IPv4 fallback

Fórumok

A belső LAN-on teszt jelleggel bedurrantottam pár gépet statikusan konfigurált fd00::/64 IPv6 címekkel. IPv6 router egyelőre nincs a rendszerben, és a külvilág sem érhető el semmilyen formában IPv6-on.

A móka házon belül működni látszik: XP SP3 kliensekkel első ránézésre minden rendben.

Másodikra azonban nem: Firefox 4.0-ba beírva pl. a www.google.com címet, már az IPv6-os IP-t oldja fel. Ekkor *szerintem* baromi gyorsan kellene jönnie egy "destination host unreachable" üzenetnek, és fallbackelnie kellene IPv4-re. Ehhez képest semmi sem történik, csak forog a homokóra a timeoutig.

Mi szokik lenni erre a korrekt megoldás? Ez XP specifikus nyűg, vagy mással is ilyen? (Házon belül van 300+ kliens, mind XP SP3, más oprendszer közel-s-távol sincs)

Hozzászólások

about:config és ott network.dns.disableIPv6 true

IMHO érthetően leírtam a topicnyitóban, de akkor mégegyszer:

A céges LAN-on belül képeztem egy IPv6 szigetet. Ezen a szigeten belül szeretnék IPv6-tal kommunikálni, természetesen úgy, hogy közben a külvilág felé (és a belső háló IPv4-only része felé) továbbra is csak IPv4 kapcsolatom van.

A topicnyitó probléma abból áll, hogy onnantól, hogy egy munkaállomáson felkonfigurálom az IPv6-ot, a külvilág felé *is* IPv6-tal próbál kommunikálni, és nem fallbackel vissza IPv4-re, amikor nem sikerült neki.

Tehát, amikor a'szondom a firefoxnak, hogy www.google.com, akkor - mivel az egyébként kizárólag IPv4-en szolgáltató nameszerver ad AAAA és A rekordot egyaránt - megpróbál az AAAA rekordban szereplő IPv6 címre rácuppanni, és hiába jön azonnal a "destination host unreachable", nem próbálkozik azonnal az IPv4 címmel, hanem homokóra...

Ha a firefox-nak beállítom a fent nevezett opciót, akkor a belső IPv6-képes szigeten is csak IPv4-el fog kommunikálni.

A probléma NEM a névfeloldás körül van.

Persze hogy nem a névfeloldással van a probléma...

Szerintem használj egy squid-et, és annak add meg az IPv4 fallback-et...

Természetesen próbálkozik a haláláig, hogy a szerinte elérhető IPv6 állomást elérje... Na de kérem nincs a google és az IPv6 szigeted között "kanóc"... Pedig azt hiszi, hogy "de"... :D

Alapban nincs olyan, hogy ha pl. TCP/IP nem megy, akkor próbáljuk meg UDP/IP-vel :D

Hogy a tűzróka tud-e IPv4-et, azt nem tudom...

--
Debian Linux rulez... :D

Windows XP alapból ha 6to4 vagy teredo címed van,akkor egy ilyen oldalnál mint pl.: hup.hu aminek van A és AAAA rekordja,IPv4 kapcsolatot fogja preferálni. Azt kellene megkeresned XP-ben, hogy hol van ez beállítva benne/állítható-e és a teredo/6to4 melle betenned a fd00::/64 tartományodat is. Ekkor nem lenne szopás pl huppal, de elérnéd a belsőhálós v6 oldalakat is.

Ami még megoldás lehet, hogy gondolom saját NS-ed van és megoldanád, hogy ne adjon AAAA választ.

Kicsit perverz dolog mindkettő, de az alap helyzet sem túl normális.

-

Most elolvastam a hozzászólásokat is :d