Elrontott betumeret a hupon

 ( Czo | 2016. július 4., hétfő - 16:00 )

Zoom nelkul olvasom az oldalt, korabban akkora volt a normal betumeret, mint a forum lista oldalon a tema ismerteto resz (pl. "Linux, *BSD, UNIX, Unix-szerű operációs rendszerek alatt használható, vagy éppen problémás alaplapok fóruma.") . Sajna minden mas oldalon megjelentek az orias meretu betuk, egyedul talan a hup.hu maradt normal betumereten. OS X alatt, tobb fajta kijelzomerettel (17" 133PPI:1920x1200, 27" 108 PPI:2560x1440, 21.5" 102PPI 1920x1080 ) olvasom az oldalt, sehol sem volt ezzel problemam.

Nem lehetne visszaallitani a normal meretu betuket?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

10px-ről 12px-re nőtt, mert egy csomóan nem látnak. Részletek a Kvázi-reszponzív HUP cikk hozzászólásaiban.

--
trey @ gépház

Azok miert nem hasznaljak a zoom-ot? En sem ezt hasznalom hiaba rossz a nagyinak a szeme:

http://s3.amazonaws.com/wootsaleimages/RCA_Lyra_1GB_MP3_Player_with_FM_Transmitter_2YM-detail.jpg

eddig mi zoomoltunk be, most zoomoljatok ti ki :)

nagyon +1

ez ilyen "felhajtva vagy lehajtva legyen a wc ülőke" típusú hozzászolás volt, de jár a +1 :D

abszolút, engem személy szerint kb ennyire mozgat. Imho bolhafingnyi olvashatatlan volt a régi, de mivel ha valahol zavart, egy ctrl+görgö kb másfél másodperc alatt megoldotta, rádaásul úgy, hogy szét se esetett tőle semmi, kb pont nem érdekelt :)

Jár a +1 megint.

+1

---
| Dropbox | Yandex |

+1 :D

--
L

+1 :D

Ha már úgyis mindegy: http://hup.hu/node/58747?comments_per_page=9999
Asszem még érvényes irányelv.

Azok miert nem hasznaljak a zoom-ot?

Mert akkor meg a képek baszódnak el, azért. Nézegettél már 1.1-szeresére nagyított képeket?

Amúgy meg: minimum font size (pixels) = 13. Aztán baszódjon meg minden site, ami ennél kisebb betűket szeretne használni.

Én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy 14-16 px volna a normális, de még jobb volna, ha a böngésző alapértelmezése (ami alapból 16px) nem volna felüldefiniálva abszolút értékekkel, és akkor mindenki olyat állít be magának, ami neki tetszik.

Huhhh, Te tényleg vak vagy.... :(

Köszi a kedvességed.

Nem lehetne visszaallitani? Elegge zavaro, olvashatatlan.

Gyakorlatilag allandoan felre kattintok, nem lehetne a mobilnezetet kikapcsolni, a betumeretet meg visszatenni? Eddig is jo volt ugy

A többi betűméretet hozzá kellene igazítani. Jelesül: szélső dobozok fejléce, hozzászólás beviteli mezője.

:)

Ha viszont főoldalon visszazoomolok egyet, akkor a fórumnál eltűnnek az aláhúzások....

Nagyon jó ez így!!!! :)

Hol? Én semmi változást nem látok, nekem ugyanúgy maradt a két CTRL +
--
The Community ENTerprise Operating System

ctrl f5 / browser restart, valami?

Közben rájöttem, hogy azért, mert eleve a browserbe a minimum font size=12. :)
--
The Community ENTerprise Operating System

popcorn

átmeneti megoldás: használj negatív zoomot! :)

oppácska, micsoda fejlődések - kicsit szokatlan így elsőre, de egy CTRL+0 megoldotta. :-D
szerk.: kösz trey!
--
blogom

+1 így most jó lett zoom nélkül. És telón se lettek nagyok a betűk.

-1 :(

Lőjj légyszi egy képernyőt, mert nálam remek.

Laptoprol vagyok, a telefon meg kint van a nappaliban :(

Szerk: na most mar jo mobilon.

