Ja, tarcsuk otthon a mentés nasson

Hozzászólások

Mi nem ertheto azon, hogy off-site backup? Persze ettol meg a betoroket le kell loni, de ez attol fuggetlen..

--
Hi, welcome to Fight Club.
First of all, how did you hear about us?

:D Úgy kell az ilyennek.

Pont pár hete kérdezte egy ismerősöm (CS területen), hogy egy kollégájának (Szintén CS) épp most ment tönkre a HDD-je és milyen Kürt-szerű szolgáltatásokat ismerek mennyiért.

WTF.

Egy IT-related területen mozgó személynek ugyanmár _legyen_ backupja. Hiszen IT-s Ismeri a valószínűségeket. Komolytalan.

Kicsit nem sikerült megfogalmaznom, amire gondoltam (utólag látom írásjelek maradtak ki, stb.)

Szóval aki erre "nem lát rá", az komolytalan. Azért a 21. században ha úgy vagy programozó, hogy nem futottál még bele egyszer sem a professzionális időtöltésed alatt a backup-kérdésbe, akkor érdekes "programozó" lehetsz.

Ahogy az analóg technika korában minden (igazi) fotós kicsit vegyész is kellett hogy legyen, úgy manapság egy fotográfusnak, ha tetszik, ha nem, érteni kell az adatok tárolásához (is), pont úgy, ahogy anno a negatívok tárolásához. A negatívot is tönkreteheti akár vegyszer, akár rágcsáló vagy fizikai hatás (pl. hő).

Az okos ember is csak a saját kárából tanul. :(

szerk: persze legyen lokális mentés is, mert 21 HDD-nyi adatot visszaállítani offsite-ból nem biztos, hogy jó móka, ha gyorsan kéne.

azt meg siman kinezem egy 'profi' fotosbol, hogy minde szart raw-ban tarol, csak hogy megnagyobb szenvedes legyen a backup.

nekem nem mondom, hogy tokeletes, de a google photos unlimited is jo, ha arrol van szo, hogy nem eladhato kepek kellenek, hanem az emlekek megorzese.

A profi fotóstól aki hülye ha raw-ban tároltól eljutottunk a családi emlék képek szar minőségben való tárolásához két mondatban. Wow. Én nem vagyok profi fotós, csak hobbi, de van hogy 1 hónap alatt 10-20 gigányi fotó születik, és raw-ban tárolom. Miben tároljam?

Itt a profi arra vonatkozik, hogy kepeibol el, de nem kepes eljutni addig, hogy ne minden fotojat othon HDD-ken tarolja, ami mint latszik, nem tuti megoldas.

Semmi bajom a raw kepekkel, de mint latszik, vonza a megoldando problemakat. Sok HDD vagy dragabb off-site mentes kell hozza. Vagy semmi, de akkor ellophatjak, elveszhet.

"családi emlék képek szar minőségben való tárolásához"

Ez badarsag. Attol lesz nagyszeru egy kep, hogy sok sok megapixel, hogy nincs jpeg-ben tomoritve. Ugye hogy nem.

Azt hiszem az a gond, hogy a google amugyis beletaposott a komoly fenykepezogepekkel rendelkezo emberek lelkivilagaba, mikor csokkentett minosegu, meretu kepekre korlatlan tarhelyet biztositott. Kemeny az elet.

Nekem is osszejon amugy par GB havonta, esetleg tobbhavonta, bar, nem tarolom a kepeimet tomoritetlen formatumban.

Azert, mert nem ert az IT adatbiztonsaghoz, es senki nem magyarazta el neki, hogy hogyan kell egy normalis adattarolast es backupot kiepitenie. Es mert a legtobb ember abbol indul ki, hogy otthon = biztonság, es nem abbol indulnak ki, hogy ugy is kirabolják őket.

Ez van, fogadd el, hogy maskepp gondolkodnak, es nem a technikai részletek érdeklik oket, hanem az, hogy működjön, egyszeruen es tudjanak a sajat munkajukra koncentrálni. Számukra a Photoshop es az egesz számítógép csak egy szukseges rossz, nem céljuk hasznalni.

Anno, elozo munkahelyen, mikor bevezettettem az SVN-t (elotte semmi nem volt), a grafikusokkal is kozoltuk, hogy jo lenne, ha ok is atszoknanak az SVN-re, mert az, hogy emailben es/vagy a kozos fajlmegosztason küldözgetnek dolgokat az nem,tul nyero, mikor a hatodikat nem találtuk meg. Szerinted érdekelte őket?

Ennel amugy mar csak az rosszabb, mikor egy grafikussal vitatkozni kell, hogy amit akar az nem praktikus vagy nagyon nem gazdaságos. Pl. mikor a termekfeltoltok azon ragjak az ember fulet, hogy legyen mar tobb, mint 50 karakter a termeknev, a grafikus meg azzal jon, hogy szétesik a designja tole es csináljunk már 20-25 karakteres termeknevet is neki.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Semmi köze szerintem az IT adatbiztonsághoz. Tűzről, betörésről/lopásról biztos hallott már az illető. Aki ebből él és fontosak a régi adatok (kép, dokumentum, akármi) az ne egy helyen tartsa a dolgait. Pont. Az IT adatbiztonság csak ez után jön, mint a megoldási lehetőségekből fakadó problémák egyik aspektusa.

"A +1 az a proletárlájk."

Az, hogy "ne tartsunk otthon mindent" nem azt jelenti hogy semmit se tartsunk otthon, hanem hogy legyen legalább egy plusz (földrajzilag eltérő) helyen is a cucc. Pláne hogy a papírdokumentumokról is lehet hiteles másolatot készíttetni, és ha olyan fontos, akkor azokat lehet két külön helyen tárolni. A digitális adat hiteles (értem ez alatt hogy bithű, nem törvényszékileg hiteles) sokszorosítása és tárolása se lehetetlen.

1.: Megfelelő helyen kell tárolni (hint: nem otthon). Ha meg pl. a személyire (útlevélre, stb.) gondolsz, akkor igen, ha ellopják cumi, uccu rendőrség, de ugye egy ilyen dokumentumnak is van backupja (ideiglenes személyi, útlevél, mittomén, szerencsére még sose lopták el, így nem vagyok járatos ebben). Más nem jut eszembe ami ilyen lenne.
2.: Ha nem éri meg, akkor nem éri meg, ez pont olyan műfaj, hogy majdnem minden megoldható, csak nem feltétlen éri meg.

1) ha valamibol csak egy peldany elerheto, akkor pont ugyanannyi eselye van, hogy otthonrol lopjak el, mint h barmely mas helyrol ellopjak. Ez csak olyan latszatbiztonsag, hogy ha nem lakok egyutt vele, biztonsagban van. Raadasul, ha nincs otthon, lehet, hogy eselyem sincs eszrevenni, hogy hianyzik, hiszen barhol masutt nem tartozkodok ugyanannyit, mint otthon.

"uccu rendőrség"

Nem, uccu okmanyiroda, megcsinaltatni az ujat, es utana uccu rendorseg, mert ott lehet, hogy aznap sorra se kerulsz (ismeros harom orat varakozott anelkul, hogy barki megkerdezte volna, minek ul ott (egyedul volt a varoteremben), aztan hazament). Es egy uj napnak nekimenni szemelyi nelkul... hat, nem vidam dolog. Meg ha van is utleveled/jogsid.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem tudom, hogy neked Hányszor kell egy nap igazolnod magad, de azert Ennyire nem szor,yu egy átlagembernek az elete, hogy reggel mar elindulni se tudjon személyi nelkul. A jogsi mar neccesebb.

De teny, hogy sokmindenhez kell. Viszont a személyi pont backupolhago jogositvany es útlevél formában.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mar ha valakinek van barmelyik is. EU polgarkent ugyanis egyaltalan nem trivialis dolog, hogy legyen utleveled, ha csak az EU-n belul mozogsz (oke, most tekintsunk el a menekultugyi oborzalomtol). Jogositvany a masik fele, ha nincs kocsim (tenyleg, kepzeld, van olyan, akinek nincs), es nem is akarok, minek nekem jogositvany? Hogy egy halom penzt elkolthessek?

Igen, nevezz elhetetlennek, de ezek egyaltalan nem trivialis dolgok.

Ami a szemelyit illeti: elmeletileg szabaly, hogy nalad kell legyen, mert barmikor igazoltathatnak, es akkor sokkal problemasabb kimagyarazni a dolgot, plusz a fene tudja, milyen nadrag lesz aznap a rendoron, hisz-e neked. Lehet, hogy te szereted kockaztatni a napodat egy ilyen miatt, en nem. Volt mar olyan, hogy random beultem egy kavezoba, es pont kerestek valakit a kornyeken, bejottek vagy harman-negyen, es mindenkit igazoltattak. Csak ugy, out of the blue. Nem lett volna vicces szemelyi nelkul ucsorogni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Na ja, de ők külföldi magyarok, a cikkben szereplők jogilag szlovák állampolgárok, papírok nélkül egy másik állam területén.

