OOo szivattyú

kezembe adtak egy ODS állományt, jelszóval védve, szépen kérve: "segíts kérlek".

a jelszót én is ismer(t)em, mellettem szerkesztették egy ideig a táblázatot.
a jelszó soha nem változott az elmúlt 5-6 évben. most viszont nem nyitható vele :/

lényeg: valaha jelszóvédelmet állítottak rá, OOo mittudomén' milyen régi verzióval. időnként kisebb-nagyobb tartalmi változtatás után el lett mentve a cucc és kész. OOo időnként frissítve lett, de soha nem volt vele semmi probléma. teszt: nyitnám, rendben kéri a jelszót. beütöm, majd várok vagy fél percet (úgy tűnik, mintha éppen nyitná) mire a válasz: "olvasási hiba, a megadott jelszó hibás". ha szándékosan rossz jelszót verek, akkor azonnal megkapom a "a jelszó helytelen. a fájl nem nyitható meg" üzenetet mindenféle várakozás nélkül. OOo több verzióval, valamint LibreOffice is ua.

ezzel mi a gránátot fogok kezdeni... utóbbi pár napban nem volt egyéb mentés róla, tehát mindenképpen meg szeretné nyitni a tulajdonos. csak szerintem nem fog menni. valaki találkozott már ilyennel?

Hozzászólások

LibreO/MSO? Nekem nemrég volt olyan, hogy kaptam egy táblát (xls), töltsem ki: LibreO/OOo meg sem nyitotta, jelszót kért, mert védett mezők voltak benne. MSOffice megnyitotta gond nélkül, tudtam szerkeszteni a védett mezőket is, csak az eredeti nevén nem engedte menteni a táblát, más néven igen (aztán átnevezés, azt' jónapot).

Telepítesz pár portable openoffice verziót, és az időben visszafelé haladva nyitogatod, és könyörögsz a bitek isteneihez. Amúgy ez ultragáz az Ooo/LibreOo -ra nézve.

--
http://neurogadget.com/

visszafelé haladva próbáltam eddig 3-4 verziót. jelenség ua.
felhasználó elmondása szerint mentéskor nem volt semmilyen probléma, nem fagyott le, nem kiabált, szabályos műveletnek tűnt. íme, az eredmény :/

mivel nagyon jó és értelmes ismerősöm, így tényként kezelem: ha baj lett volna valamivel, vagy önmaga rontott volna valamit azt saját érdekében elmondaná, ezzel nem szokott probléma lenni, ez a fajta őszinteség előrébb mindig visz és vitt mindig.

szóval szerintem is elég gáz. nem kicsit, nagyon. mindegy, a remény hal meg utoljára, hétvégén majd megpróbálom további verziókkal. @ 2012 lol, nem is emlékszem mikor láttam ilyesmit.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

köszönöm a linket. részemről próbáltam nyitni több OOo-val is, majd LibreOffice-al is. elvileg (amíg nyitható volt) 3.2.x volt a legmagasabb OOo verzió amivel piszkálva lett, LibreOffice [még] nem jött szóba. javarészt Win32 build-ekkel szerkesztették, és semmi RC vagy ilyesmi nem játszott természetesen.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

bár tudok olyan területet, ahol agybajt kapnának az OOo/LibreOffice-tól, nekem spec. megfelel, mivel nincsenek különleges igényeim ezen a téren. MSOffice segítségével pedig még nem nyitottam semmilyen ods-t, sem odt-t. ezek miatt a véleményedhez nem tudok mit szólni, csupán ki fogom próbálni így is, mint ahogyan azt mn3monic ajánlotta.

másrészről ilyen durva hibát egyébként még életemben nem láttam irodai csomagtól, szóval ha személyesen én lennék érintett biztosan nagyon zokon venném a történteket.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nekem sincsenek különleges igényeim. Kivéve, ha az különleges igény, hogy a készített dokumentum az x+1-edik verzióban is úgy nézzen ki, mint az x-edikben. Az OO ezen a teszten megbukott nálam (sőt, volt hogy nem csak a kinézet módosult, hanem a tartalom is, gáz), tehát nem használom :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Te írtad: "a készített dokumentum az x+1-edik verzióban is úgy nézzen ki, mint az x-edikben".

Ez a kívánalom megfogalmazható egy kiadványszerkesztővel szemben, viszont nem elvárás egy szövegszerkesztőtől. Ettől Te még elvárhatod, mint ahogyan egyesek elvárják a CD-író programtól, hogy mp3-ba tömörítsen crossfade-del, noha az nem dolga egy CD-író programnak.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ismerkedj még kicsit a WYSIWYG fogalmával. És nem, kicsikét sem normális, ha a beillesztett, jobbra igazított kép a következő rilízben a következő oldal sarkába csúszik úgy, hogy nem lehet onnan sehogy se kihúzni. Az még ennyire se normális, ha egy táblázatban a megadott számok random átvaltanak valami másra. Bár az eddigi dumád alapján nálad lehet, hogy az ilyesmi megszokott dolog :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Nem megszokott, én másra gondoltam. Egyrészt nem használom nagy mennyiségű doksihoz a LibreOffice-t, másfelől, amihez használom, azt természetesen a saját *.odt formátumába mentem - nyilván nem MS *.doc formátumba -, és nem szoktak gondjaim lenni vele.

Én arra írtam azt, amit, hogy például egy justified paragrafusnál előfordulhat, hogy nem ugyanazon szavak lesznek egy sorban, máshol töri esetleg a sort, s ez szerintem teljesen normális.

Az öcsém volt ilyen nyűgös, hogy nem tud háttér céges logót LibreOffice-ban beszúrni, mert a logó alatt eltűnik a kurzor, a tartalom, vagy körbefolyja a logót a tartalom, aztán csináltam neki jó template-et. Nem árt megnézni, hogy az a kép bizony háttérként is betehető. Az nem a LibreOffice hibája, ha valaki nem tudja azt használni. RTFM.

Ugyanakkor elhiszem, hogy vannak hibái, mint mindennek, de szerintem sok probléma abból fakad, hogy pontosan ugyanúgy akar a felhasználó LO-val csinálni valamit, mint MSO-val tette, aztán ha picit másképp van, akkor jön, hogy ez szar, meg nem tudja, meg ilyenek. Pedig de, tudja, csak kicsit másképp.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sok esetben valóban PEBKAC, s közel sem csak LibreOffice esetében. Mert ugye egyfelől minek doksit olvasni, a mérnök, a programozó nyilván azért cseszte el vele az idejét, amikor amúgy is utál doksit írni, hogy a drága júzer még csak véletlenül se olvassa el, de legalább habzó szájjal szidhassa a terméket.

Bár az is tény, magam is szeretem az intuitív felületeket, amelyeket ránézésre lehet használni nulla tanulással.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE