Elrontott betumeret a hupon

Fórumok

Zoom nelkul olvasom az oldalt, korabban akkora volt a normal betumeret, mint a forum lista oldalon a tema ismerteto resz (pl. "Linux, *BSD, UNIX, Unix-szerű operációs rendszerek alatt használható, vagy éppen problémás alaplapok fóruma.") . Sajna minden mas oldalon megjelentek az orias meretu betuk, egyedul talan a hup.hu maradt normal betumereten. OS X alatt, tobb fajta kijelzomerettel (17" 133PPI:1920x1200, 27" 108 PPI:2560x1440, 21.5" 102PPI 1920x1080 ) olvasom az oldalt, sehol sem volt ezzel problemam.

Nem lehetne visszaallitani a normal meretu betuket?

Hozzászólások

átmeneti megoldás: használj negatív zoomot! :)

oppácska, micsoda fejlődések - kicsit szokatlan így elsőre, de egy CTRL+0 megoldotta. :-D
szerk.: kösz trey!
--
blogom

Nálam most visszaállt ugyanolyan hangyaf*sznyira, mint előtte volt. Pedig már kezdtem reménykedni, hogy eladhatom a nagyítót :)

A jelenlegi megnövelt betűméret tökéletes, maradjon plz, minden általam használt rendszeren jobb olvashatóságot biztosít.

Üdv. bnv

Legyen inkabb szavazas vagy beallitasi lehetoseg! Szerintem azert a vakok kevesebben vannak az oldalon ... vagy nekik legyen kulon sarga-fekete hup, esetleg toljak ok a zoomot :)

Nálam konkrétan 1 pixel a vonala (már ha jól sejtem hogy mire gondolsz), ennél vékonyabb ne legyen. És most megint 0%-os zúmon olvasom, egész vállalható (bár az öreg szemem miatt korábban feltekertem kissé).

Meg amúgy is... a 14 pixeles egyik font kb. akkora mint a 12 pixeles másik font? Jól értem?

Csak nem ártana legalább egy részlet, mert így nagyon sok teret kap a fantáziám.

"nem túl jó a betűtípus"

+1, "verdana, helvetica, arial, sans-serif" a lista.

Feltételezem hogy a többségnek ha van arialja van verdanája is, az pedig csúnya, ha pedig nem mac-en vagy, és nincs verdanád akkor arialod se nagyon, a fallback sans-serif pedig szintén csúnya.

Szerintem simánbután ki kellene venni a verdanát, és hozzádobni a listához az opensansot, ha az arial vagy helvetica nem volna elérhető.

Már éppen kéredzni akartam, hogy mi ez a látássérült verzió... Aztán zoom csökkentés és minden a régiben... Csak azt nem értem, hogy miért lett ez változtatva. Akinek kicsi volt az eddig is nagyított nem?

Vélhetően a többségnek kicsi volt eddig is. Elég sokan panaszkodtak is rá. Hogy miért lett változtatva? Haladni kell a korral. A belenagyítás persze megoldja a dolgot, de jobb az, ha nem kell ilyenekkel szórakozni (a belenagyítás a beágyazott képeken is nagyít, nem szép). A helyzet az, hogy nem véletlenül 14-16 px az alap betűméret mindenhol szinte. A hup 10 pixele ehhez képest tényleg hangyaf*sznyinak számított. A 12 se sokkal jobb, de legalább haladunk.

Jó méretet amúgy se lehet választani. Sose hittem volna, hogy van akinek a 12 pixelre növeléssel az a baja, hogy túl nagy lett, és nem az, hogy nem lett eléggé nagy :) Pont ezért volna jó ha nem a weboldal szabná meg a betűméretet hanem a böngésződ beállítása. Ott aztán azt állítasz be, amit akarsz :D

Végre zoom nélkül is jó lett. \o/
Akinek meg nem jó a megnövelt méret az zoomoljon nyugodtan, demokrácia van.

