( zZsOlTi | 2017. 12. 06., sze – 16:54 )

"A szénhidrát diffúzióval jut be a vérbe gyorsan"
Csak egy fajta szénhidrát van, ami így jut a vérbe: a szőlőcukor (glükóz/dextróz). Minden mást előbb feldolgoz a szervezet és glikogénné alakít (a glikogén feleslegből meg zsír lesz - ezért kerüednő a túl sok és/vagy gyors felszívódású szénhidrát).

"A szabályzatlan felszívódás miatt a vércukorszint ingadozik, először magas lesz, aztán pedig túlszabályozódás (a szabályzó túllövése) miatt túl alacsony."

Ez csak a gyors felszívódású szénhidrátokra igaz. A lassúak -pl pont a zabpehely- nem dobják meg a vércukor szintet (alacsony glikémiás index), lassan és egyenletesen szívódnak fel, ezért ehetik pl cukorbetegek is.

Egyébként a gyors felszívódású szénhidrátoknak is megvan a helye, pl egy edzés után az izmok glikogén raktárait gyorsan helyreállítják/feltöltik, ebben a megemelkedett inzulin szintnek is komoly szerepe van.

"Amúgy ebből az is levezethető, hogy aki képes tudatosan korlátozni magát, rendesen mozog (kiüríti a glikogénraktárait), és lassabban felszívódó szénhidrátokat eszik (tehát nem szőlőcukrot), vagy csak annyit amennyit épp fel tud venni az izomzata, az sokáig elkaristolhat sok szénhidráttal és kevés zsírral is."

Jéééé, tehát akkor nem baj, ha zabpelyhet eszek, ha ez egy tudatos étrend része? :)