Gmail cégeknek - ingyenes alternatívát keresek

Sziasztok!

Volt a Gmail-nek egy olyan nagyszerű szolgáltatása, hogy ingyen biztosított saját domaines email címet. Például info@valami.hu - ahol a valami.hu valójában gmail.com-os címet takart. Ez mára fizetőssé vált, ráadásul elég borsos az ára egy kezdő vállalkozásnak is.

Ajánlották a zohomail-t, ahol 3 email címnél ingyen is van, itt azonban az a fura helyzet állt elő, hogy hiába állítom be, hogy a beérkezett emailből küldjön másolatot egy megadott gmail-es címre is, ez nem történik meg.

Van esetleg más javaslat, azon kívül, hogy rakjak levelezőszervert?

Előre is köszi.
Üdv,
gkaroly

Hozzászólások

Rakj levelezőszervert. Én tuti nem bíznám 3rd party (pláne ingyenes) szolgáltatóra a céges levelezésem.

Szerk.: Érdemes lehet befektetni (akár pályázattal is) egy HP Microserverbe, amin egy linux pöfögne és kiszolgálná a céges weboldalt, a levelezést, továbbá fájlszerver is lehetne, nyomtatószerver, etc.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

egy microserver levelezesre? :) talan ha nem fontosak a mailjeid akkor....
alpbol menjen rajta raid, legyen mellette rendszeresen rendes backup, fix ip, es ha a hw bedoglik azonnal tudd cserelni masikra. ennek az arabol szerintem bonven kijon egy rendes mail szolgaltatas egy normalis helyen.

"egy microserver levelezesre?"
Igen. Értelemszerűen borzasztó fontos a céges levelezés, ennek tudatában akár óránként is képes lennék bekápolni mondjuk egy külső merevlemezre. Ez igazából csak útmutatás, nem pedig dokumentáció egy működő infrastruktúráról. Tartanék néhány diszket is a polcon, ha ledöglik, akkor lehessen cserélni. De tkp. minden csak pénz kérdése.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Valóban, minden csak pénz kérdése. Azt a diszket a polcról valakinek le is kell venni és be is kell rakni a gépbe szinte bármikor, de célszerűbb egy komplett vasat tartalékolni... Tényleg csak pénz kérdése - de egy jól működő e-mail/csoportmunka megoldás, vassal, szoftverrel, üzemeltetéssel együtt bizonyos cégméret alatt nagyon-nagyon-nagyon drága dolog lesz egy főre vetítve.

Egy ember maximum az 5x8-os működéshez elég hosszabb távon. 5x12-höz, netán hétvégi "ha baj van, akkor el lehessen érni"-hez avagy 7x24-hez saját támogató/üzemeltető csapatot egy kkv nem tud megfizetni, hiszen ezek 3-4 embernél indulnak, és még ez is csak szűken, jelentős korlátokkal elegendő.

ez már flame, de nem teljesen értelek.
Zavar, hogy a kézbesítő tudja, hogy kinek kézbesít? vagy mivan?

Ha ennyire paranoid vagy, akkor miért nem veszel igénybe egy (távoli) külföldi VPS-t, arra
csatlakozol mail relay-ként. Vagy akkor meg az lesz a baj, hogy a címzettnek kézbesítő ISP
tudja, hogy ki küldi a levelet?

Sorry, fejlesztő vagyok, nem üzemeltető. Valami halvány fogalmam van róla, de tapasztalatom nem sok. Abból indultam ki, hogy a Microserver alkalmas lehet(!) kiskáeftében ezt-azt hostolni. Azt tudom, hogy a kezdetek kezdetén mi (fejlesztők) telepítettük a "szervert", ami tkp. egy combosabb asztali gép. Na abban még raid sem volt, nemhogy redundáns táp, backup természetesen nem volt róla.
A lényeg az, hogy én tuti nem használnék külső levelezést, akkor inkább bérelnék valami olcsóbb low-end VPS-t.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

van egy első kiadású hp microserverem (otthon), amit el lehet képzelni, az rajta van :-)
5GB memória van benne, és VPS-ként futa rajta egy játszó/teszt zentyal 3, benne pedig minden, ami egy komplex levelezéshez szükséges (1GB rammal)

simán lehet használni, szóval nem érzem azt, hogy egy kkvt ne tudna kisziolgálni

N36L? A komplex levelezés mit jelent? Egy 7-8 fős kisvállalkozás szerintem nagyobb forgalmat bonyolíthat, a kérdés csak az, hogy mennyivel és hogy az mennyire fogja meg a hardvert.
Kíváncsi lennék, egy N36L mit tudhat egy ilyen vállalkozásban. Kellene egyet virtualizálni, figyelembe véve, hogy az anyagiak szűkösek, de nem a klasszikus magyar modell alapján működnek, azaz nem az a cél, hogy minél hamarabb minél több pénzt kisajtolni belőle (az alkalmazottak kárára), inkább a hosszútávú, de nagyobb megtérülés a cél :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

VPS hostot nem csinálnék belőle - legalábbis céges használatra.
7-8 főt linux alapon szerintem simán kiszolgál.
Spamszűrést lehet, hogy nem raknám rá, ha nagy a mail forgalom - legalábbis a statisztikai alapú szűrések (amavis) és vírusvédelmi cuccok azért szeretik a processzor teljesítményt.

szerk: jut eszembe, egy másik ügyfélnél mail szerverként funkcionál (kb. 30 postafiók), meg egy virtualizált WinXP is fut rajta.

A játszós rendszered milyen terhelést kap? Az, hogy elindul rajta a motyó, az a dolgok egyik fele, a másik az életszerű terhelést mennyire bírja? CPU-ban, diszk i/o-ban, hálózati forgalomban? Érdekes lenne 10-15 fiókot megtolni párhuzamosan némi levélszeméttel, hogy a spamszűrés hogy muzsikál, miközben szintén 5-10 szambás kliens húzza ugyanazt az egy szál diszket, ami a gépben van... Általában a párhuzamos terheléstől szoktak "térdre, imához" állapotba kerülni az ilyen home-kategóriájú kiszolgálásra tervezett masinák.

abban igazad van, hogy nem kap akkora és olyan terhelést, mint egy kis cégnél, hiszen tipikusan csak a családom használja, azaz maximum az asztali pc, média lejátszó, laptopom nyúzza a sambát, megjegyzem teljesen jól bírja

az említett zentyalos VPS csak teszt, nem használom levelezésre!

a gkaroly által felvázolt levelezési feladatokat viszont el bírná, mert ettől sokkal hulladékabb VPS-ben jelenleg is üzemeltetek céges (kb 10 fős) levelezést SPAM szűrővel + weboldallal

"Engem mindenesetre érdekelne, hogy mit lehet kihozni egy ilyen hardverből"

Egy ügyfelemnél kísérlet képpen Windows SBS szervert raktam rá (NL36,8GB Ram).
Exchange szerver, file szerver, Sharepoint szerver (igen, használják is), és egy egyedi fejlesztésű valaminek (ügyviteli cuccos) a firebird adatbázisa is rajta van.
6 usert szolgál ki napi szinten. NEm egy villámgyors erőgép, időnként kérdezgetem, de azt mondják megfelelő a sebessége.

