autópályán, az is képes lerontani a pontosságot és ahogy írtad a városi tereptárgyak is durván be tudnak zavarni.
A készülékek pontossága is erősen változó. Kipróbáltam egyszerre két egyforma GPS vevővel és szoftverrel navigálni. Egyszerre lett mindkét program elindítva, mégis volt némi eltérés a két GPS között. Nem feltétlenül egyszerre szólalt meg mindkettő, ráadásul a magasságban 8 méterrel az egyik folyamatosan kevesebbet mutatott. A térképek pontossága is hagy némi kívánni valót maga után. Mindezek együtt könnyedén képesek a 10 métert összehozni. Tényleg csak optimális esetben jöhet össze a 3-4 méteres pontosság.

Már jó ideje nem rontanak a gps jelen, pontosság tekintetében pedig igenis pontosabb lesz, mivel: "A rendszerhez folyamatosan zárkózik fel az orosz-indiai GLONASZSZ, az Európai Unió által fejlesztett Galileo és a kínai Beidou-2 műholdas rendszer, kiegészítve, pontosítva azt."

Kérdés, hogy a konkrét vevő tudja-e venni ezeket a plusz infókat. Pl. a Garmin készülékekben a Glonassz-vételi lehetőség egy plusz ficsor, ami vagy van van nincs (újabban nyilván inkább van), és külön kapcsolható.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Autópályán elég durva hibával is "jó lehet", egyrészt a sebesség miatt - durván 36m-t halad 1 másodperc alatt, azaz ha csak 100ms-ig tart egy mérési-számítási-megjelenítési ciklus, akkor is 3.6m-rel lesz odébb az autó a végére, mint amikor elkezdte a mérést (és ennél sokkal ritkábban szoktak mérni a navik) másrészt meg a megjelenítés felbontása miatt (1 pixel hány méter a valóságban? Az "itt vagy" jelölő hány pixel méretű?)

Rákerestem most direkt úgy, hogy pontatlan waze és az internet szerint másnak is van ilyen baja, szóval ma hazafelé a Tomtom go-t meg a google maps-et fogom tesztelni...

Köszi az eddigi hozzászólásokat.

10 méretes abszolút helymeghatározás mobilos GPS-szel? Szerintem ez kurvajó! A geodéziai GPS-ek se tudnak sokkal jobbat RTK korrekció nélkül.

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Magnetométer vagy giroszkóp kalibráció nem segítene? (nem tudom a tiedbe mi van)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Én egy Windows CE-s PDA-t használok iGO-val. Bizonyos iGO verziókkal halálpontos a navigáció, más iGO verziókkal látványosan pontatlan - ha kikapcsolom az útra pozícionálást, akkor azt mutatja, hogy az út mellett pár méterrel a susnyásban megyek - ha pedig bekapcsolom az útra pozícionálást, akkor gyakran átdob a szomszédos utcákra. Szerintem valami kalibrálós játék lesz, de még nem jöttem rá, mit tehetnék ellene. (Használom azt az iGO verziót, ami jól működik.)

Mindkét iGO verzió gyári SD kártyáról fut - tehát én magamtól nem állítgattam el semmit a defaultról. (Valami SiRFstar GPS vevő van a PDA-ban, amit az iGO magától felismer)

Android Telefonon INGRESS -hez én a GPS Locker nevű appot használom, ezzel "picit" pontosabb szokott lenni, kevesebbet ugrál és gyorsabban reagál.

Nálam bevált a GPS Test nevű progi azokon a kínai telókon, amelyeken a pozcionálás problémás. A proginak van olyan menüpontja, hogy Update AGPS. Ha megnyomtad, várj 1-2 percet, és nézd meg, hány méteres pontosságot ír ki (a beállításoknál választhatsz metrikus értékeket). Ha ez jobb, mint amit a Waze produkál, akkor a Waze a ludas, nem a GPS.

Eddig az hittem én vagyok ilyen helyzetben a waze-zel, de látom Te is.

Röviden: szerintem a waze a ludas.

Nekem egy Samsung Galaxy Prime készülékem van és a waze-zel nem barátok, ha nem arra megyek amerre a waze akarja.
Szűk utcákban a belvárosban jobb ha memorizálom az útvonalat, mert azt sem tudja hol vagyok, pörget minden irányba és újra tervez. Ezt eddig annak tudtam be, hogy a készülékemben nincsenek szenzorok, így iránytű sem.

