IPFire honosítás

Üdvözletem!

Évek óta használom eme remek tűzfal disztribúciót, ám itt Abszurdisztánban nem igazán ismert és különösebben el sincs terjedve. Gondoltam, kicsit besegítek ebbe, így nekiláttam a lefordításának. Sajnos a Linux rendszerek rejtelmeiben (egyelőre) nem vagyok kellően jártas, így rengeteg dolgot képtelen vagyok átültetni magyar nyelvre. Ehhez kérném az itteniek segítségét, hogy létrejöhessen az IPFire magyarul.
Aki nem ismerné az IPFire-t, itt nézhet utána: http://www.ipfire.org
A fordítás itt érhető el: https://www.transifex.com/projects/p/ipfire/language/hu/

Eddig elkészült:
- Dynamic DNS client: 100% (6/6 strings)
- Collecty - A system data collecting daemon: 100% (42/42 strings)
- Pakfire: 48% (188/389 strings)
- Pakfire Build Service 0% (0/899 strings)

Így összességében 17%-on áll munka.

Hozzászólások

Öhm... Senki sem használ ilyesmit, vagy mindenkinek jó angolul? Esetleg csak szükségtelen lefordítani az ingyenes szoftvereket, nehogy túlzottan elterjedjenek?

Szerintem aki IT-ban komolyan akarja magát venni az tud angolul. Az, hogy le van fordítva valami az max az "örülünk neki" kategóriás, de egy részletes up2date dokumentáció 1000x többet ér...
Amúgy meg azért mert egy este alatt nem kezdtek el ömleni az emberek hogy csinálják aminek nekikezdtél még nem kell Dunának menni..

Persze, tud angolul és minimum unix rendszergazda... Ez egy relatíve egyszerűen (is) használható szoftver, ráadásul a kiegészítőinek köszönhetően jópár funkcióval bővíthető. Ha valaki összeállítana csak egy NAS-t, már jól jár vele, mert letudta a routerkérdést is.
Ahhoz viszont, hogy valamilyen programot elterjessz szélesebb körben egy adott országban, minimum magát a programot le kell fordítani...

Egy este alatt? Egy hetet vártam, 932 megtekintése volt a témának, ezen akadtam ki, midőn az IPFire nagyon is passzol ezen oldal profiljába. De majd kipróbálom a gyakorikérdéseken is, hátha több szerencsével járok, ott úgyis rengeteg a "szakember" :-D

Az egy példa volt, hogy akár azt is lehet belőle művelni. Mint ahogy még pár dolgot. Ott a linkje, utána lehet nézni. Otthonra bőven elegendő egy Brazos rendszerrel úgy, hogy mindent ki tudjon szolgálni. S kb. irodaház méretű vállalati rendszerekig megállja a helyét, ami szvsz egy ingyenes és relatíve egyszerűen használható rendszertől nem kis teljesítmény. (Össze lehet vetni a tudását mondjuk a teljesítményben jócskán elmaradó Untangle-lel. Az is majdnem ennyit tud, de legalább fizetősen képes csak megközelíteni ezt.)
De itt egy másik is akkor már: Ha valaki 3-4 (virtuális) gépet tart otthon, és mondjuk havi rendszerességgel legalább egyet újratelepít, már megint csak jól jön az IPFire, mert szépen eltárolgatja (főként) a rendszerfrissítéseket (plusz azokat, melyeket kis matatással eltároltatunk vele).

"Ott a linkje, utána lehet nézni"
Megtettem, legelső blikkre is átláthatatlanabb, mint bármi más. Köpködök fizetőset is, ne aggódj.

"S kb. irodaház méretű vállalati rendszerekig megállja a helyét" ( pluszpont az irodalmi stílusért )
7*24SBD-t hogy produkálsz vele full failover/loadbalanceban, content subsciption funkciókkal, adatszivágrásvédelemmel, vírusvédett, url filtering internetkijárattal, valamint idp modullal?
Mégegy. Nem látom a specialist képzést hozzá.... . vájkáljak könyökig a különböző configfájlokban ha gond van? Nagyonenterprise.