+1, jó így, pedig nem vagyok vak.
--
http://naszta.hu

Nálam most visszaállt ugyanolyan hangyaf*sznyira, mint előtte volt. Pedig már kezdtem reménykedni, hogy eladhatom a nagyítót :)

Hóó, és ismét nagy! Ezek szerint még faragjátok, vagy valami randomgenerátor dobja a CSS-t? :)

Vagy http proxy mögött vagy :)

A jelenlegi megnövelt betűméret tökéletes, maradjon plz, minden általam használt rendszeren jobb olvashatóságot biztosít.

Üdv. bnv

ugyan soha nem haldokoltam a nagyítástól, de ez a 12-es részemről is maradhatna. 12" subnotitól kezdve 23-as nagy felbontású monitorig kényelmesebb valamivel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Legyen inkabb szavazas vagy beallitasi lehetoseg! Szerintem azert a vakok kevesebben vannak az oldalon ... vagy nekik legyen kulon sarga-fekete hup, esetleg toljak ok a zoomot :)

Ez borzalmas...

Egyetértek.

Bővebben? Képernyőképet légyszi, mert ez így kevés. Egyre erősödik bennem az érzés, hogy akik nyekeregnek, azoknál valami egyedi nyomor lehet, az a plusz két pixel betűméret azért nem olyan óriási változás. Vagy én vagyok nagyon fásult, hehe.

Szimplán csak nagyok a betűk, nem túl jó a betűtípus, az Open Sans-nak például 14px-es méretnél kisebb a betűtávolsága, és vékonyabb a vonala, a betűk nagysága meg körülbelül ugyanekkora.

Nálam konkrétan 1 pixel a vonala (már ha jól sejtem hogy mire gondolsz), ennél vékonyabb ne legyen. És most megint 0%-os zúmon olvasom, egész vállalható (bár az öreg szemem miatt korábban feltekertem kissé).

Meg amúgy is... a 14 pixeles egyik font kb. akkora mint a 12 pixeles másik font? Jól értem?

Csak nem ártana legalább egy részlet, mert így nagyon sok teret kap a fantáziám.

Nálam Chrome alatt nem lehet 25% alá vinni /s

"nem túl jó a betűtípus"

+1, "verdana, helvetica, arial, sans-serif" a lista.

Feltételezem hogy a többségnek ha van arialja van verdanája is, az pedig csúnya, ha pedig nem mac-en vagy, és nincs verdanád akkor arialod se nagyon, a fallback sans-serif pedig szintén csúnya.

Szerintem simánbután ki kellene venni a verdanát, és hozzádobni a listához az opensansot, ha az arial vagy helvetica nem volna elérhető.

+1

Már éppen kéredzni akartam, hogy mi ez a látássérült verzió... Aztán zoom csökkentés és minden a régiben... Csak azt nem értem, hogy miért lett ez változtatva. Akinek kicsi volt az eddig is nagyított nem?

Azért, mert nem korbácsolna vihart a biliben, ha a böngészőben megadott alapértelmezett betűkészlettel és betűmérettel jelenne meg az oldal.

:)

Én nem vagyok ennyire optimista :D

Viszont trey megszabadulna egy kavicsos batyutól.

:)

Kavicsos? :)

Te minek neveznéd, batyu Úr?

:)

Vélhetően a többségnek kicsi volt eddig is. Elég sokan panaszkodtak is rá. Hogy miért lett változtatva? Haladni kell a korral. A belenagyítás persze megoldja a dolgot, de jobb az, ha nem kell ilyenekkel szórakozni (a belenagyítás a beágyazott képeken is nagyít, nem szép). A helyzet az, hogy nem véletlenül 14-16 px az alap betűméret mindenhol szinte. A hup 10 pixele ehhez képest tényleg hangyaf*sznyinak számított. A 12 se sokkal jobb, de legalább haladunk.

Jó méretet amúgy se lehet választani. Sose hittem volna, hogy van akinek a 12 pixelre növeléssel az a baja, hogy túl nagy lett, és nem az, hogy nem lett eléggé nagy :) Pont ezért volna jó ha nem a weboldal szabná meg a betűméretet hanem a böngésződ beállítása. Ott aztán azt állítasz be, amit akarsz :D

Végre zoom nélkül is jó lett. \o/
Akinek meg nem jó a megnövelt méret az zoomoljon nyugodtan, demokrácia van.

