OS X jegyzeteim

Ide fogom írkálni azokat a dolgokat, amikkel mint OS X-re kényszerített felhasználó szembesülök. 0-day élményekről van szó. Ezeket se nem panasznak, se véleménynyilvánításnak nem szánom. Azért kellenek, hogy majd idő teltével legyen egy comprehensive listám arról, hogy MAJD mit lehet ebből a -jelenleg összevisszaságnak tűnő- izéből kihozni (tehát hogy miként működik, viselkedik a másik platformhoz képest). Ugyanis Debianhoz szokott rendszergazdaként, attól hogy minden máshogy van, még nem lesz nekem jobb.
A kérdés, hogy hogyan fogom megszokni...
Ahol mégiscsak vélemény van, annak az a célja hogy a saját tanulási folyamatom segítse. Igazából jobb lenne ez a bejegyzés egy hidden paste-nek a paste.debian.net -en, de itt könnyebben megtalálom.
Ha mégiscsak lesz hozzászólás, vegyétek figyelembe, hogy az hogy én Mac-et (is) kell használjak, az csak az egységsugarú userek supportáláshoz kell. Például feljön neki a nyomtatás dialog, és nem látja a szemeivel hogy hol lehet beklikkelni a színes nyomtatást és egyéb faszságok. Ezért kénytelen vagyok megismerni a rendszert. De ez azt is jelenti, hogy én mondjuk hiába szerkeszteném át a billentyűzetkiosztást, attól náluk még a gyári van. Én beköltözni a Debian-ba fogok, és a napjaim valamire való részét azzal fogom tölteni. Bármit lehet használni, de a felhasználóknál iMac-ek vannak.

- a vezeték nélküli nemtudommilyen Apple egeren nincsen középső gomb (illetve ránézésre egy gomb sincs rajta :D)
- ehhez kapcsolódik, hogy természetesen nincsen az a fajta vágólap, amit az X szerver csinál
- a hup.hu-n megpróbáltam növelni a betűméretet: Ctrl+Shift+3, erre csinált egy screenshoot-ot :(
- bedugva a PC billentyűzetet megkér rá (Logitech K120 magyar QWERTZ), hogy nyomjam meg a bal Shift-től jobbra lévő billentyűt (í), aztán "detektálja" a billentyűzetet
- a magyar Apple alumínium keyboard-on nincsenek jelezve a spéci karakterek, (mint pl. kukac), csillag is csak a numerikus részén van
- az a gomb, amire a Mac-es billentyűzeten az alt -van írva ott van ahol a normál PC billentyűzeten a Meta bill. (általában a Windows logója van ráfestve) - (ide egy nyilat akartam írni, de könnyen nem tudok beírni egy nagyobb jelet) más a sorrend, már ha egyáltalán meg lehet feleltetni a Ctrl-Meta-Alt billentyűket a ctrl-alt(Option)-cmd(alma) billentyűknek
- az AltGr (Space-től jobbra) vagy "nem megy", vagy nem PC billentyűzetre festett karaktert produkálja
- csillagot csak a Numpad-en tudok írni, ami kb. az agyfasz kategória, azt a részét inkább levágnám a billentyűzetnek a picsába, nem éri meg oda kinyúlkálni (English layout???)
- kukac írásához AltGr+q -t kell nyomni, Meta+q -val kilép, ugyanez Mac-es billentyűzeten Alt+q; cmd+q -val kilép
- úgy tűnik, hogy pl. a Firefox-ban a PC-n szokásos Ctrl+w -vel azonos eredmény eléréséhez Meta+w -t kell nyomni PC billentyűzeten (de vigyázz bazdmeg, Mac-es billentyűzeten balról a harmadikat (cmd)), ugyanakkor, pl. a Ctrl+Shift+Tab az megy
- a Finder-ben a Meta -t nyomva tartva ki tudok jelölni több dolgot, Mac-es billentyűzeten a ctrl -t kell nyomva tartani
- hát bakker, akkor meg kellene nézni, hogy ctrl, alt, cmd miről is szól, mert jelenleg ez megfeleltetéses játék, hogy a Meta az ott alt, illetve az Alt az ott cmd egyáltalán nem tiszta - funkció felől megközelíteni?

- ablakkezelés teljesen más (folytatása következik)
- x - + az ablak bal oldalán van, pedig én jobb kezes vagyok, a nevemet is a papír jobb felső szélére írom
- az egérrel való görgetés ezen a gépen úgy működött alapértelmezetten mint amikor egy tablet képernyőjét tapicskolom

Hozzászólások

A legtobb problemara van egyebkent megoldas (magic mouse felokositasa, vagy tobb elemes vagolap/vagolap history).

