"Viszlát Linux" thread -ek

Miért kell mostanában bejelentgetni ezt a dolgot? Ráadásul elég gyenge magyarázattal? Miért kell magyarázkodni nyilvánosan?

Nem tetszik -> nem használod.

Problem?

Hozzászólások

Sziasztok. Kovács József vagyok .. . 52 éves, elvált. És váltok linuxról.

Ez blog. Van, aki megemlékezik róla. Van, akinek egy korszak lezárását jelenti és beszél róla. Végül is ha pl. valaki az évtizedek óta használt, jól megszokott és belakott környezetet, amihez eddig kötődött, lecseréli valami másra, hogy menjen rendesen az a retek Ati kártya, az változás, megérdemel egy blogbejegyzést.

Nem tetszik -> nem olvasod.

Problem?

pénzért

--
Live free, or I f'ing kill you.

Akkoris ugyanennyire zavarna egy ilyen thread, ha nem Windows-ra valtanek rola, hanem mondjuk OS X-re, vagy FreeBSD-re?

Mondjuk akkor mar engem inkabb az zavar picit, hogy sokan par Ubuntu-only problemat betudnak a teljes Linux vilag problemajanak (ennek ellenere a Linux-szal meg a Xorg-gal valoban vannak bajok)

Nekem mindegy miről mire váltasz, leírtad hogy "viszlát Linux mert nem megy ${feature}" (ami nálam gyakorlatilag a pénzkereső foglalkozásom egyik kulcsficsőrje és kitűnően üzemel), és érdekelt volna ha kicsit beleásunk a problémába, de úgy tűnt hogy viszonylag nagy felindulással írtad a dolgot és meg is jegyezted hogy ez amúgy sem végleges :)

szerk.: a xorg nekem sem a szívem csücske, de úgy tűnik hogy lesz változés etéren is (Wayland).

--
http://neurogadget.com/

"leírtad hogy "viszlát Linux mert nem megy ${feature}" (ami nálam gyakorlatilag a pénzkereső foglalkozásom egyik kulcsficsőrje és kitűnően üzemel), és érdekelt volna ha kicsit beleásunk a problémába, de úgy tűnt hogy viszonylag nagy felindulással írtad a dolgot és meg is jegyezted hogy ez amúgy sem végleges "

? :O En nem valtottam, maradtam Archon, valakivel keversz. Ellenben a Waylandet en is varom.

Lehet, hogy a konkrét problémát könnyű lett volna javítani, de azt nem tudhatod, hogy 11 év alatt hány ilyen triviálisan, vagy kevésbé triviálisan javítható hibába futott bele. Egy idő után az ember az ilyesmit megunja, főleg amikor érzi, hogy a fejlesztők részéről csak egy minimális odafigyelésre lett volna szükség.

--
Don't be an Ubuntard!

> Miért kell magyarázkodni nyilvánosan?

Szerintem az énkép kialakítása miatt. Ezek az emberek szeretnék magukat a "jobb, mint a tömeg"-hez tartozónak érezni. Egyfajta önbecsapás, amit a nyilvános közlés tesz számukra valóságossá.

Jaj istenem... FOSS-d már le!
Mindenki olyan OS-t használ, amilyen tetszik neki. A HUP pedig azért van, hogy ha bárkinek bármelyik környezettel baja támad, akkor tudjon kitől segítséget kérni. Függetlenül attól, hogy mások mit használnak. Ennyire egyszerű az egész. Szerintem a Linuxnak attól nem lesz se jobb, se rosszabb, hogy eggyel többen vagy kevesebben szidják. Ugyanez igaz a Winre és a Macre is.

Ugyan már, valld be, hogy jó tudni, hogy kevesebben vagyunk ;) így elitebb, trendibb :D ugye, ugye? :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Szerintem fontosak ezek a bejegyzések. ha másért nem is, helyreteszi a Linux és FOSS ázsióját, mert rávilágít, hogy mekkora gányolások és kókákonyolások. Ez különösen igaz, ha az agyonajnározott linuxdesktopról vagy épp irodai felhasználásról van szó. Sajna a Linux elvesztette mindazon előnyeit amivel 10-12 évvel ezelőtt rendelkezett, és maradt egy ezer sebből vérző, lassú, bloatware.
Egy váltáshoz hangyafasznyi dolgok is elegendőek. Az emberek használni akarják az eszközeiket, nem éjszakákon át szopni vele. És ha egy OS alatt működik az amire az embernek szüksége van és Linux alatt nem, akkor innen kezdve nem kérdés a döntés.

