Használt laptop vételekor mit ellenőriztek?

Érdekelne, hogy használt laptop átvételekor mit és mivel ellenőriztek? Pl. ki milyen live cd-t használ, milyen segédprogramokkal, esetleg bash parancsok, stb.
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Hozzászólások

memtest86
hdd-t átnézni (s.m.a.r.t., hdsentinel)
töltőkábel nincs megtörve
zsanér nem laza-é
burkolat hajszálrepedések
akku valós állapotát kideríteni
csatlakozók működése

Akkuteszt: legegyszerűbb, ha egy memtest alatt hagyod aksiról menni a gépet. Mivel nem egy HDD intenzív a művelet, ezért még talán reális is lesz az eredmény mindennapi felhasználásra, de ha az nem is, bőven megcáfolhatja ha az eladó 2 órát mond, de a memtest fél órát se bír. (Gépen aksivisszajelző ledet nézni ám, memtest nem tudom mennyire törődik ACPI állapottal.)

LCD-nél színtorzulást, fakulást én még nem láttam, de fényerő csökkenését igen. Ezt nem tudom lehet-e programmal mérni (webcam-el megtoldva már biztos lehet), de legtöbbször akkor is lejön az állás, ha megnézed egy telefon, vagy másik monitor mellé rakva.

Legutóbb egy használt gép szerelésénél dead pixel check programokat kerestem, nem tudok nevet, de találtam egy rakást, ami gyakorlatilag full r-g-b-...-null képeket mutatott, ezzel leleplezve két félholt pixelt (valamiért pirosak maradtak a piros után, de egy fekete kikapcsolta őket).

Hajszálrepedések, zsanér, ... +1, én még idevenném, hogy ha már megfogod a gépet, kinyitva, egyik sarkánál fogva kézben tartva rengeteg dolog kiderül. Ha recseg, akkor nevess, és fuss. Ha nem, akkor meg tudd, hogy még bírja. Hasonló ehhez a billentyűk és a csuklótámaszok kopottsága, esetleg vadállatabb tulajnál a kijelző karcai, elég sokmindent elárulnak (nemrég egy állítólag 2 hónapos gépen volt nem szembetűnően, de megkopva a házon a műanyag, az oldalán, egyértelműen szövetesen, táskából ki-be járatásnál lesz pont olyan, azt viszont nem 2 hónap alatt).

Nincs véletlen speciálisan ilyen célra live linux? memtest és hdd test sok live-on van, de rendszer paramétereit GUI boot nélkül gyorsan kiírós megoldás van valahol?

http://zuzzmoe.com

En csak azt szoktam, h adnak-e ra garanciat (kez alol meg nem szeretek venni). Aztan ha elso ranezesre szimpatikus, hazaviszem es elkezdem hasznalni..
--
Direp

Én nagyon meg szoktam nézni az eladót. Komolyan.

Illetve nem árt utánanézni, hogy nem lopott-e a cucc.
Erre utaló jel, hogy az aljáról a sorozatszámot tartalmazó matricát lekaparták, jellemzően nyom nélkül. Dell és IBM esetén a sorozatszám BIOS-ban is megtalálható, többiről nem tudok. Érdemes a sorozatszámmal felhívni egy hazai disztribútort, hogy nézzenek már utána, nincs-e a gyártónál lopottként lejelentve a gép.
Rendőrséget is meg lehet próbálni, de ők a legutóbbi tapasztalatom szerint azt is leszarják, ha a lopott notit tolvajostól/orgazdástól jelented be.

Vedd meg az enyémet, jó árban kínálom:
Intel Core i3-370M 2.40GHz, HDMI-kimenet etc., kizárólag az íróasztalon használtam, hurcolásmentes, Windows Vista Home Premium 64-bit, nem kell ezen live CD-vel ellenőrizned semmit. ;-)

Köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólásokat! Sokat tanultam most is. Sajna már megvan a delikvens, tehát tárgytalan az ajánlatod, de azért köszi. :)