Hibrid debian

 ( Sun | 2004. június 11., péntek - 23:29 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ok, de ettöl a kérdés még mindig kérdés.
az apt-get -t unstable upgrade frissíti nekem a sid-ből feltelepített dolgokat?

[quote:d8697253c9="Anonymous"]akkorákat fogsz szívni a hibriddel, mint innen a Holdig.
használj sidet, nincs semmi baj vele időtlen idők óta.
tedd fel az apt-listbugs és apt-listchanges csomagot és nem kell már aggódni többet.[/quote:d8697253c9]

Azért én ilyen felelőtlenül nem ajánlgatnám a sid-et. Van vele szopás bőven. Személy szerint egy picit jobban örülnék, ha a csomagok alaposabb tesztelés után kerülnének bele, de legalább a nyilvánvaló zagyvaságok, félig-meddig frissült rendszerek kimaradnának.

Én innentől nem oan jó, hogy egy egyszerű, szinte semmit sem zavaró pici programocskára fél évet kell várni, míg a gnome vagy kde szemrebbenés nélkül frissül félig-meddig, egy telepíthetetlen, kijavíthatatlan rendszert hagyva magára (persze ez a ki tudja mikori frissítéskor azért megjavul magától).

Ugyanezért nem kellemes a testing sem, mert néha iszonyat sokára kerülnek bele olyan cuccok, amik egyébként nem sok vizet zavarnának.

---
Én elfogadom, ha desktop debian, akkor sid; elvagyok vele; de azért egy ganajtúróbogár az egész, na. ;)

[quote:4833b77610="Sun"]Ok, de ettöl a kérdés még mindig kérdés.
az apt-get -t unstable upgrade frissíti nekem a sid-ből feltelepített dolgokat?[/quote:4833b77610]

frissíti igen, a legegyszerűbb módja hogy megnézd nem okoz-e semmi gondot:
apt-get -t unstable upgrade -s

a -s a simulate-t jelenti, azaz nem fogja ténylegesen végrehajtani a letöltést és az install-t csak látod milyen csomagok mennének fel és melyeket upgrade-elné. ha minden okénak tűnik akkor -s nélkül futtatod...

kipróbáltam az 1etlen hirbid rendszeren amim van, itt is testing van igaz nem desktopként üzemel, csak a clamav van az unstable-ből...
a fenti "apt-get -t unstable upgrade" -l és a leírásban szereplő prioritykkel upgrade -nél kb 100 package-t unstable-ből tenne fel, úgyhogy ez nem fog bejönni neked...

"apt-get -t unstable install clamav" viszont működött rendesen, szóval ha azokat a csomagokat akarod upgrade-lni amit unstable-ből tettél fel ez az egyik lehetőség szerintem, a másik hogy a preferences filet átírod más prioritásokra, meg az ott leírt módon beteszed pl a kde-t külön a preferences file-ba (legalábbis ahogy olvasgattam a man apt_preferences -t nekem úgy tűnt azzal is megoldható)

most nincs sok időm, tanulnom is kell, meg indulnom is melózni, úgyhogy most nem tudom megnézni hogy pontosan milyen módon de ha ez a változat érdekel akkor ismételve trey-t ;) man apt_preferences...

[quote:d6271e80f1="Anonymous"]akkorákat fogsz szívni a hibriddel, mint innen a Holdig.
használj sidet, nincs semmi baj vele időtlen idők óta.
tedd fel az apt-listbugs és apt-listchanges csomagot és nem kell már aggódni többet.[/quote:d6271e80f1]

Lehet, hogy hülye vagyok, de ezeket a hozzászólásokat soha nem értettem. Írd le mért szívok elhiszem. Az openoffice-om és a KDE-m van sid-ből, a többi testing. Ez szivás?

a lehetséges problémák abból adódhatnak, hogy sid-ből testing-be 60 nap hibamentesség után kerül egy csomag. ez főleg a nagyobb csomagoknál (több dependecy-vel rendelkezőknél) lehet gond, mert mondjuk az egyik csomagban nem találtak hibát így átkerül testingbe, azonban pl a dependecy-ben 30 nap után bug volt, ezért újabb 60 nap míg testingbe ér, addig ezt nem lehet telepíteni/upgrade-lni, néha pedig elég bosszantó tud lennni.

gyakorlati példa, csak hogy ne levegőbe beszéljek: Gnome 2.6 lesz, majd ha odaér...erről már az unstable-be való bekerülés előtt is említést tettek a debian-packages lev listán..