Az ilyen bejegyzések, csak a fanatikusoknak, rózsaszín ködben élőknek sérti a szemét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A Linux nem bloatware, nagyjából egy mosógépre is fel lehet telepíteni, beágyazott eszközökben, vékonykliensekben is használják.

A Linux amit én használok desktopon 64 MB memóriával (bootolást követően 25 MB memóriát használ) és egy Pentium II-es processzorral már használható, leginkább semmire persze, mert a webböngészőnek már 512 MB memória és egy Pentium III-as processzor kell (Adobe Flash-el 1 GB memória és Core 2 Duo) ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon.

Az Ubuntu már lehetséges, hogy bloatware, de bár minden Ubuntu Linux, nem minden Linux Ubuntu.

"A Linux nem bloatware, nagyjából egy mosógépre is fel lehet telepíteni, beágyazott eszközökben, vékonykliensekben is használják."

Sok routerre inkább 2.4-es kernelt raktak, mert a 2.6-os kernellel már nem fért volna el a rendszer a 4MB flashben vagy a 16MB ramban.

--
Don't be an Ubuntard!

Azert 64 MB ma mar mindenre keves, ha nem embedded rendszerrol beszelunk (NAS, router, etc). Egy webszervernek mar nem feltetlen eleg, ha production kornyezetrol beszelunk. Ugyanigy alkalmatlan nagyobb lepteku kozponti szervernek (LDAP/Kerberos, Samba/NFS, e-mail). Tessek felebredni.

Ma mar egy Linux szerver is ott kezdodik, hogy 512 MB RAM, 20-30 GB HDD, 1GHz CPU. Es akkor van valami emberi sebessege.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Leginkább desktopról volt szó, és éppen azt fejtettem ki, hogy nem a Linuxnak nagy az erőforrásigénye, hanem az asztali környezeteknek és általában véve az alkalmazásoknak, mint a webböngésző vagy a szövegszerkesztő.

"Ma mar egy Linux szerver is ott kezdodik"

Ez attól függ milyen szerver, mit és kiket szolgál ki. 64 MB memória és egy alacsony teljesítményű ARM processzor már elegendő lehet fájlszervernek otthonra.

Bullshit. Érdekes módon a 3.9-es AOS is vidáman megvan 8MB memóriával úgy, hogy még marad is az alkalmazásoknak. De lehetne még sorolni pár asztali környezetet ami nem igényel több száz megát.
Neeem, a hiba itt az ész nélküli, strukturálatlan fejlesztésben van. Meséld el, hogy miképp tudtak a firefoxban 3.6 és 6.0 között kb. 30MB memóriát megspórolni úgy, hogy új featureket adtak hozzá? Elárulom, úgy, hogy egy bloatware.
Vajon miképp tud gyorsulni a GTK és KDE folyamatosan? Hmmm?
Erőforrásigényt csakis optimalizálatlan bloatwareből tudsz lefaragni, új featureok hozzáadása mellett.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Persze. Az is fejlődés amikor 8 év alatt eljut valaki az olimpiai kvalifikációig és az is ha 8 év alatt valaki megtanul járni. Szerinted, melyik számít nagyobb teljesítménynek a rövidtávfutók közt?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Érdekes módon a 3.9-es AOS is vidáman megvan 8MB memóriával"

Meg a Windows 3.11 is elvan annyival. Ha képes vagy arra válaszolni, hogy mégis hogyan lehet, hogy a Windows 7-nek ennél jelentősebben több memóriára van szüksége akkor megkapod a magyarázatot arra, hogy a Linuxnak vagy bármilyen korszerű operációs rendszernek miért van szüksége rá.

Aztán nézd meg a memóriaárakat, észre fogod venni, hogy 10 dollár alatt már 1 GB memóriát kapsz.

