Megvan a Trump-kormányzat új ellensége: a magvakból préselt növényi olaj
Az oltásellenes és konteóbarát Robert F. Kennedy Jr. még 2024 végén, a kinevezése előtt szállt bele a magvakból préselt étolajokba, egy Twitter-posztjában egyenesen úgy fogalmazott: az amerikaiakat „tudtukon kívül mérgezik” étolajokkal az „amerikai kultúra részét képező gyorséttermekben”. Emiatt szerinte itt az ideje, hogy a sütéshez használt zsiradék mindenhol újra marhafaggyú legyen, mert „az étolajok az elhízásjárvány egyik fő okozói”.
De mit mondanak a dietetikusok?
Sajnos ezt már nem tudtam meg, mert nem vagyok a 444 előfizetője, de tudom a hivatalos álláspontot.
Egy kutató a koleszterinhipotézis hajnalán felismerte, hogy a növényi olajok csökkentik a koleszterinszintet, így gyorsan meg is fogalmazódott az ajánlás: csökkentsük az állati zsírokat és fokozzuk a növényi olajok fogyasztását (20). Azt senki nem vizsgálta, mi lesz a fokozott növényi olaj bevitelnek, hiszen, ha csökkenti a "halálos koleszterinszintet", csak jó lehet a végeredmény.
1966 és 1973 között folytatták le a Sydney Táplálkozás-Szív Vizsgálatot, amelyben a változatlan módon táplálkozó kontrollcsoporthoz képest a kísérleti csoportokban növelték az omega-6 fogyasztást, azt várva, hogy csökken a szívhalálozás. Ilyen hatás azonban nem volt (21). 35 évvel, amikor Christopher Ramsden és munkatársai 2013-ban újraelemezték az addig eltitkolt adatokat, kiderült, hogy a megnövelt omega-6 fogyasztás 1.7-szeresére növelte a szívhalálozás kockázatát (22). Egy másik kutatás adatait Ivan Frantz 16 évig tartotta vissza (23). Publikáláskor ő is azt állította, hogy a megnövelt omega-6 fogyasztás nem befolyásolta a halálozást. Ramsdenék ezt a vizsgálatot is elővették, és kimutatták, hogy a megemelt mennyiségű omega-6-ot fogyasztó csoport tagjai között a kontrollcsoporthoz képest kétszeresére nőtt a szívhalálozás (24).
A fentiek részletek "Dr. Joseph Mercola: Lehet, hogy a növényi olajok okozzák korunk legtöbb betegségét?" című cikkéből.
Tanulmány linkek:
20, Teicholz, N: The Big Fat Surprise. Simon & Schuster. New York, 2014.
21, Woodhill JM, Palmer AJ, Leelarthaepin B, McGilchrist C, Blacket RB. Low fat, low cholesterol diet in secondary prevention of coronary heart disease. Adv Exp Med Biol. 1978;109:317-30
22, Ramsden CE, Zamora D, Leelarthaepin B, et al. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ, 2013;346:e8707
23, Frantz ID Jr, Dawson EA, Ashman PL, Gatewood LC, Bartsch GE, Kuba K, Brewer ER. Test of effect of lipid lowering by diet on cardiovascular risk. The Minnesota Coronary Survey. Arteriosclerosis. 1989 Jan-Feb;9(1):129-35.
24, Ramsden CE, Zamora D, Majchrzak-Hong S, Faurot KR, Broste SK, Frantz RP, Davis JM, Ringel A, Suchindran CM, Hibbeln JR. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ. 2016 Apr 12;353:i1246.
25, Bartsch H, Nair J, Owen RW. Dietary polyunsaturated fatty acids and cancers of the breast and colorectum: emerging evidence for their role as risk modifiers. Carcinogenesis. 1999 Dec;20(12):2209-18.
26, Gago-Dominguez M, Yuan JM, Sun CL, Lee HP, Yu MC. Opposing effects of dietary n-3 and n-6 fatty acids on mammary carcinogenesis: The Singapore Chinese Health Study. Br J Cancer. 2003 Nov 3;89(9):1686-92.
27, Williams CD, Whitley BM, Hoyo C, Grant DJ, Iraggi JD, Newman KA, Gerber L, Taylor LA, McKeever MG, Freedland SJ. A high ratio of dietary n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids is associated with increased risk of prostate cancer. Nutr Res. 2011 Jan;31(1):1-8.
28, Pearce ML, Dayton S. Incidence of cancer in men on a diet high in polyunsaturated fat. Lancet. 1971 Mar 6;1(7697):464-7.
Érdekes lehet még másik cikke is: Linolsav - az étrendünk legpusztítóbb összetevője.
Ezekben az is érdekes, hogy konkrétan megmutatják, hogy a konszenzusos állítás alapját képező tudományos cikkek erősen félrevezetők, hazugok, manipuláltak.
Akik a konszenzusos (hazug) állításokat elhiszik, azok magukat felvilágosultnak, a tudomány emberének tartják, azokat pedig, akik a leleplező tanulmányok garmadáját fogadják el, őket laposföldhívő, konteosoknak tartanak. Lelkük rajta, fogyasszanak csak sok magolajat!