Köszi az észrevételt. Az még engem is érdekelne, ami zeller csőrét böködi, hogy mekkora káoszt tud okozni egy esetleges hardver probléma? Én a szerver kiesése esetén egy okosabb soho routerre tett OpenWRT-ről dobnék vissza egy scheduled maintenance oldalt, illetve egy mail queue üzemelne rajta, ami tolná be a Microserverre a leveleket, ami a szerver leállása esetén tárolná a leveleket, amíg ki nem javul a hiba.

Szerk.: Mindenesetre megnyugtató, hogy nagyon nem lőttem mellé :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

A soho-dobozra tennél ilyesmit? Nem biztos, hogy jó ötlet - a szerver megrogyásakor a router sem biztos, hogy bírná a leveleket kezelni, pláne, ha valami spam-viharba keveredne a mailszervered. Persze ez a tervezett forgalomtól, a szerver helyreállításának az időigényétől is jócskán függ, de egy soho dobozkát semmiképp sem erőszakolnék meg ilyesmivel.

"hogy mekkora káoszt tud okozni egy esetleges hardver probléma?"

Ez a cégtől függ, hogy mennyit viselnek el.
1-2 napi kiesés mindenesetre még nem feltétlen okoz eltűnt leveleket, mert ennyi ideig a köztes smtp szerverek is tárolják a levelet, ha nem érhető el egy szerver sem a domain MX-ei közül.

Én nem tökölnék a soho routeres, mainetnance dolgokkal.

Ennyi erővel a soho router is kieshet.... persze ha az elé meg raksz egy másik microservert, maintenance oldallal...

Azon kívül, hogy nem lesz levélvesztés 1-2 napos kieséstől, a szerverhez másnapi szerviz garanciát kell venni és ezen a szinten nem kell foglalkozni hardveres problémákkal. + én inkább egy ML110-et üzemeltetnék, erősebb és nem "eszik" többet mint egy microserver, ár/értékben is jobb véleményem szerint.

Mivel épp most van az átállás N40L-ről N54L-re, most épp csillagászati összegért (sem) (*) lehet kapni. De november végén, december elején olyan br 40-45-ért diszk nélkül meg lehetett venni. Aztán ha valakinek szerencséje lesz, akkor lehet megint lesz emberi áron.

(*) 130-150ezer között látom, az újat immár 4 GB memóriával és a szokásos 250-es belső diszkkel. Ez most nyilván agyrém ár.

A szerver mennyibe fáj? 150E? Kell mellé üzemeltetés (évente minimum ugyanennyi, de 7x24-es rendelkezésre állást megkövetelve inkább a duplája), mentést is meg kéne oldani (offsite backup, természetesen)... A gép árát leosztva három évre, hozzárakva az üzemeltetést, a távoli eléréshez (mert ha fájlszerver, akkor bent van a cégen belül, és oda csak úgy még https-t sem biztos, hogy jó beengedni) vpn-ek felügyeletét, etc, etc... Mennyibe is fáj ez a saját megoldást per év?

microserver, lol.
itthoni mediaservernek is epphogy elmegy.
de meg egy kiba. squeezebox-severt is ket napig fordit, annyira tetu lassu.
ha megy kozben valami fajlmasolas, a proci load az egekben, s meg a konzol is meg-megdoccen... :)
lassu fos, egy integralt nyak az egesz. nevetseges.

egy synology ds411j is ezerszer komlyabb es gyorsabb stuff, mint ez a gagyizmo...
ja, es amennyibe kerul, kicsit tobbert mar rendes xeonos entrylevel servert is kapni.

"Érdemes lehet befektetni (akár pályázattal is) egy HP Microserverbe"
ugye viccbol mondod, hogy valaki palyazatbol vegyen microservert? :D azert ilyen kis oszegu palyazati igeny mellett korberohognek... :D
ha meg nekiallsz palyazni, rendes gepet, rendszert veszel, nem 100 ezer ft-os microservert :D

Nem lehet, hogy alacsonyabb frekin megy a CPU?
Ahogy én eddig hallottam, a pályázat nem úgy működik, hogy odamész, hogy kellene 200 ezer forint informatikai fejlesztésre, majd elhajtanak sírva röhögés közepette, hanem pályázol 800 ezer forintra és megkapsz belőle 200-at és örülj, hogy lyuk van a seggeden.

Szerk.: Javítsatok ki, ha tévedek.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

azért nem így néz ki.
Van pályázati limit. (alsó, felső)
A pályázaton nyerhető összeg X.
a) Az anyagot megcsinálod Te, saját magadnak ("ingyen"), jelentősen csökkentve az esélyeidet, mert nem gyakorlott pályázóként nem fogsz tudni mindenre figyelni - illetve nem ismered a trükköket sem
b) megkeresel egy pályázatírót, aki megírja neked sikerdíj xy %-áért
c) keresel egy másik pályázatírót, aki fix összegért (előre) megírja neked

ez egy része az összegnek. a másik, a "finanszírozás". Van olyan pályázat, ami X önrésszel megy (azaz a 100%-ból Te állsz 50-70%-t), ill. van, ahol kamatmentes hitelre pályázol.

Namost. a pályázat írása sztem alsó hangon is 100ezres nagyságrendű tétel. Nyilván, ha 1millára pályázol, abból nem sok marad.
Tegyük fel, pályázol 10 millára, 35%-os támogatásra -> 6.5millát Te fizetsz, 3.5 millát kap(hat)sz.
Ebből kifizetsz 5% sikerdíjat (0.5) máris csak 3millát kaptál.

így már érted, hogy a 800ra pályáztál 200-at kaptál, hogyan működik?
Nagyon kevés 50%-os finanszírozású pályázat van, ennél nagyobb pedig még kevésbé.

a sajat mailserver oke, amig nem akarsz normalis webmailt is. sajna a mai userek hozza vannak szokva a gmail-hez (mivel privatra azt hasznaljak), es tudtommal nincs olyan linuxos webmail akar ingyenes akar nem) ami megkozeliti tudasban/kenyelemben/megbizhatosagban.

mi legalabbis kuzdunk vele, hogy egyre tobb ugyfel nyavajog, hogy a gmail igy a gmail ugy, es oldjuk meg hogy a sajat szerveruk is tudja ugyanazt... nem beszelve a naptar, docs stb szolgaltatasaikrol. vagy a minden platformra letezo, push-os mobil approl.

A'rpi

Ezért mondom - nagyon nehéz azzal a szolgáltatáscsomaggal versenyre kelni, amit a Google kínál - gyakorlatilag bagóért, még cégeknek is. A Horde szerintem teljesen jó lehetne kis céges webmail-nek, de... De más, másképp néz ki, meg kell szokni/tanulni (nem látja a user a privát leveleit -mert az imap-os elérést beállítani az már nem tudja) - ráadásul üzemeltetni is kell, pátyolgatni, menteni, frissíteni, spamszűrőt bizgatni, és a többi... Egy ilyen céges szerver havi supportdíja (v.ö.: a levelezés fontos, sőt kritikus a cégnek) bőven összemérhető egy 10 useres apps fiók havi költségével.

uzemeltettem/uzemeltetek hordet, zimbrat, openwebmailt, roundcubet, mokuspostat. a juzerek mindet utaljak, mindegyiknek vannak iszonyat durva bugjai es/vagy hianyossagai. fent jol megy a vita a hw-rol es az uzemletetesrol, de egyelore en nem tudnek egy szoftvert se mondani amit uzemeltetni kene, mivel a jelenleg elerhetok - legalabbis amiket ismerek - igen messzi vannak a felhasznalok elvarasaitol :(
a google ebben nagyon jo, hogy eloszor ingyen raszoktatja a juzert mindenre, utana pedig oldd meg, hogy a ceges kornyezetben is legalabb olyan szinvonalu szolgaltatast tudj neki nyujtani. mivel maskepp nem tudod, marad a google apps...

A'rpi

Egysze mi is próbáltunk átállni gmail-re. De később derült csak ki, hogy ha nem a fizetős szolgáltatását használod, akkor van egy limit az elküldendő levelekre. Már nem emlékszem teljesen.

Csatlakoznék az előző hozzászólókhoz, saját levelező szerver a javasolt.

igen, normal esetben az lenne, de nalunk pl a belso intranet rendszerrol kuldott emailek mind egy kozponti userrel kuldonek el, mivel ugy kell latszania hogy a cegtol jott, nem a szemely szamit, es biszony 5 irodaval vilagszerte egy email intenziv businessben ez kicsit karcsu (jo persze megoldottuk, csinaltunk tobb accot es rotateeljuk oket, de akkoris)

Egy darabig kerestem én is hasonló szolgáltatókat, de csak kettöt találtam.
az egyik a Zoho.com - ezzel kapcsolatban nekem is voltak rossz tapasztalataim
a másik meg az outlook.com/live.com - http://domains.live.com/ aminek megint csak van jópár korlátozása.

Sajnos ingyenesben mást nem találtam.

Fizetősben van mág pár amelyik userenként 2 dollártól indul.
pl:
http://www.rackspace.com/apps/email_hosting/rackspace_email/on_the_web/
https://www.fusemail.com/cloud-products/email-hosting/
...és sok hasonló email hosting szolgáltató

De ha megvan az ismeret akkor szerintem bérelj VPS-t és hosztold azon a saját domain-ed és levelezésed akár Windows, akár Linux alapon. De mint előttem is mondták berakhatsz hosting-ba gépet is...
Ha meg nincs meg az ismeret, vagy szimplán jó ha lehet valakit okolni a hibákért :) akkor valahol bérelni kell a szolgáltatást.

El kell dönteni melyik jó neked hosszabb távon.

oops!

Ezt most úgy kell érteni, hogy ha egy cég eddig az ingyeneset használta (és használja most is) a saját domain-jével, akkor ezentúl már illegálisan teszi?
ok, szerződési feltételek, de hadne... :)

"Nekem" van ilyen cégem...
Le fognak bukni? Hogyan, mikor? Mennyire sürgős a váltás vagy a fizetőssé tétel?

-------------

...és mi van akkor, ha egy cég @gmail.com -ot használ? Az rendben?

-------------

...és:
Van egy "ismerős" cég, akik kolleganeve.cegnev@gmail.com -okat használnak..., sokat. ( Azt hogy miért, és üzletileg, reklám, stb. mit veszítenek ezzel, szintén hagyjuk.)
Ez rendben?

Miért lenne kevésbé LOL a gmail.com?

Az interneten való megjelenés manapság már alap, akkor is ha honlapon csak elérhetőségek, minimálisan a tevékenység. (amúgy asszem kötelező is, vagy legalábbis vagy internet, vagy közlöny)
Az hogy egy cégnek legyen saját domain-je, szerintem szintén alap. (de amúgy is...: minimális befektetéssel reklám)
Az hogy cegnev.valamiingyenesszolgaltato.hu ( vagy .com) -ot használ, viszont szerintem rontja a cég image-et, (nehogymár komolyan vegyünk egy olyan céget, akinek nincs évi néhány ezer forintja erre).
Ugyanez igaz az emailre is! ( de rosszat is tesz a cégnek, hisz szintén majdnem ingyen reklám)
Azzal hogy neved@cegnev.hu -s címed van, a cégedet reklámozod. Azzal hogy @gmail.com vagy freemail.hu, viszont a gmail-t, vagy a freemail-t)

Amúgy én több olyan céget is ismerek, akik annak ellenére hogy van saját domainjük, @gmail.com (vagy más) email címeket használnak.
...és mivel manapság sokan inkább az email címet adják meg/jegyzik meg mint a telefonszámot..., így jönnek az emailek hogy izé..., mi is a honlapotok címe? (esetleg "mi is a céged neve?") Elég ciki, és rontja az üzletet.

Bár lehet tévedek persze, több cégvezérnek is hiába mondom...

Vajon hány üzletet buknak el azért, mert valakinek ugyan eszébe jutnak mint adott területtel foglalkozó cég/ember, de emailt már nincs kedvük írni...? Elobb csak a honlapjukat néznék meg.
...vagy ha már nem a domain írja be a böngészőbe, hanem a cég nevét... (vagy nagyjaból a cég nevét) keresőbe, akkor a találtakból már másik hasonló tevékenységű cégre kattintanak...

a @yahoo, @gmail, @freemail, @citromail teljesen jok magan levelezesre. De ha uzleti kommunikaciora akarod ezeket bevetni, akkor egybol a gagyi, igenytelen (citromail eseten meg az szfh kombot /=szar-fos-hugy/ is add a listahoz) hatast kelt. Ahogy masok is leirtak, egy cegnel a sajat domainnev a beugro ahhoz, hogy komolyan lehessen venni.

