Erős Adblock szürés, lassú hup betöltődés

Fórumok

Szia Trey!

A cím az én problémám. :)

Nem szeretem a reklámot, főleg azt ami nem is nekem szól!
Ezért már routerben tiltok pár ad-... oldalt, domaint.
Jön még hozzá az ADP szűrése.
Nem is lenne semmi gond, ha nem lassulna le a hup betöltődése. :)

Teszem mind ezt azért, hogy ne a reklám használja a sávszélt amit fizetek!
Majd ha fizetnek érte nézegetek én reklámot,
de míg az én időmet lopják vele addig nem! :)

Nem értek hozzá milyen trükkel "ragasztják" fel a reklám oldalak tartalmát, csak találgatok. Miért okoz lassulást?
Nem valami "ragadós" oldal, ami előbb akar betöltődni mint a címsorban
szereplő hely? hup.hu
Az index-en és hasonló reklámmal agyontömött oldalon nem is zavar, mert nagyon ritkán látogatok ilyen oldalakat. :)

üdv.

Hozzászólások

Nekem a hup-on ki van kapcsolva az adblock, mégis lassan tölt be a főoldal. Ami lassan tölt be az a google hírdetés :)

alapból blokkolom mindenütt a google analytics és egyéb szirszar siteok hozzáférését, nem azért lassú, hanem mert az adblock megfogja a böngészőt. a megoldás hogy nem kliens-oldalon kell blokkolni, hanem globálisan.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Úgy tűnik, nem érzed, hogy amit akarsz, nem teljesen ok.
Trey-nek sem ingyen van a sávszélesség, amit azért fizet, hogy te a HUP-ot böngészhesd. Sőt, valószínűleg a reklámbevételből fizeti azt.
Ha ennyire zavar, ne látogasd az oldalt. Probléma megoldva.

A reklámfelülettel rendelkező oldalak a reklám bevételeiből tartják fenn magukat. A reklám értékesítője/közvetítője is a teljesítményre megy, ezért a tartalom alapján targetál. Különben igen ramaty view/clicktrough számok jönnének ki.

Az adblock klasz dolog, csak a használata kicsit olyan, mintha lopnál. Ujságoshoz mikor mentél be utoljára úgy, hogy kivagdaltad a reklámokat aztán fizetés nélkül távoztál a többivel?

"Teszem mind ezt azért, hogy ne a reklám használja a sávszélt amit fizetek!"
hup kitalálása, elindítása, megtervezése, fenntartása, futtatása, időt, agymunkát és energiát kívánt. Ezeket az erőfeszítéseket köpöd le csendes magányodban, mikor blokkolod az oldal reklámjait. Nyilvánosan meg akkor, mikor ezzel büszkélkedsz is.

Az oldal gyülekezőhelye, társalgótere számtalan embernek. Lehet adni-venni, olvasgatni, szórakozni, kikapcsolódni. Ha közben látok valami érdekeset ami reklám és érinthet, akkor megnézem. Engem nem zavar, annak meg örülök, ha az alkotó költségei kijönnek belőle. Ha még keres is rajta, akkor pláne.

Ha zavarnak a reklámos oldalak akkor rövidre kell zárni a problémát és nem kell látogatni ezeket.

Én azokon az oldalakon nem használok reklámszűrést, amelyik nem agresszívan reklámoznak. Így a HUP-on sem. Ha a felület 20-25%-ánál nem több a reklám, és lehetőleg, mindig ugyanazon a helyen van, meg nem zizeg tőle a képernyő, akkor hagyom, mert talán még érdekel is. De amikor egy linkre kattintva random bejön egy reklám mielőtt a link eredeti célja betöltődne, nekem az már sok! Bízzák rám, hogy mi érdekel engem és én majd arra rákattintok!
De ott ahol kifolyik a szemem a sok izgő-mozgó, villogó reklámtól, azt azzal büntetem, hogy tiltom a reklámokat!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

el ne olvasd mással csak kizárólag olyan böngészővel ami támogatja a reklámok megjelenítését, olyan oprendszer alatt amire flashplayer van telepítve, olyan hálózaton ahol nincs szűrve a reklám. különben te is lopsz - legalábbis a te értelmezésed szerint...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Emiatt is egyre kevésbé hatékony az online hirdetések piaca - a tartalomszolgáltatás árát viszont valakinek meg kell fizetnie - vagy a tartalom publikálójának, vagy az olvasónak, vagy egy reklámozónak, vagy megosztva ennek a háromnak. Ha blokkolod a reklámot, és olvasóként sem fizetsz, akkor a tartalom előállítója fizet - jó kérdés, hogy miből...? Szakmai anyagok esetén nehéz annyi (x)-es contentet belepakolni az értelmes anyagba, hogy megérje, és kellően szakmai is legyen.

