Broadcom wireless kártya problémák + első Debian telepítés (ultimate combo)

Fórumok

Üdv!
lspci -vv -k (Linux Mint Olivia-n):

02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
Subsystem: Broadcom Corporation Device 051b
Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- SERR-
Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 17
Region 0: Memory at f0500000 (64-bit, non-prefetchable) [=16K]
Capabilities:
Kernel driver in use: wl

Amikor Debiant próbálom telepíteni, rám promptol, hogy non-free firmware szükséges a wifi kártyámhoz, ezzel tisztában vagyok, két driver jöhet szóba: brcmsmac vagy wl. Sajnos egyik sem open source, az open source b43 driver nem támogatja ezt a kártyát :(.
Inkább a wl-t preferálnám, ami bcmwl-kernel-source csomagban van, azzal jobban megy a kártya.
Életem első Debian telepítése, eddig Ubuntut és Mintet használtam/használok, Xfce-t és KDE-t.
Következő kérdéseim lennének:
- Amikor a telepítő promptol, hogy nem nyílt a programom és tegyem be külső adathordozón, mit tudnék csinálni? Milyen formában kell a pendrive-ra tenni? Bináris csomagként? Forrásfájlként?
- Elvileg a brcmsmac a kernelbe van építve, de amikor bootol a Debi, konkrétan kiírja, hogy nem tudja betölteni. modprobe.d-ben nincs feketelistázva. sudo modprobe brcsmac nem ad hibaüzenetet.
- Ha a wl bináris csomagját feltelepítem és kiadom a sudo modprobe wl parancsot, azt kapom, hogy nincs ilyen modul telepítve... Mondjuk ez Minten is így volt, de ott van egy GUI-s program, ami kezeli ezeket a third party programokat, és annak a segítségével sikerült átváltanom a brcmsmac-et wl-re.
- Friss telepítés után apt-get update nem csinál semmit... Tudom, hogy valami szoftverforrásokat kéne megadni neki, de ezt hogyan kell?

Na, hirtelen ennyi probléma volt :D Ha a wifi működne, akkor természetesen egyszerűbb lenne, mert vezetékes nethez korlátozott a hozzáférésem (1 kábelem van és az egy folyton használt PC-be van bedugva), így kb Minten utánanézek, átváltok, majd Debin kipróbálom, nem megy és meg vagyok lőve :(

Hozzászólások

Milyen debian verzióval kísérletezel?

Vezetékes nethez kérj kölcsön egy switch-et amíg össze nem lövöd wifi-t, kösd be a fix pc elé, aztán tudsz debi alól madzagos nettel kísérletezni, komfortosabb lenne.

Nekem a "BCM4313 debian" szavakra dobott jónak tűnő találatokat a gógel egyébként.

In some cases the installer detects the need for non-free firmware and prompts the user to make the firmware available to the installer to complete the installation, see ipw2200 for an example. In other cases, it does not (601475).

Before starting the installation process on hardware unfamiliar to you, a suggestion is to download the firmware tarball for your installation and have it available on removable storage. When the installer starts, it will automatically find the firmware tarball on the removable storage and, if needed, install the firmware for your hardware. The link to the firmware download for your Debian version is http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/.

[b]
brcmsmac nyílt driver, csak kell neki non free firmware, amit értelemszerűen nem talál az idióta debianos policy miatt
bcmwl-lel még az életben nem bírtam működésre a cuccost, ellenben a fenti módszer működik
[]