( jopi | 2021. 10. 23., szo – 12:13 )

Szerkesztve: 2021. 10. 23., szo – 12:13

Konkrétan nagyon egyszerű oka is lehet ennek az áremelésnek. Mégpedig a chip hiány. :)

Tényleg chip hiány van a piacon. Elektronikai cégnél dolgozom és már jó ideje probléma ez. Simán van, hogy egy korábban 8 centért kapható alkatrészt már csak 25 EUR-ért!!! lehet venni, mert nincs a piacon, csak nagyon korlátozott mennyiségben, amire az autóiparnak meg prioritása van a gyártóknál és ha mégis tudsz rendelni, akkor kapsz egy 2025-ös szállítási dátumot. És a többi és a többi....

Jelenleg ott tart rengeteg hardware gyártó cég, hogy sorra nekiálltak áttervezni a termékeiket (áramkörök, kapcsolási rajz, beültetési rajzok, stb), mert ahogy eredetileg megtervezték, ahhoz már nem tudják beszerezni az alkatrészeket és nem tudják legyártani. Már bevállalják azt a többlet munkát és költséget, hogy újratervezik a terméket más alkatrészekkel, akár ősrégi típusokkal is, amiket per pillanat már/még senki nem keres, csak hogy legalább tudjanak gyártani.

Szóval van, amikor nincs semmi spekuláció az áremelkedés mögött, csak annyi, hogy emelkedtek az árak. ;) Hogy azok miért emelkedtek....az egy másik kérdés.