Egy desktopban jellemzően 2 GB, esetleg 4 GB memória van (egy smartphoneban 256 Mb, esetleg 512 Mb vagy 1 GB), amit a korszerű operációs rendszerek ki is használnak a rendszer gyorsítására.

És végül nézd meg mit tudnak a korszerű operációs rendszerek, grafikus interfészek és toolkitek stb. és mit az AmigaOS és ráébredsz, hogy az előbbieknek hiába kell legalább 1 GB memória, ha az mindössze egy 8 dolláros kiadást jelent.

Értem, tehát ha valami olcsó az azt jelenti, hogy rögtön pocsékolhatunk is ezerrel.
Tehát az X által elfogyasztott 107M memória végigcímzésétől csak gyorsabb lesz a gépem...
Az AmigaOS-ben MŰKÖDIK a copy-paste és a drag-n-drop...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Korához képest nagyszerű operációs rendszer az AmigaOS.

Csak mint mondtam nem korszerű, a vágólap és a drag-n-drop alapvetőek, de önmagukban nem tesznek korszerűvé egy operációs rendszert.

"csak gyorsabb lesz a gépem..."

A cache-ra és prefetchre gondoltam.

"rögtön pocsékolhatunk is ezerrel"

Nem feltétlenül.

Ahhhh, nézted már mekkora a memóriaigénye tisztán egy PC-re forgatott kernelnek? Nem egye kiherélt embedded kernelre gondolok, hanem egy igazi mindentbele kernelnek? Nézted már mekkora overheadje van az elbaszott eszközkezelésnek és a kiscsillió IPC kommunikációnak? Elárulnád, hogy miért nem bloatware egy GUI környezet ami 120MB-ot eszik meg csak ezért, hogy kitegyen elém pár ikont?
Jahm, és megnyugtatásodra nem Ubuntut használok.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"mekkora a memóriaigénye a kernelnek"

Az alkalmazások memóriaigényéhez képest semmi.

Nálam a kernel (nem beágyazott eszközön, hanem desktopon) bootolást követően kevesebb mint 1%-át foglalja el a rendszermemóriának, grafikus felülettel és ablakkezelővel együtt a rendszer kevesebb mint 3%-át.

A processzorhasználat jellemzően nem kimutatható.

"egy GUI környezet ami 120MB-ot eszik meg csak ezért"

Nem tudom, ilyeneket nem használok.

Nemrég 600 Mhz-es Celeron processzoros, 384 MB memóriás konfigurációkra kellett Linuxot telepítenem, Fluxbox ablakkezelővel, fbpanel-el és az lxlauncher-el (annak az általam forkolt / módosított változatával) 80 MB alatti memóriafogyasztást értem el, Epiphany-val kompromisszumokkal használhatóak lettek a rendszerek internetböngészésre.

Ezek publikus gépek voltak egy közintézményben és az internetböngészésen túl még alkalmasak kellettek, hogy legyenek az USB-s adattárolók kezelésére is.

És mégha kompromisszumos teljesítménnyel is, de a webalkalmazások kezelésére is, amihez a kliensoldali scriptek, a CSS és a HTML5 technológiák támogatása nélkülözhetetlen.

Mindezt akadálymentesítéssel, kioszkos felhasználói felülettel amit fogyatékkal élők és idősek is intuitívan képesek kezelni egérrel vagy billentyűzettel.

Az AmigaOS egy nagyszerű kereskedelmi operációs rendszer (ami jelentősen kevesebbet tud egy ingyenes Linuxnál) és az említett webböngésző egy nagyszerű kereskedelmi szoftver (csak az ingyenes Linuxra elérhető ingyenes webböngészőkkel szemben még az olyan alapvető technológiákat, mint a CSS-t sem támogatja), csak éppen egy múzeumig kellene elmennem, hogy találjak hozzá hardvert ami futtatja ezeket és a nosztalgiázáson kivül még akkor sem tudnám semmire használni.

Nem mellesleg a Celeronok is ingyenesek voltak, összesen 0 Ft-ból (a 2 db WLAN router és a vezetékek árát nem számítva) jött ki az egész.

Arról van szó, hogy ingyenes is, meg használható is.

Egy AmigaOS-t amúgy nem nagyon kellene a Linuxal összehasonlítani, mert almát a körtével, de ha már elkezdted akkor gondoltam használhatóság szempontjából ezt mégis megteszem.