Aewyn:
"Azért én ilyen felelőtlenül nem ajánlgatnám a sid-et. Van vele szopás bőven."
igaz, hogy csak egy eve sid teljesen a rendszerem, de eddig egyetlen hiba "csuszott at" az apt-listbugs-on: a flashplayer-nonfree scriptjebe bele kellett javitani (hianyzott egy db vesszo);
modjuk nem szerver, nem csriricsare kde, csak "mimumra szoritott" desktop;

"Én innentől nem oan jó, hogy egy egyszerű, szinte semmit sem zavaró pici programocskára fél évet kell várni,"
naja, meg a sid libtrash -e is 2.0 -nal tart; 2.2 vagy fel eve kijott;

[quote:c9760661c1="tso"]a lehetséges problémák abból adódhatnak, hogy sid-ből testing-be 60 nap hibamentesség után kerül egy csomag. ez főleg a nagyobb csomagoknál (több dependecy-vel rendelkezőknél) lehet gond, mert mondjuk az egyik csomagban nem találtak hibát így átkerül testingbe, azonban pl a dependecy-ben 30 nap után bug volt, ezért újabb 60 nap míg testingbe ér, addig ezt nem lehet telepíteni/upgrade-lni, néha pedig elég bosszantó tud lennni.
[/quote:c9760661c1]
Nem. unstable->testing irany tiz nap tesztelest jelent normal csomagok eseten. Fontosabb csomagoknal (ertsd csomag verzioknal) ez lecsokkenhet ot vagy akar ket napra (pl biztonsagi javitasok) is.

[quote:c9760661c1="tso"]
gyakorlati példa, csak hogy ne levegőbe beszéljek: Gnome 2.6 lesz, majd ha odaér...erről már az unstable-be való bekerülés előtt is említést tettek a debian-packages lev listán..[/quote:c9760661c1]
Azokbol amiket latok, ugy tunik a Gnome2.6 nagyobb resze ket-harom nap mulva benne lehet a testing-ben.

/GCS

Ezen is Sarge van. Tehát a KDE és az Openoffice van Sid-bõl.
Az apt-get -t unstable upgrade -s aztmondja, hogy visszatartja az:
atlantik k3b k3blibs kdelibs-bin kdelibs4 libkdegames1 openoffice.org openoffice.org-bin csomagokat.
Ezen kívûl 148 MB akar lehúzni, és olyanokat akar upgrade-elni mint a Xfonts, Xserver. pedig ezek a testingbõl vannak.Nekem nagyon úgy tûnik, hogy itt frissítené az egész rendszert. Csináltam két file-t:

[url=http://ezusttu.srv.hu/upgrade.txt]apt-get -t unstable upgrade[/url]
és
[url=http://ezusttu.srv.hu/upgrade_s.txt]apt-get -t unstable upgrade -s[/url]

Ez van sidet nem akarok használni, de a sarge jó lenne. Kde és az openoffice is fontos lenne. Ötletek?

Hi
Hibrid debiant használok, [url=http://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4860]Trey cikke alapján.[/URL] Nálam anyi a különbség, hogy a preferences filban a test kapott 700-as prioritást. A KDE-m unstable-bõl lett telepítve. hogy kell az apt-ot felparaméterezni, hogy az unstable csomagok is frissüljenek?
talán apt-get -t unstable upgrade ??

