Kino + mencoder

 ( macko | 2004. június 14., hétfő - 14:19 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A mencoder-ben levő mpeg2 encoder megfelelő paraméterekkel igen kiváló képminőségre képes. Mindemellett meglepően gyors is!
Házi videókkal a dv formátummal csak a baj van. Érdemesebb analóg bemenetről digizni, úgy fel lehet egyből mpeg2-be venni. Átlagos kamerák képe eleve nem túl jó, az analóg bemenet nem ront rajta.

[quote:2626c978c9="zg"][quote:2626c978c9="kiru"]Ott egy programot találtam ami szép képet ad vissza és a lehető leg - részletgazdagabb a nyers formátumhoz képest, ez pedig a canopus procodere.[/quote:2626c978c9]

Szubjektiv velemenyem szerint a canopus kimenete nem jobb annal, amivel a Kinoban dolgozom. Az en szememnek a dvgrab raw DV-je _sokkal_ jobb mint a canopus OpenType DML2 DV-je.[/quote:2626c978c9]

En nem a raw DV-re gondoltam, hanem az mpeg2-be valo tomoritesre a DVD-hez.

[quote:f240f2cba9="ssa2"]A mencoder-ben levő mpeg2 encoder megfelelő paraméterekkel igen kiváló képminőségre képes. Mindemellett meglepően gyors is!
Házi videókkal a dv formátummal csak a baj van. Érdemesebb analóg bemenetről digizni, úgy fel lehet egyből mpeg2-be venni. Átlagos kamerák képe eleve nem túl jó, az analóg bemenet nem ront rajta.[/quote:f240f2cba9]

Azt mondod tehát, hogy a digitális kamerák minden előnyét dobjuk el és használjuk a "régi" módszert? Az analóg kimenettel jobb eredményt fogok kapni?

Egyébként pont ez volt az indok, hogy a kamerával lejátszva sokkal jobb a kép minősége a TV-n mint DVD-ről mpeg2-be tömörítve.

Jobb nem fog lenni az analóg bemenettől az biztos, de sokkal rosszabb se! Feltéve ha nem valami félprofi 5-600 000Ft-os kamerád van, de akkor is elhanyagolható a minőségromlás. A dv formátumnak nem sok értelme van. Csak parasztvakítás a köbön! Mer', hogy nem romlik a minőség! Persze, csak áttömöríteni mindenképpen kell, mert dv-be nem tudod kiírni .
Amúgy meg a 100-150 000 Ft-os digitális kamerák képe sokszor nem jobb mint a 3-4 éves analóg társaiké. De ha rám halgattok, akkor úgy csináljátok, ahogy nektek jó...

[quote:503233fea9="ssa2"] A dv formátumnak nem sok értelme van. Csak parasztvakítás a köbön! Mer', hogy nem romlik a minőség! Persze, csak áttömöríteni mindenképpen kell, mert dv-be nem tudod kiírni .
[/quote:503233fea9]

1. Ha vágni/szerkeszetni akarod, akkor az mpeg (és társai) nem jók. A dv formátumú fájlban minden frame megvan, csak tömörítve (kb. mintha jpeg lenne).
2. De ki lehet a dv-t írni, pl. vissza a szalagra. Ha csak vágsz (=semmi effekt/áttünés), még csak nem is lesz újratömörítve.

(Az más kérdés, hogy körömhegynyi ccd-vel és primitív optikával kevés fényben zajos lesz a felvétel, azt pedig pl. az mpeg algoritmus nem igazán szereti...)

Köszi mindenkinek a tippeket. Sajna nálam a gagyi Samsung kamerám a legjobb elem a filmnézésben, így marad az mencoder kapcsolóival játszás. Egyébként is csak CD-re tudok menteni, nem DVD-re. :(

[quote:aea3ca619e="ssa2"]
Jobb nem fog lenni az analóg bemenettől az biztos, de sokkal rosszabb se![/quote:aea3ca619e]
Hanyas voltal magyarbol? Bocs. :) Egyebkent (es ez tapasztalat) a mondatod elso fele igaz, a masodik nem.

[quote:aea3ca619e="ssa2"]
Feltéve ha nem valami félprofi 5-600 000Ft-os kamerád van, de akkor is elhanyagolható a minőségromlás. A dv formátumnak nem sok értelme van. Csak parasztvakítás a köbön! Mer', hogy nem romlik a minőség!
[/quote:aea3ca619e]
Ugye most csak viccelsz? A mondandoidbol ugy tunik, hogy te nem szoktad megvagni a nyersanyagot. Ebban az esetben telleg nerm eri meg DV-vel vacakolni. Ha vagni akarsz akkor jobbat nem tudok. De ha tudsz jo vaghato streamet, kerlek ne tartsd magadban:)

[quote:aea3ca619e="ssa2"]
Persze, csak áttömöríteni mindenképpen kell, mert dv-be nem tudod kiírni .
[/quote:aea3ca619e]
Erre talaltak ki az instant videozast :) Vegy egy DVD kamerat, vagd meg az anyagot azon a remes pici LCD-n a kameraval, majd add oda a nagyinak :) 2 het mulva majd jon a macska, szetkarmolja, es lehugyozza.
Na szoval a kazetta _jobbara_ orok.

[quote:aea3ca619e="ssa2"]
Amúgy meg a 100-150 000 Ft-os digitális kamerák képe sokszor nem jobb mint a 3-4 éves analóg társaiké.
[/quote:aea3ca619e]
Csak fele akkora a meretuk:)

Sziasztok!

