"Szendi Gábor (Esztergom, 1954. október 29. –) programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, író, publicista, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének egykori tudományos munkatársa."
Ő a lelkes és hangos amatőr a témában, úgy vont le téves következtetéseket az általa hozott "cherry picking" metódussal válogatott tanulmányokból, hogy az nem fedi a valóságot. A másik kedvenc sarlatánom a témában Dr. Lenkei, aki azt mondja, hogy a a kiscsirke sem kap infarktust és nem meszesek az erei, miközben a tojássárgája amiből kifejlődik magas koleszterin tartalmú.
A táplálkozással bevitt koleszterin elenyésző mennyiség a máj által előállítotthoz képest (egy vegánnak is lehet magas a koleszterinje, miközben az nem "nő" növényben...). Ezt befolyásolni nem tudod, genetikai eredetű. Ugyanez vonatkozik a szívbetegség hajlandóságra is. Van aki 60 évesen kap infarktust úgy, hogy egész életében túlsúlyos volt, bagózott és nem mozgott, és van olyan aki normális testsúly mellett átlagos életformával 40 éves kora előtt. Ezeknek a rizikóját tudod csökkenteni azzal, ha odafigyelsz pl a koleszterinre (meg a trigliceridre).