Thinkpad fail

Kihozta a Lenovo az új Thinkpad-szériát. Minden modellben (A "T" és "X" szériában is!) szigetes billentyűzet, a felső kétsoros funkciógombok kinyírásával.

http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2012/05/X230_hero_01.jpg

Nincs mese, az X200s gépemnek legalább 80 éves koromig ki kell bírnia.

:(

Hozzászólások

vegyél egy teljes felszereltségű x200-at, lásd adás-vétel-csere. vedd meg tartaléknak, vedd meg tartaléknak (szugerállak, érzel valamit?) :)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Érzek sajnos, tőled függetlenül is :P

- Az X41 -> X60s váltásnál lenyomták a torkomon a Windows gombot. Oké, lenyeltem.

- Az X60s -> X200s váltásnál lenyomták a torkomon a 16:10 képarányt. Máig nem nyeltem le teljesen, egyszer szívesen kifeszíteném hasonló oldalarányúra a konstruktőr jóédesanyját.

- Az X200s -> X220s váltásnál 16:10 helyett 16:9, ráadásul duplamagas "Delete" gomb. A "Törlés" egy destruktív funkció, az ilyen funkciógombokat inkább kisebbre szokták szabni, nehogy véletlenül megnyomd. (X220s-t közvetlenül most nem használok, viszont az asztali gépemnél ilyen van: http://www.thinkpads.com/wp-content/uploads/2009/08/lenovo_thinkpad_usb… )

- Erre most meg ez jön...

Azért érthetetlen ez, mert a ThinkPad a konzervatív, üzleti brand. Nem igénylik a vásárlók (például én) a folyamatos újításokat. Tök szar megszokni, hogy máshol vannak a gombok stb. Akkor lennék elégedett, ha ugyanabba a kasztniba egyre erősebb vasakat pakolnának, 3 évente lecserélném, és minden menne a régiben.

nem szoktam plusz egyezni, de kissé árnyaltabban hasonlóan gondolom (lásd fentebb): a divat szülte innovációnak ebben a szektorban nincsen helye. nem csak a magam nevében mondom: ügyfél (nagy tömegben viszünk neki Think brandelt gépeket) nehezen nyelte be már azokat az újításokat is, ahol valami gyík tök indokolatlanul (belül semmi komoly nem indokolja) 90 fokban elforgatta az USB portot nehogy valamit beledugj (T/R/400/500), vagy a billentyűzeten variáltak (T410, T510, X220 stb) - bár itt utóbbi jóformán csak a megszokottakat zavarja.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

A billentyűk elhelyezése sokkal jobb lett, a klasszikuson a kurzor melletti lapozógombok feleslegesek (és nem is szabványosak) a Page Up és Page Down ellenben esszenciálisak és remek helyre kerültek.

A billentyűk kialakítása olyan mint a Dell-ekben, laposak, ha az ellenállásuk is alacsony akkor ez is nagyon rendben van.

Akkor igen, persze.

A lapozógombokra visszatérve amikor megvettem az első T szériás Thinkpademet akkor csak néztem ki a fejemből, hogy ez mi a f*sz ez a két gomb. Linux alatt aztán bemappingeltem őket hangerőszabályzónak, bár a bal oldalit alapértelmezetten beállítja visszalapozásra, Firefox alatt legalábbis egy darabig azt csinálta.

A printscreen viszont nagyon hülye helyen van ezen az X230-ason, nagyon, nagyon hülye helyen van, a Ctrl és az Alt között, micsoda idióták, ezt a billentyűt a legtöbben nem is használják már (és ha mégis akkor is csak alkalmi jelleggel, én is csak az alatta lévő SysRq-t nagyon nagyon ritkán), a menü gombot kellett volna a helyére tenni, amit én életemben kétszer nem nyomtam még meg, de oktatok számítástechnikát fogyatékkal élőknek és nekik nagyon fontos lenne, mert nem mindenki képes kezelni az egeret.

Pontosan igy erzek.

Tehetetlen duh. Legkozelebb a trackpointot is leveszik!?!

Hulye, ertetlen senkihazik. Ennyire nem vagjak, hogy ezeket a gepeket nem a napi fel orat facebookozok veszik, hanem akik desktop helyett ezzel dolgoznak napi 8-12 oraban?

Remelem ez is bebukik, mint -a hwsw cikk szerint- a csillogos kijelzo(!?!?) es a 1366*768(?????).

Lol?

Odáig ne legyél már a szar Thinkpadeddel, hogy dógozni 12 órában.

A Thinkpad azért jó munkára, mert lehet dobálni, ütni, hurcolászni, lecsapni, leönteni és mindenre kiterjedő garanciákat lehet hozzá kapni, nem azért mert olyan ergonómikus lenne a billentyűzete (amit ütni kell mint a bolond) vagy a trackpointja (ránézek már sajog a kezem, azt te tuti nem használod 12 órán keresztül).

A kijelzők meg mindig kritikán aluliak voltak a Thinkpadekben (főleg a T szériában), ez a védjegyük.

A Thinkpad, jó többféle van belőle, de az X és T széria mindig is ilyen kicsapom, elteszem tipusú párperces bussiness gép volt, vagy nagygépekhez terminál, vagy űrállomásra terminál, meg ilyenek. Lehet persze mindenre használni, de nem az a 0-24h-ban dógozom rajta munkaállomás, arra vannak jobb megoldások is.

Azt még nem is mondtam, hogy a Lenovo mennyire felelőtlen politikát fojtat az elektronikai hulladékok kezelésével kapcsolatban.

http://org2.democracyinaction.org/o/6882/p/dia/action/public/?action_KE…

Emiatt is érdemes lenne kampányolni, és összefogni, mert így a hulladék visszajut Kínába, onnan a talajba, majd az óceánokba (és végül akár a lamantinokba is, amik megeszik a kis törmelékdarabokat a víz felszínéről és gyomorrákot kapnak).

Bolykottálni kellene a Thinkpad termékeket.

> A Thinkpad, jó többféle van belőle, de az X és T széria mindig is ilyen kicsapom, elteszem tipusú
> párperces bussiness gép volt, vagy nagygépekhez terminál, vagy űrállomásra terminál, meg ilyenek.

Tökéletesen el vagy tévedve. A környezetemben szinte mindenki X és T szériával rohangál, és szinte kizárólag azt a gépet használja egyedül, orrvérzésig. Én az X sorozaton élek azóta, amióta a notebook technológia eljutott odáig, hogy képes lett helyettesíteni a mobilizálhatatlan nagyvasakat. (ez nagyjából a Centrino platformmal jött el) Azóta viszont gyakorlatilag minden nagyvasat kiszórtam. Mármint, ami nem szerver :)

Számomra a munkaeszközöm legfontosabb paramétere az ergonómia. Azt nagyjából lesz.rom, hogy éppen Core Duonak, Core2 Duonak, Nehalemnek, vagy mittudomén minek hívják, mert nem ezeken a +10-20-30% krafton fog múlni az, hogy tudok-e dolgozni. Az ilyenek miatt fájjon a feje annak, aki videót renderel, vagy éppen a Quake 234. verziójával lő egész nap.

Számomra a legfontosabb paraméterek:

- Bírjon ki mindent
- A humán interfészek legyenek kompromisszummentesek: billentyűzet, (pöcök)egér, monitor - mert gyakorlatilag ébredéstől elalvásig azzal vagyok kapcsolatban. (excluding kaja, pia, pina)

Ebből a monitornál lehet mondani, hogy igen, manapság a T és X szériába is a fos TN paneleket szerelik. Nem egy vízuális orgazmus, viszont működik. A szélesvászon ellenben böcsületesen nagy kib.szás.

típusú

"X és T széria mindig is ilyen kicsapom, elteszem tipusú párperces bussiness gép volt"

neked esetleg. nekem, szomszédnak, kollégának, ügyfélnek, vállalati ügyfélnek nem igazán. utóbbi kifejezetten örvendetes, mert így eladható nagy tételben.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"nem azért mert olyan ergonómikus lenne a billentyűzete (amit ütni kell mint a bolond) vagy a trackpointja (ránézek már sajog a kezem, azt te tuti nem használod 12 órán keresztül)."