Diktatorok kezikonyve

Habár alapvetően mindkettőtöknek igaza van, és értem a gondolatmenetet, úgy gondolom hogy mint mindenben ebben is vannak szintek. Az ingyenreklám szálat félretéve, netre tenni egy egyszerűbb oldalt, még akár saját regisztrál domainnel is, viszonylag könnyű feladat. Cég megcsináltatja az oldalt, feltölti, örül (meg fizeti a regisztrációs díjat). Egy mail szerver üzemeltetése viszont már korántsem ilyen egyszerű feladat, és nem minden cég engedheti meg magának. Vannak olyan cégek akiknek a tevékenysége szinte semmilyen formában nem kötődik a net-hez, viszont az elérhetőség miatt mégis szükségük van e-mail címre, de azért a havi 50-60 levélért fölösleges külön mail szervert üzemeltetni. Ilyen esetekben véleményem szerint egyáltalán nem ciki például egy @gmail.com. Ha pedig okosan a cégnevünkkel regisztrálunk akkor már a negatív reklám hatása sem lehet olyan nagy mértékű.
A fentiek persze nagyobb cégek esetén nem játszanak.

----------------
(:> )B

nem ertek egyet. OK, tudom, valsag, meg whatever, de van olyan hely, ahol egy 1GB-os exchange fiokot havi 600 HUF-ert megkapsz sajat ceges domainnevvel. Kb. 2 kave ara havonta. A leendo uzleti partnered, megrendelod, stb. nem tudja, hogy neked annyira megy a szeker, hogy havi 50-60 levelet kapsz. O csak azt latja, hogy neki, mint maganszemelynek van sajat domainneve (nekem is van), neked meg, aki ceg vagy, nincs. cegnev @ gmail.com? 2013-ban ez nevetseges, a legalja, az olcsojanossag mega LOL-ja....

Diktatorok kezikonyve

Többiek már leírták..., csak számszerűsíteném: az első webtárhely szolgáltató árai szerint, amit hirtelen megnéztem:
1. 100MB tárhely+5 db email cím
Azaz ami elég kis statikus honlapnak (bár ehhez már van mysql, php is), évi 5ezer ft. nettó.
2. 1GB és 25db évi 7500ft.

Mndkettő tartalmaz egy .hu-s domain regisztrációját két évre!

Bennem ha ilyen @gmail.com, @freemail.hu -es céggel találkozom, tárgyalok, mindig felmerül az ötlet, hogy kávé helyett meghívom őket egy ilyenre! :)

Arról lemaradtam, hogy:
- ha van saját domained, akkor van saját honlapod is
- ha van saját honlapod és levelezni is szeretnél, akkor miért is probléma hogy havi 600 forintot fizess egy magyar hosting szolgáltatónak ezért?
No offense, csak kérdezem.

\o\ |o| /o/

Csomó cég foglalkozik egyedi email kiszolgálással. tehát nem kell weblap tárhelyet venned, csak a domain-t kell odairányítanod. Éves szinten pár ezer Ft, nem vágja földhöz szerintem egyik céget/szervezetet sem.

Sajnos itt is meg kell találni a megfelelőt. Mi egy évben legalább 5 esetben mindig azzal küszködünk, hogy a levelezőt üzemeltető cég IP címe felkerül valami fekete listára. És minden levelet visszadobálnak a szerverek. A cég persze nem sieti el a javítást. Szóval óvatosan :-)

Mi évek óta nem kerültünk fel, gyorsan le is kopogom. :) A célra dedikált vason és IP-n futó levelező szerver elvileg sokat segít, mert a weboldalakról küldött emailek más-más IP-n mennek ki. Aztán még SPF rekordot is, meg DKIM-et is be szoktunk állítani annak akinek itt a levelezése (akár önmagában, akár weboldalastul).

Zohonál én is gondban voltam az átirányítással. Nem indult el azonnal, hanem csak kb fél nap csúszással, utána és azóta is jól megy.

Exchange Online van 3.30€-ért (EU-s adószámmal le sem vonják az áfát), ami olcsóbb, mint a Google Apps. Ha ez egy működő cég, ennyit akár érhet(ne) is a levelezése. Nincs ingyen ebéd.
--
http://naszta.hu

Bocsi, de ha egy cegnek nem fer bele hogy kifizessen havi parezer forintot levelezesre akkor ne is kelljen neki email, es jobban teszi ha meg idoben beszunteti a tevekenyseget....
Gondolom egesz nqp hidegben ucsorognek a tulajok, hogy a futes is ingyen legyen ...
Ciki :-)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Mivel annyi hozzászólás érkezett (negatív is), ezért itt gyorsan ecsetelném a helyzetet:

Adott egy Kft, ami online tevékenykedik. Adott egy weboldal, amit jópénzért elkészíttetett, s eddig egy hosting cégnél volt elhelyezve. Aztán a cég ügyfélszolgálatával nem volt megélegedve (cég nevet nem írok ki, ne kérjétek), így jobbnak látta a Kft. tulajdonos, ha innen dobbant. Mivel a gmail-t azelőtt más domainekkel megelégedéssel használta, értelemszerűen az ominózus új oldal esetében is ezt preferálta. Telt-múlt az idő, s az oldalt még a fejlesztése alatt átköltöztettük egy VPS-re. Ez egy "csupasz" Debian Linux volt, minden szükséges dolgot nekem kellett beállítani. Apache, stb. Ezután jött a Gmail mizéria, miszerint az elkészült oldalhoz már nem tudott ingyenes gmailt (aka google apps) csinálni, ezért egyszerűbbnek tűnt alternatívát keresni. Ezért született ez a fórumtopic. Mivel azonban nem tudtatok gmail szintű szolgáltatásról, ezért nyilván a VPS-t fogom beizzítani mail szervernek.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Felállítasz egy saját e-mail szervert és gmail-ra irányítod a bejövő leveleket. Kimenő levelekhez használd az internetszolgáltató smtp szerverét.

Normális HUP-ot használok!

Ide olcsó megoldás kell. Nincs pénz fizetős Gmail-re (ez a kiinduló probléma), feltehetően nincs pénz saját szerveren backup-ra, sőt még rendes szervervasra sincs pénz. Ilyen esetben ez a legolcsóbb megoldás és a spammel is a Google foglalkodik. Ha megdöglik a szerver nincs adatvesztés, a levelek továbbra is elérhetőek a Gmail-en.

Normális HUP-ot használok!

Vállalati proxy tiltja az oldal elérését, de egyéb infók alapján igéretes lehet: GWebmail.
Közben otthon megnéztem, abszolute nulla dolognak találom az egészet.

Csak hogy kotoszkodjek: google apps for business (amiben gmail is benne van) evi ~$50. Ha ez barmely kezdo vallalkozasnak sok, akkor ott valamit valaki rosszul csinal.

--
|8]

Lehet később lett ez prioritás a cég számára. Nézd, egy nemzetközi nagyvállalatnak dolgozom. Rengeteg belső információ ment rajtam keresztül vagy a fülem hallatára cégen belül. Mégis csak öt (vagy több) év után jött elő hogy az irodán mindenki írjon alá titoktartási szerződést.

Azért nem írtam Neked email-t, mert gondoltam már biztosan alszol. :)
Lásd lentebbi hozzászólásomat, munkahelyemen pl csak pár év munkaviszony után jött az, titoktartásit kell aláírnia az egész irodának. Lehet a cég is csak később döntötte el/jött rá hogy az üzleti kapcsolataik már olyan mértékűek hogy nem bíznák külső személyre/cégre a levelezést.
Mindegy, egyetértek azzal hogy ha csak a Google Apps ára a kérdés, azt ki kell bírnia egy kezdő cégnek is. Te ugye nem fizetsz azért a GA instance-ért amelyen az egyik email címem biztosítod?

> Te ugye nem fizetsz azért a GA instance-ért amelyen az egyik email címem biztosítod?

De. Kemeny $10 / ev-et. Majd bele rokkanok a megterhelesbe, pedig meg kezdo vallalkozas sem vagyok! OH JAJJ MILY KEGYETLEN A SORS, HOGY EKKORA TERHET RO RAM! */me jajjveszekelve levonul a szinpadrol*

--
|8]

Miert jo ha a ceges levelezest birosagi vegzes nelkul olvasgathatja egy masik orszag barmely hatosaga?

a) 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

"7. Adattovábbítás külföldre
8. § (1) Személyes adatot e törvény hatálya alá tartozó adatkezelő harmadik országban adatkezelést folytató adatkezelő részére akkor továbbíthat, vagy harmadik országban adatfeldolgozást végző adatfeldolgozó részére akkor adhat át, ha
a) ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult, vagy

b) az adatkezelésnek az 5. §-ban, illetve a 6. §-ban előírt feltételei teljesülnek, és - a 6. § (2) bekezdésében foglalt esetet kivéve - a harmadik országban az átadott adatok kezelése, valamint feldolgozása során biztosított a személyes adatok megfelelő szintű védelme."

b) 1/2012. számú BJE határozat
"A Btk. 177/A. § (1) bekezdés a) pontjának első fordulatába ütköző személyes adattal visszaélés vétségének az elkövetője nemcsak az adatvédelmi jogszabályok szerinti adatkezelő, hanem bárki lehet."

c)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2…

"A legal entity established under US law is subject to US law, including such court orders or ‘national security letters’ that might request production of information or evidence on specific persons or facts related to a particular counterterrorism investigation."

d) http://www.zdnet.com/blog/igeneration/microsoft-admits-patriot-act-can-…

"Can Microsoft guarantee that EU-stored data, held in EU based datacenters, will not leave the European Economic Area under any circumstances -- even under a request by the Patriot Act?"

"He said: "Microsoft cannot provide those guarantees. Neither can any other company"

Hello,

Ez így erősen félrevezető.
Ajánlom figyelmedbe elolvasni: http://www.infojog.hu/sites/infojog.hu/files/Liber_Adam.pdf
Ugyanis, helyesen idézed: "Személyes adatot ... továbbíthat ... adhat át, ha ... a harmadik országban az átadott adatok kezelése, valamint feldolgozása során biztosított a személyes adatok megfelelő szintű védelme"

Ilyesmit olvashatsz a fenti cikkben: "Az Amerikai Egyesült Államok vonatkozásában abban az esetben biztosított a megfelelő szintű védelem, amennyiben az adattovábbítás olyan amerikai vállalat részére történik, amely szerepel a Biztonságos Kikötő (Safe Harbor) listán"

Microsoft Safe Harbor tanusítvány.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Nyilván nem jogom és feladatom erre hivatalosan válaszolni - szerencsére más már megtette, idézted is.
Inkább az a kérdés, hogy mi ebben az aggályos Számodra? Az ilyen jellegű adattovábbítás esetén - Liber Ádám cikke szerint - biztosított az Infotv. által előírt megfelelő szintű védelem, a Safe Harbor alapján.

Üdv,
Marci

Ugyan mitol lenne mervado egy cikk, amely meg csak meg sem emliti sem Patriot Actot, sem a National Security Letterst?

Irrelevans mennyi zoldseget vetnek papirra elemzes, es nyilatkozat formaban a cegek - az szamit melyik jog ervenyesul, ha konfliktusba kerul. Az a hazai illetve EU adatvedelem vagy a Patriot Act & National Security Letters.

Igy engedelmeddel maradnek a hivatalos jogforrasnal: avagy "2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról", es az EU jogalkoto szerveinel.

A valaszt erre a fenti kerdesre lattad. Ennek fenyeben mindenki el tudja donteni biztosithato-e igy a szemelyes adatok megfelelo szintu vedelme. A tajekoztatas megtortent, lehet donteni, de senki ne feledje: a dontessel mindenki a sajat boret viszi a vasarra:

1/2012. számú BJE határozat
"A Btk. 177/A. § (1) bekezdés a) pontjának első fordulatába ütköző személyes adattal visszaélés vétségének az elkövetője nemcsak az adatvédelmi jogszabályok szerinti adatkezelő, hanem bárki lehet."

"Miert jo ha a ceges levelezest birosagi vegzes nelkul olvasgathatja egy masik orszag barmely hatosaga?"

Nyilván én leszek a gógelbérenc, de akkoris.

Én úgy gondolom, hogy "egy masik orszag barmely hatosaga" sokkal inkább a "masik orszag" számára hasznos dologgal tölti az idejét a leveleim olvasgatása helyett. Legalábbis ha nem adok rá okot, és igyekszem nem adni. Se egyik országnak, se másik országnak, se a hazám hatóságainak, se más országok hatóságainak.

Persze van még a nagy félelem, hogy jön a nagy adathalász (sic) gógel és ellopja az üzleti titkaidat, de úgy gondolom hogy ez egy magyar kőműves, pék vagy karosszérialakatos vállalkozás számára, hát hogy is mondjam finoman, szóval vállalható kockázat.

Nyilvan nem tartozik ezen hasznos dolgok koze, a masik orszag sajat, hazai cegek versenyelonyenek biztositasa. Es az is kifejezetten haszontalan, ha barmilyen kesobbi jogvita eseten a masik fel teljes levelezese az ugyvedfalka rendelkezesere all.

Ahhoz, hogy bedaraljon (legalabbis megprobaljon) a fogaskerek nem kell semmit kulonoset tenned, lehetsz akar komuves, pek, vagy karosszerialakatos, eleg ha utban vagy valamelyik partpribeknek...

"Nyilvan nem tartozik ezen hasznos dolgok koze, a masik orszag sajat, hazai cegek versenyelonyenek biztositasa. Es az is kifejezetten haszontalan, ha barmilyen kesobbi jogvita eseten a masik fel teljes levelezese az ugyvedfalka rendelkezesere all."

A teljes levelezéshez való hozzáférés "barmilyen kesobbi jogvita eseten" nettó FUD. Évek óta ez folyik a csapból is, de soha semmi ilyenre nem tud példát mondani senki.
A - nevezzük nevén a gyereket - kémkedés pedig simán előfordulhat (sőt), de nyilván nem a KKV-kat érinti, akikről itt beszélünk. Klímás Pisti ajánlatkérései és árajánlatai nem lehetnek túl nagy hatással az USA cégek versenyképességére...

"Ahhoz, hogy bedaraljon (legalabbis megprobaljon) a fogaskerek nem kell semmit kulonoset tenned, lehetsz akar komuves, pek, vagy karosszerialakatos, eleg ha utban vagy valamelyik partpribeknek..."

Igen, és erre sokkal több esélyed van a hazai Pistike Hosting esetén, mint egy ms vagy google szintű cégnél.

A hatalyos torvenyek lehetoseget adnak ra. Es amire jogi lehetoseget teremtettek, azt azert teremtettek, mert hasznalni is fogjak.
A hatalyos torvenyek szerint ki kell adnia a levelezest a szolgaltatonak: igen. A szolgaltato (google) betartja a torvenyeket: igen. Egyeb kerdes?

Klimas Pisti kezelje a szemelyes adatokat (nev, cim, stb) a hatalyos torvenyeknek megfeleloen. A szemelyes adatok nem tartoznak csak a vevore es Klimas Pistire. Klimas Pisti kenyelme alapvetoen senkit nem erdekel.

Ha erre keptelen, akkor ne akarjon vallalkozni, es foleg ne csodalkozzon, ha akar naponta megkinaljak egy 10 millas birsaggal, pluszban polgari peres eljarassal.

A miheztartas vegett:
korlevel 300 cimzettel -> 2 millios birsag

http://www.naih.hu/files/koer-e-mail-jogellenes-kikueldese--penztar-ano…

"A hatalyos torvenyek lehetoseget adnak ra. Es amire jogi lehetoseget teremtettek, azt azert teremtettek, mert hasznalni is fogjak.
A hatalyos torvenyek szerint ki kell adnia a levelezest a szolgaltatonak: igen. A szolgaltato (google) betartja a torvenyeket: igen. Egyeb kerdes?"

Igen, ugyanaz: hogy jön ez ide?
Onnan indultál, hogy: "Miert jo ha a ceges levelezest birosagi vegzes nelkul olvasgathatja egy masik orszag barmely hatosaga?"

Most már ott tartunk, hogy egyrészt nem egy másik ország tetszőleges hatósága olvasgatja "for fun", hanem a hazai hatóság azért, mert az email tulajdonosa disznóságot csinált.
Minden szolgáltató betartja a törvényeket, ez az alap.

"Klimas Pisti kezelje a szemelyes adatokat (nev, cim, stb) a hatalyos torvenyeknek megfeleloen. A szemelyes adatok nem tartoznak csak a vevore es Klimas Pistire. Klimas Pisti kenyelme alapvetoen senkit nem erdekel.

Ha erre keptelen, akkor ne akarjon vallalkozni, es foleg ne csodalkozzon, ha akar naponta megkinaljak egy 10 millas birsaggal, pluszban polgari peres eljarassal."

Ez így helyes!

"A miheztartas vegett:
korlevel 300 cimzettel -> 2 millios birsag"

A miheztartás végett: a 300 rendbeli személyes adat kiadása miatti 2 millás büntetés teljesen rendben van. Ha nem képes normálisan végezni a dolgát akkor keressen más munkát.

Az ocean tulpartjan honos szolgaltatonak az ott hatalyos torvenyek szerint (patriot act & security letters) birosagi vegzes nelkul ki kell adnia a levelezesed (sot, nem csak azt) a hatosagoknak. Ezekkel az adatokkal aztan azt csinalnak, amit akarnak, "for fun".

Es nem, nem minden szolgaltato tartja be a torvenyeket - ha ket torveny konfiktusban van, egyszerre csak egyik teljesulhet, abbol csak az egyik torveny lesz betartva.
Hazai es EU adatvedelmi torveny vagy a patriot act es security letters.

Hazai hatosagok - egyelore - birosagi vegzessel olvasgathatnak emaileket.

"Az ocean tulpartjan honos szolgaltatonak az ott hatalyos torvenyek szerint (patriot act & security letters) birosagi vegzes nelkul ki kell adnia a levelezesed (sot, nem csak azt) a hatosagoknak. Ezekkel az adatokkal aztan azt csinalnak, amit akarnak, "for fun"."

Egen, ki kell adniuk, ha azt kérik.
Nyilván "for fun" kikérik majd Klímás Pisti magyar KKV (vagy EV) levelezését, aztán majd jól lenyúlják bizniszét. Nyilván.

OMG, megint itt tartunk.

Baszki, ha klímás pisti fogná magát, a komplett levelezését, szerződéseit, számláit, bankszámlakivonatait meg minden üzleti szarját lemásolná sokezer példányban és elküldené az összes létező amerikai hatóságnak, hivatalnak, meg minden firlefrancnak, kezdve ott, hogy CIA, NSA, FBI, és befejezve mondjuk a legkisebb Maricopa megyei porfészek seriffjénél, akkor is mi a tököm történne?
Hát semmi. Már azon kívül, hogy kikúrt az ablakon egy csomó pénzt.
Mégpedig azért, mert számukra egész egyszerűen ingerküszöb alatti a magyar KKV-k 99%-ának tevékenysége.

Van aki soha nem tanul a tortenelembol - rengeteg pozitiv peldat lattunk a keszletezo adatgyujtes felhasznalasarol a kontinens orszagaiban, de akar magyarorszag torteneteben is. :]

Ami ma ingerkuszob nem biztos, hogy holnap is az, es folyamatosan valtozo torvenyek mellett, amelyek ujabban visszamenolegesen is ervenyesek.

"A teljes levelezéshez való hozzáférés "barmilyen kesobbi jogvita eseten" nettó FUD. Évek óta ez folyik a csapból is, de soha semmi ilyenre nem tud példát mondani senki."

A dolog létezik és jelen van. Keress rá a neten, a kulcsszó az e-mail subpoena, esetleg tedd hozzá hogy abuse, attack vagy legal execution. Itt meg elolvashatod, hogy a Microsoft hogyan jutott hozzá a Netscape belső levelezéséből egy ártalmatlannak tűnő levlista tartalmához:

http://www.jwz.org/gruntle/rbarip.html

+1

az USA-ban bevett gyakorlat (erdemes a litigation, ediscovery, compliance es hasonlo kulcsszavakra keresni), hogy amikor "A" ceg beperli "B"-t, akkor kikerik egymastol az adott uggyel kapcsolatos osszes dokumentumot, ideertve kulonosen is az emaileket, es akkor elkezdik szepen atragni a jogaszok. Ha pedig "B" ceg azt mondja, hogy "az a level" nem is letezik, de a masik fel azt az allitast cafolni tudja, akkor bizony "B" ceg nem fog jol kijonni belole.