De aztán észrevettem, hogy ha párhuzamos utak vannak, és nem azon megyek, amin ő gondolja, akkor nem is veszi észre.
Mondok példát is. Budapesten a Margit-híd felől mész az Árpád híd felé és a javasolt útvonala az alsó rakpart. Ha nem mész le, hanem az Árpád fejedelmen mész tovább, akkor a két útpálya között 40! méter a távolság. Erről a Szépvölgyi útig (ahol már több mint 50m a difi) nem is vesz tudomást, mutatja, hogy a rakparton megyek.

A másik, hogy menet közben a waze úgy 20-25 méterrel van lemaradva a kijelzőn, mint ahol a valóságban vagyok, ezért a zegzugos részeken megzavarodik. Ugyanakkor az iGo tökéletesen működik, rögtön 5-10 méteren belül tudja, ha nem ott vagyok, mint ő gondolja.

Szóval szerintem a waze a ludas, esetemben biztosan.

"menet közben a waze úgy 20-25 méterrel van lemaradva a kijelzőn, mint ahol a valóságban vagyok"

Azt hittem ezt csak nálam csinálja. Egyre szarabb ez a waze.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Volt szerencsém GPS-es mérésekkel foglalkozni, és célhardvert fejleszteni.
A GPS aktuális pontossága elég sok mindentől függ. Mellőzve a mély eszmefuttatásokat, néhány megállapítás:

- Sokat számít az antenna minősége. Egy vacak telefonos GPS-től nem lehet sokat várni a patch antennájával, amit ráadásul egy csomó minden árnyékolhat.
- Sokat számít a jelvezetés minősége az antennától a vevőig (diszperzió). Ez egyből képes megölni különösen a GLONASS pontosságát, hiába tudja a chip.
- Differenciális pontosságban elég jó a GPS. Tehát ha viszonylag rövid t idő alatt átmész az utca egyik feléről a másikra, elég pontosan meg tudod mérni az út szélességét.
- Abszolút pontosságban nem olyan jó a GPS. Átlagolj ki egy pontot (fél-másfél órán keresztül), majd tedd meg ugyanezt 6-8 órával később, más holdállásnál. Még tiszta légkör esetén is méter fölötti lesz az eltérés.

A helix antennás Garmin-nal nem tudja felvenni a versenyt egy iFon vagy egy PDA. Irreális ugyanazokat az elvárásokat támasztani.

Tök felesleges túrára ilyet venni. Jobb telefonok 5 m pontosságot is tudnak ideális körülmények között (például Pákozdi ingókövek), ami mondjuk leromlik 20 m-re egy erdős völgyben (például Angelika-forrás). Nem földmérést végzel. Navigációra, de még antenna beállításhoz sem kell pontosabb helymeghatározás.

Nálunk főleg a városban, a magas házak által határolt szűk utcákban szenvednek a telefonok, amely ritkán túraútvonal :)
Az esőerdők és a nagyon szűk kanyonok is viszonylag ritkák Magyarországon.

Ejtsd le sziklára, és onnan kettőt pattanva bele a patakba. Utána más lesz a véleményed... Cimbora csix-ét búvárok hozták fel, mert egy vízesés alá esett be. Köszöni szépen, azóta is használja.
A másik, hogy mondjuk egy hosszabb túrán (50-60-100kili) húzni a csiganyálat egy Garminnal simán, telefonnal, mondjuk úgy, határeset...

LOL
Nem tudom, Te túrázol-e, és ha igen, merre, mennyit.
Telefont navigációra/trackelésre/sportra használni több okból sem jó döntés.
- Gyorsan merül az akksi. Gondoskodni kell tartalék energiaforrásról. Ne adj' Isten pont le lesz merülve, amikor segítséget kellene hívni.
- Napfényben nem látod. Vagy csak nagyon erős háttérvilágítás (azaz energiafogyasztás) árán.
- Nem robusztus. Leejted, egy sziklán szarrá törik. Beleejted patakba, pocsolyába, beázik.
- Esőben szarakodsz vele, törölgeted, dugdosod. Nem működik az érintőkijelző.
- Szarakodik a műholdvétel. Felhős időben, erdőben mászkál a cimbora föl-alá, hogy ,,jöjjön meg neki a jel". Csak mosolygok rajta.

