Még hogy nem lehet zenélni linuxon...

 ( linuxrocks | 2012. július 3., kedd - 18:21 )

Megoldás továbbá itt található.
Nem csak alma van mostantól a középpontba.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Esetleg leírhatnád a tapasztalataid. Egyáltalán Linuxon zenélsz, vagy csak bedobtad a véres húst a cápáknak?


=Λ=

Már régóta várok arra, hogy "tapasztalatom" legyen linuxon. Ardour-t meg nem oktatják, mint az ableton-t.


Apple Linuxot mindenkinek!

Persze, hogy lehet. Miért ne lehetne? Sajtreszelővel is lehet maszturbálni.

MADE MY EVENING!:D

Igen-igen. Inkább sajtreszelővel maszturbálás, mint Windosolás.

*Windows


Apple Linuxot mindenkinek!

Haters gonna hate.

Látom értelmes hozzászólás:)


Nem szappal gurítok

Csak próbálok a szinteden maradni.

Off
Olyan jó látni, hogy végre helyesen írsz. Örömmel tölt el. Végre elvársz magadtól annyit, hogy legalább itt is használod a helyesírás szabályait.
Ja de majd el felejtettem, te ezt nem is látod az extensionod miatt, hisz engem "elrejtettél", ha ezt látnád biztos nem hinnéd el, hogy a te extensionod engem többet véd mint téged.
/Off

Picsogni... na azt tudtok...

nem "elfelejtettem"?
---
Dropbox tárhely igénylás: http://db.tt/XMk0ssk

Meg "extensionöd". Meg "ha ezt látnád, biztosan nem hinnéd el".

Annyira jó, amikor a nyelvtannácik nem tudnak helyesen írni. Nem baj, sokan nem tudnak, csak maradjon csöndben az ilyen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Jogos.
Helyesírásál jelen esetben a mondatok nagybetűvel való kezdésére és az írásjelek használatára gondoltam. Sokkal olvashatóbb úgy szerintem.

Sőt! Sajtreszelővel is lehet zenélni. :)

Zenével lehet-e reszet sajtolni?

Nem ismered véletlenül kalozradio-t?

Ebben mi az új? :)
Évek óta kb. ezt a kombót használom.
Az új ardour pedig már teljesértékű MIDI támogatással jön ki, a bétát teszteltem, amint stabil lesz, Muse nyugdíjba lesz küldve.

Win vst-t kezel? szóval ilyen nexus meg z3ta-ra gondolok. Kiselőadást tartanál-e?


Nem szappal gurítok

Soha nem fogom megérteni ezt... Ha Windows-os VST-vel akar valaki zenélni, használjon Windows-t. Ha Linuxal akar valaki zenélni, használja a Linuxos szinti plugineket/célszoftvereket (egy Exchange kiegészítőt sem teszel be Postfixbe, mert full más platform. A példa egyáltalán nem sarkított, mert kb. ezt kérdezed most, csak audio eszközökre behelyettesítve).

Ha ismered az elektronikus hangkeltés elméletét, fizikáját (ADSR, Oscillator, Filterek, stb.), ezek egymásra hatását, akkor egy analóg Juno-ból is ki tudsz csavarni olyan hangot, amit szeretnél. Tehát kb. tök 8, mit használsz (értelem szerűen meg kell válogatni, melyik plugint használod, de azt Win alatt is meg kell, ott is sok a gagyi).

Szóval ha Linuxos zenélést célként tűzted ki, hagyd el a Windows-os berögződéseket, ellenkező esetben vegyél egy Cubase-t néhány pluginnel.

A kiselőadás kérdése: lévén, kb. 2-3 éve elhagytam a zeneipart/médiát, mint főállást, nem lennék hiteles előadó egy előadáson, de ha nagyon ragaszkodsz hozzá, szervezd meg. A referenciák megvannak ;)

Nem hitelesség kérdése. Én sem zenélek csak otthon maszekban. fizikáját úgy ahogy tudom, erről se nagyon találtam leírást, inkább csak képben vagyok.Moduláris cuccokat el kezdtem építeni, most egy régi szintit kezdtem el tuningolni.Tudtommal lehet Windows-os vst-t használni valahogy ezen az oldalon is. Bár berögződött Fl stúdiós nem nagyon tudnám elhagyni fölég hogy nagy része hangmintázgatás, arra jön a körítés. Hangkártya még a kérdés és a hozzá tartozó beállítások.


