A brikettből is van ezer fajta, még jó, hogy mindre ráírják az alapanyagot :-)
Ez csontszáraz (10% alatt), gyakorlatilag fűrészpor, ami össze van préselve.
Azért is van műanyag csomagolásban (sajnos) mert a légköri nedvességet felveszi.
A fa szárazságáról az alábbiakat tudom mondani: tényleg friss vágású fát még nem mértem,
csak olyan ami pár héttel azelőtt volt vágva, hogy odaért a fatelepre. Ez volt 40-50%os nedvességtartalom.
Ha ezt a fát tavasszal felvágod, hasogatod, és napsütötte, szeles helyre teszed (csak a tetejét) letakarva, akkor fűtési idényre (fél év múlva) már ~25% körül lesz, ez már jó fűteni.
Arról ne álmodj, hogy szabad levegőn 15-20% alatti nedvességtartalmat érsz el.
Mondjuk azt, hogy ez a "tökéletesen légszáraz" fa a Te elképzelésednek megfelelően.
Nyilván ezen még valamit lehet faragni, ha egy egy száraz, meleg helyen van betárazva (kazánház).
Igen, az általam írt 48Ft/kg az a korrekt helyről vásárolt,kalodás keményfa(!)
Ennél nem hiszem, hogy 30% lenne víz. Nem éri meg nekik locsolni (mint a kuglisnál), ha meg csak annyiba kerül a vevői elégedettség, hogy letakarják, akkor miért ne?
Ps: azért amikor "félszáraz" fából rakják fel az 1.7m3-t amire kiszárad, roskad, azon sem lepődnék meg, ha 10%-t.