sarge linux-wlan-ng configurálás?

Fórumok

sarge linux-wlan-ng configurálás?

Hozzászólások

Ha a kapcsoló kapcsolgatása olyan mintha ki-bedugnád az USB-t, akkor nem kell sehol máshol konfigurálnod semmit. Ja, és ha neadjisten más driverre váltasz is, ezek a beállítások továbbra is élni fognak, azt hiszem, csak a wlan-ng használja a /etc/wlan struktúrát.

Sziasztok!

Adott egy laptop, debian sarge OS, egy usb alapú wlan modullal, ami prism3-as chipsetű.
próbálom beüzemelni hogy tudjon kommunikálni az AP-n keresztül a hálózat gépeivel.

Úgy tűnik, hogy ez a kártya a linux-wlan-ng csomagban található driverrel működik, szépen be is állítok minden a Readme file alapján. Utána a ping a saját wlan interfészre belülről válaszol sikeresen. De a hálózat többi gégét nem tudom már megpingetni. Valami jogosultságra utaló hibaüzenetet ad vissza -1 értékkel. (Tudom ez igy nem túl pontos, de most csak erre emlékszem :oops: ) lsmod-ra látszik, hogy a prism2_usb modul bent van.

A WLAN-on SSID, WEP 128bit van beállítva. Egy keyem van xx:xx:xx:...stb. 10-es channel-en megy a cucc. AP miatt nem adhoc, hanem strukturált vagy mi a neve ennek a formátumnak. Nekem az a gyanúm, hogy valahogy nem teljesen korrektül van beconfigurálva a kártya wlan használata, ezért nem megy a dolog.

A kérdéseim:
kérdés1: Úgy tűnik, hogy van a /etc/wlan alatt config lehetőség és a /etc/network/valami_if-pre-up-on belül wlan konfig lehetőség. Nem értem, hogy miért két helyen lehet ezt állítani. Melyik hely mire való? (Én a /etc/wlan alatti shared-et irtam át, ill. hoztam létre a wlan-ssidnev tipusú filet) (Igaz, hogy a pre-if-up féle rész pcmcia kártya esetén számit, a wlan-os rész meg usb esetén?)

kérdés2: Nem látom, hogy mi lenne az automata folyamata a bootolás során egy wlan felhúzásának mikor milyen configból mit lép? (vezetékes alternatíva: bootkor betoltdi a nic driver modult a /etc/modules-bol, majd lefut a networking script ami a /etc/network/interfacesból felhúzza az intefészt. Hogy megy ez wlan esetén usb kártyával?)

kérdés3: Milyen módon tudnám tesztelni lépésről lépésre a fenti folyamatot, hogy hol akadok el? Tényleg pl. csak a téves wlan config miatt jogosultsági bajom van, vagy már vallahol hamarabb van a gond? (AP-ben nem szeretném módosítani a beállításokat, a laptopon kellene lépésről lépésre látni a check pointokat). A linux-wlan-ng-doc readme-ben található usb rész parancssorai szépen mennek, azokat a válaszokat kapom vissza amiket várnék, success, meg connect, meg ilyenek...

(Az egész cucc, windows alól jól működik, de igazából szeretném linux alól használni.)

No, hát kicsit hosszú volt, meg talán nem elég pontos, de ha bárki bármilyen ötlettel tud segíteni, megköszönném. Esetleg egy kis magyarázattal a fenti kérdésekben.

Előre is köszönöm
D.

Szerintem, ha nem okoz nagy gondot, akkor eloszor probald meg wep nelkul. Csak azert mondom ezt, mert mi a multkor egy csomot szivtunk a weppel, mert nem akarta megenni a kulcsot, csak ha valami masmilyen mododn adtam meg (spec en a wepet meg csak hostappal tudtam hasznalni :)

kerdes1: a wlan a wlanspecifikus dolgokat allitja (ssid, wep kulcs) a network a halospecifikus (statikus vagy dhcp, alhalozati maszk, stb)

kerdes2: ugyanigy :)

kerdes3: hat erre a valasz van fent, probald meg wep nelkul eloszor, es ha ugy megy, akkor nezd meg hogy hogyan lehet beadagolni neki a wepkulcsot, mert lehet h a formatumaval van a gond. Sok sikert

[quote:bd3f2f1f9a="Z0l"]Szerintem, ha nem okoz nagy gondot, akkor eloszor probald meg wep nelkul. Csak azert mondom ezt, mert mi a multkor egy csomot szivtunk a ...

Hát igen, pont ezt szeretném megúszni, hogy az AP configjához hozzá kelljen nyúlni. :(

[quote:bd3f2f1f9a="Z0l"]
kerdes1: a wlan a wlanspecifikus dolgokat allitja (ssid, wep kulcs) a network a halospecifikus (statikus vagy dhcp, alhalozati maszk, stb)

Igen, pont ezért nem értem, hogy mit keresnek ott ssid meg wepkey-eket allító dolgok. 8O

Valóban több helyen is beállíthatod ugyanazt. Mondjuk van azért értelme, pölö ha az üzemelő gépbe hopp csak úgy bedugod a kártyát vagy mit az USB-t, akkor mindjárt egy default konfiggal el tudja indítani. Egyébként, a kártyát a /etc/network/interfaces fájlban illik konfigurálni és a lanos és a wlanos beállításokat együtt. Ez még jó is lehet, látod hogy mi van ha több konfigot is akarsz használni...
Van az address 1.2.3.4
netmask 1.2.3.4
gateway 1.2.3.4
stb. sorok, alá írod, hogy
wireless_mode managed
wireless_essid akarmi
wireless_rate 11M
stbstb. Ja, man interfaces.

[quote:8a4bacafe4="szgabor"]Valóban több helyen is beállíthatod ugyanazt. Mondjuk van azért értelme, pölö ha az üzemelő gépbe hopp csak úgy bedugod a kártyát vagy mit az USB-t, akkor mindjárt egy default konfiggal el tudja indítani. Egyébként, a kártyát a /etc/network/interfaces fájlban illik konfigurálni és a lanos és a wlanos beállításokat együtt. Ez még jó is lehet, látod hogy mi van ha több konfigot is akarsz használni...

Ugyan ez fizikailag nem egy kártya, hanem egy fixen a gépbe rakott modul, amit a házon egy kapcsolóval ki és be tudok kapcsolni, de gyakorlatilag akkor ezt is inkább az interfészek környékén lévő fileokkal konfiguráljam a /etc/wlan alatti fileok helyett?