A sztori egy picit bonyolultabb, mint a hvg cikkben írják: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240725154708.htm
Az alumíniumot először gallium-indummal kezelik, ami leoldja az oxidréteget róla, ezután tud csak reagálni a vízzel. (Youtube-on pár éve divat volt videót csinálni róla, hogy a gallium hogy teszi tönkre az alumíniumot, nincs különösebb újdonság benne.) Az alumínium vízzel való reakciója során alumínium oxiddá alakul, ez természetben előforduló ásvány: korund. A vízbül miután kivette a zoxigént, a megmaradt hidrogén távozik gáz formájában. Ebben sok újdonság szintén nincs, szerintem középiskolás kémiaórán is volt hasonló kísérlet (a drága gallium-indium helyett valószínűleg nátrium-hidroxiddal).
Az új eredmény szerintem az lehet, hogy katalizátornak lehet használni egy imidazol nevű szerves vegyületet, amit nagy tömegben kávézaccból lehet kivonni és állítólag ez segít a végén a gallium-indium ötvözetet is visszanyerni újrafelhasználható formában.
(Borzasztó bonyolult módon ezzel visszanyertük egy kis részét annak az energiának, amivel eredetileg a fém-alumíniumot előállítottuk)