sőt, az sem fizet, aki beleolvas a másik újságjába, kölcsönkéri, kézről kézre adja - ha nagyon körbenézünk a végén még kiderül hogy az online még adblockkal is rentábilisebb mint az offline úgyhogy én annyira nem sírnék, tolvajnak pedig senkit nem nevezék azért mert beleolvas a másik újságjába, úgyhogy ne legyen már tolvaj az sem aki adblockot használ, mert kb. semmi köze a lopáshoz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

valaki biztos megméri majd, hogy mennyi sávszélt lehet nyerni egy oldalbetöltéssel reklámokkal, s reklámok nélkül, de nem hiszem, hogy pont ezeknek a sávszélesség zabálása vinné el az adatforgalmad nagyrészét, főképp akkor, ha nem is adatforgalom limites neted van (bár ez elképzelhető, de általánosítva nem jellemző).

A hup-on a reklámok nagyon szolidak, engem egyáltalán nem zavarnak.
AdBlock-ot azért tettem fel, hogy legyen másnak is esélye azokon az oldalakon, ahol én voltam az X-edik látogató, s napi több iPhone-t, XBOX-ot, LED-TV-t nyertem, amiket már nem tudok hová tenni... :D

nem akartam új cikket nyitni, de nekem egy-két napja 1.5 perc alatt jön be a HUP és bármely aloldala, fórumok stb..
a többi weboldal normális megszokott sebességgel jön.

google-analytics.com - amin pörög...

AdBlock-ot kikapcsoltam az se segített :-(

valami ötlet ? pls hlp...

Nem tudom nálatok miért nálam miért nem, de
a hup.hu nálam flottul és gyorsan bejön. Semmilyen reklámszűrőt nem használok, de
már kezd tele lenni a törpöm az index.hu-s illetve hwsw.hu-s illetve hasonló reklámokkal ahol a bekezdések között elhelyezett blokkba ha véletlenül belehúzom az egeret akkor kiugrik majd fullscreenre az egész, ne adj isten hang aláfestéssel. Ezek azok a pillanatok, amikor azt mondom, hogy én is adblockot hegesztek a routerra... ugyanakkor jó volt most olvasni a threadet és belegondolni, hogy sok olyan oldallal is kitol ilyenkor az ember akik valóban fegyelmezetten, nem tolakodó reklámokból tarják fenn magukat. Respect annak aki oldalfenntartóként önmérsékletet gyakorol, és nagyon sajnálom őket ha a többi gátlástalan reklámozó miatti népharag rájuk üt vissza.

Tudod az újság pénzből él. Vagy a reklámból, amit a neten odatol a tartalommellé, vagy abból, hogy eladja papíron is az újságot x példányban - és ezért az olvasó meg az újságban reklámot berakató hirdető fizet, vagy pedig úgy, hogy bizonyos elektronikus tartalmakhoz való hozzáférést előfizetéshez köti.

Ha előfizetéssel lehetne online olvasni a cikket, szerinted elolvasná? Nem. Online megjelenésből kettő, azaz kettő módon lehet pénzt csinálni: valaki fizet azért, hogy az általa adott tartalmat a sajátos mellett odatold az olvasó képébe (reklámot tegyél a "hasznos" tartalom mellé), vagy a potenciális olvasót veszed rá, hogy fizessen neked a tartalomért.

uhum. a papír kiadás egy kalap szar, tele van reklámmal és tartalmatlan cikkekkel, a hvg már rég nem élvezhető számomra, és 500Ft körül van az ára. egy fillért nem költök rájuk, ha pedig nem elérhető a tartalom az online felületen akkor látogatni sincs nagyon miért őket.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

a jelenlegi hvd csupán árnyéka egykori önmagának. kurvára hiányzik az alapos, színvonalas külpolitikai elemző vonal, ami mostanában csak mutatóban van a lapban, ellenben tele van egész oldalas reklámmal, érdektelen cikkekkel, és piszok drága lett! ez a hvg már nem az a hvg, ez a hvg cseppet sem hiányzik már sehonnan.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

script blocker és kész, próbáld ki.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Udv!

Valaki tudna dobni egy olyan HOSTS fajlt, ami nagyon jo reklamszuresre? Regen volt egy, de azt nem tudom hova lett.
Most mar nagyon meguntam az AdBlock Plus-t. Olyan szinten lassitja a FireFox-ot (ami alapjaraton lassu es eroforrasigenyes).

A HUP-ért azzal fizetsz, hogy engeded a reklámokat ezen az oldalon. Köszönjük a többi felhasználó nevében is.

