40-50 éves rendszerek

http://arstechnica.co.uk/information-technology/2016/05/us-nuclear-syst…

Melyik a jobb? Az a kód, amihez már nincs élő, hozzáértő ember, de amúgy meg kinyomtatva pár A4-es oldal, vagy az, amihez hetente jön frissítés, mert újabb halálos hibát találtak benne, cserébe azt se tudják hány sor, mert mire a végére érnek a számolásnak, az eleje máris nem annyi?

Hozzászólások

Érdemes hozzávenni, hogy az F-35-ös vadászgép szoftverével mennyi gond van. Asszem már eljutottak odáig, hogy 1 repülést kibír reboot nélkül :D

Tény, hogy komplexebbek a rendszerek, de azért az eszközök se merülnek ki faék-ben, báár lehet ha ass-ben írnák jobb lenne, és lehet az is elkészült volna már ennyi idő alatt. :D

Fedora 23, Thinkpad x220

Két full extrém esetet mondtál, nem tudjuk melyik a jó.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Esetleg ha ezeknek a rendszereknek a komplexitását is összehasonlítanád...

Állítólag a hibák száma arányos a sorok számával. Ebből következően a kis rendszerek általában abszolút hibátlanok. (Bár az a pár A4-es oldal tán egy kicsit több lehet.)

Személyes tapasztalatom a "magasabb szintű" nyelvekkel és programozókkal elég siralmas. Magas szintű nyelven programozni általába a side effect-ek kiküszöböléséből áll. A programozók a saját munkaeszközüket trehány módon használják, nem ismerik. Méghozzá olyannyira, hogy a side effect kiküszöbölésre sem futja.

Maga a feladat megoldása eszközhasználattá silányul, miközben elsikkad maga a feladat. Azaz látszólag megfelelő eszközhasználattal a feladat megoldása hibás, pontatlan és hiányos. Ennek ellenére a rendszer működni látszik...

A "nincs hozzáértő ember" kicsit túlzás. Egy régi cpu úgy 70-80 egyszerű utasítást tud. Ezt ne tudná megtanulni egy olyan profi, aki mondjuk képes egy több ezer osztályból álló rendszert játszva programozni? Persze mindez java-ban. :)

A jelenség inkább a végtelennek tűnő erőforrásokban kereshető. A mai szakemberek nem képesek felmérni a az erőforrások mibenlétét és optimális használatát és működését. Ha ez a jelenség fokozódik azonnal megjelenik a homokóra... Rosszabb esetben az adatvesztés.