Ha a Commodore tetszett volna nem csődbe menni akkor talán most az AmigaOS is elérhető lenne a piacon és mind jól járnánk, az biztosan sokkal minőségibb lenne, mint a BSD-k, az OS X vagy éppen a Windows, csak rá kell, hogy mutassak, hogy mindez spekuláció.

Nem is állítottam, hogy mindenkinek használható, mégis, a Canonical szerint jelenleg világszerte több mint 20 millió felhasználója van csak az Ubuntu Linuxnak.

És bár az Amigások szerint láthatóan a desktop operációs rendszerek minőségjelzője az az, hogy elfér 8 MB memóriában én mégis ellenkeznék.

Szerintem többek között az OS X egy nagyszerű operációs rendszer annak ellenére, hogy minimális rendszerkövetelménye 2 GB memória.

"A processzorhasználat jellemzően nem kimutatható."

Ez nem feltétlenül igaz. Nekem a 3600-as sempronnal szerelt laptopomon tetszőleges GTK2-es programot futtatva, úgy hogy semmit nem csinálok csak mozgatom egy ablak előtt az egeret (!!!) kb. 25-30%-ra ugrik a procihasználat. FLTK-s program esetén ez 0%. Úgyhogy pl. a GTK2 egy kalap szar. :) Szerencsére lehet mást is használni.

több oka is van:

1., baromi trendi, tiszta hc user lesz tőle a delikvens, ecsém'
2., lásd lentebb, más írta már, pl. pénzért
3., hátha elérik azt, hogy egy alapvetően Linux szülte portálon már említeni se lehessen

félreértések elkerülése végett nem azzal van a bajom, ha valaki ráunt, vagy a kedvenc terjesztése más alapértelmezett grafikus interfésszel jön (pedig utóbbi akkora lámerség'...), vagy valós akadálya van már a használatának. azzal már inkább, |hogy és ahogy| ezt bejelentik, mivel kb egyenlő a /do "leléptem srácok, brühühü, már nagyon nem jó itt, na sziasztok, 4,3,2,1, sziasztok, na tényleg helló, mégegyszer 3,2,1 na helló de még mindig itt vagyok" /loop

pici sztori. anno pár (talán 6?) éve bejött egy ügyfél, előbb PC-t javítottunk beki, majd notit. Dániából származott, angolul beszélt. világutazó volt, 1-2 évet mindig lehúzott valahol aztán lécelt tovább. elmondta azt is, hogy a PC-jén másodlagos rendszerként egy Linux terjesztés van, és ha marad időnk (lényegtelen miért így fogalmazott, gondolom rossz tapasztalat) nézzünk már rá erre is, mert valami problémával találkozott. párszor elbeszélgettem vele, és elmondta, hogy külföldön a magyarországi Linux-felhasználóknak van valamilyen hírértéke, mivel effektíve ~"sokan vannak meg mplayer" stb. és tényleg volt is nagy forgalmú linuxforum, hup, linuxonline, linuxuser stb stb hadd ne soroljam. aki nem bírta folytatni a ~karitatív tevékenységét az azóta lehúzta a rolót, a többi helyről pedig elpárologtak. utóbbi történik most itt, csak maga a jelenség immár speciális helyzetben talál: ha a Linux innen kiesne sajnos az elsőre már fel sem tűnne. szépen elő lett készítve ez, barátom - nem csak a körülmények hozták így.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

4: ez egy üzenet a linuxos közösségnek, hogy valamit nagyon rosszul csinálnak, és talán máshogy is lehetne.

Eleve vicces, amikor a linuxosok kisajátítják maguknak a hupot, mint unix portált. De még ha ettől el is tekintek, az miért baj, ha desktopon(!) nem linuxot használ? Lehet, hogy jut minden desktop gépére 10 szerver, amiken viszont linux fut.

--
Don't be an Ubuntard!

Megorultel? Kritizalni a linuxot egyenlo a szentsegtoressel. Elhagyni, meg egyeneset leteres a szent es megszeghetetlen Stallmani utrol! Az ilyent faklyaval es vasvillaval kell elkergetni! Fujjj, micsoda eretnekseg!!!1111
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

gondolkodtam rajta egy kicsit, hogy egyáltalán válaszoljak-e ide valamit, mivel megrögzött hívő én sem vagyok. de mivel a belem kifordul ettől a stílustól és ezt a fajta ordas és ironikus flame-t nem tapasztaltam nálad, hogy most csak pislogok. mivel a szövegértéssel nálad eddig nem volt probléma (és most sincs erről szó, biztosan állítom), arra szeretnélek kérni, hogy fuss neki még egyszer annak, amit leírtam.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

A válasz nem konkrétan neked szólt, hanem az átlagos, izzadhónaljú, pingvinpólós, habzószájú fanatikusoknak. Az ilyeneknek, mint minden fanatikusnak, van finom kisebbségi komplexusból fakadó übermens tudata (minden win user hülye), üldözési mániája (gonosz Microsoft) és konteos tévképzetei (google jócég, szándékosan ellehetetlenítik a linuxot). Az ilyen nem viseli el a kritikát. A fanatikus mindig visszasiratja a dicső múltat, amikor minden szebb és jobb volt.
Amit írtál abban is megtalálhatóak ilyen elemek, nem is kicsit.
Ennyi.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Most még mindig mi a francról beszélünk? Emlékeztetek hogy ott kezdődött a dolog, hogy egy nagyon is JÓL MŰKÖDŐ ficsőr valakinek nem ment OOB, erre gyalult és ment gamelni a Windowsára, előtte pedig jól bejelentette, hogy tudjuk, ez a ficsőr bizony szívás (pedig nem az).
Nem kaptunk elégséges infót az illetőtől aki azóta is hallgat (gamel).
Ti meg itt hajba kaptok a hülyeségen.

--
http://neurogadget.com/

Hmm, eredendoen zoldsegeket irkaltal te is a blogpostba, ami mondjuk nem indokolta a megleletosen proszto valaszt. A'rakd fel a legutolso drivert, azzal biztos megy' jellegu javaslatod egyszeruen nevetseges. Ennel kicsit (sokkal) komplikaltabb a helyzet, nezz korul 'vga switcheroo' kornyeken, hogy lasd, mihez is szoltal hozza. Ja, pl. az fglrx 11.9-nel probalj atmeretezni egy konsole ablakot, szep nagyot fog szallni az X szerver, a 11.8-as fglrx viszont nem produkal ilyet. A konsole atmeretezese tudhat valamit, korabbi nvidia drivereket teljesen haza lehetett vagni vele...

"2., lásd lentebb, más írta már, pl. pénzért"

Üldözési mánia. Neeem, senki nem fizet azért, hogy egy marginális operációs rendszernek, marginális userbázisából, egy marginális csoport híroldalán, egy blogger, egy trollbejegyzést szüljön. Sajnos...

"3., hátha elérik azt, hogy egy alapvetően Linux szülte portálon már említeni se lehessen"

Übermens tudat, emlékeim szerint, a linuxon kívül van még szép számmal más Unix rendszer. Jahm, a HUP nevében az U unixot akar jelenteni és nem Ubuntut.

"párszor elbeszélgettem vele, és elmondta, hogy külföldön a magyarországi Linux-felhasználóknak van valamilyen hírértéke, mivel effektíve ~"sokan vannak meg mplayer" stb. és tényleg volt is nagy forgalmú linuxforum, hup, linuxonline, linuxuser stb stb hadd ne soroljam. aki nem bírta folytatni a ~karitatív tevékenységét az azóta lehúzta a rolót, a többi helyről pedig elpárologtak."

Elitista tudat és múltsiratás.

"utóbbi történik most itt, csak maga a jelenség immár speciális helyzetben talál: ha a Linux innen kiesne sajnos az elsőre már fel sem tűnne."

Üldözési mánia2, Konteózás1, Múltsiratás2. C-C-C-C-Combo!

"szépen elő lett készítve ez, barátom - nem csak a körülmények hozták így."