Jelenleg egy Garmin GPSmap 62s-t használok túrázásra, kerékpározásra és autós navigációra is.
Nyáron bejártuk vele Erdélyt. Kicsi a kijelzője? Igen, kicsi. De hidd el, a siker nem ezen múlik.
Van rokonom, akinek fent van az autóban egy 4,3-as meg egy 7-es PNA, és mégis állandóan eltéved, rossz helyen fordul le, stb.
Transzreflektív kijelző: erős napfényben is kiválóan látod, nincs szükség háttérvilágításra. Éjszaka a háttérvilágítás fényereje nagyon finom kvantumokban szabályozható, így tudod optimalizálni a fogyasztást.
Robusztus kivitel. Egy párszor csúnyán pörgött már betonon, sziklákon. Pár karcoláson kívül semmi baja. (A biztonság kedvéért vettem hozzá egy full külső shell-t, de egyelőre pihen a fiókban. Ha valami nagyon csúnya történik vele, egyszerűen átszerelem a panelt és az antennát.)
Van hozzá szívritmus pántom és cadence szenzorom is. Bár nem első sorban kerékpáros GPS, nekem erre is bevált.

Ha valamilyen oknál fogva mégis lemerülne, csak belepattintok 2 db AA-s akksit. Vagy ha épp nincs nálam tartalék, bármelyik falusi vegyesboltban lehet venni ceruzaelemet (ez kerékpártúrák alkalmával játszik nyilván).

Van hozzá mindenféle tartó és pánt. Hátizsák szíjára is lehet rögzíteni pl., ahonnan le tudod akasztani és visszatenni, mint egy telefonkagylót.

Jól meg van csinálva, na. Egyszerűen a terepen való használhatóságát nem lehet egy telefonnal összehasonlítani.

Amit tudni kell: a GPSmap egy műszer.
Mindent be tudsz állítani rajta (akár a menüben, akár az .xml fájlok szerkesztésével); pl. a magyar fordításban is ki tudsz cserélni egy szót, ha nem tetszik.
Viszont a hatékony használathoz jól be is kell állítani. Amihez ismerni és érteni kell a készüléket.

Nem tudom, nem túrázok túl gyakran, de a felvetéseidre ezeket reagálnám, a teljesség igénye nélkül, saját tapasztalataim:
- Telefon gyorsan merül: batterypack. Mindig van 2 db 20000mAh fullra feltöltve, arról az iPhone 6 elzörög lazán 5-6 napot.
- Napfényben nem látod: általában erdőben, hegyekben túrázok, nem a kalahári sivatagban, számomra irreleváns.
- Nem robusztus: https://urbanarmorgear.com/collections/apple-cases/products/rugged-case… kb 16k huf, még sosem hagyott cserben.
- Esőben szarakodsz vele, törölgeted, dugdosod. Nem működik az érintőkijelző: Esőben nem megyek túrázni, mivel nem szeretem az esőt. A fenti tokban meg víz alatt is működik a touchpanel.
- Ehhez is van mindenféle tok, tartó pánt meg mindenféle egyéb kiegészítő.
Száz szónak is egy a vége, én a saját felhasználásra ( a magam szempontjából ) nem látom szükségét egy plusz különálló gps készüléknek. De nyilván mindenkinek más-más igényei vannak.

> Esőben nem szeretek túrázni
- Szeret a rosseb, de a hegyekben nem lehet kiszámítani.

Elfogadom, hogy Neked ez így oké. Engem a fene feltörne, ha 20Ah-s powerbankokkal kellene mászkálnom. Kerékpáron ráadásul nem is igen van hely.
Ha azt nézed, egy Garmin még mindig olcsóbb, mint a szifon, és 2 db AA-s elemről/akkuról elmegy alsó hangon 10 órát. A csere meg 30 másodperc.
Igazából akkor látja be az ember, mennyivel egyszerűbb, kényelmesebb, amikor már egy ideje használja.

Jogos, kiszámíthatatlan a hegyekben az időjárás, de mint írtam víz/ütésálló tokban van olyankor a telefon, ergo tökmindegy, hogy esik e vagy sem, csak jeleztem, hogy esőben nem jön be a túrázás egy ideje* bringával. (* megúsztam egy lengőbordatöréssel, de nem volt kellemes.)
2db powerbank súlya uszkve 75deka, nem egy hatalmas súly, hátizsákban vagy oldalzsebben kényelmesen elfér. :)
Igazad van, a Garmin valóban olcsóbb, viszont az egy céleszköz, míg a szifon nem sokkal ugyan, de több mindenre használható.
Nekem állandó navival+mobilnettel 4-5 óra amit kibír az akku, de állandó navit eddig még csak a próba kedvéért ( hogy meddig bírja egy szuflával ) használtam, szükségem még sosem volt rá.
Általában a Pilisben túrázunk, de mivel itt nőttem fel, nincs szükségem gps használatára. Erdélyben igen, de az ismeretlen terep volt.
Használtam én is anno még autóban Garmint, de kiszorították az okostelefonok. Azóta otthon pihen valamelyik fiók mélyén.

