Kocka a konyhában...

E01SXY -
Pulled pork - pre-alpha
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Hozzászólások

Obligát kérdés... Mivel fényképezted? Egy krumplival? :)

--
trey @ gépház

Az EXIF info helyes, a lencse meg retkes és zsíros volt... Sajnos a teflon-t telefonálásra és nem pozőrködésre használom... - mondtam már, hogy én kérek elnézést a szar képért és egyáltalán azért, hogy meg mertem böffenni???!!! :) - viszont, amire senki nem volt kíváncsi: ma egy kiba*szott jót ebédeltünk a családdal és ajánlom mindenkinek a fenti recept elkészítését! ;)

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Az egyetlen, magyar nyelven fogalmazott receptet itt olvastam: http://www.nosalty.hu/recept/pulled-pork ... nagyjából ebből indultam ki...

Ezt faragtam át itt-ott, kényem-kedvem szerint. Pl. a "falunkban" nem kapni Guiness-t, így került bele "Eichbaum 7.5% extra stout" sör, ami bár barna és erős, de nem egy Guiness...

Füstölt piros paprika sem volt itthon, csak sima, hagyományos, őrölt piros paprika, így ebből ment bele 3 e.k. + a Cayenne borsból az írt helyett 2 t.k.

Melaszos nádcukrot (olyan ragadós, tapadós fajtát) nem találtam sehol, így maradt a sima nádcukor (ami a man-ja alapján a melasz miatt olyan barna, de mégis kristályos szerkezetű és pergő, tehát nem az, ami az eredeti recept alapján kellene bele...)

A marha alaplé a feleségem által szombaton főzött sertés, húsoscsontos húsleves 250ml extraktuma volt + 1 bolti marhahús leveskocka -> így túl sós. Így máskor mást kell kitalálnom (vagy ténylegesen marhahúsleves vagy kevesebb 'műanyag'), mert a szósz picit túl sós lett a végére...

Végigolvasva több 10 receptet azt dobta az agy, hogy ahány U.S.A. háztartás, annyi pulled pork recept, viszont I.M.H.O. itthon is el lehet készíteni némi kísérletezés és picit sok szívás árán... ;)

--
Szerk., ahogy én csináltam:

- 2,5kg bőrös sertés lapocka egyben
- 1db öntöttvas kacsasütő edény
- 2 e.k. disznózsír
- kb. 6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma reszelve

1 tálban:
- 2 e.k. melaszos nádcukor
- 2 e.k. só
- 2 t.k. őrölt fekete bors
- 2 t.k. cayenne bors
- 2 e.k. pirospaprika

A húst a fenti tálban összekevert fűszerekkel és a lereszelt vöröshagymával bedörzsölöm (ez utóbbi nekem csak a hajnali 5-ös keléskor sikerült...). A fokhagymagerezdeknek késsel hüvelyeket vágok és betűzdelem őket. A stuffot egy megfelelő méretű edényben min. 12 órán át hűtőben tartom.

Reggel a sütőt 150°C "alsó-felső sütés" módban bekapcsolom. A kacsasütő aljába beledobok 2 e.k. disznózsírt, majd betolom a sütőbe.

Időközben vagy 2.5dl húslevesből és 1/2-1 (inkább 1/2) marhahúsleveskockából vagy vízből + marhahúsleveskockából - vagy profik esetén, 2.5dl marha alapléből forrásban lévő elegyet készítek, amit 5-7dl "stout" lehetőleg Guiness vagy minél jobb minőségű "stout" (ír, barna) sörrel öntök fel és forralom.

A kacsasütút kiveszem a sütőből, majd belerakom a lapockát és ráöntöm a felforralt levet. Fedő rá, vissza a sütőbe. Részemről, 5:45-kor kezdve egy viszonylag fiatal sertéslapockával, a bőrös fele alul módon kezdtem, majd óránként forgatva és fél óránként locsolgatva kb. 10.30-11:00-ra "atomjaira hulló" húst kaptam.

Fogyasztani sok szafttal, kenyérrel/krumplipürével/sok-sok savanyúsággal ajánlott.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Elnézést, kissé megkéstem, de lám:

1. pic - 5 óra sütés után, kb. 30 perccel a vége előtt
http://imgur.com/6msTVz8

2. pic - a pulled állapotú pork
http://imgur.com/v7kcINa

a hús meg kicsit kicsi volt (cca. 1.5kg) és bőrtelen...

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Elnézést, ha félreérthető volt. Nem kritikának szántam, pusztán válaszolni gondoltam a kérdésre.
Az én telefonom 2, a laptopom 3 évvel öregebb a fent említett készüléknél, és még rágott gyümölcs se nem van rájuk nyomtatva. :)

### ()__))____________)~~~ ########################
# "Do what you want, but do it right" # X220/Arch