( SCOPE | 2021. 07. 22., cs – 21:31 )

Most miért sírunk már megint?

Mert egyes újságírók utasításba adták a műbalhét?

A GSM rendszert 1983-ban kezdték el fejleszteni, és éppen 30 éve, 1991-ben indult el Finnországban.

Azóta annyi történt, hogy a fizikai komponenseket áttették szoftver/szerver alapúra, de ugyanúgy van HLR, BSC, BTS, MSC, VLR, EiR, stb...  és a roaming procedúra is pontosan ugyanúgy történik, mint 30 évvel ezelőtt.

A 4G ehhez annyit adott hozzá, hogy behoztak néhány új frekvenciát a nagyobb sebesség érdekében, és összevontak, virtualizáltak és átneveztek pár komponenst, ami a gyakorlatban kb azt jelenti, hogy már ugyanazon szerveren is elfut, meg pár helyen lecserélték a rádiós egységeket szoftverrádiós alapokra (ez utóbbi, egyébként az 5G-nek lesz majd egy nagy újítása), de az alapkoncepció, még mindig az eredeti.

A másik sebezhető őskövület az 1975-ben megálmodott, 37 éve, 1984-ben bevezetett, ma is használt SS7 protocol.
( https://en.wikipedia.org/wiki/Signalling_System_No._7 )

Analógiaként, vajon egy internetre kötött, 30 éves MSDOS (kis jóindulattal Windows 3.1, de még az is fiatalabb) rendszert mennyire nehéz ma feltörni?
(Ha egyáltalán elképzelhető az MSDOS, és az "internetre kötés" fogalma egy mondaton belül...)

 

De mást is kérdezek:

Miért van az, hogy a kommersz Andorid-os telefonban a Beállíátosk/Alkalmazások/Gboard (képernyő-billentyűzet alkalmazás), havi összesítésben 10-15 Megabájt adatforgalmat bonyolít.

Miért??

Mi a reteknek kell ehhez az internet ??, ha összesen annyi a dolga, hogy a lenyomott betűt átadja az alkalmazásnak, amelyik éppen a képernyőn van?

 

És ugyanitt kéne emlékeznie mindenkinek arra a 2006-2007 körüli CNN-es interjúra, ahol Zuckerberg a kerek szemeivel elmeséli, hogy az amerikai védelmi minisztérium megbízásából a CIA 5 millió dollárral támogatta, az akkor még csak néhány ezer felhasználóval rendelkező, indulófélben lévő facebook-ot.