Archiválás: használt már valaki M-DISK-et Linux szerveren?

 ( lbaan | 2012. szeptember 27., csütörtök - 12:05 )

Erről van szó: http://millenniata.com/m-disc/
Azt állítják, hogy ez a lemez sokkal stabilabb, mint a hagyományos DVD.
A DVD gyakorlatilag alkalmatlan archiválásra, mert pár év alatt lepusztul. Ugyan vannak olyan írható CD lemezeim a hőskorból, amelyek még most is olvashatók, de a későbbi CD-k és DVD-k elég gyatrák. Régebben használtam mágnesszalagot is, ami nem volt rossz, de egy 10-20 évvel ezelőtti típushoz ma már szinte lehetetlen lehet olvasót venni. Mivel idővel tönkrementek a meghajtó vezetőgörgői és az egyéb kopó alkatrészei, hiába van meg a szalag, ha nincs mivel kiolvasni. Jelenleg egy használható megoldást tudok a kiscéges archiválási problémámra: az egész winchester-t elteszem (persze legalább duplán). Ehhez képest látszik használható alternatívának az M-DISK. Ez (elvileg) bármelyik mostanában forgalomban lévő DVD meghajtóval kiolvasható, de speciális író kell hozzá.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

SD-WORM.

Vagy RAID-5 tombot eltenni ugy, ahogy van, es x evente frissen vasarolt HDD-kre atirni, es mindig ket peldanyt tarolni az egesz tombbol.

De az SD-WORM az ajanlott, mert nem modosithato semmikepp, ilyenekre archivalnak buncselekmenyekkor jobb helyeken, stb.

Optikai lemezek nagyon serulekenyek, a HDD-k kevesbe, az SD-WORM-ot kb. csak szandekosan lehet megrongalni. Nomeg, nem kell speci olvaso vagy iro sem, SD kartya formatumot iro-olvaso egysegbol annyi van, mint a szemet, eselyes, hogy 100 ev utan is talalsz mukodo peldanyt, foleg hogy nincs benne mozgo alkatresz.

Köszönöm, jó ötletnek látszik, meg fogom nézni.

Na ezt felhozom, most nézegetem a bluray írókat (fotó archiváláshoz) és olyant keresnék ami m-disc-et is ír, egyelőre egy típust találtam:

Panasonic (Matsushita) UJ-260 (12.7mm-es drive kell, HP desktopba de slim hely van csak)

Itt egy lista egyébként, nem sok belső noti meghajtó van benne (LG BT30n például jó lenne még de discountinued)
http://www.mdisc.com/m-ready/

Alapanyagnak 25GB-os lemezek 4-5€ körül vannak, 100GB-os fajlagosan kb. 3x-4x ennyibe kerül.

Használ valaki ilyent? Pláne esetleg linux alatt (Ubuntu 15.10 de bármi modern disztró jöhet).

Nem mernék optikára archiválni, nem tudom, gyártanak-e olyan bd lemezt, amit évek után is be lehet olvasni. Dvd lemez nem nagyon. Inkább hdd-re mentenék.

M-discnek olvass utána szerintem

Azt a listát se mostanában frissítették...

Az LG elég régóta támogatja az M-Discet, az oldalukon jelzik is hogy melyik eszközük tudja. http://www.lg.com/us/burners-drives

Az alábbiak szerint pedig mindegyik újabb Blu-ray írónak tudnia kellene írnia az M-Disc Blu-ray lemezeket, az M-Disc DVD-t pedig csak az M-Disc Ready írók tudják írni.

http://www.mdisc.com/faq/
"- Can the M-Disc DVD or M-Disc Blu-ray be written using regular optical disc (Non-M-READY) Drives?
The M-Disc Blu-ray meets all of the specifications for the Blu-ray recordable (BD-R) format. This means it should work in any Blu-ray writer. Our testing indicates that it will work in over 80% of Blu-ray drives made after about 2011.

The M-Disc DVD requires an upgraded disc drive that can deliver the increased laser power required to burn an M-Disc DVD. Therefore, only an M-READY Drive can burn data to an M-Disc DVD."

http://www.ritek.com/m-disc/
"RITEK M-DISC BD can be burned by most of the general writers.
RITEK M-DISC DVD requires to be burned by an M-DISC READY Drive, which like LG writers, Please look for drives with these icons: M DISC, M-READY, M DISC READY..."

A lemez megírása Linux oldalon se kellene hogy különbözzön egy sima BD-R lemez megírásától.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Köszi, ezt olvastam aztán én is ki belőle :)

Itt egy teszt az M-Disc DVD-ről (2013-as igaz).
http://www.zdnet.com/article/torture-testing-the-1000-year-dvd/

Ez meg egy 2015-ös
http://www.pcworld.com/article/2933478/m-disc-optical-media-reviewed-your-data-good-for-a-thousand-years.html

Aztán egy UJ-260 lett belőle, megnézem sima BD-R (25GB), BD-R M-Disc (25GB) és BR-RE (25GB és 100GB) lemezekkel is majd (Verbatim mind, kivéve a 100GB az Panasonic).