Mint magyar állampolgár, továbbra sem tudom, hogy kell-e (értsd: kötelező-e) mindig magamnál tartani valamilyen okmányt? Tipikusan nem szoktam magammal vinni semmit, ha elmegyek futni, vagy hasonló. Ezek szerint ez rossz gyakorlat?

Azért idézzünk már pontosan:

". Elsősorban személyi igazolványoddal igazolhatod magad, de elfogadhatnak más olyan eredeti okiratot, amely erre alkalmas (például útlevél, jogosítvány, diákigazolvány). Ha nincs nálad semmilyen igazolvány, akkor egy olyan veled lévő társad közlését is elfogadhatják, aki kellően tudja magát igazolni. A rendőr személyi adataidat (név, lakcím, születési hely, idő, stb.) meg is kérdezheti tőled, hogy összehasonlítsa a személyiddel, és neked válaszolnod kell."

Egyébként igen, nyilván ha sehogy nem tudod hitelt érdemlően igazolni magad, hogy te az vagy, akinek mondod magad, akkor előállíthatnak. Ehhez azért elég lenne JPE is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez emlékeztet arra az @®© plakátra, ahol a marrha nagy plakátra egy "igen" volt írva, megcsillagozva, és a sarokban apró betűvel ott szerepelt a "nem". Nem ez volt emlékeim szerint, de igen hasonló: http://letterhuntercard.kepeslap.com/images/14225/arc2004_igennem_origi…

Tehát az icipicit hatásvadász és igazán csak enyhén félrevezető (höhö) címmel ellentétben nem a személyi hiánya, hanem az a probléma, ha az illető polgár nem rendelkezik azonosításra alkalmas okmánnyal, okmányokkal. Ahogy az amúgy a hiteles tájékoztatás jegyében a cikk végén - még ha implicite is - le is van írva.

"EU polgarkent ugyanis egyaltalan nem trivialis dolog,"

Miért is nem triviális? Foglalsz időpontot az okmányirodában, viszed ami kell, kicsengeted az árát, és egy hónap múlva megkapod. Egyébként ma nagyon nem megy az olvasás/szövegértés neked, mert arról volt szó, hogy lehetséges "tartalékot" készíteni személyiből, nem arról, hogy van-e. (Szerintem nekem sincs már egy tíz éve, utoljára akkor volt, mikor gyerekként szüleimmel nyaraltunk külföldön. Most meg már a Schengeni övezetben vagyunk.)

"tenyleg, kepzeld, van olyan, akinek nincs"

Tényleg, képzeld, nekem sincs kocsim. Nem is értem, miért is nem adtam le az első rendőrőrsön a jogosítványom.

"elmeletileg szabaly, hogy nalad kell legyen, mert barmikor igazoltathatnak"

Mint lentebb is írták, nincs ilyen szabály. Másrészt nem csak a személyiddel tudod magad igazolni. Amúgy nem tudom mi van olyankor ha nincs nálad igazoló okmány, gondolom van rá process. De majd megkérdem egy illetékestől. (Az persze, nyilván nem hátrány, ha együttműködsz a rendőrökkel.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"ha valamibol csak egy peldany elerheto, akkor pont ugyanannyi eselye van, hogy otthonrol lopjak el, mint h barmely mas helyrol ellopjak."

Ha ezt úgy érted hogy vagy ellopják vagy nem, akkor igazad van. A bármely más hely magába foglalja egy bank páncéltermét, a strandot vagy a Nyugati melletti Mekit (ott már zsebeltek ki) vagy azt, hogy szimplán kiteszem egy padra a parkba. Az én olvasatomban azért eltérnek az esélyek.

Nem kell magyarazni a bizonyitvanyt. Egy profi fotosnak tok mas igenyei vannak, mint neked, ezt egyszeruen be kell latnod, es kesz. Kicsit olyan ez, mintha a C/Java fejlesztoket ekezned, hogy de hat miert kell a kesz binaris melle meg a forrast is tarolni, hat az milyen sok fajl, az vonzza a problemakat. A fotosok szamara a RAW fajl a forraskod, neha ahhoz kell visszanyulni, ha problemat oldanak meg, ennyi.

Neked meg nekem sosem lesz erre igenyunk, Marika neninek meg boven eleg akar egy VGA felbontasu kep is, hogy az unokait nezegesse. Mindenkinek masok az igenyei, es ezt illik tiszteletben tartani.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mi a gond? Ha a mentést vitték el, az éles adatnak meg kell lennie. Vagy ha nincs, akkor azt nem mentésnek hívják.

--
trey @ gépház

Kockázat mindenhol van. Nincs az a mentés, ami 100 %-os és kockázatmentes adattárolást tesz lehetővé. Még a több azonos mentés sem. A "felhős" sem. (A lakásod is kiéghet és talán fizet a biztosító. De újra kell építeni, anélkül nem tudod tovább használni.)

"Vis maior" mindig volt és lesz. Ráadásul, "Murphy" ott lohol a "nyakunkban", mindig csak az a mentés hiányzik, amelyik nem készült el, a többi "100 terra", soha nem lesz használva, feleslegesen "koptattuk" vele a technikát.

A legjobb védelem a "szétterítés". Megrendelőknél, családtagoknál mindig van leírt DVD a legutóbbi fotókkal.

Egyébként tényleg nehéz egy profi fotóstól elvárni, ha, egy este készít 1000-1500 képet, hogy a 70-100 MB-os RAW képeket, biztonsági mentésként a "felhőbe" küldje. Még akkor sem, ha felfelé 100 Mbps net van útközben. De hol is? Egyszerűen erre ma még a gyakorlatban nincs valósidejű technológia. Ami van, az is offline. - (Az újgenerációs SSD-kre gondoltam, az 1500-1800 MB/sec mentésre már időben is megoldás lehet.)

(Legtöbbször, záros határidőn belül feldolgozva, át is kell adnia a képeket. A "meglepik" ellen úgy védekeznek, hogy a jobb gépek párhuzamosan, két kártyára mentenek. De a kettő is egy gépben van. És ha, hazafelé, a képek átadása előtt ellopják a gépet, vagy a következő kanyarban "úthengerrel" találkozik...?)

Jó, de itt 10 éve volt rá, nem húsz másodperce, hogy mentést csináljon.
És felhőbe feltolni se azonnal kell. Állatira nem nagy puki megcsinálni a munkagép -> NAS -> Cloud mentést.
A jelen esetben az is irreleváns hogy nincs azonnali mentés a kártyákról. Wifivel elvileg lehetne, de a wifi olyan, amilyen, bár lehet hogy bizonyos helyzetekben az a legkevésbé rossz.

Ha meg tényleg valós probléma hogy a helyszín - otthon útvonalon eltűnik a cucc, akkor az annak megfelelően kell (és lehet) szállítani.

A DVD-s terítés meg nagyon életszerű ötlet, az általad írt számokkal az 50G-s blu-ray diskből is legalább kettő kéne, plusz ugye nem is egy helyre szétteríteni. Aha. Pláne hogy a raw kép mellett legalább olyan fontos az xmp vagy ugye a psd inkább, aminek a mérete meg megint hajmeresztő, cserébe az 1000 kocka helyett valszeg pár tíz ha kell.

Valoszinuleg emberunk is beleesett az SSD hype-ba, es menet kozben jott ra, hogy a 128/256 GB SSD az bizony nagyon is szuk keresztmetszet tud lenni, ezert tarolta a NAS-on a cuccait.

Felreertes ne essek, az SSD egy baromi jo cucc, megvan neki a helye, de ha nincs melle egy szep nagy klasszikus HDD-d, akkor nagyon sok esetben felejtos. Meretben (es leginkabb arban) meg messze nem tart ott ez a technologia, hogy akar kozeptavon kivalthatna a normal HDD-ket.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"meg messze nem tart ott ez a technologia"

Mi az, hog nem tart ott? :) Ez csak egy halom flash chip, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben lehet skálázni a méretet, ráadásul desktop gép esetén senki nincs rákényszerítve, hogy a 2,5"-os formát tartsa, lehetne 3,5"-ban is készíteni. (Bár a Samsungnak van 16 Tb-s SSD-je 2,5"-on).

"Write once" adattárolásra meg végképp elegek a TLC-s szarok is. Csupán az van, hogy a kedves gyártók nem akarják egy árversennyel idő előtt lenyomni az árakat a béka segge alá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Lehetne" - ez a kulcsszo. Sokmindent lehetne, de ma a Ft/GB arak azt mutatjak, hogy ha a meret a lenyeg, meg mindig erdemesebb magneslemezes tarolot venni, mint Flash alaput. Innentol megmondom oszinten, nem erdekel, hogy mit "lehetne". Ha kerekem lenne, meg aramszedom, lehetnek en a hatos villamos, de nincs.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik