MPlayer 0.50 és DVD - sebesség csökkenés?

 ( trey | 2002. március 23., szombat - 13:45 )

MPlayer 0.50 és DVD - sebesség csökkenés?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amikor még MPlayer 0.18-at használtam libcss-sel a kis celeron 400am elbírta a DVD lejátszást.Majd történt egy szép napon, hogy megjelent a 0.50es változat, amely már a libdvdcss-t és libdvdread-ot kérte magának. Fel is raktam őket szépen (libdvdcss 0.0.3 [1.0.0-val nincs kép] | libdvdread 0.9.1 és 0.9.2-t is kipróbáltam).MPlayer fordít, indít és akkor döbbentem meg, hogy bíz nagyon lelassút... nem bírja el a gépem, fele sebességel játsza le a filmet mint a 0.18!"-framedrop"-pal kb felpercenként egy-két kép,

"-hardframedrop"-pal meg 10x10 centis pixelhegyek jelennek megKérdem én, hogy melyik lehet a ludas az MPlayer, a libdvdcss vagy a libdvdread?

Windows alatt még mást is tudok csinálni DVD nézés közben, szóval nem lassú a vasam erre.Jonci

Nem tudom, hogy milyen volt a DVD lejátszás a 0.50 elo"tt, akkor még nem volt DVD lejátszóm. Most a legújabb CVS Mplayer vezióval (MPlayer CVS-011209-17:21-2.95.4) fullscreen -ben is jól tudok DVD -t nézni. Egy PIII 700 -as gép, és a VGA kértya se egy extra, egy nVIDIA geforce2, tehát nem használ hardware rásegítést.

Na, utánanéztem a dolognak. SONY DDU 1621 DVD olvasóm van. Ez egy 16x DVD, 40x CD olvasó. Matrix DVD -vel néztem, a fenti Mplayer verzióval, 1280x1024 -re nagyítva, framedrop beállítva, fullscreen rezzenéstelenül játszotta le a cuccot. Közben a 45-50% CPU terhelést mértem. Ezt a fenti konfiguráción, ami szerintem manapság elég középszeru"nek mondható. Ugyanez Windows alatt AsusDVD programmal néha szaggat.

Nekem Pioneer 16x-os van, amit szinten 40x-es CD-ROMnak felel meg. Windows alatt tokeletesen megy a DVD lejatszas, semmi akadozas. Viszont a MPlayer 0.50 libdvdcss es libdvdreaddal mar kelloen akadozik. Az Amerikai Pite DVD-t neztem es "-framedrop"-pal van hogy tobb masodpercig nem valtozik a kep csak a hangot tolja. (X: 1024x768x16bit) A gepem: Celeron 400@66, ABIT BE6, 192MB RAM, Matrox G200. Lehet hogy gagyi manapsag, de akkor is tokeletesen eleg windows alatt es MPlayer 0.18-nal is eleg volt libcss-sel. A fejlesztokhoz enm akarok irni, mert a doc-ban direkt kertek, hogy a listara irjon az ember, de a levlistara nem akarok irni, mert angol a nyelve.Jonci

Izé, Árpi gyakran látogatja ezt az oldalt, írt is egykét VGA kártya kritikát a fórumba. Szerintem az Mplayer fórumot is meg fogja nézni, elo"bb-utóbb.

Tegnap megneztem az mplayer oldalan a DOCS-t miutan olvastam a cikked a SUB fileokrol. Az mplayer oldalan olvastam ha libdvdread 0.8.0-nak a libcss kell, nosza gondoltam kiprobalom, de semmi sebesseg javulas Kezdek ketsegbe esni, hogy most mi is lehet:

1, libdvdread a felelo

2, mplayer a felelo

3, vagy rosszul emlexek es almodtam, hogy jol meg a DVD lejatszas a gepem

Jah es megy egy zavaro momentum, ha `-gui` opcioval inditom majd utana fullscreenra rakom akkor nem tarja meg a keparanyt szep hosszukas feje lesz mindekinek.Jonci

Hm... Masra nem tudtam gondolni, ha azt az esetet veszem, hogy se a libdvdcss/read se az mplayer nem hibas, akkor csak is az "on keszulekeben van a hiba". Atgondoltam, hogy mi jot csinaltam azota es eszembe jutott, hogy a Celeron 400@66-t "felhuztam" 400@75-re, nosza gondoltam vissza a "user" beallitasrol az bios szerinti 400(66)os beallitashoz reboot es lass csoda, console alatt megment akadas nelkuld -framedrop kapcsolo nelkul... Igaz X alatt mar nem a -gui kapcsoloval meg kiakad, hogy nem talalja a dvd drive-ot ejh:

"Using Linux´s hardware RTC timing (1024Hz)

lejátszásaNem tudom betölteni a feliratot:

libdvdread: Can´t stat

No such file or directory

Nem tudom megnyitni a DVD eszközt:

[mplayer] exit.

[gtk] exit.

gtk killed..."

Nem tudom, hogy a FSB (Front Side Bus) mennyire befolyásolja a DVD lejátszás sebességét, de az biztos, hogy azoknál az alaplapoknál ahol nincs függetlenítve a PCI sebessége az FSB -to"l, ott lehetnek gondok. Még egy kérdés: A DVD olvasón be van kapcsolva a DMA?

hdparm -i /dev/dvdrom:

....

PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4

DMA modes: sdma0 sdma1 sdma2 mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 *udma2

AdvancedPM=no

Drive Supports : Reserved : ATA-1 ATA-2 ATA-3 ATA-4 ATA-5

szoval rajta van, tudtam is rola, csak azt nem tudom, hogy mi az a sdmaX mdmaX udmaX ?

az udma az gondolom az ultradma es a tobbi ?

driver: Pioneer 116 16x/40x-es

lehet hogy masik dma modot kellene hasznalni?