Thinkpad t60 - meleg?! -Na mégegyszer#2

Megjött a thinkpad-em. Debian került rá, minden működik nagyon szépen, de a gép nagyon hangos, már az első ventillátor fokozaton is. Próbáltam játszani a thinkfan-nal, de nem sokat ér, hiszen a gép fokozatosan melegedik alapjáraton is. A gépben x1400-as dedikált vga van, bekapcsoltam hozzá minden energiagazdálkodással kapcsolatos funkciót amit thinkwiki-n leírtak, sajnos ez sem segített. Mennyinek kellene lennie a hőmérsékletnek alapjáraton? Nálam fokozatosan kúszik 60felé, ahol bekapcsol a ventillátor. Akkor is, ha az ég világon semmit nem csinál a gép (load 0,00 0,01 0,04).

A konzumer toshiba laposom max akkor lát 60fokot, ha ha ágyra teszem egy fullhd film alatt. A régi acer gép szintúgy, 60-at csak terhelés alatt érte el, és csak akkor ha el volt fedve a szellőzőnyílás.

Szóval kettő probléma is van. Miért kúszik fel ilyen magasra a cpu és a videókártya hőmérséklete (gpu 1 fokkal melegebb általában), és miért hangos már 1. fokozaton a második venti (2900rpm)?

Gyári ati driver nem játszik (régi). A gép teljesen portalan. Ötlet valaki?

Szóval, megpróbálok érthetőbb lenni: A gép bekapcsolásakor és utána akár 10-15 percig valóban halk, ilyenkor még nem pörög a (fő) ventillátor. Ám ahogy eléri a cpu/gpu az 50fok körüli hőmérsékletet (akkor is felmelegszik ennyire ha hozzá se nyúlok), felkapcsol a venti első fokozatra (kb3000rpm) ami nekem már hangos a teljesen csendes szobában. A ventillátor hibátlan, a gép pormentes, bios upgrade megvolt. Recovery CD-ről felraktam a gép gyári xp-s állapotát az összes thinkvanatage-os cuccal, cseppet sem javult a helyzet, akármilyen takarékos üzemmódot állítok be. A ventillátor néha leáll 1 perc erejéig, de 90%-ban teker. Ez gyárilag ilyen, vagy el lehet valahogy érni (windows/linux, mindegy) hogy minimális terhelés mellett (zene, esetleg letöltés), hogy az idő nagy részében 0. fokozatban legyen a ventillátor? Esetleg rá lehet valahogy venni, hogy 3000rpm-nél lassabban pörögjön?

Továbbiakat hsz-ban írom.

Hozzászólások

Dell studio 1555, ati vga-val install után üresjáratban a gpu 70C. Ati driver megoldotta. Gondolom hasonló a probléma.

azt kérdezem inkább thinkpad (lehetőleg t60, ati kártyás) tulajoktól, hogy ha üresjáratban hagyják a gépüket, hány fokon áll be, ill felpörög-e a ventillátor?

Vagy náluk is folyamatosan melegedik ventillátor nélkül? Úgy hallom van valami hangja akkor is ha a ventillátor nem pörög, gondolom van egy sokkal halkabb is a processzoron, ami mindig megy.

szerk.:az normális hogy melegebb a gpu mint a cpu? átlagban 1-2fokkal mindíg felette van. Csak azt próbálom kideríteni, hogy ez a max powersaving amit ki tudok facsarni a gépből, vagy lehet még hűvösebb.

Ahogy nézem nem te vagy az egyetlen aki melegnek találja a gépet:link

Esetleg nézd meg nem e poros a borda, venti. Egyes notiknál elő szokott fordulni hogy a venti egy szép porcsíkot rak a borda kezdetére, és a levegő gyakorlatilag nem tud rajta kimenni. Úgy néz ki mint egy réteges papírzsepi, szépen le lehet húzni. Esetleg cpu-gpu újrapasztázás.

Itt van némi dokumentáció: http://www.lenovoservicetraining.com/ion/

Volt egy T40-em, ha nagyon hajtottam akkor 77C volt a max, de általában 40-50 közt mozgott. Most T61 van, szintén 80C alatt van a max hőmérséklet, de általában 40-60 közt. A venti halkan duruzsol, néha bekapcsol, ha szól valami zene nem hallani a hangját. T61 X3100 VGA-val van szerelve, T40 valami ATI 7500-zal volt. Nem egy óriási gamer videókártyák, de képet adnak. Vannak a környékemen Asus, Acer, MSI gépek amelyek jóval hangosabbak már indulástól fogva, pedig többel-kevesebbel gyengébbek mint a T61. Lehet hogy az X1400 jobban fűt mint egy integrált vga, vagy mégis érdemes lenne megnézi, hogy mennyire poros a gépezet.

