Archiválás: használt már valaki M-DISK-et Linux szerveren?

Erről van szó: http://millenniata.com/m-disc/
Azt állítják, hogy ez a lemez sokkal stabilabb, mint a hagyományos DVD.
A DVD gyakorlatilag alkalmatlan archiválásra, mert pár év alatt lepusztul. Ugyan vannak olyan írható CD lemezeim a hőskorból, amelyek még most is olvashatók, de a későbbi CD-k és DVD-k elég gyatrák. Régebben használtam mágnesszalagot is, ami nem volt rossz, de egy 10-20 évvel ezelőtti típushoz ma már szinte lehetetlen lehet olvasót venni. Mivel idővel tönkrementek a meghajtó vezetőgörgői és az egyéb kopó alkatrészei, hiába van meg a szalag, ha nincs mivel kiolvasni. Jelenleg egy használható megoldást tudok a kiscéges archiválási problémámra: az egész winchester-t elteszem (persze legalább duplán). Ehhez képest látszik használható alternatívának az M-DISK. Ez (elvileg) bármelyik mostanában forgalomban lévő DVD meghajtóval kiolvasható, de speciális író kell hozzá.

Hozzászólások

SD-WORM.

Vagy RAID-5 tombot eltenni ugy, ahogy van, es x evente frissen vasarolt HDD-kre atirni, es mindig ket peldanyt tarolni az egesz tombbol.

De az SD-WORM az ajanlott, mert nem modosithato semmikepp, ilyenekre archivalnak buncselekmenyekkor jobb helyeken, stb.

Optikai lemezek nagyon serulekenyek, a HDD-k kevesbe, az SD-WORM-ot kb. csak szandekosan lehet megrongalni. Nomeg, nem kell speci olvaso vagy iro sem, SD kartya formatumot iro-olvaso egysegbol annyi van, mint a szemet, eselyes, hogy 100 ev utan is talalsz mukodo peldanyt, foleg hogy nincs benne mozgo alkatresz.

Na ezt felhozom, most nézegetem a bluray írókat (fotó archiváláshoz) és olyant keresnék ami m-disc-et is ír, egyelőre egy típust találtam:

Panasonic (Matsushita) UJ-260 (12.7mm-es drive kell, HP desktopba de slim hely van csak)

Itt egy lista egyébként, nem sok belső noti meghajtó van benne (LG BT30n például jó lenne még de discountinued)
http://www.mdisc.com/m-ready/

Alapanyagnak 25GB-os lemezek 4-5€ körül vannak, 100GB-os fajlagosan kb. 3x-4x ennyibe kerül.

Használ valaki ilyent? Pláne esetleg linux alatt (Ubuntu 15.10 de bármi modern disztró jöhet).

Azt a listát se mostanában frissítették...

Az LG elég régóta támogatja az M-Discet, az oldalukon jelzik is hogy melyik eszközük tudja. http://www.lg.com/us/burners-drives

Az alábbiak szerint pedig mindegyik újabb Blu-ray írónak tudnia kellene írnia az M-Disc Blu-ray lemezeket, az M-Disc DVD-t pedig csak az M-Disc Ready írók tudják írni.

http://www.mdisc.com/faq/
"- Can the M-Disc DVD or M-Disc Blu-ray be written using regular optical disc (Non-M-READY) Drives?
The M-Disc Blu-ray meets all of the specifications for the Blu-ray recordable (BD-R) format. This means it should work in any Blu-ray writer. Our testing indicates that it will work in over 80% of Blu-ray drives made after about 2011.

The M-Disc DVD requires an upgraded disc drive that can deliver the increased laser power required to burn an M-Disc DVD. Therefore, only an M-READY Drive can burn data to an M-Disc DVD."

http://www.ritek.com/m-disc/
"RITEK M-DISC BD can be burned by most of the general writers.
RITEK M-DISC DVD requires to be burned by an M-DISC READY Drive, which like LG writers, Please look for drives with these icons: M DISC, M-READY, M DISC READY..."

A lemez megírása Linux oldalon se kellene hogy különbözzön egy sima BD-R lemez megírásától.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Vajon ha az M-DISC majd 1000 évig tárol megbízhatóan, akkor mennyire érdemes a lemez márkákra odafigyelni? Vagy van amelyik 2 évet se bír? Vagy mindegyik minimum 1000 évig megbízható?

Melyik a jó választás? Miért is?

Ha a Blu-Ray lyukai kisebbek, ergo sérülékenyebbek lehetnek. Így gondolom a megbízhatósági sorrend CD, DVD, BD, ...

Mi van az M-DISC Blu-Ray lemezekkel ebben az esetben?

"Ha a Blu-Ray lyukai kisebbek, ergo sérülékenyebbek lehetnek. Így gondolom a megbízhatósági sorrend CD, DVD, BD, ..."

 

Rossz a logikád. Nem a lyukméret számít. A cd egyenes öngyilkosság adattárolásra. A hordozóréteg felül van és nincs védve. Elég ha durvább filccel ráírsz. Vagy próbáld ki tikszóval (cellux), szikszalaggal. Szabályosan le tudod tépni a hordozóréteget, mint gyantával a szőrt. Ezekkel szoktam megsemmisíteni egyik nagyon régi munkahelyemen a feleslegessé vált mentéseket.