Nem szappal gurítok

Elvileg lehet, a DSSI-nek van valami wrappere VST-hez, gondolom wine kell neki függőségként. Nekem volt megvásárolt SX2 Cubase-em, VST-ket azon használtam.
Linuxon DSSI-ből (nem VST!) samplert-t használok, szintinek meg natív ZynAddSubFX-et. Kb. ennyivel tökéletesen elvagyok. A Zyn egy elég összetett cucc, 3 féle hangkeltési eljárás képzi az alapját, kb. lefedi az egész palettát. Jó dinamikusan szól, s csak a képzelet, illetve tudás korlátozhatja be az alkotót.

Fruity alternatíva van pár, én nem használom egyiket sem, lévén zongora-trombita szakon tanultam, nekem a klattyogtatós zenélés nem öröm egy hangszeres tudás után :)
Ami eszembe jut így hirtelen:
http://lmms.sourceforge.net/screenshots.php
http://www.hydrogen-music.org/hcms/node/6 (bár ez inkább dobsampler)

Dssi-ről tudsz-e valamit?
Az a baj az alternatívákkal pld hogy több hangkártyás megoldást nem tudnak. pld a hydrogen jó lenne mert hasonló a gyümölcsöshöz.
Lmms meg hát nem tudom.


Nem szappal gurítok

A DSSI egy audio pluginekhez használható API, javarészt hangszer-pluginekhez. Kb. úgy tudod elképzelni, mint a VSTi Windows-on. Rakás sequencer szoftver kezeli.
Ez NEM egy emulátor VST-hez, ez egy natív linuxos plugin-rendszer. A VST-s mókája meg csak annyi, hogy valaki csinált egy wrappert, amibe be tudod tölteni a VST DLL-jét, s röptében átadja a DSSI-nek a dolgait. Én ezt a VST-s wrappert nem használom, mert nincs rá szükségem, így nem tudom, hogy mennyire hatékony, vagy mennyire stabil.

Szóval ha már az összehasonlításnál, vagy megfelelőségnél vagyunk (nagyon lesarkítva):
VST megfelelője az LADSPA
VSTi megfelelője a DSSI

Több hangkártyát is tudsz kezelni amúgy, nem ördöngösség, de javallott inkább több csatornás hangkártyát használni, ez Windows alatt is így van.

Szerintem aminek nézz utána, olvass róla: JACK, Rosegarden, MuSE, Ardour, DSSI, LADSPA.
Google egyébként kidobja neked az alternatíváját egy-egy programnak, ha ragaszkodsz egy munkamódszerhez.
Ha egy master-keyboard-ot használsz, akkor lehet egy összeállítás mondjuk ez is:
- komponáláshoz MuSE + fluidsynth DSSI plugin (ez egy sf2 sampler) + ZynAddSubFX
- keveréshez Ardour
- mastereléshez mondjuk JAMin
- editáláshoz Audacity

Muse helyett használhatsz QTractort, Rosegardent, ami szimpi. Ardour új verziójának bétáját is érdemes megtekinteni, előremutató.

FruityLoops és egyébnél kisebb a választék. Nekem ezek mindig is MusicMaker kategóriák voltak, nem igazi zeneszerzés (lehet, én vagyok túl nagyigényű :P)

Nem tudom melyik verziót próbáltad utoljára, azért az FL Studio szerintem "picit" túlmutat egy MusicMaker kategórián.

Nagyon régen (2001-2002 körül tán), akkor még nagyon erősen step-sequencer volt, alapvetően loop-okra építve.
Én billentyűs vagyok, így rendes sequencer-re van szükségem, ezt a FL nem igazán testesíti/testesítette meg, így a Cubase SX2 lett a barátom. Aztán azt eladtam hw-kulcsostul együtt, mikor már nem volt szükségem rá. Jó ideje Linuxot használok erre a célra.

9es verziószám jött be a legjobban. Kimondottan nem fog hiányozni semmi max acid-tb303 legyen, hangmintákat meg szimplán loopolom. Maszterolásra meg van egy multiband vst-m.


Nem szappal gurítok

Akkor már (Wine)ASIO-ig meg se állj...


=Λ=

Leírás érdekelne nyugodtan. Több hangkártyát is enged így kezelni?


Nem szappal gurítok

Ironizáltam, nem vagyok zeneszerző. De most komolyan: Ha Windowsos eszközökre van igényed, akkor miért erőltetnéd a Linuxot zenélésre? Arra ott a Windows, Linuxon meg használj natív eszközöket, mert ez így szimplán hitelteleníti a "Linuxon is lehet zenélni" mantrád, lévén hogy Windowsos eszközöket használsz, mert a Linuxosokat nem tartod elég jónak. Amúgymeg Google: how to install wineasio.

