ati fgrlx probléma volt, most már nvidia vdpau

Fórumok

Sziasztok.
Szeretnék otthon is áttérni linuxra, de sajnos már az elején komoly problémákba ütköztem. Szóval a helyzet az, hogy van egy ati 4350-es videokártyám és egy Mint 13-as linuxom. Azért ez, mert azt olvastam, hogy az ati a 13.1-es catalystig támogatja csak a kártyámat és abból is módosított fgrlx kellett, hogy működjön rendesen és a hardveres gyorsítás is menjen, ezért max 3.5-ös kernel és max 1.12.4-es x-server a jó. Szóval ezen leírás alapján telepíttettem is a drivert, működik is szépen, megy is a hardveres gyorsítás. Két dolog még hibádzik, az egyik, hogy alvó állapotból nem jelenik meg a grafikus felület és hogy nem kapcsol ki a gép, a winchester leáll, de a ventik mennek. Erre a problémára megoldást azt találtam, hogy frissítsem a catalyst drivert újabb verzióra. Ez ugye nálam nem lehetséges, mert nem támogatja újabb a kártyámat. Esetleg tud erre a problémára megoldást?
Köszi előre is!

Hozzászólások

Miért szeretnél ilyen kártyán fglrx-et használlni, mikor valószínűleg vele se tudsz nagyon játszani semmit ? Nélküle nem jobb a rendszer ?

Az UVD-hez viszonylag friss grafikus stack (kernel, radeon driver, mesa) kell, raadasul nem minden Ati/AMD kartyan tamogatott. Nezz korul itt - de ha peched van, akkor az ezzel foglalkozo AMD-s fejleszto tegnapi kommentje teged is erint: The code for the first generation UVD blocks (RV6xx, RS780, RS880 and RV790) is already implemented and I'm only waiting for the OK to release it.

Hát ez a javaslat nem lesz valami népszerű...
Én azt mondom megérett a vga váltásra. Linux alatt szerintem soha nem lesz értelmes támogatás már ahhoz a vga-hoz. Úgyhogy én azt javaslom cseréld egy modernebb alsó kategóriás nv-re vagy amd-re.

+1, sajnos. Nem érdemes ATI kártyával próbálkozni, annyira szar a támogatás, hogy az valami hajmeresztő. Linux telepítés után az első dolgom rc.conf-ban kilőni.
Segíts magadon, és vagyél valami ilyesmit, jobban jársz vele.
http://www.aqua.hu/asus-geforce-210-sl-tc1gd3-l-1gb-ddr3-pciexpress-184…

Az a baj hogy másnak is úgy megy mint neked.

Másnak megy, tehát nekem is mennie kell, megy is, az a baj, hogy nem kapcsol ki a gép.

A laptopomban hd2400 van az is megy csak túl melegszik a gép és kikapcsol.
Persze mielőtt ez a probléma előjött akkor is működött hibátlan volt eltekintve attól h semmilyen 3d támogatás nem volt. Gondolom megjavították és olyan jól sikerült nekik hogy azután 150%-al gyorsabban pörgött és ezért akarta szétégetni az egész laptopot csupán azzal hogy ment az unity és néztem a háttérképet. Ezért w7.
Húgom hd4000 akár hanyas ugyan ez. Tehát megy csak melegszik. Szintén w7.
Nekem is megy a gépembe mondjuk az ubuntu. Csak néha az unity elfelejt működni. A már működő source játékokat nem futnak rendesen. Meg egyéb apróságok például 9-ből 10 distro nem hajlandó live módban elindulni mert valami baja van a beépített driverel a kártyámnak. És az én vga-m még bőven benne van a támogatott vga-k között.
Meg úgy általában el lehet mondani hogy kép van csak mindenkinél valami rossz.

Talán a most kiadott beta driver megoldaná a problémádat ha támogatott lenne még a vga-d.

A Linux 3.11, 3.12, 3.13 (jelenleg utóbbi még csak rc) kernelekben és inkább a mesa 10-től felfelé már van Gallium3D és DPM támogatás, igaz ez csak a 3.13-tól felfelé (lesz) bekapcsolva.
Ez az én notebookom HD4570-es GPU-jánál azt jelentette, hogy érezhetően kevésbé melegszik, valamint a FullHD filmek lejátszása közel nem vált ki 100%-os CPU használatot, nem akad, nem szakad teljes képernyőnél.

Próbáld ki egy friss liveCD-vel, hátha jobb már a helyzet.
A LiveCD-t radeon.dpm=1 paraméterrel indítsd, hátha látsz változást.

Cserélj vga-t. Egyszerűen nem éri meg vele szívni. Pár ezer forint egy használt nvidia 8600, és az megy nyílt és zárt driver-rel is, vdpau-val.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Cseréltem vga-t. Vettem egy nvidia 8400gs-t, rev2-es, sajnos ezzel sem működik. Próbáltam vlc-vel, meg gnome-playerrel de ahogy bekapcsolom a hardveres gyorsítást nem játsszák le a videot. Elvileg minden telepítve van és a fura az, hogy a cégnél a gépemben is ugyan ilyen videókártya van és ott megy. Valamit szerintem kifelejtek, de már nem tudom mi az ami még kellhet neki. Esetleg valakinek van valami ötlete?

vdpau telepítve? nvidia driver repo-ból telepítve? a repo-ban található legfrissebb?

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_PureVideo

Ezek alapján a h264-nek mennie kell hardveres gyorsítással.

vlc-nek legalább 2.1-es verzió kell a vdpau-hoz.

Esetleg kipróbálhatod a va-api-t is. Igaz ez intel-gyermek, nem nvidia, de elvileg működik a megfelelő csomagokkal.

Lehetnél kicsit konkrétabb, hogy pontosab miben különbözik az otthoni illetve a céges géped. os/vlc verzió, stb.

Tudom, hogy mennie kéne, de nem megy. Azt is tudom, hogy vlc-nek 2.1-kell, ezért raktam fel 2.1.8-t, azzal sem megy. Va-api-val is próbáltam, nem megy. Az alaplapban és a prociban különbözik. Tegnap lementettem a céges full os-t, hazavittem, azzal sem ment. Már csak a videokártya maradt, hogy az a hiba.

Kérnék akkor egy aktuális disztribúció nevet, verziót, fent lévő vdpau csomagokat, verziót, fentlévő nvidia driver verziót, mplayer verziót.

Aztán, ha egy filmet terminálból indítasz a mplayer -vo vdpau filmneve.kiterjesztés parancsal, mi történik?

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Elhoztam a céges vidkarit, azzal tesztelve

elindítja, de 128% a procihasználat, gnome playerrel kb 8% a procihasználat ha bekapcsolom a gyorsítást és a vdpau-t, de akadozik a film így is.

linux mint 16 petra,

libvdpau-dev:amd64 0.7.1
libvdpau1:amd64 0.7.1
vdpau-va-driver:amd64 0.7.3-2ubuntu1

nvidia driver: 319.32

mplayer2 2.0-554-gf63dbad-1ubuntu1
gnome-mplayer 1.0.8-2

vlc 2.0.8-al a legjobb a lejátszás, ott nem akadozik, ellenben 60% körül van a procihasználat, viszont ha jól tudom, ez még csak vaapi-t használ.