Btw. 1998-ban meg eleg lehetett 90 napig megorizni a leveleket, de a (mar egy ideje hatalyban levo) FRCP eloirja, hogy minden az USA-ban mukodo vallalkozasnak (min.) 7 evig meg kell orizni a leveleket. Ezert is boldog ember az, aki archivalja a leveleket...

Diktatorok kezikonyve

nagyrészt egyetértek, de ez nem teljesen pontos: "FRCP eloirja, hogy minden az USA-ban mukodo vallalkozasnak (min.) 7 evig meg kell orizni a leveleket."

Vannak alkalmazottak, akik litigation hold alá kerülnek, náluk még tovább is meg kell őrizni a teljes levelezést, de aki nem kerül litigation hold alá, ott lehet törölni a leveleket. Viszont a levéltörlésnek céges, mindenkire egyformán vonatkozó policy-nak kell lenni, nem lehet azt mondani, hogy "Jah, a Béla az letörölte a leveleit, azt nem adjuk oda", csak azt, hogy "dehát mindenkinek a levelezését töröljük két hónapon belül, kivéve a lit.hold alatt lévőket". Ha nincs ilyen policy, akkor archiválni és őrizni kell a leveleket.

Ez hol szerepel benne, hogy akar 2 honapos megorzes is eleg lehet a 'tobbieknek'? Csak azert kerdezem, mert en azt olvastam, hogy

"After the amended Federal Rules of Civil Procedures were passed in December of 2006, all emails, communications, files, directives and requests that may be relevant to a current or future litigation cannot simply be deleted or overwritten. The data must be produced and thus it must be archived, because that's the law."

Marpedig honnan tudhatod, hogy ha ma letorlod Jack 2 honap + 1 napos levelet, akkor arra nem lesz szukseg a jovo heten egy tetszoleges ugy kapcsan?

Diktatorok kezikonyve

Nem tudhatod. És pont ez ad kibúvót az alól, hogy valóban megőrizzék a mindenféle levelezést. Legalább 5 nagyobb céget ismerek akik <1 év után törlik a dolgozók leveleit.

Kiegészítés: több jogász is egyetért abban, hogy érdemes rendszeresíteni az e-mail törlési policy-t, mert a bíróságon a saját céges levelezésedet nem tudod felhasználni a saját védelmed érdekében (hiszen már elmondtad szóban, hogy nem vagy bűnös, a levelezés nem segít az ügyeden), viszont az ellenérdekelt fél fel tudja használni a saját hátrányodra.

nem ertem, miert ne tudnam felhasznalni a sajat ceges levelezesemet? A felperes azt mondja bunos vagyok. En azt mondom, nem vagyok. Ez eddig ugye 1:1, ures szavak ervek nelkul. De a felperes mutat valamit, ami erositi az o poziciojat, pl. egy hibas termeket. Ha en csak annyit tudok, hogy 'nem vagyok bunos', az elegge bukonak tunik. De ha tudok lobogtatni egy emailt az archivumbol, amiben a felperes egyik dolgozoja elismeri, hogy a liftben leejtettek, azert az mindjart mas, (meg ha nyakatekert is a pelda) IMHO...

Diktatorok kezikonyve

Értem a természetes reakciódat, nekem is ez volt az első. De az amerikai jog furcsa néha, és ez egy könnyen megjegyezhető példája a furcsaságuknak: a saját céges levelezésed nem véd meg jobban mint a saját állításod, nem erősíti azt, csak ellened használható fel ha véletlenül korábban bizonytalanul vagy félreérthetően fogalmaztál.

Az (ellen)példád is ezt erősíti, mert már nem a saját levelezésedből, hanem a másik cégéből jött az anyag. És a jog szempontjából mindegy, hogy neked küldte el vagy a főnökének, ha a bíróság elé kerül, akkor a Te javadat szolgálja.

nem igazan gyoztel meg (noha az amerikai jog tenyleg nem gyenge), de ezen nem veszunk ossze :-) Azert annyit megjegyeznek, hogy a jozan esznek eleg furcsa az, hogy ha a felperesnek van egy 3 honapos emailje a leejtesrol, de nekem _mar_ nincs meg, mert kigyomlaltuk, akkor miert is lobogtatna azt a targyaloteremben? Es akkor megint ott tartunk, hogy nekem nincs mas ervem, mint a tagadas. Ha pedig neki sincs mar meg az a level, akkor meg rosszabb a helyzetem. Akarhogy is, ha ez valoban ilyen nonszensz modon van, az nem eppen az honesty is the best policy-t erositi, ami szerintem oreg hiba...

Diktatorok kezikonyve

Ha tudod hogy van vagy lehet levele róla, akkor litigation keretein belül kikéred a teljes levelezését, túlfizetett sztárjogászok előkeresik és lobogtatják majd a bíróság előtt. Az hogy neked is megvan lehet hogy segít egy kicsit, de csak egy kicsit, mivel a másik kikért levelezéséből sokkal többet tanulhatsz, mint amennyit spórolsz a védelemben.

"Keress rá a neten, a kulcsszó az e-mail subpoena, esetleg tedd hozzá hogy abuse, attack vagy legal execution."

Esetleg valami konkrétum?
Vagy tán arról van szó, hogy törvényileg kötelező archiválni, aztán ha később ezt a bíróság/hatóság törvényesen bekéri, akkor ez felhasználható?

"Itt meg elolvashatod, hogy a Microsoft hogyan jutott hozzá a Netscape belső levelezéséből egy ártalmatlannak tűnő levlista tartalmához"

És ennek az évtizedes ügynek aztán sok köze van a magyar kkv-khoz...

Akkor jól értettem.

Viszont ennek még mindig semmi köze a guglihoz, ez a törvényi kötelezettség minden szolgáltatóra vonatkozik. Max. annyi lehet a különbség, hogy az USA törvényei mást vagy máshogy írnak elő, mint Magyarország törvényei, de ennek az egyszeri magyar KKV ügyeire kb. nulla a hatása.

Nyilvanos tozsdei cegekre egeszen mas szabalyok vonatkoznak, lasd Sarbanes–Oxley Act. Betartjak, mert a vezetok sok eves bortont kockaztatnak, ha nincs meg a 'compliance'.

"The bill was enacted as a reaction to a number of major corporate and accounting scandals including those affecting Enron, Tyco International, Adelphia, Peregrine Systems and WorldCom. These scandals, which cost investors billions of dollars when the share prices of affected companies collapsed, shook public confidence in the nation's securities markets."

"És ennek az évtizedes ügynek aztán sok köze van a magyar kkv-khoz..."

A jog nem sokat változott az elmúlt évtizedben ez ügyben, és csak annyi köze van, hogy ha amerikai szerveren tárolod a leveleket, akkor amerikai bíróságon indított tárgyalás esetén a leveleidet kiadja az amerikai szolgáltató.

Aki olvasta már a gémél adatkezelési irányelveit, az már tudja, hogy a leveleit folyamatosan nézik (programok elemzik), és abból bármit felhasználhatnak...
"Kovacs Egyeni Vallalkozo Bela"-nak valószínű nincs erre programja, és ideje sem.

http://index.hu/tech/2013/06/07/az_amerikai_titkosszolgalat_mindent_lat/

jogos. De vannak meg kerdesek, pl. melyik bukik le konnyebben, ha megvasaroltak, ill. egy hazai ceg melyikkel szemben tud (realis) jogorvoslattal elni? Ezekre tobb helyes valasz is letezhet. Egy biztos: a hazai kozigazgatas nem bizik sem kovacs ev. belaban, sem a google-ben. Szoval van ahova meg a google nagy testver sem eleg jo...

Diktatorok kezikonyve

"Kovacs Egyeni Vallalkozo Bela"-val ha szeretnék szerződést kötni, megmondom neki, hogy tegyen bele olyan kitételt, hogy a leveleimet nem olvassa, és nem használ fel belőlük semmit.
Ha nem teszi bele, akkor megyek "Másik Egyeni Vallalkozo Bela"-hoz, és vele lehet a szerződésen alkudozni.
Egy Gémél azt mondja, ha nem írod alá kisöcsi, nem kapsz semmit.
Lehallgatunk, beleolvasunk, kiadjuk az üzeneteidet, és te mégis használod...
Azon is agyaltam már, hogy a gémélnek milyen nagy szerverparkot kell üzemeltetni, hogy ennyi postafiókot adjon "ingyen". Ez neki sok pénzbe kerül, és nagyapám megtanított rá, hogy ingyen nem adnak semmit.

Kovács ev. Béla aláírja, de tudod van az a pénz, amiért korpásodik, és jó kérdés, hogy Kovács ev. Béla szolgáltatásának a biztonsága hogy viszonyul a Google vagy más szolgáltatásának a biztonságához. És nem csak az adatokhoz való hozzáférés biztonsága, hanem az adatok rendelkezésre állása terén is vannak jelentős eltérések...

Szerintem ne magadból indulj ki.
Ha én vállalkozó lennék, biztosan nem kockáztatnám a jó híremet, azért, hogy akármennyi pénzért kiadjak olyan adatot, amiről szerződés kötelez, hogy nem adom ki...
Ha kiadja, pontosan tudja, hogy az ügyfél beperelheti, és elbukja a pert...
Nyilván a rendelkezésre állás, az cégenként változik, de biztos sokan tudnának itt olyan példákat írni, hogy nagy cégek milyen silány rendelkezésre állást tudnak adni, levelekre nem válaszolnak, csak pár héten belül, stb...

A rossz hír az, hogy teljesen mindegy, hogy a googlenél vannak a leveleid vagy Kovács egyéni Vállalkozó Bélánál, mivel maguk az e-mailhez használt protokollok semmiféle védelmet nem nyújtanak az ellen, hogy egy harmadik fél valahol a feladó és a címzett között elolvashassa a leveleket.

Ha a céges levelezésnél fontos, hogy senki se juthasson hozzá a levelek tartalmához, akkor nem szabad e-mailezni.

Informatikai biztonság nevű tárgy tananyagában benne van, aki mostanában szerez/szerzett diplomát azok közül mindenkinek tisztában kell lenni ezzel. Feltéve, hogy odafigyelt. Szóval nem annyira nagy titok, amit most mondtam, hogy segíteni kellene hozzá. Persze régebben lehet nem tanítottak ilyesmit, szóval nem szégyen az, ha neked ez újdonság.

Igen, valóban. De az adatok úgy is megszerezhetők, főleg ha elég gyenge titkosítást használ. Ha valaki a googletől tart (fentebb ez olvasható), akkor már nagyon erős titkosítást kell használnia, mivel nekik elég nagy számítási kapacitás áll rendelkezésükre a titkosítás feltörésére. Nem hinném, hogy a „Pisti, holnap nem kell jönnöd dolgozni” levél titkosítására egy egész napot rá fog szánni a cég.
Egyébként sem csak maga a levél tartalma lehet értékes információ a harmadik fél számára, hanem például a levél útvonala is.

Ott a pont :)

Igazából csak keresni akartam egy másik téma beli vita miatt valakit aki egyetért velem, tudom aljas vagyok, hogy így belecsaltalak titeket ebbe, elnézést miatta :D

sj: akkor kiben is bízhatunk meg jobban? A jól dokumentált nyílt forrású programokban, algoritmusokban, protokollokban vagy pedig a „demokratikusan megválasztott vezetőinkben”?

Láthatod, Ritter és handler nem paranoid. A támadók és a védők közt mindig örökös harc van és ez így van rendjén. Idővel a védők és a támadók is egyre jobbak lesznek, mindkét oldalnak egyre jobbak az eszközei. Nem szabad egy láthatóan hasznos technológiát azonnal és végérvényesen elutasítani, mert felfedezel rajta gyenge pontokat. Az e-mail nagyon gyenge védelemmel indult, a te szemléleteddel ma nem is létezne. Meg kell keresni a gyenge pontokat és foltozni. Mindegy hogy az e-mailről van szó vagy a vitánkban említett chipről :)

a fenti kerdesem igazabol a "neked ugye van testvered, mert egyedul ilyen hulye nem lehetsz" kicsit finomabb megfogalmazasa volt. De orulok neki, hogy csak jatszottad a debilt, csak majd legkozelebb szolj, amikor ennek megfeleloen kezellek, hogy ugye, emlekszem meg ra, hogy te nem is vagy olyan gyoker, csak tettetted magad...

Diktatorok kezikonyve

Egyaltalan nem mindegy, legalabb ne legyel a sajat ellenseged. Ennyi erovel emlithetted volna az eszak-koreai email szolgaltatast is, vegulis mi bajod lehet belole, ha egyik leveledben szidod az uralkodot, es valamikor kesobb ellatogatsz az orszagba ? :]

Mint az kozismert, a smtp tls-t, mero veletlensegbol, unalomuzesnek talaltak ki.

Ezert a sok suletlensegert es a PR tevekenysegert fizet valaki ?