Sokkal jobb lett így telefonon és laptopon sem zavaróan nagy. Jó ez így

175%-os zoomal olvasom a weboldalt. nem rossz a szemem, hozzászoktam már, hogy szép nagyok a betűk. nagy monitor, nagy betű. elfér rajta.
de ízlések és pofonok.

Jobb lett ez így. Nem kell zoomolni mobilon, tableten. Monitoron is ok.
Végre :) nem kell erőltetni a szemem.

[userjs]
var css = document.createElement("STYLE");
css.type = "text/css";
css.innerHTML = "#all { font-size: 12pt; }";
document.head.appendChild(css);
[/userjs]

én az egészből mit se érzek :)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Ezt nem tudom hogyan lehetne még jobban felfújni :) Eddig is mindenki használhatott saját betűméretet, és ez a lehetőség most se szűnt meg.

Firefox felhasználóknak: firefox/profile/chrome/userContent.css fájlba (ha nincs létre kell hozni, talán a mappa sem létezik alapból):

- - - - -

@-moz-document domain(hup.hu) {

* {
font-size: 10px !important;
}

}

- - - - -

A 10-es betűméret lehet kicsi-nagy, kinek mi kell, és a * gyakorlatilag mindenre ráerölteti, vigyázat.

Akik a 12px-es font méretet fájdalmasan nagynak találják, azoktól kérdezném, hogy úgy egyébként a HUP-on kívüli internetet hogy tudják elviselni?
Mert kb az elmúlt 10 évből nem emlékszem olyan oldalra, ahol 12px alatti font mérettel kínoznák az olvasók szemét (legalábbis amiket én olvasok, azok között csak a hup volt ilyen a mai napig, aztán biztos van még egy-két a 90-es években tervezett oldal, amit valahogy elfelejtettek modernizálni, de elég ritka).
Általában 12-16px között van a default font méret, és nem azért, mert mindenki hülye vagy gyengén látó, hanem mert rájöttek, hogy akinek egyébként tökéletes a szeme, annak is kényelmesebb a pár ponttal nagyobb szöveget olvasni. Pláne, hogy időközben elterjedtek a kicsit nagyobb pixel sűrűségű kijelzők.
Én az asztali monitorom (~100ppi) kb 65 centiről nézem, ha egyenesen ülök. Kényelmesen hátradőlve van vagy 80-90cm a távolság. Látom én onnan is a 10px es betűket, de olvasni fárasztó egy idő után. A 14 (vagy méginkább 16px) már teljesen oké. A laptopot meg -nyilván- közelebbről nézem, de az meg már ~130ppi és ezért pont ugyanaz a helyzet.

így van, alapesetben nem azért fárasztó olvasni, mert kicsi, hanem mert irgalmatlan hosszú sorokra tördelődik a szöveg. Persze a hozzászólásoknál a maratoni szálak így is felzabálják a helyet, de cikkeknél, fórumoknál maximalizált ablak mellett még 12px-nél is kényelmetlenül hosszú sorok vannak. Miközben a képek, videok beágyazásánál meg jó az extra hely. Ez valamennyire áthidalható, ha nem maximalizált ablakban nézem az oldalt, és így is szoktam tenni, mert a 14px meg már nagy szerintem. Legalábbis verdana-val.

Néztem, mint a vakegér, hogy ez hogyan 12px. Hiába néztem, a css-ben is 10px volt, mire rájöttem, hogy fissíteni kell az oldalt, mert a böngésző gyorsítótárazza a css-t. Pedig ügyfeleknek számtalanszor kell elmagyarázni, hogy nyomjon F5-öt, utána fogja látni, hogy mit módosítottam a (fejlesztői) oldalon.
Be lehetne kapcsolni az éles oldalon a css tömörítést a Drupalban. Egyébként sem rossz dolog, de megoldja az ilyen problémákat is. Ha változik a css, új hash-sel generálja le a tömörített változatot. Odafigyelés nélkül letöltődnek a módosítások az összes ügyfélnél.
------
Λ4И∤)4