Sokkal jobb lett így telefonon és laptopon sem zavaróan nagy. Jó ez így

175%-os zoomal olvasom a weboldalt. nem rossz a szemem, hozzászoktam már, hogy szép nagyok a betűk. nagy monitor, nagy betű. elfér rajta.
de ízlések és pofonok.

Grafitembert is megihlette a változás. ;)

+1 :D

Jobb lett ez így. Nem kell zoomolni mobilon, tableten. Monitoron is ok.
Végre :) nem kell erőltetni a szemem.

[userjs]
var css = document.createElement("STYLE");
css.type = "text/css";
css.innerHTML = "#all { font-size: 12pt; }";
document.head.appendChild(css);
[/userjs]

én az egészből mit se érzek :)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

jaja, hasonlot csinaltam csak chrome stylish pluginnel.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

köszi ezzel, megjavítottam magamnak

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Ezt nem tudom hogyan lehetne még jobban felfújni :) Eddig is mindenki használhatott saját betűméretet, és ez a lehetőség most se szűnt meg.

Ezt nem tudom hogyan lehetne még jobban felfújni

Ctrl + görgő :D

Firefox felhasználóknak: firefox/profile/chrome/userContent.css fájlba (ha nincs létre kell hozni, talán a mappa sem létezik alapból):

- - - - -

@-moz-document domain(hup.hu) {

* {
font-size: 10px !important;
}

}

- - - - -

A 10-es betűméret lehet kicsi-nagy, kinek mi kell, és a * gyakorlatilag mindenre ráerölteti, vigyázat.

Akik a 12px-es font méretet fájdalmasan nagynak találják, azoktól kérdezném, hogy úgy egyébként a HUP-on kívüli internetet hogy tudják elviselni?
Mert kb az elmúlt 10 évből nem emlékszem olyan oldalra, ahol 12px alatti font mérettel kínoznák az olvasók szemét (legalábbis amiket én olvasok, azok között csak a hup volt ilyen a mai napig, aztán biztos van még egy-két a 90-es években tervezett oldal, amit valahogy elfelejtettek modernizálni, de elég ritka).
Általában 12-16px között van a default font méret, és nem azért, mert mindenki hülye vagy gyengén látó, hanem mert rájöttek, hogy akinek egyébként tökéletes a szeme, annak is kényelmesebb a pár ponttal nagyobb szöveget olvasni. Pláne, hogy időközben elterjedtek a kicsit nagyobb pixel sűrűségű kijelzők.
Én az asztali monitorom (~100ppi) kb 65 centiről nézem, ha egyenesen ülök. Kényelmesen hátradőlve van vagy 80-90cm a távolság. Látom én onnan is a 10px es betűket, de olvasni fárasztó egy idő után. A 14 (vagy méginkább 16px) már teljesen oké. A laptopot meg -nyilván- közelebbről nézem, de az meg már ~130ppi és ezért pont ugyanaz a helyzet.

így van, alapesetben nem azért fárasztó olvasni, mert kicsi, hanem mert irgalmatlan hosszú sorokra tördelődik a szöveg. Persze a hozzászólásoknál a maratoni szálak így is felzabálják a helyet, de cikkeknél, fórumoknál maximalizált ablak mellett még 12px-nél is kényelmetlenül hosszú sorok vannak. Miközben a képek, videok beágyazásánál meg jó az extra hely. Ez valamennyire áthidalható, ha nem maximalizált ablakban nézem az oldalt, és így is szoktam tenni, mert a 14px meg már nagy szerintem. Legalábbis verdana-val.

Néztem, mint a vakegér, hogy ez hogyan 12px. Hiába néztem, a css-ben is 10px volt, mire rájöttem, hogy fissíteni kell az oldalt, mert a böngésző gyorsítótárazza a css-t. Pedig ügyfeleknek számtalanszor kell elmagyarázni, hogy nyomjon F5-öt, utána fogja látni, hogy mit módosítottam a (fejlesztői) oldalon.
Be lehetne kapcsolni az éles oldalon a css tömörítést a Drupalban. Egyébként sem rossz dolog, de megoldja az ilyen problémákat is. Ha változik a css, új hash-sel generálja le a tömörített változatot. Odafigyelés nélkül letöltődnek a módosítások az összes ügyfélnél.
------
Λ4И∤)4