Én és a linux - Kalandos utam Ms. Windows 95-től Mr. Gentoo-ig - 3. rész

Az előző rész folytatása

0. rész | 0.5. rész | 1. rész | 2.rész
 

DEBIAN - a mérföldkő!

 

Akkori munkahelyemen egy alapítvány berkein belül működő irodában dolgoztam. Kis dolgozói létszámnál jellemző a mindenhez is értés. Alapjaiban adminisztratív teendőkkel kerültem oda minimális informatikai feladatokkal, ami persze kinőtte magát és elég komoly informatikai fejlesztéseken estünk át tudásom fejlődésének köszönhetően. Röviden ez a munkahelyem adott lehetőséget arra, hogy kis adminisztrátorból rendszer-üzemeltetővé fejlődjek, ezt a helyen ugródeszkának használva. De ne menjünk ennyire előre. A munkahelyem a megyében működő civil szervezetek segítésére, képzésére szakosodott. Konferenciák, fórumok tartására, pályázatírói és egyéb tréningek tartása pályázati pénzekből. Jelenleg is van ilyen iroda minden megyében egy. Mindegyik iroda rendelkezik egy civil szervezeti adatbázissal, amit a bíróság civil szervezeti nyilvántartásából ki tud jegyzetelni és évente aktualizálni - mivel ez teljesen nyilvános bárki számára.

Tehát én Gipsz Jakab létre szeretnék hozni egy egyesületet vagy alapítványt, esetleg valami adminisztratív teendőm van, bemegyek ügyfélfogadási időben és azt mondom szeretném megtekinteni a nyilvántartást, indoklás nélkül oda kell adniuk. Tehát azt is meg tudom nézni, van-e az adott megyében linuxos egyesület/alapítvány. Természetesen nem ezzel a céllal kértem el, hanem, mert az volt a feladatom, hogy aktualizáljam az adatbázist. Az egyik oldalon fennakadt a szemem. Pontosan a … Linux …-on/en. Nem közölném a teljes nevet, az okokat sem ismertetném. Már réges-rég óta nem létezik ez a civil szervezet. De úgy általában a linuxos alapítványok és egyesületek valamiért mind megszűnnek. Egyik biztos oka a distrowar. Akkor memorizáltam az elérhetőségeket, azzal a céllal, hogy megkeresem őket és belépek. Ez 2004-ben volt. Persze csak halogattam és halogattam a dolgot míg nem 2005 nyara is eljött és bejött egy szikár fiatal úriember, ki vasággyal lehetett 45 kg, a szervezet titkára szilaj. Elmondta melyik szervezettől jött, felcsillant a szemem és szavát félbeszakítva mondtam fejből a címüket. Meg is lepődött. Számcsere meg minden történt. Kértem szóljon, ha lesz valami gyülekezés, megyek. Nem sokat kellett várnom. Pár hetet csak. és jött a telefon. Természetesen, mint minden fiatal férfitársaság egy igényes sörözőben tart kerekasztal beszélgetéseket. Elsőre a látványtól meg is ijedtem. Láttam már linuxos fazonokat, elég különös a fizimiskájuk, de együtt látni közel harminc ilyet elég furcsa összképet mutatott. Volt ott minden. Tagok és érdeklődők. Az első volt, hogy a titkár bemutatott az elnöknek és az elnökhelyettesnek, majd a társaságnak. Ki is töltöttem a belépési nyilatkozatot és befizettem a tagdíjat. Az estéig  tartó délutáni parti során megismerkedtem aktív rendszer üzemeltetőkkel és linux iránt érdeklődő lelkes amatőrökkel, akiknek sok közük nem volt az informatikához. A rendszer-üzemeltetők sztoriztak a hülye felhasználók szerencsétlenkedéseiről, mi meg jókat nevettünk rajtuk. Szerintem ez máig jó szokása a rendszergazdáknak, ha összeülnek egy kihagyhatatlan téma a balfasz felhasználó. Mindig van valami újdonság. Természetesen más témák is voltak, nők, sör, foci és természetesen linuxos témák is a kezdőktől a haladóbbakig. Egyik ilyen kezdő kérdésre és szakszerű válaszra emlékszem: Mi a különbség a KDE és a Gnome között. A választ most nem írom le. Próbáljátok meg a hozzászólásban minél frappánsabban megfogalmazni. Lehet poénkodni is. Nem, nem én keresem a választ, én tudom mi a különbség. Ezen felül az éves munkaprogram/munkaterv sem maradhatott el.

Késő estére a társaság a még ott maradt pár kitartó tagja már nem volt józan, szerencsére én kocsival voltam. A kaviár meg a kurvák hiányoztak, de összességében ez egy nagyon jó este volt.

