Retina display hamarosan az Androidos készülékekben is?

Ugyan tudjuk, hogy az Apple iPhone 4 Retina display a maga 960x640 felbontásával és 326 ppi pixelsűrűségével elavult és teljesen felesleges, de úgy tűnik hamarosan megjelenhet majd más gyártók kínálatában is.

Kiváncsi leszek, hogy a Superior AMOLED Plusszplussz display ellenére hány Androidos telefongyártó fogja mégis felhasználni az elavult, IPS technológiás Retina displayt... ;)

Hozzászólások

Mert mennek a divat utan, h novelni tudjak az eladasaikat.

---
pontscho / fresh!mindworkz

szines e-papir kijelzo mikor lesz mar + opcionalis hattervilagitas

Én nem látok semmi ellentmondást a korábbi hozzászólásuk és aközött, hogy lehet hogy más gyártók is fognak ilyen kijelzőt használni.

Szerintem is felesleges ekkora felbontás ekkora kijelző méretre, és ezen -a véleményemen- az sem változtat, ha hirtelen minden okostelefon retina displayt fog használni. Láttam már iphone4-et közelről, semmi különös nincs a kijelzőjén, értsd: aki nem a pixeleket vizslatja 5 centiről, annak tökmindegy, csak legyen szép színes meg olvasható.

Több mint egy éve felmerült, hogy az Apple által használt Retina Display-ként marketingelt nagy képfelbontású IPS paneles LCD kijelző Android-os készülékekben is meg fog jelenni, mint ahogy számos kijelzőtípus megtalálható számtalan Android-os készülékben a belépőszinttől a felsőkategóriáig.

Ez semmit sem változtat azon, hogy a Super AMOLED Plus kijelzők nagyságrendekkel és minden szempontból jobbak, bár az AMOLED kijelzők eddig csak a felsőkategóriás készülékekben jelenhettek meg és elsősorban a Samsung gyártja őket.

Hogyhogynem az Apple mostanában a Samsung-al éppen az AMOLED kijelzőkről tárgyal a következő generációs készülékeikbe, egyelőre eredménytelenül, a Samsung nem akarhat versenyhelyzeti előnyt az Apple-nek.

Gabucino meglehetősen elfogult az Apple felé, pedig ez mindössze technológiai kérdés, de persze ne feledjük ő volt az aki néhány éve nem jósolt nagy sikert az Android platformnak, valami olyasmit emlegetve, hogy az csak egy játékszer, sohasem tesz szert komolyabb market share-re. Láthatóan sem a technológiai, sem a piaci realitások nem érdeklik.

Amit a képen látsz az egy a jobboldali IPS paneles LCD kijelzőnél kisebb képfelbontású (ami makróval vagy nagyítóval észrevehető) Super AMOLED kijelző PenTile mátrixszal (ami nem a legmegfelelőbb subpixel elrendezés).

Mindennek nem sok köze van a Super AMOLED Plus kijelzőkhöz, amik Real-Stripe mátrixszal rendelkeznek.

Egyébiránt minden rendben, csak a szokásos fogalom nélküliség az OLED kijelzők működéséről, meg általában véve a kijelzőtechnológiákról.

Ezt bepótolandó a CNET-en nemrég megjelent egy nagyszerű cikk a smartphoneokban jelenleg megtalálható kijelzőtechnológiákról.
http://www.cnet.com/8301-17918_1-20056639-85.html

A korszerű AMOLED kijelzők iránt meg biztosan feleslegesen érdeklődik a Microsoft meg az Apple.

Az AMOLED kontrasztosabb, az Apple kijelzőjének a fényereje nagyobbnak látszik.

