[megoldva] MPlayer + H.265

Ubuntun (14.04) neznek H.265 kodolasu videot mplayerrel... eletemben eloszor. Mit tegyek? Oszinten szolva sosem voltam kepben ebben a video kodolos vilagban, de regen az mplayernek volt egy codec csomagja... de mintha ez mar nem igy menne, ugyhogy inkabb kerdezek. Frissitettem ffmpeg-et, meg gstreamer-t, ezeknek az lett a hatasa, hogy most mar totem-ben megy a video... na de en persze mplayer-t szeretnek.

-----------------------------------------------------------------------
update (2014.10.14):

Az ffmpeg-en kivul meg az mplayerbol is ujabb kellett, de akkor mar kiprobaltam az mpv-t is, ami egesz igeretesen nez ki...

szoval:

apt-add-repository ppa:mc3man/mplayer-test
apt-add-repository ppa:mc3man/mpv-tests

Ahogy talan a reponevekbol is latszik (test), sajnos napi buildekrol van szo, nem release-ekrol...

Hozzászólások

Működnie kellene. Konkrét tapasztalatom nincs Ubuntu 14ről, de a legtöbb disztribúcióban bele van fordítva a h264 támogatás.

Valószínűbbnek tartom, hogy a konténereddel nem stimmel valami. (.mp4 fájod van)?

Más: Ubuntu (és Debian) alatt ffmpeg helyett libav-t illik használni. Ők azt a forkot támogatják.

Tipp: Nagy az esélye, hogy az mplayerrel nem fog menni.

Ok: Az mplayer honlapján 2009-től vannak kint a hírek. A „H.265” sztringre keresve egyetlen találat sincs. (A H.264-re van találat.)

A tévedés jogát fenntartom.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A h.265 támogatás 2013 októberében jelent meg az ffmpeg-ben, így viszonylag egyszerű a feladat. Mint már írtad, a totem képes lejátszani a videót, így már a gépeden levő ffmpeg megfelelő.

De az ffmpeg-ben lévő codec-et a megfelelő paraméterekkel meg is kell hívni az mplayerből, tehát valamit biztosan tudnia kell róla. Így aztán célszerű azt is ellenőrizni, hogy a gépeden lévő mplayer tartalmazza-e a H.265 támogatást.

Belenéztem az svn-nel letöltött mplayer forrásába (http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html). Egy helyen tartalmaz (./etc/codecs.conf) utalást az H.265-re, és itt kiderül, hogy a HEVC néven hivatkozik rá. A forrásfában a HEVC-re rákeresve az is kiderül, hogy mindenképpen kell az mplayerbe is a támogatás. Az általad leírtakból úgy tűnik, hogy az Ubuntu 14.04-ben levő mplayer nem támogatja ezt a codec-et.

Tehát marad, a más által már javasolt PPA-s megoldás (vagy svn + fordítás). Javasolt keresőkifejezés: „ppa mplayer ubuntu 14.04”

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A hivatalos frissítések nem mindig frissek. Még ubin sem. Én PPA tárolót javasolnék. Ha úgy sem megy akkor ugyancsak PPA-ból Mplayer2. Vagy (ugyancsak PPA-ból) MPV. Ez a legújabb Mplayer fork. Nekem bejött.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A google a barátod. Az Mpv egyszerűbb, arra csak asszem 1 van. (legalábbis amikor én kerestem)
Az Mplayerekre meg válogass. Általában a legtöbbet használtakkal érdemes kezdeni. Illetve hogy milyen támogatásokat forgatnak bele. Ezek kiderülnek a PPA oldalukról.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.