[KERESEK] 486DX gépet

Sziasztok,

Keresek megvételre, vagy elhozásra csokiért, bár az igényeim után inkább vétel lesz az, egy 486DX-es gépet, lehetőleg nagyobb HDD-vel, 10/100-as hálókártyával, quake-et is tudó/bíró videókártyával, maximált memóriával, CRT monitorral, akár brand gép is lehet.

az emilemen keressetek.

Köszi: SiD

Hozzászólások

1995-ben kidobtam a kukába.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nosztalgiázgatni?

Azért a Quake esetében ha DOS alatt, vagy Windows alatt, de OpenGL nélkül akkor futtatni, kizárólag a processzor számít, és akkor már egy Pentiumra lesz szükséged, 486-os alatt semmiképpen nem fog menni (az FPU teljesítménye miatt, valamint a Quake Pentiumra targettált assembly optimalizációkkal rendelkezik, 100 Mhz-es DX4-en 320x200-as felbontás mellett 8 fps-el megy).

OpenGL mellett talán, egy megfelelő PCI-os 3D gyorsítóval, amihez Windowsra és driverekre lesz szükséged.

Mivel Quake és retroérzés akkor egy Pentium-ot keress, legalább az 1993-as 60 Mhz-es változatot (ami bármilyen 486-osnál bármilyen órajelen nagyobb FPU teljesítménnyel rendelkezik), normális frame ratehez egy 75 Mhz-es változatot, közepes felbontáshoz meg 100 Mhz-est.

Legalább 8 MB memóriára lesz szükséged, normális teljesítményhez 12 MB-ra (a Quake memóriaigényes).

Ha későbbi DOS-os videójátékokra egy megfelelő retro számítógépet keresnél akkor a Pentium II-esnél korábbra ne nézz (az FPU teljesítmény és MMX utasításkészlet miatt), még megtámogatod egy FASTVID-el (egy szoftver ami engedélyezi a write combining-et P6-os mikroarchitektúrán) és már mehet is a szoftveres renderelés.

Kihasználnálak, ha már ilyen jóindulatú vagy velem...

Itt a játéklista, amire igény van:

Albion
Alone in the Dark Trilogy
Another World
Cannon Fodder 1 & 2
Civlization 1 & 2 - Multiplayer Gold Edition
Corridor7
Death Rally
Descent
Destruction Derby 1 + 2
Doom 1 & 2
Duke Nukem 3D - Atomic Edition
Dune 1 & 2
Epic Pinball
Goblins Series
Grand Theft Auto
Heretic
Heroes of Might and Magic 1 + 2
Lemmings
Little Big Adventure
Master of Orion 1 & 2
Mortal Kombat 1,2,3
Pirates! Gold
Quake 1
Scorched Earth (Mother of All Games)
Sensible World of Soccer
Settlers I & II - Gold Edition
Simcity Classic
Stunts AKA 4D Sports Racing
Syndicate
Theme Park
Warcraft I & II
Worms
Ultima 7
X-Com 1 & 2: UFO & Terror From the Deep

Ami series vagy 1-2, abból általában az 1 a lényeg.

update: a lényeg, hogy a többség (azaz a legtöbb 1 gépen futtatható) nyer :)

_______________
:: sidocious ::
: XboxKlub.Hu :
: Web2Auto.hu :

Kiemelem a két végletet:

- Dune 1, ami egy Amigás játék volt. Ez el fog futni mindenen. (Én egy 16Mhz-s 286-oson jáccottam először.)
- Quake, aminek még a jósten hardvere is kevés volt. (A 486-osomon haldoklott, p166-on multiplayereztem vele először.)

Illetve az Ultima sorozat, ami hagyományosan nagyon lassú volt mindenen. Ezért írtam, hogy ha minddel tervezi jáccani akkor Pentium fog kelleni neki.

--
GPLv3-as hozzászólás.

amolyan ökölszabály az is, hogy inkább ne szólj hozzá olyasmihez amihez nem értesz. :)
ezek tipikusan 486-os játékok, egy-két kivételtől eltekintve, de még azok is remekül elfuttottak low detail-en. nagy részük egyébként 95 előtt jött ki, tehát a tételed lehet hogy áll, de irreleváns.

Nincs igazad, nekem most is van egy P1 233 mmx-em. Erre raktam anno az első linuxom is :) Van benne egy woodoo 1-es. Korábbi a p2-esnél De mivel az akkori legjobb cuccok vannak benne ezért jobb a kártyás P2-eseknél, azoknál lassab volt az fsb jóval.(Olyan proci is van itthon vagy kettő.)
Egy időben gyűjtöttem a P1-eseket, most már csak kb. öt érdekesebb alaplap maradt meg, pár videókártyával és néhány memóriával, meg ez a majdnem komplett gép, direkt retrózni.
Most nyáron újra elővettem, de az összes régi vinyóm tönkrement. A 30 gigás ata-t ugyan felismerte, de azon van más partíció/adat, és a win98 telepítés megszakadt egy ilyen üzenettel:
suwin.exe at 0003:3A62
Nem találtam róla semmit a neten.
Dos-om nincs már sajna, ezért akartam 98-at rakni rá, azalatt úgyis van, Woodoo1 driverem is csak ahhoz van.
De quake elfut már sok telefonon, utoljára a GPS-en vittem végig :)
Ha SiD csak darabokban kapja a gépet, tudok neki adni pár dolgot. Dimm ramom van jópár, talán isa-s videókártya, hangkártya is van még.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

A P55C (PentiumMMX) es a korai, Klamath magos PII-k FSB-je megegyezik (66MHz), de a PII-ben 512k cache van, ami az orajel felevel fut, a P55C pedig az alaplapon levo L2-t hasznalja (tipikusan 256k, Super7 lapokon 256k-1M), az orajel megegyezik az FSB-vel. Nem emlekszem, hogy azonos orajelen P55C mit alkot a PII ellen, de a legnagyobb (desktop) P55C 233megas volt (a Tillamook magos mobil MMX-bol volt 400-as is, desktop lapokban is mukodik, ha a lap tud megfelelo feszultseget eloallitani, csak rohadt ritka az ilyen proci), pont mint a legkisebb PII, szoval Socket7 platformon nem tudsz hova fejleszteni.