Egy általad említett vállalat követelménye kb ez, továbbá 2-5 ipsec vpn telephelyekkel, netalántán sso ssl vpnnel.

"Össze lehet vetni a tudását mondjuk a teljesítményben jócskán elmaradó Untangle"
Nekem is van kedvenc openzource[!sic] tűzfalam, de nem fordítom, hanem tanulom használni. Egyben valóban azt is, hogy a nagy gyártók miből evolváltak és hogy valamit hogy illik védeni, mi az épp szokásos támadási vektor.

"Ha valaki 3-4 (virtuális) gépet tart otthon, és mondjuk havi rendszerességgel legalább egyet újratelepít, már megint csak jól jön az IPFire, mert szépen eltárolgatja (főként) a rendszerfrissítéseket"
Ez egy proxy cache, vagy ha nagyon penge vagy, akkor felraksz rögtön egy local repo-t. Meglátásom szerint semmi köze a klasszikus tűzfalhoz. Ha már virtuálisgép, akkor miért nem snapshot? Fele annyi időd menne el.

"17 hét 3 nap"
Ez a stílus erre fele nem szokás. írtad is hogy majd felteszed a kérdésed máshova. tégy úgy. értelmes válaszokat kaptál. Te erre nem tudsz érdemben reagálni. akkor inkább ne írj. tanulj/olvass majd megérted miről beszélnek a többiek. A válaszokból ha csak a kulcsszavakra rákeresel utánaolvasol máris rengeteg (általad leírtak alapján) új, számodra hasznos ismeretet sajátíthatsz el. Szerintem tégy inkább így. hajrá..

Ühüm... :-] Van egy ingyenes, egyszerű, de nagyszerű tűzfal. A telepítéséhez és beállításához kicsit több kell, mint az átlag user kategória, viszont a használata sima ügy egy akár minimál IT-érzékkel megáldott személy számára. Na, ezt kellene lefordítani, hogy esetleg használják az emberek a .hu tartományban. Hja, hogy a szájkarate jobb időtöltés, mint bármilyen érdemi alkotótevékenység... Aham, értem. Hát hajrá :-]

Szerintem igy is az használja, aki akarja. :) Nem értem miért akarod ezt a dolgot annyira magyarul. Nem fog elterjedni, és nem azért mert nem jó vagy nem rossz. Azért, mert nincs mögötte megfelelő support és szolgáltatás.

Ám legyen, add el, supportáld, keress vele pénzt, ne legyen igazam. Tervezhetsz hozzá hardvert, csinálhatsz hozzá magyar nyelvű dokumentációkat és képzéseket, ahogy a linuxakadémia is csinálja a zentyal-al.
Viszont akkor ne nyígjál, hogy az emberek nem szeretnék azt amit te.

Az már rossz, ha snapshothoz kell nyúlni. Azt jelenti, hogy a biztonsági rész el lett szúrva, talán értékes adatlopás és kártevés is történt. Erről a sérülékeny rendszerről készült snapshot, amit vissza akarsz állítani? És honnan tudod, hogy az utolsó mentés előtt nem lett már elbújtatva egy csúnya script? Ha már volt egy betörés, onnantól kezdve már nem biztonságos a rendszer.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Abszurdisztán... kössz, innen már nem is érdemes tovább olvasni :S

én sem értem mi köze Abszurdisztánnak az IPFire magyarításához....
Egyébként meg ha kicsit kisebb mellénnyel kezdted volna, lehet, hogy több érdeklődőt találsz az N+1-edik noname opensource tűzfal magyarítására.
(Pár hónapja átfutottam a cuccot. SOHO/Home felhasználásra talán jó, kicsit is komolyabbra nem.)

- Használom, és meg vagyok vele elégedve.
- NAS-nak OMV (Open Media Vault)-ot használok.
- Beállításához pedig szerintem egyátalán nem kell több, mint user kategória, ha meg tudod különböztetni, a belső és külső lábat (green and red), csak szükséged van a (ha van DNS-ed), és a lábak IP-jére és voálá.. kész az ipfired.
(nem flame, csak nem látom értelmét a honosításnak, de mivel elkezdted én így ezt nagyra becsülöm) :)