[quote:f2bf854960="Sun"]A KDE-m unstable-bõl lett telepítve. hogy kell az apt-ot felparaméterezni, hogy az unstable csomagok is frissüljenek?
talán apt-get -t unstable upgrade ??[/quote:f2bf854960]

igen így jó az utasítás, bár nem tudom (régen volt hogy kevert rendszert használtam) hogy - pl most a kde frissült ha jól láttam az unstable-ben - és az ilyen módon frissült csomagokhoz tartozó dependencyket is unstable-ből próbálja-e meg feltelepíteni, úgyhogy emellé először ajánlanám a -s opciót (simulate) is ;)
ha bármi gond van nem tenne fel valami dependency-t vagy pl azt épp a testing-ből akarná akkor lehet hogy az "apt-get -t unstable install csomi_neve" -re szükséged lesz...

[quote:ceeb8bb2b6="fellow"]naja, meg a sid libtrash -e is 2.0 -nal tart; 2.2 vagy fel eve kijott;[/quote:ceeb8bb2b6]
Ez inkabb a maintainer hibaja, nem a rendszere.

De nem fog dist upgrade-t csinalni remelem.
Még lenne az apt-get upgrade /unstable, de ez azert nem jo mert a telepites apt-get -t unstable install-al tortent..

[quote:8f05ca970d="tso"]a lehetséges problémák abból adódhatnak, hogy sid-ből testing-be 60 nap hibamentesség után kerül egy csomag. ez főleg a nagyobb csomagoknál (több dependecy-vel rendelkezőknél) lehet gond, mert mondjuk az egyik csomagban nem találtak hibát így átkerül testingbe, azonban pl a dependecy-ben 30 nap után bug volt, ezért újabb 60 nap míg testingbe ér, addig ezt nem lehet telepíteni/upgrade-lni, néha pedig elég bosszantó tud lennni.

gyakorlati példa, csak hogy ne levegőbe beszéljek: Gnome 2.6 lesz, majd ha odaér...erről már az unstable-be való bekerülés előtt is említést tettek a debian-packages lev listán..[/quote:8f05ca970d]

a dpkg-repack -ot vegye mindenki szemugyre, aki sid-et vagy hibrid rendszert hasznal!
En ugy csinalom (sid), hogy ha valamit frissiteni kell, akkor apt-get -u install csomagneve, megnezem, hogy mit upgrade-elne/remove-olna, es azokat dpkg-repack-el lementem valami biztos helyre. Utana mar mehet az upgrade, ha nem jo, max. visszaallok a regire, kesz.
Roppant hasznos!

A masik: ha vegkepp nem tudod felrakni debian-bol, akkor ne tokoressz fuggosegekkel meg apt-vel, rakd fel forrasbol/binaris tarball-bol, es kesz.
Egy halom progi meg jobb is igy. Pl. mysql debianban 386-ra van ferditve, dynamic linkelve, mig a mysql.com -tol static, ppro-ra optimalizalt verziot lehet leszedni binaris formaban. Hasonlo a helyzet meg a firefox-szal is: nekem a debianos rendszeresen elszallt, mindenfele idiota nyugje volt (bocs, pontosabban nem tudom, regen volt mar), erre lekaptam, felraktam a mozilla.org -rol a binarist, az tokeletesen, stabilan muxik.
Persze maceras egyesevel frissitgetni minden apro szirszart, de igazabol csak a nagyon alap csomagokat kell igy csinalni (pl. mplayer, firefox, openoffice, acroread (sid-ben meg mindig a 4-es van, windows ala meg mar 6-os is kijott reges-reg)).

akkorákat fogsz szívni a hibriddel, mint innen a Holdig.
használj sidet, nincs semmi baj vele időtlen idők óta.
tedd fel az apt-listbugs és apt-listchanges csomagot és nem kell már aggódni többet.

[quote:e1a02cd121="hory"]A masik: ha vegkepp nem tudod felrakni debian-bol, akkor ne tokoressz fuggosegekkel meg apt-vel, rakd fel forrasbol/binaris tarball-bol, es kesz.[/quote:e1a02cd121]

Tökéletesen eggyetértek veled. Ezt fofom csinálni. Szép, szép ez a hibrid debian, csak ilyenkor néz az ember...Csak még mindig a KDE-vel vagyok meglőve. Tud valaki sarge-ra apt source.list sort? Ezt nagyon nincs kedvem fordítani.