A korszerű AMOLED kijelzők legnagyobb előnye a korábbi generációs AMOLED-ekkel (ami az általad hivatkozott képen tekinthető meg) szemben éppen színmegjelenítés, szaturáltabb, teltebb és élesebb képet állítanak elő magasabb kontrasztaránnyal.
http://www.oled-info.com/super-amoled-plus

Ami a korszerű AMOLED kijelzők legnagyobb előnye az LCD-kkel szemben a nagyságrendekkel alacsonyabb energiafogyasztás, a nagyságrendekkel magasabb kontrasztarány, nagyságrendekkel alacsonyabb válaszidő, a színmegjelenítés, szélesebb betekintési szög és, hogy vékonyabbak és könnyebbek (sőt, akár hajlékony kijelzők is gyárthatóak), valamint sokkal kevesebbe fog kerülni az előállításuk.

Az iparág minden szereplője, beleértve az Apple-t is szeretne ilyen kijelzőket a készülékeibe (főleg most, hogy a korszerűbb AMOLED kijelzőknek elfogadható mértékű lett az élettartama), csakhogy a gyártási kapacitás még csak mostanában válik elegendővé ahhoz, hogy hozzá is juthassanak.

Sőt, az AMOLED kijelzőtechnológiák megállás nélkül fejlődnek, a Samsung hamarosan magasabb képfelbontású AMOLED kijelzőkkel fog majd előállni (a gyáraikban alkalmazott a 3M és a Samsung által közösen kifejlesztett LITI, azaz Laser Induced Thermal Imaging technológia rendelkezésére állásától függően), amit talán majd Super AMOLED HD néven kerül majd forgalomba.

Ez nem olyan evidens, az Apple az alkatrészeit a készülékeihez számos más gyártótól szerzi be, jelenleg márpedig az AMOLED kijelzők kutatásával, fejlesztésével és gyártásával kiemelten a Samsung foglalkozik.

Eddig ezért leginkább Samsung készülékekben jelentek meg, valamint mostanában a Nokia és HTC számos készülékében, továbbá a Microsoft médialejátszóiban.

Az Apple jelenleg éppen tárgyal a Samsung-al az AMOLED kijelzők szállításáról.

A tárgyalásokat nehezítheti, hogy az Apple patent trollkodik a Samsung-al szemben, ami egyébként a jelenlegi LCD kijelzőiknek is jelentős beszállítója az LG mellett.
http://gigaom.com/apple/heres-whats-behind-the-samsungapple-patent-show…

zancsiban az a szép, hogy azt hiszi: Ha nagy kezdőbetűvel alkot jól struktúrált mondatokat, akkor azokat a nagyérdemű publikum tényként szopteszi magáévá.

in other news: "A Samsung Mobile Display spokesperson said he had not heard of such discussions with Apple."

http://trollcats.com/wp-content/uploads/2009/10/your_tale_is_enthrallin…

A tárgyalhat talán megfelelőbb kifejezés lehet, mivel természetesen - ahogy ez a hivatkozott cikkben is le van írva - még egyáltalán nem hivatalos, a Samsung részéről a legkevésbé.

Azonban Tim Crook alighanem okkal ment a Samsung-hoz tárgyalni.

Az igazság leghamarabb jövőre derül ki, annál előbb a Samsung sem lenne képes az Apple számára elegendő kijelzőt szállítani. Ebből meg egy mostanában tett bejelentésből az derül ki, hogy a következő generációs Apple tabletekben még az LG gyártotta kijelzők lesznek (akik korábban küzdöttek kapacitásproblémákkal, látszik, hogy az Apple készülékei rendkivül népszerűek).
http://www.theipadfan.com/lg-ceo-confirms-retina-display-coming-apple-i…

Egyébként képeket nem szabadna beszúrni hozzászólásba, TREEEEEEEYYY! :-D

+1 Ezzel egyetértek.

Az Apple az LTE csatlakozási lehetőséggel is várakozik, lévén a 4G (annak brandelt) hálózatok még nem túlságosan elterjedtek.

Meg az NFC támogatásával, még annak a használata sem széleskörben elterjedt, de Magyarországon a szolgáltatók összefogtak az NFC alapú szolgáltatások kiépítése érdekében.
http://index.hu/tech/2011/07/25/egyesulet_alakult_a_mobilos_fizetes_elt…

ha valaki nem értené: szerintem az amoled színei túl intenzívek, nem annyira tükrözik a valóságot, mint a retina display.

Pontosan, túl művi...