Pont ezekért van ThinkPad-em. A billentyűzetén nagyon jól lehet gépelni, a trackpoint meg ezerszer kényelmesebb mint a trackpad. (Nameg trackpad-et nehezen használsz vonaton és repülőn, mígy trackpoint-ot simán, mert nem kell hozzá kiforgatnod a csuklód.)

O.o eddig pont megfelelt, így "ideje volt" újítani, hadd legyen jóval szarabb.

-az, hogy ez mennyiben nehezíti meg a vízlevezetést nem gond, lényeg, hogy új legyen.
-az, hogy a sapkák ismét csak ne legyenek kompatibilisek egymással, szinte már elvárás.
-az, hogy az elrendezést bő évtizede a megszokottak szerint találtad, nem lényeg. nem volt elég a billentyűk egy részét felnagyítani, tervezzünk újat, divatosat.
-lapozók nem szabványosak :D ha mutatok 20 féle klaviatúrát, akkor mi a szabványos? azt is megmondom, melyik "kiosztás" hogyan fogy.

más, mivel jószerivel még nem lát(hat)tál billentyűzetet belülről tömegével. ha azt tudnád, hogy az utóbbi 12 hónapban mennyi pl. Dell (mondhatnék más brand-et) klaviatúrát cseréltem: van, amit gyári hiba miatt- van amit mechanikai behatások miatt (erősebben gépelni ne akarj mert nem igazán erre való), van ami minimális folyadékot sem visel. a háttér-világításos cuccokat beleértve. végül ez most teljesen szubjektív lesz: a., én nem bírom a túl puha billentyűzeteket b., az előzőek után ez giccsesnek hat már ránézésre.

szóval nekem ez nagyon nem jön be, sem felhasználói szemmel (megszoktam az eddigit és feleslegesnek tartom a divat diktálta fejlesztéseket [utóbbinak üzleti modelleknél egyébként nincsen helye]), sem eladói szemmel (másban is fel fog merülni amit írtam) sem szervizes szemmel (a régebbi logikusabb volt, felépítése miatt behatásoknak ellenállóbb, és kb röngten-szerűen láttam át rajta).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Szigetest még nem használtam hosszabb távon, nem tudom milyen, de nem vagyok erre kényes.

Pro:
-A PgUp/PgDn a WWWBack/WWWFW helyett jogos.
-Háttérvilágítás. (ThinkLight is marad)

Kontra:
-A kétsoros funkciógomb elrendezése a ThinkPadeknek szerintem az egyik legjobb volt. Ez nagyon nem tetszik
-PrtSc a helyi menü gomb helyén???
-Szintén nagyon szerettem az Fn+kurzorgombos médiavezérlést, az Fn+F gombokkal most megint lehet bogarászni.
-Fn+Home/End fényerőre dettó
-Nem kék az enter :(
-Ha már belenyúltak, legalább a bal Fn/Ctrl méretét egyformára vehették volna, hogy azokat, akik felcserélik biosban, ne zavarja a pici Ctrl (egész addig így használtam, amíg nem vettem otthonra is egy TP billt)

Ja és a DisplayPort már úgy tűnik túl elterjedt volt, lecserélték miniDP-re.

háttérvilágítás plusz hibaforrás. emellett lehet _nagyon_ szarul is csinálni. a Dellnél próbáltak normálisat, de nekik sem sikerült maradéktalanul: láttam nem egyet, ahol a fény kiszűrődött a billentyűsapkák között plusz a klaviatúra bal oldalán szép szürkés-fehér volt a fény - jobb oldalon meg kissé (láthatóan) barnásabb stb. nem Dell fikázásól írom, csak amolyan alapként, hogy végül meg ne lepődj.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

igazából (szubjektíven) a teljes világítás felesleges. ilyen értelemben a felvázolt reláció nem áll. illetve ismételném magam, majd a kivitelezést azért lesd meg: én meg fogom nézni és kritikus leszek, hiszen nem a 100e Ft-os kategóriáról beszélünk.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Mondjuk aki kitalálta, hogy a négy legtöbbet használt gomb közül kettő legyen félbevágva, azt is hasonló bánásmódban kéne részesíteni…

A billentyűzeten a nyílgombok felső részét nyomogatom, nem pedig az alját, így felettébb idegesítő volt, hogy föl-le ugrált minden.
Adtam neki egy hét türelmi időt, majd a 8. napon, a 0. percben átállítottam hangerőszabályzóra.
Azt valahogy jobban megszoktam, hogy a zene hangereje változott ötpercenként, mint az előttem lévő dokumentum ugrált föl-le.

Amúgy a másik dolog, amit nagyon nem tetszett benne, hogy felcserélték az Fn-t a Ctrl-lal (ez is kinek jut eszébe…), ráadásul BIOS-ban sem lehetett átállítani. De utálom, amikor nem lehet egy ujjal lenyomni a Ctrl+Shiftet.

Nem mellesleg a Dell Inspironban lévő billentyűzet nekem sokkal kényelmesebb mint a Thinkpadé.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

ez viszont nem üzleti kategória, egyszer ejted hali, egyszer bármilyen behatás éri hali, napi rendszerességgel 2-szer nyitod-csukod pár éven át és ?hali?, "dokkoló" leginkább audio station stb (utóbbi esetére javíts ki ha tévedek). ez az osztály amit említesz a budget/otthoni belépő szint.

Latitude előtt ültél már? pl. ide vonatkozó szabvány szerinti ellenállóság fizikai behatások ellen - de még csak por ellen is + több helyen magnézium-ötvözet stb. én inkább ez előtt ülnék, ha Dell. nem beszélve a Precision családról ami további minősítéseknek is megfelel. mondjuk az ára is tükrözi, de a T500 sem 2 Forint volt szerintem.

az viszont, hogy neked jobb volt visszaülni, azzal semmi probléma, hiszen ez egy nagyon szubjektív dolog: a szálban többször is felmerül a gondolatok mögött a szubjektivitás - szóval ezzel semmi gond nincs. ha jól jöttél ki belőle, akkor örülünk neki.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Persze, értem én, hogy más a célterület, nem is ezt mondom, hogy nem jó a TP.
Amikor megkaptam a T500-ast, elég nagy elvárásaim voltak vele szemben, hiszen mindenki ódákat zengett a T-s Thinkpadekről. Sajnos azt kell mondjam, hogy nekem ezeknek az elvárásoknak sokkal jobban megfelel az „otthoni/buget” szintű Inspironom, és ez meglepett. Jó gép a T500-as, de messze nem tud annyit, amennyit vártam tőle a sok dicséret után.

Öt éve megvan már a Dell, napi kétszer fel-le nyitva, és nemhogy elromlott volna a tartója, de még csak meg sem lazult. Sokat utazott, rengeteget rázkódott és biztos esett is sokat, de eddig szerencsére nem volt semmi baja.

Tudom, hogy egy cég nem fog rendelni ezer laptopot ebből a kategóriából, mert elismerem, hogy lutri, hogy milyen sorozatot fog ki. De azért jó látni, hogy az otthoni kategória is fel tudja venni a versenyt a „nagyokkal”.

Amúgy még nem volt szerencsém a Latitude/Precision családhoz :) .

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Most már nincs meg a T500-as, így nem tudom ellenőrizni, de azt tudom, hogy anno végigtúrtam az összes beállítást, mert nagyon irritált ez, és nem találtam meg.

Ebben a hozzászólásban írják, hogy „[A T510-ben a] ctrl/fn cserélhető biosból (remélhetőleg a T500 frissített biosában is megjelenik majd)”. Valószínű, hogy ez valamikor a későbbiekben meg is történt, mert itt már arról írnak, hogy lehetséges.
Kerestem a Lenovo oldalán valami BIOS frissítési változáslistát, de lehetetlen megtalálni bármit is ott.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

R400: a T/R400-as sorozat (elsősorban karosszéria terén több sebből) vérzik, de szervizes megközelítéssel eléggé emészthető és hosszú életű darabok (hülye hasonlattal olyasmi a dolog, mint a bogárhátú fóvék esetén: igazi igáslovak, de a., nagyon értesz hozzá és karbantartod magadnak b., sok pénzed van arra, hogy megfelelő állapotban tartsa neked aki ért hozzá). mondjuk legalább a hűtése a _legjobb_ a Thinkpad vonalon, illetve az sem mellékes, hogy maga az R jel az budget kategóriát jelent, ahol (többek között) a TFT hátlap eleve puha. egy T410-et fogj majd meg a kezedben, tapogasd meg stb: hihetetlenül merev a burkolat minden pontján és ismét csak van benne anyag, kb. 2.5kg a nyitó súlya.

örülök különben, hogy tetszik az R400, nem is lehúzásnak írtam - csak az ~"újak nem az igaziak" hozzáállás nem túl megalapozott. a nyitó üzenetben említett keyboard viszont hányás szerintem is, lásd fentebb és lentebb.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

T420-assal és W520-assal van tapasztalatom. Már újonnan sem volt olyan jó kézbevenni őket mint az R400-asomat lassan 3 évesen. A billentyűzet is kellemesebb ezen a típuson. Anyaghasználat is jobbnak tűnik. (A T420-ason pl. lötyög a zsanér, egy helyen reped a műanyag) Nem érzem azt, hogy az R400-asom bármivel is rosszabb minőségű lenne. Az SL400 az gázabb, de direkt nem olyat vettem.
A megfelelő állapotban tartást sem tudom értelmezni. 3 év garanciával vettem, de nem járt szervizben. Augusztusban lesz 3 éves és minden kiválóan működik rajta. Azért is vettem most asztali gépet, mert hiszek benne, hogy még ennyit ki fog ez a gép bírni.

touchpad mellett rogyni fog, zsanér 3-5mm holtjátékkal fog az idegeidre menni, a karosszéria pedig az akku alatt és elöl a palmrest alsó-első élén recsegni-ropogni fog egy idő múlva nyitáskor-csukáskor-gépeléskor. TFT hátlapot csukva egy ütés éri (pl. polcról élével könyv zuhan) és a kijelzőnek hali: hátlapon sincs merevítés, mértani közepén kb 100mm sugárban gyűrű formában vastagabb az anyag 2mm-el és ennyi. nem a kedved akarom elvenni, szimplán tapasztalat "pár" darab után. előbbiek otthon és szervizben szerencsére kezelhető dolgok, garanciaidőn túlra pedig mindenképp ez a megoldás marad. garancia ezen a ponton igazából nem vigasz, mivel ezirányú' gyenge minőségére nem ad választ (lásd pl. Asus "helyszíni" garancia [RMA] esete, amiben véleményem szerint nem "vip user vagyok" érzést kell keresni, hanem a szükséges kelléket, ami nélkül szvsz igen nehéz lenne eladni nagy tömegben - bár ez nem tartozik ide minden ponton).

billentyűzet kényelmesebb: igen, pont erről van szó ebben a szálban, miszerint a billentyűzetet átszabni nem volt túl szerencsés már T/R400 & X200 után, nem beszélve teljesen gagyinak tűnő friss váltásról (lásd a nyitó üzenetet). a 400-as sorozatról érdemes még tudni, hogy a klaviatúra gyártójától függően [_legalább_ 3 FRU-val tudod elérni pl. Alps, Chicony stb van bőven] "G"-től indulva jobbra és balra sokszor kótog' a szélek felé mindinkább, mivel a palmrest nem szorítja le rendesen és a puhább fémre épített billentyűzet ezt megérzi: leütéskor az egész lehajlik a széleken ~1mm-t a magnézium vázig ütközve. itt pl. a kétoldalas ragasztó rulz - szóval a megfelelő állapotban tartás talán már világos a bevezetőben írtakkal együtt és akkor az anyaghasználatot is érintettük felületesen.

400-as sorozatot divat különben fikázni, csak az a hangyányi baj, hogy van némi alapja, illetve az az igazság, hogy a T60/61 utáni váltást követően elég nehéz dolog lett volna azoknál a fizikai megoldásoknál masszívabbat és tartósabbat készíteni - szerintem nem is sikerült, de az összehasonlítást természetesen nem kerülhette el... minde(n/t)től függetlenül ha csak végfelhasználóként nézném a sztorit akkor roppant mód bosszantana. nekem is volt többször is T400, szerencsére nem csak végfelhasználóként néztem és tök jó volt, szerettem. de pl. az említett T410-et nem adnám kettőért sem.

az egy nagyon jó dolog, hogy ezekkel a dolgokkal még nem futottál össze 3 éves R gépnél, bár szvsz igencsak vigyázol rá és nem dobálod nyitogatod erőlteted itatod stb.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Na akkor nezzuk sorra:
Rogyas: nincs. El sem tudom kepzelni.
Holtjatek: Igen, van mar neki egy pici, de nem veszes es meg jol tartja magat.
Recseges-ropogas: nem csinalja.
Utes eri: kapott eleget, meg is tapostak mar es nincs vele gond.

Pont, hogy nem nagyon vigyazok ra. Persze nem dobalom szandekosan, de sokszor utazott csomagtartoban taskan kivul. Evi 40 orat legalabb repulok vele es ilyenkor altalaban jol megpakolt taskaban utazik. Tovabba eddigi elete soran rengetegszer volt, hogy raleptek a taskara amiben utazott. Eddig jol viseli.

Nem tartom ezt sem kivalonak persze. Egy T21-hez kepest elbujhat minosegben, de azert fikazni sem fikaznam, mert eddig nagyon jol kiszolgalt.

1., rogyás: touchpad jobb oldalán nyomod a palmrestet és sok példány horpad vagy maga a palmrest mozog ~1mm-t lefelé idővel
2., ez lesz majd leginkább rosszabb
3., nem elkerülhető, idő kérdése, kb. mindnél előjön
4., lehajtott tft felől taposták meg úgy, hogy nem a szélére léptek? középen mérhető átlagosnál épp erősebb fizikai behatástól már reccsen a kijelző, nem egy példány járt bent. esetleg valami másfél éves baba taposhatta, ha tényleg telibe kapta és ezt ahogyan van átvészelte.

én sem fikázásnak írtam, örülök, hogy elégedett vagy vele - én is szerettem (mint írtam nem tisztán végfelhasználóként). az IBM Magyarországnál is rendszeresítve van a 400-as sorozat, demózni pl. ezzel (is) járnak. szvsz ellenben T21 minőségéhez nem célszerű hasonlítani, mivel az merőben más kategória mind kivitelezésben mind ellenállóságban, mind szolgáltatások terén. szóval mintha VW bogárhoz hasonlítanál egy ~Passat-ot, más. hasonlítsd mondjuk ~T410-hez (ebből sajnos nincsen R), ennek talán több értelme van akár az anyaghasználatot illetően is. csak azért írom, mert a ~"400-nál újabbak nincsenek olyan jók" vélemény kissé fals olvasatú miközben lesz, aki komolyan veszi.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

x220 van IPS panellel :) Nekem is az van, direkt azt rendeltem (ellenben ebben nincs webkamera).

A kommentelést ki kellett volna kapcsolniuk, mer' a szeretett felhasználóik a 10 éven át innovált, szuperbillentyűzetükre csak a flexibilis, consumer grade szar jelzőt tudják ráakasztani :-D

Én részemről kiváncsi vagyok, hogy mi a tényállás, tényleg egyre consumerebb olcsó hulladékkal akarja a Lenovo kiszúrni a szemünket, vagy csak innoválnak, mint állat, és minden szuper, meg enterprizeready továbbra is.