Power Mac G4 kérdések

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Először is elnézést, ha nem a megfelelő fórumba írom a kérdést, de nekem ez tűnt a leginkább passzolónak a HUP-on.

Szóval pár napja egy ismerősöm lepasszolt hozzám egy Power Mac G4 gépet csak úgy magába, azzal, hogy kapta valahol ingyen, lehet-e bármire használni? Sajnos zéró tapasztalatom van Mac gépekkel és OSX-szel egyaránt, így elsőre nem tudtam Neki semmi biztatót mondani.

Azt sikerült a net segítségével belőnöm, hogy ez már az utolsó G4-ek közül való lehet, mert DDR memória van benne, ráadásul 1GB-os modulok. Ez segített szűkíteni, milyen lehet pontosabban. Ha minden igaz, akkor Mirrored Drive Door (vagy mi) kivitel kb. 2002-2003-ból.

Jobban megnéztem a gépet, és arra jutottam, a VGA kártya (vagy ami ennek a Mac-es megfelelője) hiányzik, ugyanis egyetlen számomra ismerős monitor csatlakozó sincs rajta, ellenben az alaplapi AGP port üres (és hátul a takaró is hiányzik). Így kipróbálni sem tudtam, működik-e egyáltalán. Az első kérdés tulajdonképen az, hogy mit lehetne bele tenni a hiányzó darab helyett?

A következő kérdés, hogy van ugyan benne HDD, de valamiért nincs bekötve, plusz fogalmam sincs, hogy van-e rajta OS. Abból indulok ki, hogy a HDD rossz, kell bele másik (IDE csatolós). Akármilyen mehet bele, vagy erre is háklis? Namost ha másik HDD kell bele és/vagy nincs rajta rendszer, akkor OS-t honnan szerzek rá és milyen módon tudom majd telepíteni?

Ha PC lenne, akkor ilyen régi géppel a mai világban igazából semmi értelmeset nem lehetne kezdeni, neki sem fognék talpra állítani. Nem tudom, egy Mac jó-e valamire 10 évesen. Minden esetre mint technikai érdekesség megnézném, plusz az ismerősöm is nyilván jobban örülne egy működő, de semmire sem jó gépnek, mint egy működésképtelen vasdoboznak.

Minden segítséget várok és köszönök!

Hozzászólások

Hali,

Videokari szivas lehet, mert a pc-s kartyakat alapbol nem eszi meg. Ha jol remlik a Radeon 9800 pc kartyakat at lehet flash-elni megfelelore. OS X -bol a 10.5.8-et ra lehet tenni.
Netezni lehet vele, viszont a flash-es tartalmakkal elegge gondban leszel, youtube es tarsa nem fog elvezhetoen futni. IDE-s disk barmi mehet bele, az menni fog. Ezeknek a gepeknek a masik nagy nyugje a tap, gyakran mentek szarra, es ha jol emlekszem, a sima pc-s atx tap se jo bele alapbol, valamit mokolni kell vele. Ezeket leszamitva jo kis gep, ha az ember levelezesre, chat-re, zenehalgatasra, filmnezesre hasznalja. Nekem az 550mhz powerbook siman viszi a bdrip-es filmeket, ez talan meg a 720-as hd-val is elboldogul

Nekem van havi 1-2x uzemben egy Dual G4 (2x1.25GHz, 2G RAM), nem teljesen hasznalhatatlan manapsag. 10.5.8 az utolso OS ami telepitheto ra, ez a vas VLC-vel, meg tud birkozni a 720p mkv videokkal, a flashes videokra pedig ilyen-olyan html/quicktime fixek hasznalhatoak (ezekben google tud segiteni, mert kb 1 honap mulva leszek a gep kozeleben, hogy meg tudjam nezni neked). Erdemes a gyari VGA-t, egy erosebb, modernebb peldanyra cserelni, nekem egy GeForce FX5500 van benne, http://themacelite.wikidot.com oldalon pedig talalsz, informaciot a kartyak flasheleserol.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

IDE driveból mehet bele szinte bármi. Fillérekért lehet venni sata vezérlőt amiről bootolni is lehet.
VGA szívás, a többlet tápot három érintkezőn át veszi fel ami az agp előtt van ez nem lesz a PC-s kártyákon. Ha van türelmed akkor próbálok nézni egyet valahol lennie kell egy harmatos ATI kártyának emlékeim szerint. Remélhetőleg nem egy korai szériás darabod van mert annak a Wind tunnel a beceneve ;)

Beazonosítani itt tudod serial alapján: http://www.appleserialnumberinfo.com/Desktop/index.php

OSX helyett esetleg lesd meg a MorphOS-t, ezen futnia kellene...