Egyébként meg az ALSA is tud kezelni több hangkártyát, nem kell ehhez WineASIO.


=Λ=

Apropó azért elöltetem rá a Windwososat mert a linuxosat nem tudom talán kezelni. De van fent erre csúnya gonosz Windows is. Sőt filmezni is lehet Linuxon... Linuxosokat meg nem ismerem sajnos, meg időm sincs megismerni őket.


Nem szappal gurítok

Te is tudod, hogy ez így rohadtul nem az igazi. Windows eszközök imho Windowsra valók, Linuxos eszközök Linuxra.
>Sőt filmezni is lehet Linuxon...
*youdontsay.png*


=Λ=

Nem az igazi de azért belekötsz abba, mintha linuxon windowsonlnék..


Nem szappal gurítok

Miben jobb, másabb, szárazabb, tisztább érzés Linuxon nyomatni a Windowsos FL Studio-t, ASIO-val, mint Windowson?


=Λ=

Még mindig windowson "nyomatom".


Nem szappal gurítok

Ettől függetlenül a szándék megvan:
"Leírás érdekelne nyugodtan. Több hangkártyát is enged így kezelni?"


=Λ=

Hát igen. Szívügyem (volt) a linuxon zenélés. Az a baj, hogy nem az a kérdés, hogy lehet-e. Persze, hogy lehet, számítógép sem kell feltétlenül hozzá. Sokkal inkább az a kérdés, hogy milyen gyorsan, milyen hatékonyan és milyen minőségben. Pénzért minőséget határidőre linuxszal nem lehet. Ott nincs idő kitalálni, hogy most akkor felismeri e az eszközömet, mit kell gányolni a JACK-kel, miért száll el x program (mialatt Ardourt értünk, mert más nagyon nincs). És akkor még mindig ronda a felület, összességében gátol de, semmiképp sem motivál a haladásban. Megszokjuk a GUI-t, oké. Van 100GB Vst-m és vsti-m, drága pénzen. Dobjam őket? Hisz vannak pluginek dögivel, ott a LADSPA, meg ezer más. Rendben most van 50db EQ-m és 100db reverb pluginem. Meg egy... ja nem, ennyi. Ez így sarkítás, aláírom. De puding próbája az evés, aki megengedheti magának az OSX-en dolgozik. Aki kevésbé tehetős az Windowson. Linuxon meg örül, hogy juhú, van hang! Nem vicc.

Ne foglalkozz ilyen részletekkel, a lényeg, hogy utáljuk a Windows-t. Együtt, mint egy kis család, mert akkor még annyira se merül fel bennünk, hogy esetleg hülyék vagyunk, mint különben!

Kicsit utánaolvastam a VST Linuxos dolognak. Létezik natív VST Linux alá. Letöltöttem egyet, s valóban .so fájlokról van szó. Van egy host cucc hozzá, ami fogadja ezeket, s ezen keresztül tudod használni:
http://www.linuxjournal.com/node/1000192
De ha jól sejtem, van/lesz olyan zeneszerkesztő, ami már beépített host-al tudja használni ezeket.
Kerestem párat, lehet találni egész szép számmal natív Linux VST-ket, jó pár fizetős vezióba is belefutottam, aminek demóját meghallgatva megéri azt a 8-10E Ft-ot.

Bitwigre leszek nagyon kíváncsi. Bár minek több platformos dolgot létrehozni ha szinte ugyanaz a dolog?


Nem szappal gurítok

"Lehet egy kérdéssel több?"
Amennyire a legújabb fejlemények szerint ismerem (bár nagyon nem vagyok linuxos csak időnként nézegetem, próbálgatom egyenlőre), a dolog abban áll rosszabb helyen még a windowsnál is itt hogy a kernel időzítésén sokkal többet kéne faragni az alacsony midi/audio latency érdekében (bár szakértőknek ez nem lehet gond, mint egy kezdőnek), mivel a linux kernel sem kifejezetten audio appra lett kihegyezve, bár lehet hogy van már ilyen distro is... (?)
Szóval talán ha ez a kérdés megoldott lenne (amit mondjuk egy windowsos cubase esetén a gyártó leír javaslat szinten optimalizációra), talán akkor lehetne fejet vakarni jobban, hogy melyik alfa-béta verziós, amúgy sajnos bugokkal teli linux zenei appot kellene melyikkel jól pároztatva elkezdeni használni, a kiszolgáló környezetekről nem is beszélve.
Nos, ha ebben mond itt valaki okosat, már megérte!

rt kernel a válasz rá.
Persze ez nem úgy real-time, viszont használható szinten lesz vele a késés.
Számos project és disztro létezik ezzel a kernellel.

Én hámozgattam ilyenek után a distrowatchot például, sikertelenül. Ha tudsz ilyen előkészített distrokat, mondhatnál pár nevet hogy okosodjunk a témában.

Ismerem, de csak szabvány ubuntu felcicomázva sosem használt progikkal fölöslegesen és az alap kérdést így nem oldja meg. (a többi érdekel ezen kívül)

(Rt-kernel van benne amúgy, legalábbis pár éve amikor kipróbáltam, azzal hirdette magát.)

Most is van benne, máskülönben értelmetlen volna.

Akkor hallhatnánk a "számos" rt distro közzül néhányat?

http://www.linuxfordevices.com/c/a/Linux-For-Devices-Articles/Realtime-Linux-Software-Quick-Reference-Guide/

By Google, our best friend.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Az összes link halott rajta. 2001-es bejegyzés, úgyhogy nem csoda.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Csak hangosan gondolkodok: ezen az oldalon otnel tobb RT disztro van. Ez a "nincs"-hez kepst egy egesz halom, akkor is, ha ez a cikk 2001-es. Nem hiszem, hogy atlagban az RT disztrok szama nullara csokkent volna. Tehat egy egesz halom (> 1) RT disztro van.

Hogy szo ne erje a haz elejet: http://www.yolinux.com/TUTORIALS/LinuxListOfDistributions.html ezen az oldalon legalabb 3 RT disztro van, ebbol kettonek el is az oldala, a harmadikat nem tudom, nem kattintottam meg.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Amikor le akartam cserélni -az azóta már halott- telefonomon a rendszert, akkor sokat kerestem RT Os-t de nagyon keveset találtam. Szinte csak Qnix van mindenhol.
Persze van még pár amit találtam:
http://www.freertos.org/
http://www.lynuxworks.com/rtos/rtos.php
Ezeknek meg bonyolultabb a weboldaluk mint maga a rendszer :) http://traderos.com/
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azért a kettőt ne keverjük össze.
Az rt linuxok nem egészen úgy rt-k, nem egyenlőek a tényleges rt os-ekkel.
A topic témája a zenei célra alkalmas linuxok és szoftverek, disztróból 3 és felet leírtam lentebb (biztosan van több is, én ezeket próbáltam, ebből egyet folyamatosan használok is). Ezek közül az AVLinux-ot a Harrison keverőpult-gyártó is ajánlja DAW-jának futtatásához (ami egy Ardourra épülő virtuális keverőpult), s azért azt jegyezzük meg, hogy a Harrison eléggé patinás név a szakmában, nem engedhetik meg maguknak, hogy használhatatlan rendszert adjanak ki a kezükből.

Tudom én, kicsit elkalandoztam. Csak néhány linket előszedtem az akkori gyűjtésből, általában közel vannak valami *nix-hoz. Ez pl. egy csak RT képes eszközön futtat konkrétan ängström linuxot: http://bb.osmocom.org/trac/wiki/SciphoneDreamG2 Valami ilyesmi lett volna a cél anno.

Most direkt megnéztem, ha beírok nagyobb random disztró neveket a keresőbe, és mögé biggyesztem a "real time kernel" szavakat, akkor szinte mindig van találat. Gondolom ezek inkább ilyen talán működő cuccok, mint azok amelyiket te írsz. Valójában először csak egy rejtett subscribe-ot akartam volna, mert ki akarom próbálni az általad ajánlott disztrókat. Még valszeg szükség lesz rá. (A topic indító időközben bannolva lett.) Aztán belemerültem az előző, hardware hiányában elhalt 'embedded projectembe.

--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Amik hirtelen eszembe jutnak és próbáltam is:
AVLinux, Ubuntu Studio, 64 Studio

Fedora-ból ugyan nincs külön spin rá, de van Planet CCRMA tároló, ami ezt hivatott pótolni.

http://www.renoise.com/
Ezzel mi a baj egyebkent? Hogy nem ingyenes?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Jaja, tök korrekt, multiplatform, max a tracker része, ami nem túl pro a mai világban.

Most ahhoz, hogy egy sequencer hogy epul fel, legfeljebb hozza kell szokni.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Abszolút igaz, ez max nálam berögződés már, mivel a legtöbb pro sequencer piano roll-os. Elég rég zenéltem trackerrel (még FT2 időszak).