Konteózás2. Mert bizony itt ellehetetlenítik az embert, ez az ugar tisztára élhetetlenné vált, itt már csak a vérbeli tökös szittyák maradnak... ugh... bocsi megugrott a tű a lemezen.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Üldözési mánia"
-persze

"linuxon kívül van még szép számmal más Unix rendszer"
-senki nem állította az ellenkezőjét, még csak kérdésként sem merült fel

"HUP nevében az U unixot akar jelenteni és nem Ubuntut."
-flame & iróna & maszlag. senki nem állított ilyet. bár részemről amúgy sem vagyok és nem voltam Ubuntu párti így részemről lényegtelen a mondatod.

"Elitista tudat és múltsiratás."
-felejteni mennyivel egyszerűbb. a következő lépcső valami agy-reszet lenne.

"Üldözési mánia2, Konteózás1, Múltsiratás2. C-C-C-C-Combo!"
-fenntartom: fel sem tűnne. sőt, nagyobb összeget tennék rá, kellene 1-2 nap mire leesne mi történt.

"Konteózás2. Mert bizony itt ellehetetlenítik az embert, ez az ugar tisztára élhetetlenné vált, itt már csak a vérbeli tökös szittyák maradnak... ugh... bocsi megugrott a tű a lemezen."
-semmi gond, de megint csak flame és fika és irónia. tőled és jó bő nyállal :(

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"-persze "
Bizonyíték, tények, számlák? A sas nem kapkod legyek után.

"-felejteni mennyivel egyszerűbb. a következő lépcső valami agy-reszet lenne."
Nincs jövője annak aki a múltban él.

"-fenntartom: fel sem tűnne. sőt, nagyobb összeget tennék rá, kellene 1-2 nap mire leesne mi történt."
Semmi nem múlik el attól, hogy nem beszélünk róla.

"-semmi gond, de megint csak flame és fika és irónia. tőled és jó bő nyállal :("
Valóban. De vajon, a konteozás és a multsiratás konstruktívabb ennél?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

értelek. egy röpke pillanatra kanyarodjunk vissza még a fos Linux, FOSS stb vonalra. ezzel nekem nincsen teendőm, mint azt leírtam - csak nevetséges a "nem használom többet brühühü" rinyálás és nem hiszek a véletlenekben sem.

a mondandódban talán az utolsó kérdéseddel tudok mit kezdeni, miszerint "konteozás és a multsiratás konstruktívabb ennél?" tök jó kérdés, és a válasz nem, és mégegyszer nem. itt láthatóan én vagyok a ludas, hiszen én voltam az aki belement ebbe a nagyjából gané' és pl. hozzád sem illő színvonalú eszmecserébe. azt hittem elhagytam a 20-as éveim végén az ilyesmit, hát tévedtem.

erről beszélek, szálon belül by Hiena: ~gányolások, kókányolások, vagy a lepukkant hippi iderángatása minden ok nélkül, hangyafasznyi dolgok, hirtelen Ubuntuzás, !!!!1111, izzadhónaljú, habzószájú, alattomos & lenéző flame és hadd ne folytassam. persze ne legyünk igazságtalanok: a gányolás és kókányolás sok esetben tényleg nem kérdés, de sajnos te is abból a rétegből való vagy én onnan szólsz ahol a Linux használó úgy általában a kukából vagy éppen a valagadból mászott elő, te is onnan szólsz, ahol a Linux az Ubuntu és kész, és folytathatnám. nekem mindenképpen csalódás volt, sajnálom.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Már 2 órája próbálom dekódolni az írásod. Be kell vallanom nem megy, inkább írok egy mesét.

Magyarázd el kérlek, szép, kerek, központozott, összefüggő mondatokban, hogy miben különbözik az Ubuntu a Linuxtól?

Egy Linux user nem attól lesz az aki, hogy milyen disztribúciót használ. Ennyi erővel csoportosíthatnád az embereket a szemük színe alapján. Ezt hívják sztereotipizálásnak. Amit te annak véltél, az csak egy utalás volt részemről, hogy bizony a HUP szól még a nem Linux alapú operációs rendszerekről is.

