multifunkciós printer/scanner 2012

 ( fejesjoco | 2012. február 21., kedd - 12:23 )

Szeretnék egy USB-s printer+scanner kombót venni, 50k alatt, amit hálózaton akarok megoszatni CUPS-szal és SANE-nel (Debian testing alatt). A printer része tudjon PostScript-et, ez gondolom manapság nem nagy kihívás, viszont SANE support is kellene, evvel van a gond. A SANE honlapján van egy nagy lista, de ott egyszerűen nem találok olyan multis eszközt good/complete supporttal, amit ma itthon meg lehetne venni. Pontosabban az ipon kínálatát néztem, és azokat a modelleket kerestem a listában, de legnagyobb részük még a listában sem volt ott. A SANE ennyire a technológia mögött jár? Alternatívát nem nagyon találtam.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A HP nyomtatók általában mind működnek Linux alatt, ott érdemes esetleg nézelődnöd.
Én legutóbb egy Canon MG5350-es multifunkciós eszközt vettem és üzemeltem be Ubuntu alatt.
CUPS-os, de nem SANE-es. Megosztani viszont nem kell, mert önállóan képes a hálózaton ülni és a kéréseket feldolgozni.

Nekem ilyen van otthon minden megy vele (én is CUPS-on használom hálón keresztül):

http://www.samsung.com/us/computer/printers/SCX-4623F/XAA

Megy a SANE is, de azt távolból (SSH) parancssorból szoktam vezérelni, még nem jött rá okosba hogy lehet ezt jól hálózatosítani.

Ez tetszik.

--
joco voltam szevasz

Esetleg felteszel a gépre egy web-szervert és abban oldod meg?

Ha nem akarsz extrán scannelni hálózatból akkor egy hálózatos HP-t ajánlanék. Ez tud webscan-t, vagyis olyat hogyha a weblapján van egy scannelési lehetőség. Itt nem sokat lehet állítgatni rajta, de visszaadja a képfájlt. Számla és hasonlók scannelésére teljesen elég. Természetesen hálózatból magában nyomtat, nem kell USB.
Esetleg akkor kellhet USB 1 géphez, amikor azt szeretnéd hogy komolyabb paraméterállításokkal scanneljen.
Némelyiken ADF is van.

Másik ami eszembe jutott: TP-Link TL-PS310U ami az USB portot osztja lényegében meg hálózaton. De úgy látom csak windowson megoldott a dolog. Esetleg létezhet hasonló termék linuxra, vagy valaki valamerre összehozta vele.
Ez a dobozka két üzemmódot tud, az egyiknél az USB portot osztja meg, akár pendrive is lehet rajta. A másiknál LPR-es nyomtató szerver, de ekkor csak nyomtató.

USB-s kellene, van egy kis home szerver, oda kell, szabad LAN port épp nincs.

--
joco voltam szevasz

Szóval van egy "4 portos router"-ed...
bocs de erre, :D
pár ezerből már értelmes switchet lehet kapni.

Nem tudom, mi ebben a vicces. Egy switch fölösleges lenne, pénzbe kerül, az általa fogyasztott áram szintén. És nincsen 4 portos routerem. Haha.

--
joco voltam szevasz

Talán ezek miatt:
1. Áramfogyasztás. Egy switch (router) sokkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a CUPS szervered, aminek működnie kell, ha a hálózatban máshonnan is akarnál nyomtatni.
2. Gyorsaság. Ha nyomtatni akarsz, akkor elég a nyomtatót bekapcsolni, nem kell várni a CUPS szerver elindulására.
3. Kényelem. A nyomtatót bárhol elhelyezheted, ahol van hálózati pontod. Az általam említett wifi-s, ilyenkor még nagyobb a szabadság. Illetve lásd 2. pont.
4. Ár?. Ez függ a napi használat mennyiségétől. Egy olcsó router ára ~ 2500Ft. CUPS szerver fogyasztása legyen egy kis fogyasztású pc, mondjuk 110W-tal. A router fogyasztása ~10W. A különbség 100W. Ha napi 1 órát megy, az egy hónapban ~3KWh, ami ~150Ft megtakarítás. Tehát 2 év alatt megtérül a router ára. A másik véglet a napi 24 óra, amivel 1 hónap alatt is megtérül az ára.

A CUPS szerver/router 12 W-ot fogyaszt. Van még kérdés? :P De tényleg, ha egy switch áramfogyasztásán is spórolni akarok, akkor szerinted 110 W-os szervert járatok éjjel-nappal? BTW állítom full nem normális a home serveres emberek nagy része, aki ilyen géppel torrentezget pl., olcsóbb lenne moziba menni az áramfogyasztás helyett :). A nyomtatót is ki fogom kapcsolni, ha nem kell. Meg nyilván nem a padláson lesz a nyomtató, hanem közel hozzám és a szerverhez.

--
joco voltam szevasz

home server: microserver, 2x2 TB HDD, eszik 35W körül, de legyen 50W, ha megtermelem keményen. Ez 7/24 havi kb. 1800 Ft. Mennyi is egy mozijegy? (Komoly a kérdés, most ránéztem westend-es árakra, 1540 HUF-ot látok 2D-s filmre, már amit láttam...)

Arról nem is beszélve, hogy a 7/24 nem erőszak, ha csak 12 órában van rá szükséged, akkor kikapcsolod a maradék időben és akkor 900 HUF.

A legtöbb Canon Pixma támogatott SANE alatt, nekem Pixma MP250-en van, és elégedett vagyok vele.
http://www.sane-project.org/man/sane-pixma.5.html

Azt elfelejtettem mondani, hogy lézer kellene. Nem lesz túl sokat használva. Egyébként igaz még az, hogy a tintasugarast drágább fenntartani?

--
joco voltam szevasz

Ha ritkán használod akkor beszárad, ha meg sokat akkor drága.

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. A lézer akkor olcsó igazán, ha utángyártott tonert tudsz beletenni vagy töltetni tudod. Viszont manapság szinte mindegyik toner chipes, így a töltés kihívás tud lenni.

...a minőségről nem is beszélve.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Az utántöltött tonerre gondolsz? Valamit valamiért...

arrra... ...hát amiket mi veszünk, az inkább a valamit a semmiért kategória :D:P
Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Ilyen volt az egyik ügyfelemnél is - HP Laserjet 1020 csíkosan (horizontális és néha vertikálisan is) nyomtatott. Ez egyre nagyobb probléma volt, így a tonereket elkezdték rajtam keresztül beszerezni. Én ismerős céghez vittem, azóta érdekes mód nincs csíkozás az utántöltött tonerekkel és olcsóbb is. Persze nem lett gyári a minősége.
Ha érdekel, akkor privátban tudok elérhetőséget adni a céghez.

Mennyi az a nem sok? Tudsz hozzávetőleges számot mondani?
Egyébként nem feltétlenül drágább a tintasugaras - gyári tonert/patront összehasonlítva. Utángyártott/töltött toner/patron esetén javulhat az arány.
Konkrét példa - friss eset:
Xerox 3100MFP gyári nagykapacitású: ~40e Ft(~5500 oldal), utángyártott: ~18e Ft, meglévő töltés+chip: 13e Ft.
HP Officejet 6500A gyári patron(fekete): ~7e Ft(~1200 oldal), utángyártott(black point): ~5e Ft, meglévő töltése: passz.

sub