Előszöris bocs, abszolút nem értek a videószerkesztéshez, úgyhogy ha hülyeséget írok akkor sorry.

Szóval Kino-val szerkesztem az anyagokat a 'kiccsaládom részire'. Film leszedés Firewire-n, feliratozás, bekódolás minden megy, egy nagy bajom mégis van mégpedig a sebesség. Az se kevés idő, amíg feliratotokat ráteszi a képre, de az avi-ba exportálás egyenesen döbbenetes. Egy 17 perces jelenetet egy 1,5-ös Centrino-n 1 óra 40 percig kódolt. (Ami még így is 900 MByte!!!)
Az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne-e kicserélni a Kino kódolóit mencoderre? Ha igen, gyorsítja-e jelentősen a kódolást?
A Kino azt állítja magáról, hogy mpeg2enc-et használ videó illetve mp2enc-et az audió kódolásra. (Az mjpegtools csomagból.) Kiválthatóak ezek mencoderrel?

Szerintem ki lehet váltani a mencoder-rel. A kino-val felveszed és megszerkeszted az anyagot, majd a mencoder-rel letömöríted. Javaslom, hogy DVD kompatibilis mpeg2-be kódolj, az jobb a házi videókhoz mint a divx, és az asztali lejátszók is "viszik"!

Köszi a tippet az mpeg2-vel kapcsolatban.
Egyébként én is így csinálom: Dvgrab kino-val, szerkesztés, kimentés, mencoderrel kódolás. Csak az a baj, hogy a kimentés tart neki több mint másfél óráig. Valami raw formátumba pedig nem nagyon mernék menteni, szerintem nem férne el a vinyón. :)
Szóval én ezt az mpeg2enc-et szeretném kiváltani, hogy egyből kis helyre és gyorsan legyen tömörítve az anyag.

[quote:7236899b61="macko"]Valami raw formátumba pedig nem nagyon mernék menteni, szerintem nem férne el a vinyón. :)[/quote:7236899b61]

Fontos szabaly: ha DV-t editalsz, vegyel diszket.

A Kino, egyebkent a home editingre olyannyira tokeletes szoftwer, hogy jobbat nem igen lattam win32-re sem (profikon kivul). Ellenben csak vagasra hasznalom, es a megvagott, effektelt anyagot aztan kitolom raw DV-be. Ezt a legtobb linuxos lejacco meg tudja nyitni, windows codeket meg nem talaltam hozza. Na jo, a QuickTime lejacca, de azert ISZONYATOSAN BRUTALISAN OCSMANY modon. Konverter van par szazezer forintert. En kiprobaltam mindenfele kamionrol leesett verziot, es hat a kimenet _sokat_ romlik. A Canopus ceg nagyon buszke a codecjere, de a dvgrab raw DV-je iszonyatosan megveri.

A raw DV-bol transcode-dal szoktam dvd-t csinalni, es tapasztalataim szerint a leglassabb, de igen nagyon megveri a mencodert. Elso sorban abban, hogy szebb a minosege minoseg/hasznalhatosag aranyban. Bevallom nem ertek a videozashoz, meg az ezernyi terminologiajahoz, csak egyszeruen jo kimenetet akarok. A mencoder biztos jo eszkoz, de nekem hianyzik a mindegy-mekkora-csak-raferjen-egy-dvdre-es-qrva-szep-legyen opcio. A transcoder sem kutya, ellenben talaltam egy website-ot, ahol publikaltak egy 15 sornyi opciotomeget, amibe behelyettesitve az en kornyezetemet, meglepoen szuper kepminoseget kaptam borzaszto lassan.

Ezek utan gondolkozhatsz a dvdauthor (asszem) nevu opensource projektben (gui nelkul ezer opcioval, es egy szep xml schemaval), vagy benevezhetsz egy kamionrol leesett adobe termekben, es lesz szep menud.

Na en az utobbiban hiszek.

Sok, soxor szivasoktol hemzsego sikert kivanok,
zg

PS: az idorol annyit, hogy a Kino nalam (2.4 GHz) 30 perc raw DV-t 40 perc alatt rakott be az oaltala ismert legjobb DVD mpeg2-be.

Én is próbálkoztam linux alatt camcorderből DVD-re menteni videókat. Sok mindent kipróbáltam, de a minőségük nem volt kielégítő a családtagok számára. :(
Egyébként windows alatt sem túl egyszerű az élet videó encodolás terén. Ott egy programot találtam ami szép képet ad vissza és a lehető leg - részletgazdagabb a nyers formátumhoz képest, ez pedig a canopus procodere.
Egyébként az mencodert szerintem fel lehetne paraméterezni, hogy a camcorderből vett anyagot minél szebben optimalizálja, de nekem nem volt hozzá türelmem, hogy a kapcsolókkal játszadozzak.

[quote:f395bf4416="kiru"]Ott egy programot találtam ami szép képet ad vissza és a lehető leg - részletgazdagabb a nyers formátumhoz képest, ez pedig a canopus procodere.[/quote:f395bf4416]

Szubjektiv velemenyem szerint a canopus kimenete nem jobb annal, amivel a Kinoban dolgozom. Az en szememnek a dvgrab raw DV-je _sokkal_ jobb mint a canopus OpenType DML2 DV-je.