Én úgy nagy általánosságban nem szoktam követni a lejáratot, a legtöbb cucc bontatlanul megfelelően tárolva jóval tovább bírja, mint a lejárati idő, ami alapvetően a boltoknak fontos szempont, mert addig árulhatják, de te még nyugodtan fogyaszthatod utána is, legfeljebb van rá esélyed, hogy a minősége nem lesz ugyanolyan, de én nem szoktam különbséget érezni. Bolti lekvárra rá van írva egy év, a házi lekvárok meg ott ülnek 5-10 éve a kamrában és semmi bajuk. Olaj, cukor, só, liszt a végtelenségig bírja megfelelően tárolva, a zöldség-gyümölcs-pékáru meg úgyis hamar megszottyad vagy megszárad.
Organoleptikus és vizuális módszerrel ellenőrzöm, hogy még ehető-e, mert van olyan is, hogy a lejárati idő előtt megmürdel, viszont megbontás után ugye új időszámítás indul (3-5-7 napig fogyasztható), azt meg ráírom az üvegre-dobozra alkoholos filccel, hogy mikor kezdtem meg a fogyasztását.