deje blogja

Ubuntu és a thumbnailer

Múltkor jól megszívatott a csodás kis Ubuntu 12.04 LTS és a Nautilus-ban a video thumbnailer. Több gépen is használom ezt a verziót, az otthoni asztali gépemen nem ment a dolog, a laptopokon meg igen.

Miután megoldottam másképp, rájöttem mi okozza: a csodás gstreamer. Alapértelmezettként a totem videolejátszót használja thumbnail gyártásra, ami meg a gstreamer-0.90-et. Anno valamikor az nvidia-s asztali gépemen beállítottam a vdpau backend-et gstreamer-hez is - a videolejátszás megy is szépen vdpau-n keresztül, azonban a thumbnail gyártás nem. Ezért nem volt gond a laptopokon, mert azokban Intel videó van, és ott nem használok vdpau-t vagy libva-t, mert az intel dekódere nem túl jó minőségű és stabilitású.

Bugos DVB-T driver és a sleep esete Ubuntu-n

Anno jó pár hónappal ezelőtt (talán már 2 éve...) hozzám került egy AverMedia Volar HX nevű DVB-T (és egyéb) tuner cucc, USB-s cucc.
Sajnos a drivere zárt, ráadásul a 2.6.35-ös kernelnél megálltak, de némi buherálással azért működik a 3.2-es kernellel is. A problémám az volt mindig is, hogy sajnos a driver nem szereti, ha sleep-elem a gépet (nem sleep-el vagy kifagy), én viszont igen. Próbálkoztam mindenfélével (SUSPEND_MODULES, usb poweroff, usb suspend, stb) de egyetlen megoldás vált csak be: ha a driver-ről unbind-olom az eszközt, majd resume esetén vissza bind-olom.
Ha másvalaki is szív hasonló problémával, itt egy script, ami nekem erre az esetre bevált. Nem vagyok shell-script guru, szóval nem ér röhögni, ha nagyon ügyetlenül csináltam valamit.