A bill az amit meg kell szokni, hogy ami pc-n ctrl+w meg ctrl+c/v volt, az itt mind alma+v alma+c alma+w stb. En mas elteressel a billentyuzetet tekintve nem talaloztam (angol keyboarddal). Egyebkent megszokott dolog, hogy frissen magyar billzetet megszokni probalo embert, meg kell kerni, hogy irja le az emailcimet :) 10bol 10 kilep. De peldaul szuleimet nem szopattam ezzel a kiosztassal, kaptak pc-s magyar kiosztast, es pc-s billentyuzetet, igy viszont gond nelkul hasznaljak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

nagyon jo az OSX, csak ne Debiant akarj belelatni :)
a billentyuzetes kavaras erdekes, nem tiszta nekem mirol is van szo pontosan, a lenyeg hogy OSX-en az alap es majdnem mindenhez hasznalt valtobillentyu nem a control hanem a CMD (tehat CMD-Q a kilepes, CMD-W a tab bezaras, CMD-C a copy, stb.)

Finder FTP írás?
sok nekem sincs, most csak ez jut eszembe gyorsan.
De a legegyszerűbb dolgokra is pénzt kérnek, pl.: Palua.
De teszem azt, a dictionary-t sem okosítják fel annyira, hogy egy normális szó adatbázis legyen hozzá. Akár nem is az alaprendszer részeként. Vegyél szótárt!

Biztos van mas/jobb is, amikor en kerestem, eleg sokat es sokfelet talaltam, nem probalgattam vegig mindet. Nekem foleg par gyakran hasznalt szo helyesirasa kell csak, amikkel bajban vagyok, na arra tokeletes.

Amire en elsosorban hasznaltam a Dictionary-t, az a Ruby/Rails API bongeszese. Es rettenetesen hianyzott ilyen Java/PHP kiadasban is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

screenshot: cmd+shift+3 amúgy, ez a default, keyboard settingsben átdefiniálhatod, de miért tennéd. Javaslom, h ha a user support kezd komolyra fordulni, cimmognak a userek, h nemjó a mobil eszközük meg a gépük között a synkelés, vannak komolyabb dolgok, mint a printer setup, onnantól kezdve bízd szakemberre, ha nem akartok adatvesztést hülyeség miatt. OS X supportról ugyanúgy vannak trainingek, mint bármi más os-ről.
Ja, tény, hogy pc bill kezelés kicsit mostoha módon megy.

Jo rendszer az OS X, de aki azt a magyar billentyuzetkiosztast kitalalta hozza, azt elve kene elasni. Gyakorlatilag csak US kiosztassal hasznalhato.

Kiveve azoknak, amikor barmikor is tervezik a Terminal.app -ot (vagy barmely mas terminal appot) megnyini. Ugyanis a Hungarian PC Pro kiosztason egeszen biztosan, de az a gyanum, hogy a tobbin is, a '|' jel torott, nem teljesen ugyanazt a karaktert produkalja, mint az US kiosztasos verzio. En ezzel elegge sokat szivtam, probaltam Ukelele-vel odahakkolni a jo karaktert, probaltam otfele kulonbozo varazslatot, de nem, nem, nem es nem. Es ez meg a 10.8-as eseteben is pontosan ugyanigy volt. Ha nem US kiosztassal hasznalod, akkor a | jel egy unicode karaktert general, ami latszolag ugyanaz, mint a pipe jel, azonban gyakorlatilag egyetlen shell vagy terminal nem ismeri el pipe jelnek, a parancsok csovezese nem mukodik vele.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Azért az elmond valamit, hogy ilyenekkel kell játszani. Nem igazán értem, hogy az OSX önállóan miért nem támogat "rendes" pc magyar kiosztást, nem túl user friendly, pedig pont az apple termékek azok, amiről ezt el akarják hitetni...

A másik, hogy eleve miért kellett másképp megalkotni az egyik magyar kiosztást, mint a másikat. Nem tudom melyik volt később, de akármelyik is, igazán seggbe kéne rúgni azt, aki úgy gondolta, hogy neki nem jó egy szabvány, csinál egy másikat, hadd szopjon az, aki két rendszer közt ingázik...

Mind a ket magyar kiosztas koveti az egyetlen szabvanyt, ami erre letezik: a magyar irogep-kiosztas szabvanyat. A specialis karaktereknek nincs kulon szabvanya, ha jol tudom, igy nincs is mit megkovetelni a gyartokon. Ezzel egyutt van egy kvazi-szabvannya valt PC-s kiosztas a nyelvunkhoz, csak eppen ez nem kotelezo ereju - sajnos.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

" a hup.hu-n megpróbáltam növelni a betűméretet..."

Ha van touchpad, akkor dupla ujjas dupla tapival intelligens zoom, mint a telefonokon. Nagyon hasznos. Lehet defaultból nincs bekapcsolva.

a magyar Apple alumínium keyboard-on nincsenek jelezve a spéci karakterek, (mint pl. kukac), csillag is csak a numerikus részén van

Van egy olyan, hogy "Billentyűzetnéző", az sokat segít. Ettől függetlenül elég szűkmarkúan bántak a felfestett jelekkel. Viszont ha mindent fel akartak volna festeni, ami a különböző módosító gombokkal elérhető, durvább lenne a Mac keyboard mint anno a ZX Spectrumé! :-)

Ave, Saabi.

az AltGr (Space-től jobbra) vagy "nem megy", vagy nem PC billentyűzetre festett karaktert produkálja

Nincs AltGr. Alt van, bal és jobboldalt egyforma funkcionalitással.

Ave, Saabi.

az egérrel való görgetés ezen a gépen úgy működött alapértelmezetten mint amikor egy tablet képernyőjét tapicskolom

Ezt azt hiszem a 10.8-al hozták be, nem tudom, az nekem kimaradt. Eleinte furcsa volt, de később olyannyira hozzászoktam, hogy most már a PC-s irány furcsa. Nehézséget főleg a régi minim (10.6.8) és az új Macbook Pro közötti váltás okozott, mivel a régi OS-ben úgy működik a touchpad is, mint a PC-n. Ami ennél jobban zavart, hogy úgy tűnik, nincs kopp-húzd (vagy hogy hívják ezt) technikával elérhető vonszolás (drag) csak háromujjas.

Ave, Saabi.

De van (10.9). Csak épp a kisegítő lehetőségekben kell keresni: Alma logó -> Rendszerbeállítások -> Kisegítő lehetőségek -> Egér és Trackpad -> Trackpad beállítások gomb -> Áthúzás engedélyezése pipa be, Húzózár nélkül kiválaszt, okézás.

Mondjuk én azt rugdosnám meg, aki ide pakolta ezt a lehetőséget...

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

OS X-re kényszerített felhasználó

Érdekes, hogy van aki kényszerként éli meg, hogy OS X-szel kell dolgoznia (gondolom ezek az emberek megértőbbek azokkal, akik a Windows → Linux váltást érzik hasonlóan kényszernek), nekem meg az a leghőbb vágyam, hogy OS X-el dolgozhassak. Annyira, hogy eddig az elmúlt tíz évben befutott összes állásajánlatnál első helyen állt, hogy a munkavégzéshez Macintosht biztosítsanak. Érdekes, hogy nem feltétlen zárkóztak el ettől a legtöbb esetben.

Ave, Saabi.

Ez nagyon nem errol szol. Ha valaki nem onszantabol ul OS X ele, az kenyszernek fogja erezni. Olyan, mintha azt mondana a fonokod, hogy koltseget csokkentunk, most elvesszuk a Machintosodat, es mostantol csak Windows-os laptopot hasznalhatsz a munkadhoz. Lehet, hogy sokezren dicsoitik a PC laptopokat, te akkor is kenyszernek fogod megelni, mert te nem ehhez vagy hozzaszokva. Ez forditva is igy van: barmilyen jo is legyen egy rendszer, ha nem onszantadbol valasztod - kenyszer.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

- Az osszes olyan problemadra, ami a "billentyu" szot tartalmazza, az a megoldas, hogy at kell szokni US kiosztasra, es a HU kiosztast csak olyankor hasznalni, ha ekezetes szoveget irsz - vagy meg akkor sem. Van ugyanis international US kiosztas, amivel ha elore pottyinted az ekezetet, akkor tudsz ekezetes karaktereket is irni, es azt hiszem, csak a magyar-specifikus hosszu o" es u" karaktereket veszited el. A billentyuzet-nezegeto segit ebben, ezt megtalalni - furcsa modon - a billentyuzetkiosztasoknal fogod, itt is tudod bekapcsolni, mert kulon indithato app nem kotodik hozza, az input rendszernek valami pluginje. En ugy csinalom, hogy kivalasztom az US, a HU, es a "Billentyuzet nezegeto" (nem tudom, ez-e a rendes neve) kiosztasokat, igy a kiosztaskezelobol le tudom hivni.
- az egeres problemak egy reszet megoldja, ha eretnek modon rakotsz egy PC-s egeret. A Mac nagyon jol kepes egyuttmukodni a PC-s egerekkel, a normal harom gomb szinte minden funkcionalitasat tamogatja. Ugyan elveszted az egeren a touch funkciokat, am mivel a Mac nem tiltja le ezeket az eger bedugasakor a touchpadon, azon tovabbra is hasznalhatsz multitouch gesture-kat (gyanitom ritkabban fogod hasznalni, mint a standard klikkelgeteseket - arra meg a PC-s eger szerintem jobb).
- Macen kisse mast jelentenek a valtobillentyuk. Nagy vonalakban: a PC-s Ctrl-t itt CMD-nek (kis virag logos cucc) hivjak, az AltGr-t Option-nek, a maces Alt-ot pedig meg lehet feleltetni a windows billentyunek, amennyiben eleg keveset hasznaljak, inkabb csak extended kombinaciokhoz (ami mar harom valtogombot igenyel). Persze ez a parhuzam kozel sem fedi mindig a teljes igazsagot, mert eleve mas strukturara epulnek a kombinaciok, de ha igy gondolsz rajuk, egyszerubb az atszokas.
- ablakkezeles: hat igen. Elvben temazhato a cucc, talan van olyan tema, ahol a helyen vannak a gombok, en inkabb megszoktam. Arrol nem is beszelve, hogy a + (teljes meret gomb) nem ugy mukodik, mint ahogy elvarnad, celszerubb inkabb a meretezo sarkokkal meretre rangatni az ablakokat. A minimalizalo gombrol meg jobb leszokni, inkabb nyomj egy CMD+H -t, es elrejti az app ablakat, alul a dockrol az ikonjaval elo tudod hivni (Macen joreszt nincsenek multiinstance alkalmazasok, minden app egy peldanyban indul el, kicsit meg is kavarodik, ha meg egy ugyanolyan nevu GUI-s processz szuletik).
- gorgetes: natural scrolling a dolog neve, a System Settings-ben (alma menu + rendszerbeallitasok/System settings) az eger tulajdonsagainal ki lehet kapcsolni.