Nekem is hasonlo gondom volt vele (2007-7KG modell), de vettem egy ilyen notebook ala rakhato kulso hutot (20 font korul volt, es valami jo nagy atmeroju ventillator van benne), es azota a notebook sajat hutoje szinte sosem megy, es megis huvos a noti. Valoszinuleg nekem is ki kene takaritanom a gepet, meg esetleg ventit cserelni benne, es akkor nem lenne ra szukseg.

"minden működik nagyon szépen, de a gép nagyon hangos, már az első ventillátor fokozaton is"

Azt hogy csinalod? Az enyem teljesen hangtalan. Csapagy, por, ilyesmi?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Procihoz fel van rakva a speedstepes cucc? Nem tudom most, hogy az debian telepítésnél alapból jön-e, de pl. archnál nekem kellett felrakni.

Azt hittem valami 'komolyabb' problémád van. A venti az nálam is 3000-rel teker majdnem mindig, néha áll csak meg. Biztos más az ingerküszöbünk.

Esetleg Undervolting témában olvasgass. Néhány fokot lehet faragni vele.

Ha ez új gép, akkor visszavinném, hogy csinálják meg. Simán lehet, hogy gyári hibás a cucc, rossz a heatpipe, akármi.

Ha használt, akkor szét kell szedni és ki kell porolni. A venti és a borda közé szépen felgyűlik a port, aztán csak fúj, de nem igazán hűt. Ezt célszerű kb. félévente vagy sűrűbben megcsinálni.

végül szétszedtem a gépet. Por nem volt benne, de úgy látom a cpu-n nem volt valami egyenletesen a hûtôpaszta. Milyen pasztát javasoltok hozzá? Érdemes valami jobbfélét venni?
A gpu ill. még egy chip fölött valami gumis-ragadós lap van, ez micsoda? Nem tudom hogy ez kiszáradhat-e mint a paszta, mindenesetre jól betekertem egy zacskóba. Érdemes majd erre is kenni egy kicsit?
Tudtok valami házi barkácsolást, amivel csendesebbé lehet tenni a ventillátort (kenés, ilyesmi)?
Elõre is köszi a tippeket ;)

Az a gumis-ragadós lap az egy speciális hővezető anyag. Sajnos egyszer használatos, elvileg a megbontás után cserélni kellene, de ha bekened pasztával még jó lesz.

Az IBM (lenovo) a ThinkPadeknél kb. a T4x sorozattól kezdve a hűtést úgy oldja meg, hogy a ventit szinte mindig járatja, így a belső hőmérsékletet kellően alacsonyan tudja tartani.

A ThinkPad T60 DualCore vagy Core2Duo procival szerelt. Ezek TDP-je 30-35 W, ez sok. Még legalacsonyabb órajelen, legalacsonyabb feszültségen is gyorsan elérik az 50 Celsius fokot, s ekkor beindul a venti. Először csak 3000 körüli fordulaton, majd ha tovább melegszik 3600-on, vagy akár még gyorsabban pörög.

Mást is zavart ez a "hiba", főleg a nagyobb fordulatok esetén, ezért készítettek egy programot, amivel be lehet avatkozni:
ThinkPad Fan Control (orig) - http://sourceforge.net/projects/tp4xfancontrol/
TPFC by troubadix - http://www.staff.uni-marburg.de/~schmitzr/donate.html

Readme-t elolvasod, többször is ...
Majd a leírtakat betartva kipróbálod a progit. Procit, VGA-t, chipsetet nem szénné égetni 90-100 fokon :-)))

Nem akartam új postot nyitni, de abban szenvedek, hogy nekem is rohadt hangos lett a Lenovo N200-am 3 év alatt. Megkentem már műszerészolajjal a ventilátort, de nem vált be. Amúgy is úgy gondoltam, hogy már öreg, kopott stb., rendeltem tehát IBM szervizből egy új ventit. Azonban semmivel sem halkabb az egész. Ennek mi lehet az oka, esetleg mit lehet még tenni?

igen, rá lehet venni hogy 3000nél lassabbat pörögjön. tessék: http://tpfc.mywo.org/

ez a gép ilyen, ha nem tetszik vegyél x200s-et, az hangtalan. a T400-tól nem ilyen a T széria se. nem tudsz ezzel mit kezdeni. hozzászoksz vagy eladod.