Szerintem azzal fizetsz, hogy felhasználó vagy és a hirdetőkben azt az illúziót kelted részvételeddel, hogy neked el tudnak adni valamit. :) Mivel felhasználó vagy, így már mindegy, hogy blokkolsz vagy sem, ha jelenléteddel és aktivitásoddal újabb felhasználókat vonzhat a site.

Ne gondold azt, hogy az adblocker user értéktelen az oldalnak. Szerintem nekik mindegy, bár az lehet, hogy ezt ők sem tudják még. :)

Hol érdemes szűrni? Nemrég kicsit beleástam magam a témába, így szívesen megosztom a - laikus - tapasztalataimat.

Legkézenfekvőbb a böngészőben: bár ez csak az adott gép adott böngészőjét "védi". A szűrést viszont bármikor ki lehet kapcsolni egy kattintással, könnyel lehet letiltani/engedélyezni a dolgokat.

A kész adblock listák (pl. EasyList) általában nagyok, és jelentősen meg tudják növelni a memóriahasználatot. Részben ezért én az alábbi pár szabályt használom évek óta, viszonylag jó eredményel -- ez a nagyját megfogja, ami ezen átmegy az többnyire nem vészes:

! ads
/(\W|_)(ad|banner(ek)?|reklam(ok)?|click(tag)?)s?\d?(\W|_)/
/ad(vert|se?rve?|zone|rotat|ima?ge?|view|cloud|nxs)/
/\W(php|frame|page|layer)ads?\W/
||hit.gemius.pl^$third-party
! social
/(twitter|tumblr|facebook|fcbdn|plusone)\./$third-party
! stats
/(audit|stat|analytics)\./$third-party

A noscript is hasznos lehet, ami alapból blokkol minden scriptet (emiatt be kell tanítani), mivel legtöbbször (külső) scriptek töltik le a reklámokat. A finomhangoláshoz viszont idő és hozzáértés kell (nagymamát pl. nem lehet megtanítani rá ;-) A noscriptet is lehet valamennyire adblock-ból "szimulálni":

$third-party,script
! whitelist
@@||googleapis.com^$script,third-party
@@||gstatic.com^$script,third-party
...

Lehet szűrni hosts alapon is: ez is csak az adott gépet védi, de ott minden böngészőt és alkalmazást. Viszont nem lehet könnyen kikapcsolni, vagy egyedileg letiltani/engedélyezni valamit. Néhány ilyen host lista:
http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.txt
http://pgl.yoyo.org/adservers (több formátumban is)
http://www.it-mate.co.uk/downloads/hosts.txt
http://hostsfile.mine.nu/Hosts
http://hosts-file.net/hphosts-partial.asp
http://someonewhocares.org/hosts/
http://mirror1.malwaredomains.com/files/justdomains
http://www.malwaredomainlist.com/hostslist/hosts.txt

Hogy az átirányítás a 127.0.0.1 vagy a 0.0.0.0 legyen az ízlés kérdése, bár az utóbbi elvileg nem hibázhat... (itt majd javítanak a hozzáértők :-)

Lehet szűrni a routeren is: ez a módszer is a fenti host listákat használja, de általában van mód dns poisonong-ra is (kb. az aldomain-eket is szűrni), valamint a reklámok egy 1x1-es átlátszó giffel helyettesíthetők (pixelserv). Előnye, hogy a mögötte levő hálózat összes gépe reklámmentesítve lesz, bármiféle beállítás nélkül (tabletek, telefonok, stb); hátránya, hogy nem lehet könnyen kikapcsolni/megkerülni, vagy egyedileg letiltani/engedélyezni valamit.

Lehet reklámot szűrni DNS alapon (lásd OpenDNS). Előnye, hogy (ha a modemen/routeren keresztül van beállítva) a saját hálózatodon minden gép reklámmentesítve lesz, további beállítások nélkül. Hátránya, hogy nem lehet könnyen kikapcsolni/megkerülni, vagy egyedileg letiltani/engedélyezni valamit; ráadásul bizonyos esetekben még lassabb is lehet, mivel a dns szervert le kell kérdezni és a választ megvárni. Ez a pár tiltás pl. elég sokmindent megfog ("always block"):

ad.adverticum.net
doubleclick.net
etargetnet.com
google-analytics.com
googleadservices.com
googlesyndication.com
googletagservices.com
hit.gemius.pl

Na végre volt időm megcsinálni a hosts fájlomat. Vegyítettem a linkelteket, meg még néhány forrásból származót.

Jelenleg van egy olyan hosts fájlom mely 35MB-os és 1099384 darab bejegyzés található benne (+ a localhost bejegyzések). (Redundáns bejegyzések törölve)

Reklámok, spyware, malware és egyéb fertőzött oldalak szűrve vannak.