Bonusz tipp: kapcsold be a felhasznalovaltast a System Settings user beallitasok reszenel (alul van egy globalis beallitasokat tartalmazo cuccos, ott kell), mert alapbol, ha csak egy user van nem kapcsolja be. Azt nyered ezzel, hogy jobbra fenn megjelenik a neved, ha rakattintasz, a felbuborekolo menubol le tudod lockolni az asztalodat - pontosabban visszadobod a login kepernyore, amirol visszalepni csak ervenyes loginnel lehet. Igazi lockolasi funkcio ugyanis nincs OS X-en, vagy nem ismert a fogalom.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A lockoláshoz: beállítható, hogy a screensaverből a login screenre térjen vissza, illetve beállítható bármely sarokra, ha odahúzod az egeret, akkor azonnal kapcsolja be a screensavert, vagy kapcsolja le a kijelzőt. De tény, hogy a Win-L billentyűkombináció bír hiányozni. Ahogy a Win-→ és a Win-← is.
A "Billentyűzetnéző" mellé pedig érdemes bekapcsolni a "Karaktermegtekintőt" is! Nagyon kényelmesen lehet vele a billentyűzetről hiányzó karaktereket bevinni. (mint fenn a nyilakat)

Ave, Saabi.

Eloszor is, ertem, es megertettem, hogy van megoldas, es koszonom is a megoldasodat.

Azonban az Expose nevu funkcioval az a problemam, hogy tulsagosan sokszor aktivalok be szolgaltatasokat teljesen veletlenul vele, amikor pl. tok veletlenul tulhuzom az egeret. Egyszer probalkoztam megbaratkozni a funkcioval, es nem volt olyan kenyelmes, mint amilyen akar lehetett is volna, cserebe egy csomoszor aktivaltam vele olyasmiket, amiket nagyon nem kellett volna. Emiatt inkabb ha lehet, tiltom, mert nem szeretnek megegyszer ilyen helyzetbe keveredni, sajnos az en hasznalati szokasaimhoz nagyon nem megfelelo az Expose jelen viselkedesrendszere.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

tl;dr, de:

Igazi lockolasi funkcio ugyanis nincs OS X-en, vagy nem ismert a fogalom.

Ahogy saabi irta, expose es valamelyik sarokra bindeled, vagy Keychain -> Preferences -> Show status in menubar -> Lock Screen, vagy csak egyszeruen Ctrl+Shift+Power/Eject. Google, OSXDaily, elso talalat.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezt a keychaines cuccot nem talaltam meg, amikor ilyesmit kerestem, tegyuk hozza, hogy ez meg a 10.5 idejen volt. Ez a "Show status in menubar" funkcio alapvetoen mit csinal? Minek a statusat rakja ki a menubarra? A KeyChain-et?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Anno négy évvel ezelőtt leltem rá erre a billentyűzet kiosztásra, ez nem a hun PRO, vagy PRG, hanem teljesen azonos a Windowsos / Linuxos kiosztással és a magyar billentyűzetekkel tökéletesen működik. Azóta is ezt használom, szóval nekem 100%-ig bevállt: http://envo.it/Hungarian_WIN.keylayout.zip

UI.: Szánom-bánom, de már nem emlékszem a blogger nevére, meg az oldalára, ahol eredetileg megtaláltam. :(
--
http://envo.it

Fel ev utani hasfajasaim (szinten OSX-re/MBP-re kenyszeritett user):

- az ablakkezeles. Egyszeruen hibas. Rossz. Pocsek. Undorito. Soha nem hozza eloterbe azt az ablakot, amit akarok, ha meg nem akarom, akkor elohozza mind (lasd ALT-TAB). Ebben a Windows az etalon. Es az eger-fokusz is csak nehany programnal mukodik (pl. Terminal).
- lassu es nyogvenyelos UI, a porgo szines karikat tobbszor latom, mint a rendes egermutatot.
- pocsek felhasznaloi programok. Total Commander nincs, helyette potlekok (es meg a mc sem hasznalhato rendesen a huje billentyuzet miatt). Irfanview nincs. Winamp (asszem) nincs. VLC van, de fagyik. A fentiek helyettesitesere szolgalo barmilyen 3rd party "kis" szoftver a felet sem tudja, mint az eredetiek, bugzanak, fagynak.
- a kepernyo felbontasa, tukrozodese botrany (1280x800, TN panel...)
- az USB-s Logitech vezetek nelkuli eger rettenetesen akadozik. Windowson semmi gond vele. Rohej, de visszaszoktam a drotos egerre.
- non-standard csatlakozok, kiegeszitok: hehe, ezt kicseleztem, ebay-en gyakorlatilag fillerekert vettem HDMI atalakitot, tok jol mukodik. De azert megis...