Ez a 'DOS-om mar nincs' meg a 'csak win98-hoz van driverem' 2011-ben kicsit furcsan hangzik (FreeDOS, OpenDOS, meg a millio driverletolto oldal, egy Voodoo tipikusan nem olyan kartya, amihez nem lehet drivert talalni barmilyen (egykor tamogatott) platformra kb. 15 masodperc alatt)

Jó-jó némileg megkopott az emlékem, akkoriban biztos órákig elvitáztam volna erről veled, de jó öt éve szinte egyáltalán nem foglalkozom hardverekkel. Szerintem igazad van. :)
Persze van freedos, opendos és a legjobb a Calderáé, ez is ok, de így egyszerűbbnek gondoltam, Trespasser-hez meg kell a win, nekem ez is fontos lett volna. Ebben pl. valóságos fizika van, persze '97-es játék..
Plusz ha azt a másfél gigás partíciót nem tudtam életre lehelni 98-al akkor valszeg dos hamarabb elhalálozott volna. Emlékszem ezek mindig nyígtak, ha nem elsődleges partíción vannak, meg néha az is baj volt, ha nem töküres merevlemezre raktad őket.
Ha lenne egy kisebb vinyóm foglalkoznék vele, de ezt egyéb elfoglaltság mellett próbáltam háromszor, aztán feladtam egy időre.
Abban pl. nincs usb, cd-re gyorsabb másolni mint kislemezre, de ezt már macerás lett volna letölteni, kiírni majd felhekelni bármiféle drivert úgy, hogy a gépen egyelőre rendszer sincs. A mostmár retró cd-im meg még megvannak. Már akkor is utáltam az ilyen "dos/windows nem ismeri fel, összeakad" megoldásokat. Bár akkor még könnyen meg tudtam oldani.
Inkább az az érdekes, hogy így csak memóriával is futtattam rajta live linuxot akár Gui-val is. Utoljára ELive topazt. 2.4-es kernellel. Igaz rettenetesen lassú volt.
De ha adsz tippeket nekiállok újra :)
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Nem tudom elképzelni, hogy bármilyen 486-oson 320x200-nál nagyobb felbontással használható frame rate-et lehetne elérni, mert a szoftver leginkább a P5 mikroarchitektúrára (köztük a dual integer pipelinera) lett optimalizálva és FPU intenzív.

De persze le kellene tesztelni.

És vannak akik meg is tették:
http://web.archive.org/web/19961223112037/www.cam.org/~agena/quake.html

Már értem, szóval az AMD 5x86 processzort értitek 486-os alatt, de a teljesítménye magasabb (egy DX4-es 133 Mhz-en és 16 KB L1 cachevel), a 75 Mhz-es Pentiumhoz mérhető.

Egykor 133 Mhz-es AMD K5-el nekem is ment 640x480-as felbontáson, timedemok alatt már kevésbé (15-20 fps).

"75 Mhz-es Pentiumhoz mérhető"

ezt a zöldséget honnan szedtétek nem vágom, de végül is mindegy, lelketek rajta. egyébként fentebb írtam, hogy _intel_ DX4, és bár ellenkezel (lényegét egyébként vágom, avatatlanként "vakon" el is tudnám fogadni) a leírtakat mégiscsak érdemes legalább pillanatra elgondolnod, mert amikor ezt _itt_ és _többen_ nyomtuk, te még a ~3/C-be jártál jóesetben. valamint élesben nem hiszem hogy volt pl. 80486-od, bár ez utóbbi csak amolyan tipp by életkorod.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Esetleg DosBox-ból futtatni? Remekül lehet vele régi DOS-os játékokat futtatni a legújabb vasakon és oprendszereken is. Van Windowsra és Linuxra is, sok más platform mellett.

Nekem van 486-osom, ha érdekel, PÜ-zz, megnézem a tulajdonságait a raktárban.

Épp most hoztam haza egy 486-os lapot.
Mondjuk ez csak DX33. (És persze csak ISA)
Ilyenben nem láttam még 8 mega ramnál többet.

Ha esetleg kapsz 486-ot adok DX4-100-as proccot :)

Találtam a pincében egy amerikából származó dell PII torony gépet komplettnek látszó formában...

egy-ket eve osszeraktam otthon egy P1-et DOSszal, sok regi jatekkal, de idohiany miatt aztan bekerult valahova a szekrenybe...
de azert egy darabig jol elszorakoztam az NQRallyval meg Screamerrel \o/
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Egy p133 mhz-es compaq laptopot tudok neked felajánlani, ami hibátlanul müxik, az akksit kivéve.
Fallout1-2 hibátlanul ment rajta.:)
Nálam csak a port fogja.
--