Egy-két magyar reklám jön be elvétve, így még ezekre megoldást keresek.

Esetleg valakinek van olyan hosts fájlja mely szűri a magyar részeket is?

Amúgy ha valakit érdekel a fájl akkor INNEN letöltheti. (0.0.0.0 formátumú a fájl)

Azoknak, akik Chrome-ot (vagy egyéb Chromium-alapú böngészőt) használnak, javaslom telepíteni a µBlock kiegészítőt, akár AdBlock helyett is. Jóval kevesebb memóriát zabál, erőforráshatékonyabb mint a "jó öreg" AdBlock. Saját szűrők hozzáadása is jóval egyszerűbb (picker).

+ sok

Annyira tele volt már a hócipőm az AdBlock szegény öreg gépemen történő erőforrás zabálásával, hogy el kezdtem alternatívák után nézni, és magam is ennél kötöttem ki.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Megy a vita hogy sok az ABP erőforrásigénye és amúgy is lopsz ha nem engeded a reklámokat, hát nézzük: HUP without ABP, HUP with ABP.

Gyakorlatilag egy teljes másodpercig csak a median_audit.js fut, blokkolva minden oldalbetöltést*, ugyanakkor még csak nem is ad reklámot az oldalhoz, így nem igazán áll meg ez a lopás érv. Az ABP-ben nálam csak az easylist és a hufilter aktív, egy két egyedi whitelist szabállyal, így szerintem az erőforrás igénye (legalábbis ami a cpu használatot illeti) nem érződik. Otthon is csak a memóriafogyasztáson veszem észre, de szerintem így is jobb mintha minden reklámot megjelenítene a böngészőm.

*: erre egyébként elég egyszerű lenne a megoldás, a script taget az oldal legaljára kellene helyezni.

Ez a vita, hogy lopok, ha nem engedem a reklámokat kissé kiverte nálam is a biztosítékot. Azért is nem reagáltam, mert az valami igen durva komment lett volna.

Engem nem a reklámok zavarnak, hanem az agresszív, oldalt szétbarmoló hirdetések, izgő-mozgó flash izék, amik ráadásul megeszik adott esetben a gépem erőforrásait. Mondjuk mint a tévéken, ahol a legváratlanabb pillanatokban kell megnézni egy pelenka, csipsz vagy tampon reklámot. Ez így nem korrekt. Ha végre valahára kulturált mederbe lehetne terelni a reklámokat, onnantól kezdve tőlem legyen. Azokon az oldalakon, ahol nincs durván a képembe tolva, és nem megy az egész az oldal használhatóságának, élvezetétnek a kárára, ott nincs tiltás a részemről.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Lehet nézni a TV-n a HBO-t, amiért direktben fizetsz - ott nem kapsz reklámot a képedbe. Vannak fizetős tartalmak a neten, ahol szintén nem kapsz semmilyen reklámot az oldalon.
Az egész egy tyúk vagy a tojás jellegű dolog szerintem: Minél több és idegesítőbb a reklám, annál többen blokkolják, minél többen blokkolják, annál kevesebbet ér a reklámfelület, ergo adott megjelenés, illetve kattintás darabszámhoz (és bevételhez) több reklámra van szükség. Viszont minél több a reklám...

05reértés ne essék, nálam is ott van az AdBlock Plus a böngészőben, Ajnasz, Hufilter, Easylist szűrőkkel - a HUP-on kikapcsolva.
Egyébiránt lassú betöltés esetén érdemes megnézni, hogy mit "fog meg" az oldalból a szűrő, és megpróbálni kideríteni, hogy hol pörög olyan ciklusban/olyan regexp-en, ami gáz.
Nekem volt szerencsém ilyen bugot fogni - még aznap javítva lett a szűrő.

A hup-on igenis blokkolni kell a reklámokat. Épp' elég pénzt nyomtunk bele a szervergyűjtési akcióba, hogy reklámmentes lehessen az oldal. Sokkal többet érne el Trey, ha szorult helyzetben a közösségtől kérne pénzt, és nem szomorítaná el a népet a lassú betöltődéssel.

te mirol beszelsz? Ha user/1 szorult helyzetbe kerul, akkor legfeljebb kikiabal hashajtoert. Egy ideje mar ugyanis for profit lett a koceraj, igy a szervergyujtesi akciod ertelmet vesztette (befejezett mult). Mondjuk ezzel egyutt is lehet blokkolni a reklamokat, legfeljebb a pestigyerek morogni fog, ha nem lesz eleg CT... ;-)

--
"Pont attól akartam megkímélni magam, hogy gondolkodni kelljen ;)" (lajos22)