WAN optimalizáló alkalmazás - OpenNOP

Sziasztok!

A közelmúltban rengeteg ingyenes és/vagy nyíltforrású ún. "Wan Acceleratort" próbáltam ki, a teljesség igénye nélkül WanOS, Wanproxy, TrafficSqueezer...

Azért kezdtem el ingyenes alternatívát keresni, mert a "legnépszerűbb" fizetős appliance-ek, megoldások mint pl. Silverpeak, Veeam, Riverbed, Barracuda stb. nálunk költségvetési szinten egészen egyszerűen nem jöhetnek szóba. Ennek ellenére mégis szükség van arra, hogy legalább valamennyire felgyorsítsuk a Samba tranzakcióinkat az irodák között, a fájlok megnyitását, stb.

Ekkor találkoztam először az OpenNOP nevű sourceforge projekttel, ami akkor már egy éve nem nagyon látott aktivitást.

Gyakorlatilag egy héttel az után, hogy elkezdtem tesztelni és kvázi "magammal dumálni" a fórumon, lejegyezve a tapasztalataimat, problémáimat, megjelent a fejlesztő és az elmúlt pár hónap során új kiadás is született a teszteléseink és az ő fejlesztése nyomán.

Tehát a fejlesztő aktív volna, tud is és akar is, csak szerintem annyi, hogy egyedül van.

A projekt egyelőre gyerekcipőben jár, nagyon alap dolgokra képes csak és tömörítési rátában egyelőre pl. nem veheti fel a versenyt az - egyébként sokkal lomhább - Wanproxyval, de hatalmas potenciált látok a dologban, főleg a fejlesztő hozzáállása miatt.

Én személy szerint azért választottam, mert nekem a Samba miatt a válaszidő nagyon fontos, kritikus, és pl. a Wanproxy-val ellentétben az OpenNOP már jelenlegi állapotában is tulajdonképpen lényegében valósidejű válaszidőt biztosít, ezáltal az xls fájlok továbbra is 5-10 másodperc alatt nyílnak meg, míg a transzferek kapnak valamennyi tömörítést és nő a párhuzamosan, kényelmesen dolgozni képes gépek száma a linken.

A fejlesztő sajnos úgy veszem észre egyedül van rá, de a ticketeiből látom, hogy mindenütt többesszámban fogalmaz (ezt "fogunk" csinálni, azt "fogunk" megvalósítani....), tehát úgy gondolom várja, ha valaki tudna segíteni a programozásban. Én sajnos nem tudok, mert nem vagyok fejlesztő. Én inkább a tesztelést vettem magamra.

Szerintem gusztustalan, amennyi pénzeket elkérnek egy ilyen technológiáért pl. a Riverbed megoldásánál éves szinten.

Nagy szükség volna szerintem egy robosztus, nyílt forrású megoldásra, ami ezekkel legalábbis versenyképes, de ahhoz fejlesztők, tesztelők kellenek.

Javaslom mindenkinek a kipróbálását, egyáltalán nem túl bonyolult a használata - De kipróbálásra (is) elsősorban a GIT devel branch-et ajánlom, nem a letölthető OVF-et stb... De ez csak egy személyes tapasztalati dolog, elsőre lehet jobban jár mindenki a "felépített" verzióval...

Aki úgy érzi, hogy van némi szabadideje amit rá tudna áldozni egy ilyennek a fejlesztésére, vagy egyszerűen csak érdekli a téma, annak is érdemes ellátogatnia a projekt oldalára.

Na de nem akarok it Sales speech-et tartani - ez egy normális, jó célokat szolgáló hiányprojekt, ami borzasztó pénzekért árult cuccokat válthatna le ingyenesen, és jelenleg meglátásom szerint emberhiánnyal küzd.

Ha másért nem is, de legalább egy próba kedvéért érdemes elnézni a sourceforge oldalára szerintem:

https://sourceforge.net/p/opennop/

Hozzászólások

Régebben a wanproxy és a trafficsqueezer használatát próbáltam, de átszervezés miatt akkor okafogyottá vált a téma.

Eddig csak elnézni sikerült az oldalra, ha lesz időm, igyekszem tesztelni.

Kösz, hogy írtál róla!

Hmm koszi, lehet kiprobalom hobby halozaton.