+ akkumulator. Meg ezen a leggagyibb modellen is bir 5-6 orat siman. Gyakorlatilag ez az egyetlen igazi oka, hogy meg nem dobtam vissza a munkaadomnak, es vettem egy sajatot
+ megiscsak egy unix - es a beepitett terminalprogram tok jo. Ez a masik fo erv a MBP mellett
+ trackpad hasznalhato
+ billentyuzetet szokni kell, nem olyan jo, mint egy rendes HP/IBM, de hosszutavon elfogadhato
+ programtelepites egyszerusege
+ openszosz dolgok egesz jok (pl. MacVIM)

- ablakkezeles: szerintem a windows messze a legrosszabb amit ember eddig kitalalt... viszont erdekelne hogy konkretan mit tartasz az OSX-ben rossznak, illet hogy erted hogy "nem hozza eloterbe azt az ablakot, amit akarok", mi alapjan dontod el/mondod meg neki hogy melyiket szeretned? a cmd-tab-os ablakvaltogatast en meg talan soha nem hasznaltam X ev alatt OSX-en, ez ilyen hulye windowsos talalmany, szerencsere vannak ezerszer jobb modszerek az ablakvaltasra
- ha a strandlabdat gyakran latod, ott valami nem jo... esetleg keves RAM, hibas vinyo (nalam ez utobbi volt a gond anno)? Az en 6 eves MacBookomon alig-alig latok strandlabdat, olyankor is a Safari miatt, minden mas tokeletesen mukodik - ehhez annyi kellett hogy a vinyot SSD-re csereljem
- tehat azert szar az OSX mert a windowsos programok nem mennek rajta? :D szerintem mindegyikre van OSX-es alternativa, pl. Total Commander helyett ForkLift, stb. Nekem bugos/fagyo programmal nagyon ritkan volt dolgom OSX-en, igaz hogy tobbnyire a builtin megoldasokat hasznalom, ritka amikor valami mas kell (olyankor meg ott vannak a Linuxon megszokott toolok)
- a kepernyo erdekes, nekem siman a legszebb kijelzo amivel dolgoztam, bar teny hogy az enyem azert tukrozodik (de ez csak akkor feltuno ha sotet a kep es vilagos a kornyezet), milyen gep ez pontosan?
- non-standard csatlakozok - szerintem egy ilyen van, a videokimenet, minden masra ott az USB :D

- nehany pelda:
-- az alkalmazasod ablakai egy ablakkent viselkednek. Vagyis ha atvaltok a 3 Firefox ablak egyikebol mondjuk a terminalra, es aztan vissza, akkor ez a marha nem csak az 1 ablakot hozza eloterbe, hanem az osszes Firefox ablakot.
-- ALT-backtick az alkalmazas ablakai kozott valt, tok jo. De miert nem valt ra a lekicsinyitett ablakokra? Agyfrasz.
-- ha becsukok egy ablakot, akkor nem az azelotti utoljara aktiv ablak lesz megint aktiv, o nem. Vagy egy masik ablak ugyanabbol az alkalmazasbol, vagy - ez a legrosszabb - a menusor, ha nem maradt aktiv ablak. Ez utobbi a legjobb, mert ugy _latszik_, hogy az az aktiv, amit en gondolok, es lelkesen gepelek, mint a huje, mig ra nem jovok, hogy hiaba...
-- ha mar menusor, van valami megjegyezhetetlen billentyuzetkombinacio a menusorba valo belepesre. De nincs olyan, hogy ALT-F = File menu, ALT-E Edit, stb. Vagy tudom, hogy mi a pontos billentyukombinacio a menuponthoz, vagy nyulkalhatok az egerhez.
-- nagyon latvanyos, hogy a launchpadon nagyitodik a kivalasztott ikon - es hasznos is. De ha ottmarad az eger, akkor ez letakarja az alatta levo ablakot, ami nalam sokszor a terminal, a terminal utolso soraban gepelek, erted...

Osszefoglalva, amikor kitalaltak ezt a feluletet, valoszinuleg nem gondoltak, hogy a billentyuzetet a levelek begepelesen kivul masra is lehet hasznalni. Azt meg foleg nem, hogy eger nelkul is lehet(ne) letezni. Ertem, hogy igy a nagymamam is tudna hasznalni az egeszet, de en meg nem vagyok a nagymamam.

- vinyo vs ssd: igaz, de miert arulja egyaltalan az Apple ssd nelkul a gepeit? Masreszt 8G memoria mellett eleg sok minden nyitva lehetne anelkul, hogy egy egyszeru taszkvaltas utan ranyomva a menusorra ne kelljen 5 masodpercet varni...

- igy van, de ne becsuld le a Windows programokat, sokkal tobb es jobb minosegu fejlesztes ment belejuk, mint barmelyik masik consumer OS programjaiba (mondom ezt ugy, hogy lelkes un*x rajongo vagyok). Forklift? Dehat mi koze ennek a *commanderhez? Van ket panelja? Tudod (csak) billentyuzettel kezelni? Mukodik a kereses rendesen (ertsd: tartalomra, nem csak fajlnevre)? Regexp-pel? Archivokban is? Amelyek ugy viselkednek, mint a rendes konyvtarak, anelkul, hogy kitomoritened oket? ALT+betu-re odaugrik a fajlnevre? stb. En ezeket megszoktam 20 eve, szeretem, en ettol vagyok produktiv. Es nagyon hianyzik.

ilyen windowsos, rokkant ide-oda valtogatast meg ugralast meg soha nem probaltam OSX-en, hasznalok tobb virtualis desktopot, ennel kenyelmesebben es gyorsabban szerintem nem lehet alkalmazasok kozott valtani (legalabbis en meg nem talaltam jobbat), de ha tul sok ablak van egy desktopon akkor negy ujjal felfele 'suhintok' a touchpaden, es maris ott van elottem az osszes ablak. Minimalizalni meg soha nem szoktam, ez is egy eleg ertelmetlen windowsos berogzodes szerintem...

Az Alt-F mint File menu hotkey jogos felvetes, bar eddig meg nem tunt fel a hianya :D Nekem sokkal fontosabb pl. hogy a CMD-, shortcut mindenhol felhozza a Preferences ablakot, nem kell keresgelnem hogy ebben az appban eppen File->Preferences, vagy Edit->Preferences, netan Edit->Settings vagy valami sokkal egzotikusabb helyen van elrejtve :D

A billentyuzet meg ahhoz kepest amit irsz rola, epp' ellenkezoleg: rengeteg funkciohoz van oprendszer-szintu hotkey, pont azert hogy aki nem akar egereszni, az is gyorsan es hatekonyan el tudja erni amit szeretne.

" ne becsuld le a Windows programokat, sokkal tobb es jobb minosegu fejlesztes ment belejuk, mint barmelyik masik consumer OS programjaiba " - meg sokkal tobb fos hulladek is, sajnos ezzel gyakran szembesultem regebben mint windows-user, es idonkent meg most is ismerosok windowsos gepein

"Forklift? Dehat mi koze ennek a *commanderhez? Van ket panelja? [...]"
http://www.lmgtfy.com/?q=forklift+osx

btw, en filekezelesre az mc-t hasznalom, ezt szoktam meg 10-15 eve, szeretem, en ettol vagyok produktiv

En peldaul nem szeretem a tobb virtualis desktopot, Linuxon sincs egynel tobb desktopom, pedig lehetne. Ezzel egyutt az, hogy a legtobb OS X user virtualis desktopokat hasznal jelzi azt, hogy az ablakkezeles egy nem megoldott problema OS X alatt, ugyanis a virtualis desktopok - elvben - nem az ablakkezelo kivaltasara valok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A virtuális desktopra lehet úgy tekinteni, mint egy customizált ablakváltásra, ahol mindent minimalizálsz, majd csak a szükséges ablakokat nyitod meg, amik kellenek.

Sokkal jobban szeretem, mint a cmd+tabot, főleg, mert tudom, hogy melyik desktopra mit raktam és cmd + szám kombóval baromi gyorsan oda lehet ugrani, nem kell a cmd+tab listában keresgélni.

Oke, de ettol meg mindig problema az, hogy a CMD-Tab alapu ablakkezeles olyan sok sebbol verzik, ahany funkcioja csak van.

Nekem kenyelmesebb, hogy minden egy asztalon van, mert eggyel kevesebb megjegyezni valo dolog. En nem akarom tudni, hogy melyik asztalon mi van, mert nem is akarok asztalokat hasznalni, alkalmazasokat akarok hasznalni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

az hogy nem ugy mukodik ahogy te elkepzelted, nem egyenlo azzal hogy 'sok sebbol verzik'
azzal meg hogy durcabol, es azert mert a windows nem nyujtja nem vagy hajlando virtualis desktopokat hasznalni, nem nagyon tudunk mit csinalni :)

a windowsos/Linuxos ALT-TAB ill. az OSX-es CMD-TAB szerintem a legrosszabb, leglassabb es legkenyelmetlenebb modszer a taskvaltasra (amennyiben kettonel tobb programot futtatsz egyidoben)

" durcabol, es azert mert a windows nem nyujtja nem vagy hajlando virtualis desktopokat hasznalni" [CITATION NEEDED]

Azt mondtam, hogy szamomra nem kenyelmes. Elnezesedet kerem, de engedd meg nekem, hogy ugy hasznaljam a desktopot, ahogy szamomra kenyelmes.

Ami az Alt-Tab valtast illeti, ez szerintem erosen izles/felhasznalas kerdese. En osszesen max 3 v 4 programot futtatok egyszerre, tehat nekem a leggyorsabb a valtas alt+tabbal. Raadasul a virtualis desktop nem old meg egy olyan problemat amire nekem eleg gyakran szuksegem van: hogy ket random ablakot _egyszerre_ lathassak. Peldaul egy terminalt meg egy bongeszot.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

- ablakkezelés: nem értem a problémád, de neked biztos komoly gond lehet. Mondjuk én is elvárnám, hogy kitalálja mit akarok. Vagy, ha már van benne kamera, találja már ki, hogy hova nézek! Vagy mivan?
- nekem senem lassú, senem nyögvenyelős a GUI. Ha sokat látod a strandlabdát, akkor érdemes a syslogokat nézni és megkeresni, mi a baj.
- attól szar egy oprendszer, mert másikra írt alkalmazások nincsenek? Asszem ennél butább megállapítást nem is tehettél volna. Tök szar a linux, mert nem fut rajta a ForkLift? Az XCode? A Soulver?
- egy logitech egér hasfájásának mi köze az OS-nek? A beépített és a külső trackpadnek nincs baja.
- körbesasolom a MBP-m, milyen proprietary csatlakozók vannak: a táp... és ennyi. Ezen kívül van USB, Thunderbolt, HDMI, 3.5"-os jack (egyben a ki- és bemenet, mint az EliteBookomon), SD aljzat. A szemetek, jól kibabráltak velem! (nem)

Ave, Saabi.

- de igen, attol szar. Kerdezd meg a kiadvanyszerkesztoket, akik anno csak azert vettek Macintosht, mert azon futott a QuarkXPress, a videoszerkesztoket, mert azon ment a *** (nemtom, nem ertek hozza). A Giziket a titkarsagrol, akinek mindegy, csak a Word menjen. A banki alkalmazottakat, akiknek megint mindegy, csak az Excel mukodjon (es annak is az a verzioja, amire megvannak a VB makroi).

Ertem en, hogy nincs OSX-re rendesen megirt zenelejatszo, mert ott az iTunes, vagy mi. Nincs videolejatszo, mert ott a Quicktime. Nincs kepmegjelenito, mert ott az iPhoto. Nekem ezek hasznalhatatlan szemetek. Alap fajlkezelo feladatokat szeretnek megoldani, amely feladatok az OSX-en fejlesztok szerint nem leteznek. Szoval igen, attol szar, hogy nincs Total Commander, nincs IrfanView, stb., vagy ezeknek az ekvivalens megfeleloje, mert en ezekkel (is) dolgozom. Ha en Objective C fejleszto lennek, akkor igen csak szidnam a Linuxot (vagy a Windowst), ha azon kene dolgoznom, es nem hasznalhatnam az XCode-ot. Te nem?

- az eger minden mas kornyezetben tokeletesen mukodik, csak OSX-en akadozik.

- a Thunderbolt is proprietary. Annyira, hogy ha egy iMac-et szeretnel kulso monitorkent hasznalni, akkor azt mezei mini-displayport kabellel nem fogod megtenni, csak az Apple-fele eredeti Thunderbolt kabel mukodik. Vagy ki szeretned kotni a gepet a tevere? HDMI atalakito.

- ja, es a 3.5 jack csak fejhallgato kimenet, mikrofonkent csak- es kizarolag a beepitett hasznalhato (ezt mas sem akarta elhinni, de igy van - ez a 13"-es MBP Mid 2012 - es ezt a f*st a mai napig arulja az Apple)

"Ertem en, hogy nincs OSX-re rendesen megirt zenelejatszo, mert ott az iTunes, vagy mi. Nincs videolejatszo, mert ott a Quicktime. Nincs kepmegjelenito, mert ott az iPhoto. "
Nem, nem erted. Ezt magyarazzuk hogy VAN, ismetlem V A N zenelejatszo, videolejatszo, stb. En is hallgatok zenet es nezek filmeket a MacBookon, de nem hasznalom sem az iTunes, sem a QuickTime-ot :P iPhoto nincs is fent.

az a baj hogy ugy osztod az eszt es fikazol, hogy valojaban fogalmad sincs arrol amit savazol

Ha az IrfanView meg a többi szar kell, használj Windowst. Ha valódi megoldást keresel különböző problémákra, akkor arra koncentrálj, ne a hisztire. BTW, videó nézésre többnyire Plex-et használok, de van VLC, Movist, mplayer is. Persze ha Media Playert keresel mert minden filmed WMV-ben van, akkor megszívtad, használj Windowst.
Én igyekszem hiszti helyett adott feladatra a megfelelő eszközt kiválasztani, ezért vettem például VMware Fusiont a gépemre, ha Linuxos vagy Windowsos problémával kerülök szembe, akkor azt a megfelelő eszközzel oldhassam meg. Persze toporzékolhattam volna, de ez előbb vezetett eredményre.
A Thunderbolt az Intel és az Apple közös fejlesztése, de minden jog az Intelnél található. Bárkinek jogában áll licencelni és a gépébe beépíteni. HDMI átalakítóra nem értem mi szükség, ha a gépen van HDMI aljzat? A HDMI-HDMI átalakítót HDMI kábelnek hívják, ha elég hosszú, pont elér a TV-ig.
Ha az iPhone-om headsetjét bedugom a gépembe (13.3", rMBP, 2013 végéről), gyönyörűen használja a rajta lévő mikrofont. Nem hangzik logikusnak, hogy egy régebbi készülék ne így működjön, ennek semmi értelme. Nem lehet, hogy a te készüléked egyszerűen hibás?

Ave, Saabi.

"Persze ha Media Playert keresel mert minden filmed WMV-ben van, akkor megszívtad, használj Windowst."

Kedves, konstruktiv hozzaallas, szeretjuk az ilyet. Ugy tudom egyebkent, hogy a VLC kepes a WMV-ket lejatszani, de a legrosszabb esetben van MPlayer is OS X-re.

"A Thunderbolt az Intel és az Apple közös fejlesztése, de minden jog az Intelnél található. Bárkinek jogában áll licencelni és a gépébe beépíteni."

Oke, hany elemu az a lista, amelyik tipusu gepekben van Thunderbolt, es nem az Apple gyartotta? Es hany elemu az a lista, ahol nincs Thunderbolt? Na, ezt jelenti a proprietary. Senkit nem erdekel, hogy milyen a csatlakozo jogallasa, a teny az, hogy a Thunderbolt csatlakozo nehany direkt emiatt kiadott laptop-model kivetelevel kizarolag Apple eszkozokon talalhato meg.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem, nem ezt jelenti a proprietary. A Thunderboltot más gyártó is alkalmazhatná, az más kérdés, hogy megelégednek a vacak USB-vel.
Azzal meg mit lehet tenni, ha valaki nem a problémára keres megoldást, hanem direkt Media Playert akar használni? Vagy Total Commandert? Az ilyennek Windows alatt a helye, nem lehet rajta segíteni.

Ave, Saabi.

En speciel OS X-en az iTunes-t hasznalom zenelejatszasra, es meg vagyok elegedve vele, de kivetelesen tudom, hogy az App Store-ban rengeteg musicplayer app elerheto a megfelelo keresoszavakra. Ugyanez igaz a videolejatszokra is, sot, a Linuxon/Windowson megszokott OSS playerek (VLC, MPlayer2) leteznek OS X ala is, reszint az App Store-bol letolthetoen reszint a projektek honlapjarol elerhetoen.

Ami a fajlkezelest illeti, valoban nincs beepitett - de van Transmit, van Forklift, van egy csomo mas app, erdemes korbenezni a neten. Kepnezegetonek ott a beepitett QuickLook az elonezethez, illetve 10.7-ben van valami alapszintu kepeditalo cucc is, illetve van - szinten App Store-bol elerheto - kettonna kepszerkeszto es -nezegeto is, ingyenes is, fizetos is.

Az ObjC-s peldad pedig hulyeseg, ugyanis az ObjC Linuxon egyedul a GNUStep kornyezet altal van hasznalva, eleg keves tamogatassal (pl. rengeteg alapszintu CF funkcionalitast nem portoltak at az OS X-bol), es kb. maroknyi fejleszto foglalkozik az egesszel, akiknek vagy nincs igenyuk XCode-ra, vagy egy XCode klon letrehozasan faradoznak.

Eger: en mind rendes OS X, mind pedig Hackintosh alatt hasznaltam egeret (egy rettenetesen egyszeru ragcsalo, egy Genius NetScroll 100-as eger van kb 6 eve folyamatosan velem), es az eszlelt akadozas mennyisege nulla, zero, nem kimutathato.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

- ja, es a 3.5 jack csak fejhallgato kimenet, mikrofonkent csak- es kizarolag a beepitett hasznalhato (ezt mas sem akarta elhinni, de igy van - ez a 13"-es MBP Mid 2012 - es ezt a f*st a mai napig arulja az Apple)

ALT+click a hangerő ikonra a menüsávban, és kiválasztod, hogy mire szolgáljon a jack. Egyébként a headsetekkel tökéletesen megy mindkét irányba.
--
http://envo.it

3.5"-os jack (egyben a ki- és bemenet, mint az EliteBookomon)

Sajnos ez már csak az egy szem sima 13" MBP-ban van meg...

A Retinákból és azt hiszem az Air-ekből kiszedték az Line-in funkciót. Egészen pontosan csak headsettel működik az, hogy hangbevítelt is tudj végezni. Igazából nem értem hogy egy közel fél milliós gépből pont ezt miért kellett kispórólni.
--
http://envo.it