Oh, az irónia

Aaron Swartz megvan? Reddit társalapítója, RSS, Creative Commons fejlesztője. Szószólója volt a szabad információmegosztásnak, online aktivizmusnak, felszólalt a DRM és STOPA. 2008-ban egy perl scripttel 2,7 millió bírósági dokumentumot töltött le PACER rendszerből az információszabadság nevében, és 2010 és 2011 között betört* a MIT hálózatába, ezerszámra töltött JSTOR hálózatból cikkeket. Ez utóbbiért 2011 januárjában letartóztatták, és 35 év börtön és egymillió dolláros kártérítés megfizetése nézett ki neki, ő viszont 2013 januárjában az öngyilkosságot választotta.
Tevékenységét poszthumusz kitüntetésekkel ismerték el és beválasztották az Internet Dicsőségcsarnokába.
Az úr megnyilvánulásait, és írásait a Verso Books gyűjtötte össze és adta ki az év elején, és most jön a csavar, minden egyes megvásárolt könyvhöz, ingyenes ebook-ot adnak. Ez utóbbi ebooknak viszont van egy kis hibája, "szociális DRM"-et tartalmaz. Az-az olyan egyedi vízjelet, tartalmaz, mellyel a kiadó visszakeresheti, hogy az adott másolat mely vásárláshoz kapcsolható. A Verso honlapja szerint, ezen megoldás évi 200 000 GPB plusz bevételt eredményezhet a kiadóknak.
Tetszik érteni, a DRM, a szabad információáramlás korlátozásának a egyik legnagyobb ellenzőjének az írásait DRM-el védett formában hozzák nyilvánosságra.
Az esetet a Institute for Biblio-Immunology csoportosulás nem érezte ennyire humorosnak, ezért kiadtak egy kommünikét, melyben ennek hangot adtak és közzétettek egy vízjel és DRM eltávolító kódot.

Forrás:
http://hackaday.com/2016/06/27/removing-drm-from-aaron-swartzs-ebook/

*Sokan vitatják, hogy a MIT-es letöltés melyik kategóriába esik, ugyanis Swartz egy nyitott router szekrényben helyezett el egy laptopot és azzal a saját hozzáférésével töltötte le a dokumentumokat. A MIT a belső hálózatához a nyitott campusz keretében, szabad hozzáférést biztosít.

Hozzászólások