Megnéztem, és? Nem látom, hogy az akkupakk beleférne... Vagy igen? Egy ekkora batár tok plusz az aksi, plusz plusz plusz... Kontra egy könnyű, alapból terepre tervezett, időjárásnak, víznek ellenálló, esőben is kezelhető kütyü két tartalék ceruzaelemmel/aksival. Ha nagyon biztosra akarok menni, akkor két pótakku meg egy csomag ceruzaelem... És a GPS-vételben, offline naviban sz@rrá veri a szifont. Helyből.

A telefonod a hibás és nem a Waze. A Waze-ben nincs vagy rosszul működik a filtering, a dead reckoning és a térképre illesztés. Azonban pont ezért mutatja nagyszerűen a telefonod szenzorának pontatlanságát.

Vannak chipsetek, amelyekben alapból rossz a GPS: például MediaTek MT6589.
Azonban lehetnek hibás antenna konstrukciók és érintkezési hibák is. A GPS patch antenna általában a ház felső részében van, ha ott kilazul egy csavar, akkor nem nyomja rá az érintkezőt megfelelően az alaplapra.

Szerk:
Pont most látom hogy a telefonod MT6589 alapú. Felejtsd el a GPS-t a telefonon, ezek a chipek hibásak.
Legközelebb olyan telefont vegyél, amiben Qualcomm SoC van. Például ZTE Blade filléres készülék volt, de még az ülés alá beesve is navigált városban.

Ha jól tévedek, a vétek sem kifejezetten navigációs berendezésekre specializálódott cég - és a "nem rosszabb nála" az csak annyit jelent, hogy a wétek cuccok nem (vagy nem sokkal) jobbak - vélhetően hasonló (olcsó) gps-modul van belepakolva abba is.

Hét végén, ha nem felejtem el, csinálok összehasonlító mérést/trackelést Garmin Dakota 10 (Garmin nagyon alap készüléke), LG G2 Mini (Snapdragon 400 (MSM8926)) és Siswoo C50 (Mediatek MT6734)) eszközökkel, mert most már kíváncsi vagyok, hogy ténylegesen mennyire térnek el pontosságban/tudásban ezek a cuccok.

Nekem Doogee X5 Max Pro van.
Google navit használok.
Nyíregyről mentem Alsónémedibe onnan Nyírbátorba majd vissza Nyíregyre.
Autópálya majd Pesten a 0-ás bedugult így ajánlott alternatív útvonalat, ott aztán volt kisutca, nagyutca, dombfel, domble és nagyon pontos volt.
Nyírbátorba is pontos volt a cég kapujáig vitt.
Mégis mediatek van benne.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

A 65xx széria óta javult a Meditek. Nem tudom mi a különbség a Doogee X5 Max Pro és a sima Max között, de a sima Max-nál gyenge volt a GPS:
https://www.chinahandys.net/doogee-x5-max-testbericht/

A Google Navigáció és az IGO is nagyon sok javítást használ térképre illesztés során. Teszteld szabadban valamilyen futóappal!

Sziasztok!

Attól függ, milyen pontosnak _érzékeled_, hogy milyen alkalmazást használsz. Ugyanis az autós navigációs GPS rendszerek "ráhúzzák" a pillanatnyi pozíciódat az útra. Nem a beépített GPS pontosabb. Lehet, hogy nem minden térképszoftver vagy okostelefon tudja ezt, ami egyébként alap lenne.

Nekem most Redmi 3 PRO van, eddig ez a legpontosabb és a leggyorsabban pozicionáló telóm.
Nem tudom, milyen chipset van benne, de nem is érdekel, IGo-val azonal észreveszi, ha letérek, Waze és google 2-3 másodperc
késéssel. Ez inkább a google hibája, a régebbi telóimon az IGO mindig rögtön észrevette, de az utóbbi kettőnek néha fél perc is kellett, mire visszatalált, hol is vagyok.

Az enyém MTK6580 ugyanezt a hibát produkálja...
--
ingatlanturista.hu,
ingatlanturista.blog.hu /érdekes kísérlet ház eladásra,vicces ingalanos történetek, többit az oldalon./
Frissités: eladtunk, weboldal hasznositáson még gondolkozom.