Egyébként ez nem feltétlenül az amoled hibája, könnyen lehet, hogy csak LCD hatása alatt álló hippik kalibrálták be a színhőmérsékletet. :D

A többség, - Te is - csak azért istenítitek ezeket a fos "Mega Giga Hyper Super AMOLED Plus Plus" kijelzőket, hogy tudjátok mivel fikázni az Appplet. :) eddig bármilyen tesztet néztem, meg élőben bármikor néztem meg, kb 0 különbséget láttam, és semmi olyan érzésem nem volt hogy Giga Super AMOLED mellett szar lett volna A JÓL BEVÁLT IPS. ( a legtöbben az iPhone 4 előtt nem is hallottak szerintem az IPS-ről, csak trollkodtatok a TN+Film monitorotok előtt, aztán hirtelen mindenki - Te is - Super AMOLED PLUS szakértő lett, és folyamatosan "meg van szagértve" hogy az iPhone4 IPS panelje tulajdonképpen egy darab útszéli napon kiszáradt kutyaszar. :) ) - és különben is, hogy meri a szemét geci Apple Retina Displaynek nevezni mindezt!?!?! milyen alapon?!?!?! :) -

Másrészt, légyszi ne a Galaxy S2 kijelzőjét hasonlítsuk már össze az iPhone 4 kijelzőjével, hanem a sima Galaxyt. Innentől kezdve pedig érvényes a linkelt képem.

Nekem a kijelzőtechnológia évek óta az egyik legkedvesebb témám (ez még a HUP-on is végigkövethető), már a kezdetektől MVA és később S-PVA paneles kijelzőim voltak és vannak (a kontrasztarány és a betekintési szög miatt), bár mostanában már a C-PVA helyett nekem is az IPS paneles kijelzőkre esne a választásom (eddig számomra a színmegjelenítés színtévesztőként másodlagos szempont volt, de a korszerű IPS kijelzők kontrasztaránya már elfogadható).

Az Apple termékeinek LCD kijelzői nagyszerűek, de az AMOLED technológia sokkal-sokkal előremutatóbb, továbbá elfelejted, hogy idővel az Apple is ezeket fogja használni.

Mindez nem az Apple ellen, mindössze a kijelzőtechnológiákról szól, semmi több, mint egy szakmai vita. Felhasználói szemmel nézve az Apple által alkalmazott LCD kijelzőtechnológiák is elfogadhatóak.

Mellesleg ha már Apple és a kijelzőtechnológia, a MacBook Pro-k hogyhogy még TN paneles kijelzőket használnak, miközben a konkurensek hordozható grafikus munkaállomásaiba IPS paneles kijelzők is elérhetőek opcionálisan.

Mit tudtok rugózni ezen ennyit :-) Az apple a retina display-el kivételesen merész lépésre szánta el magát: magas felbontású és minőségű, reletíve új technológiájú kijelzőt tett a készülékeibe. Ez várható is volt, és versenyt is gerjesztett - persze ez a verseny akkor is létrejött volna, ha nem ők és nem ekkora marketing hype-al jönnek ki vele. Ettől még az apple lesz az, aki inkább vár a technológiai váltásokkal, amíg kiforrnak egy szintre, és majd akkor abból a talán legjobbat, de mindenképp jót fog beépíteni. Ezért van a MacBookokban még TN panel pl. és nem mondhatnám, hogy rosszak :-)

"Ezért van a MacBookokban még TN panel pl. és nem mondhatnám, hogy rosszak"

Ez valamiféle ízléstelen vicc akarna lenni?

Egyrészt, hogy nem TN paneltípusokkal még nem fortak ki a kijelzők, miközben az IBM-nek már 2003-ban volt IPS kijelzős notebookja, a Thinkpad A30P, még a notebookokhoz megfelelőbb paneltípus, az Enhanced IPS 2009-es megjelenése előtt.

Másrészt a TN paneles kijelzők nemigen alkalmasak grafikusoknak, és általában véve semmiféle jót nem lehet elmondani róluk az alacsony válaszidőt leszámítva.