Egy Linux felhasználó számára a Linux egy eszköz, egy tárgy. Mint mondjuk a kalapács. És bizony az embernek megvan a joga, hogy kibassza a kalapácsot a kukába, ha azzal nem lehet szöget beverni. Ennyi.
Mindazon emberek, akik akik nem egy speciális célra kialakított kalapácsot látnak a Linuxban, azok fetisizálnak és mint olyanok egy bugyorba valók a plüssfigura töcskölőkkel. A Linux nem a szent, világot megváltó, véres kard. Nem csodafegyver. Nem az emberi zsenialitás csúcsvívmánya. Sőt, nem is válik menővé tőle az ember. Csak egy eszköz. Egy rettentően idegesítő eszköz.
Ennyi. Minden egyéb esetben ajánlani tudom a Reparont.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

semmi gond, nekifuthatsz akár újra, de siker esetén új mesét szeretnék kérni. legfőképp azért, mert ez a mostani ebben az olvasatban nekem nem ide való, hiszen túl sok újat nem írtál és nem magyarázod semmivel az a., kifejezetten laza-bunkó ironikus stílusra váltást b., miért kell veregetned a rinyáló kissrácok' vállát.

szóval nekem oszthatod az észt, mesélheted a kalapácsos sztorid, sőt jöhet a sarlós is, ha van (ásít), de ezirányban' nagyjából nyitott ajtón kopogtatsz (vigyor, de már simul). olvasd el kérlek amit leírtam fentebb, nekem a fő bajom a kisbaba rinyálással, az idióta rinyálással, illetve a jól eltervezettnek tűnő rinyálással van, amit követ a te bólogatásod hiszen az izzadt habzószájúak tábora csökken. ami neked még mindig nem vágom tisztán, miért is jó, de ezt elég ha te tudod.

véletlenek ellenében inkább Hemoridot ajánlanék. az még hűt is valamennyit.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"4: ez egy üzenet a linuxos közösségnek, hogy valamit nagyon rosszul csinálnak, és talán máshogy is lehetne."

igen. de bőven elég üzenet, ahogyan fogyatkoznak rendesen. felesleges ezzel telesírni az étert, főleg itt, mert szerintem nagyon nevetséges (lásd a "lelépek" vonallal állított párhuzamot).

vicces a "kisajátítás"? nem vicces ez, anno inkább volt Linux portál, és "nem biztos" (finoman fogalmazok), hogy rosszul emlékszem. segédletek, disztribúciók, linkek tömege utalt erre, lemezújságok linkjeitől FAQ részlegen át plakátokig sok minden, illetve egy alaposnak mondható Solaris segítség. ha rosszul emlékszem, javíts ki bátran!

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"vicces a "kisajátítás"? nem vicces ez, anno inkább volt Linux portál, és "nem biztos" (finoman fogalmazok), hogy rosszul emlékszem. segédletek, disztribúciók, linkek tömege utalt erre, lemezújságok linkjeitől FAQ részlegen át plakátokig sok minden, illetve egy alaposnak mondható Solaris segítség. ha rosszul emlékszem, javíts ki bátran!"

Nem olvasom olyan régóta az oldalt (és mostanában egyre kevésbé, de ez mindegy), így őszintén szólva fogalmam sincs, hogy az oldal első pár évében milyen volt a hírek, cikkek aránya. Amit mondani akartam, az az, hogy amikor valaki azzal jön, hogy a hupon lassan már a linux felhasználók lesznek kisebbségben, bezzeg régen mennyi linuxos volt, akkor valahogy mindig hiányzik a többi unix(like) rendszer a mondataiból. Nem muszáj mindet felsorolni, sőt, a hup már régen nem csak unix(like) rendszerekről szól, de akkor azt mondd, hogy ez zavar téged. Mert az szerintem már az oldal indulásakor sem állta meg, és most sem állja meg a helyét, hogy a hup csak a linuxosoknak szól.

--
Don't be an Ubuntard!

nekem konkrétan azzal van bajom, hogy a Linux rendszerek ~elhullása innen nem csak természetes folyamatából ered. szóval nem csak azért mert kvázi "szar" és nem csak azért, mert 5 évvel ezelőtti "mindent beállítok kézzel" után már ha "3-at kell kattintani az sok". itt már benne van a kalapban jó adag mesterkélt dolog. ezzel párhuzamban zavaró megfigyelni a "Linuxra térítek" gyíkság helyett a még nagyobb ~"Nehogy azt használd b+ én is most dobtam ki mert a Unity szar" hadjáratokat.

--
Vége a dalnak, háború lesz...