Nem telt el pár hét és újabb sörözések sora követte egymást, de általánosságban sokkal kisebb létszámmal. Gyakran csak az elnökségi tagok és még 1-2-3 tag volt jelen rajtam kívül. Az iváson kívül a sok érdekes témából a sajátjaimat emelném ki. Mivel elég kezdő voltam, csak kérdeztem és csak kérdeztem. Az elnökségi tagok Arch fanok voltak, pontosabban a titkár szilaj és az elnök wland. Innen tudtam meg, hogy van egy ilyen disztribúció is, de nem akartam kipróbálni azért sem, mert debiannal kacérkodtam, mivel a SuSE nagyon vánszorgott a gyenge konfigomon. Szilaj hamar váltott Archról Mac-re. Akkoriban még nem volt magyarországi támogatás, de ő meglépte. Szerveren Debianozott os ubuntuzott. Wland egy időben fedorázott is, aztán visszatért archra. Ezen kívül állítása szerint a mysqlnek volt nagy bűvésze és persze az iváshoz is nagyon értett. Az ő érdeme volt az első archlinux.hu oldal létrehozása, amit később mások üzemeltettek és most megin nem működik, illetve úgy néz ki új gazdája van a leendő oldalnak. Az elnökhelyettes azonban más volt. Ő ryd. Ő kemény debianos volt. Szóval emberemre találtam. De ekkoriban áttért az újdonságnak számító kezdetben magyar fejlesztésű slackware alapú frugalware-re. Természetesen ezt is kipróbáltam, de erről majd egy későbbi fejezetben.

Szóval rydnek hála megbátorodtam és visszaraktam debiant a gépemre. Ekkorra már stabillá érett a sarge. Gyorsan megtanultam xorgot és fstabot konfigolni és kitanultam a dpkg-apt tudományát. Voltak ilyen hülyeségei akkoriban a debiannak, hogy nem működött az automount gnome-mal, kde-n a konquerornak hála igen. Gyorsan eltelt egy év, aztán megkérdeztem mikor lesz éves közgyűlés, mert azt kell tartani. Megmondták, hogy megvolt már amikor a legelső alkalommal részt vettem az az volt. Hát nem voltam boldog, mert akkor tudatosodott bennem, ebből hosszú távon nem lesz kocsmázgatáson kívül semmi.

Sajnos igazam lett. A kocsmázgatás csúcspontja számomra az volt, amikor hősködni próbáltam az elnökkel és vedeltem a töményet. Egy darabig bírtam is, aztán bealudtam és arra ébredtem, hogy az elnök úr és a titkár visznek a buszpályaudvara, közben megálltak rókáztatni. Lehánytam a szandálomat. Hamar megszáradt, hisz júliusban, ha nem esik, akkor kánikula van. Felraktak a buszra. Nem találtam a buxámban egy forintot sem. Szerencsére a buszsofőr jól ismert, ráadásul falubéli volt, szóval mondta üljek le. A végállomáson a sofőr felébresztett és hazaszédölögtem. Máig nem tudom hová tűnt a pénzem az utolsó fillérig. Szerencsére nem volt nálam olyan sok, talán egy ötezres.

Ez az iszogatós találkozós gyülekezés ment úgy 2009-ig, míg az utolsó nagyobb össznépi találkozó több tag is cirkuszolt, hogy iváson kívül nem csinálunk semmit. Ki akarnak lépni. Aztán hamarosan az elnök csak úgy lelépett, elérhetetlenné vált nemcsak a nav, hanem mindenki számára. Mivel hozzám jöttek a navos és ksh-s levelek - mert közben hozzám került a levelezési cím - és folyamatosan csak jöttek a felszólítások, az elnök urat meg nem értem el, fogtam és feljelentettem magunkat. Lehet ilyet írásban tenni a bíróság civil ügyek osztályán, ha valakinek tudomására jut, hogy az egyesület/alapítvány nem működik megfelelően, akkor egy “váratlan” ellenőrzést végeznek és ha meggyőződtek, elindítják a megszüntetési eljárást. Meg is szűntünk. Sajnálom. Sajnálom, hogy nem nőtt túl a szándékunk a kocsmázáson túl és azt is, hogy úgy leléptek tagok, hogy összejártam volna velük. Volt pár nagyon elvetemült arc. Az egyiknek az volt a mániája, hogy EOL állapotú disztrókat használt. Volt egy debian utáló is, aki csak azért nem volt hajlandó még csak feltelepíteni sem a debiant, mert az állítása szerint túl sokat kérdezett. Ez most komoly?! Szörnyű.

Wlandot itt a hupon is keresték a bedöglött archlinux.hu oldal miatt, mert az új oldal az archlinux.fsf.hu-n működött és kellett a hus domain. Persze nem sikerült elérni. De az ügy megoldódott. Ez alatt a három év alatt elég jól kiismertem debiant, megtanultam kernelt fordítani, csomagokat készíteni, közben kijött a 4.0-ás debian, történ egy gépcsere, és kipróbáltam más disztribúciókat is. Azt már írtam, hogy debiant választottam elsődleges disztribúciónak, de mellette folyamatosan ismerkedtem más disztribúciókkal is. De ez már a következő fejezet.

 

Kérem a hozzászólásoknál, ha valaki felismeri melyik civil szervezetről van szó és melyik arcokról, az ne fedje fel. Ha akarnak nosztalgiázni vagy velem és még pár arccal összefutni, keressen privátban.