Intel RAID BIOS - Veletlen kihuzas

 ( hrgy84 | 2013. január 23., szerda - 3:28 )

Annyira rohadtul nem trivialisak ezek a RAID BIOS-ok...

A sztori annyi, hogy van egy 1U-s gepem, amin a lemez rackek LED-jei nem mukodnek (nem vilagit az a disk sem, amiben amugy van lemez). Termeszetesen a Locate Disk sem mukodik, hiszen ha a POWER LED nem eg, akkor a LOCATE sem fog.
Tortent, hogy uj disket kellett a gepbe beleraknom, es neki kellett allni totozni, hogy most akkor melyik ures. Amilyen peches vagyok, sikerult 2x rosszul valasztanom. Egy RAID 5-os tombnel ez eleg halalos tud lenni.

Annyi eszem azert volt, hogy a diskeket ugyanoda toltam vissza, ahova eredetileg voltak rakva.

Nos, hogy valahogy rendberakjam, beleptem a RAID BIOS-ba. Eleg sokat tokoltem, mert olyan muveleteket kellett valasztanom, ami lehetoleg _nem_ bantja az adatokat. Ez azert nagyon fontos, mert ugyan van backup, de abbol visszaallni sokkal tobb ido, mintha adatvesztes nelkul vissza tudom hozni a gepet.

A BIOS ugyanakkor elegge megneheziti ezt a dolgot.

A kovetkezokepp kell eljarni:

Ebben az esetben a BIOS az uj diskeket - szerencses esetben - FOREIGN-kent jeloli meg, ami azt jelenti, hogy lat rajta valamit, ismerosnek is tunik, csak nem tudja, mi az. Fontos: Ha a kerdeses diskek nem FOREIGN jelzovel vannak ellatva, akkor nem erdemes tovabb menni - tuti adatvesztesunk van.

Az elso lepes a FOREIGN lemezeket megjelolni Uncofigured GOOD -nak, ez magyarul annyit jelent, hogy a RAID kontroller szamara elerhetove tesszuk a disket. Ilyenkor iras nem tortenik.

A kovetkezo lepes a Replace missing PD. Ez a resz eleg trukkos, mert a legorduloben nem ugyanazok a koordinatak szerepelnek, mint a disk infonal (Array, Slot), hanem egy Array, Row koordinata. A Row szamot ugy lehet megtudni, hogy ki kell menni az overview nezetbe, es le kell szamolni 0-tol a tomb elemeit. Nalam a Row szamok 1 es 3 voltak, szerencsere a hianyzo disknel ott volt az is, hogy melyik slot-bol hianyzik szerinte, igy az alapjan ossze tudtam kotni a szalakat.

Tehat ki kell valasztani a legordulobol a megfelelo PD-t, majd be kell pippantani a Replace Missing PD nevu radiogombot, es le kell "Go"-zni.

Ez utan a PD-t Online allapotba kell kapcsolni.

Miutan az osszes PD-vel eljatszottuk ezt a muveletsort, elmeletileg az egesz tombnek ujra ONLINE statuszba kell kerulnie.

Megegyszer: ha valahol nem FOREIGN volt a disk allapota, azonnal alljunk meg, mert akkor az azt jelenti, hogy semmilyen RAID infot nem talalt a gep a disken.

Amugy persze a tanulsag az, hogy ha 1x rosszul valasztottunk, addig ne valasszunk ujra, amig a kivett disket vissza nem lapatoltuk a tombbe.

Most fut amugy a konzisztencia ellenorzes, meg frissitem a bejegyzest az eredmennyel. Ez azonban azert is alljon itt, mert nagy a valoszinusege, hogy egy disk cserenel is hasonlokeppen kell eljarni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a cucc nem latja a diskek egyedi seria szamat?
az alapjan offline allapotban meg lehet keresni az adott disket.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem kellett keresgelni, ugyanoda dugtam vissza. Viszont a kis legorduloben csak annyi van, hogy Array 0, Row 3. Mivel ilyenkor nincs elotted a RAID tomb sematikus felepitese, ha csak ezt latod, es keszuletlenul jossz ide, akkor nem fogod tudni, hogy mit kell kivalasztani. Hiaba tudod akar fejlbol is a sorozatszamot, ez a fajta koordinata (pontosabban a Row) nincs leirva sehol, a comboboxban meg nincs semmi egyeb info. Tehat nincs olyan, hogy ramegyek a missing diskre, es pl. a tulajdonsagoknal latnam, hogy ez row mennyi, ilyet nem ir ki sehol.

Egyebkent mutat serial numbert, de azt hiszem, hogy csak a jelen levo diskekhez, a missingekhez nem.

Itt az nem volt trivialis, hogy az (Array, Row) koordinatak menten megadott RAID membert hol keresse az ember. Mivel nekem nem 1 hanem 2 memberem hianyzott, ha nem jo helyre rakom vissza, akkor eleg nagy adatvesztesem van. Ha (Array, Slot) koordinatakkal adta volna meg (ez egyebkent mind a missing disknel, mind pedig a FOREIGN diskeknel szereplo szam), akkor sokkal egyszerubb dolgom lett volna, mert ez a fajta koordinata szinte minden kepernyon megjelenik legalabb 1x de neha 2x is, vagyis agyon van hirdetve.

Ez egy szimpla atgondolatlan UI, szar dokumentacioval. Ha az ember szakmanyban csinal ilyet, biztos hozza lehet szokni, nekem szerencsere ritkan van ezzel dolgom - kovetkezeskepp mire megint odakerulok, elfelejtem, h mit kell csinalni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

nem az volt az eredeti problema, hogy beszart egy disk a raid5-ben, de nemtudtad hogy melyik?

ha mas nincs felirod a jo diskek sorszamat, utana meg offline-ba megnezed egyenkent a diskeket, es amelyiknek nincs felirva a SN, na az a rossz.

amit te csinaltal azt oroszrulettnek hivjak :-)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az volt a baj, hogy halalpontosan tudtam melyik diskekkel van gond.

Akkor megegyszer:
- A topicnyitoban mar emlitett okbol kihuztam ket disket is, amit utana rogton vissza is toltam ugyanoda.
- A RAID5 lement offline-ba, megjelolve a ket disket FOREGIN-nek, plusz let benne ket MISSING kotet
- A Controller/Slot koorditanak alapjan PONTOSAN tudtam, hogy melyik disk hova valo lenne, csakhogy a disk visszarakasanal (tehat amikor megjelooltem Unconfigured Good -nak, az utan) egy tok mas koordinata alapjan kellett betajolnom a diskeket, mely koordinata a BIOS-ban _SEHOL_ nem szerepelt. Hiaba tudtam, hogy melyik disk hova valo lenne, hiszen az attekinto kepernyon LATTAM a megfelelo koordinatakat (ha itt lett volna ilyen opcio, siman ossze tudtam volna kotni oket), ha a visszarako kepernyo egy tok mas koordinatat kerdezett tolem, ami NEM volt kideritheto. NEM serial numbert, es nem Controller/Slot ID-t kerdezett tolem, hanem Array, Row koordinatakat, ami meg a MISSING disknel SEM volt megadva.

--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal