( zZsOlTi | 2017. 12. 03., v – 15:57 )

"hogy a fórumozók jelentős része mindenhez IS ért, többek között profi dietetikus és orvos."

De szerencsére itt vagy te, aki helyreteszi a dolgokat :D Kár, hogy leírtál egy csomó féligazságot.

"Az ember nem gabonaevő."
Az ember mindenevő. Már a kőkorszakban is ettek gabonaféléket. De miért csak a gabonáról beszélsz a szénhidrátokkal kapcsolatban? Szénhidrát gyakorlatilag mindenben van. Zöldség, gyümölcs, gombák, hüvelyesek, stb. Azt mondod ilyeneket sem evett soha az ember és nem is kéne ilyesmit enni?

"Az ember a szénhdirátoktól zsírt épít"
Ez így ebben a formában nem igaz. A szénhidrátok a szervezet elsődleges energia forrásai. De eleve többféle szénhidrát van, mindegyiket máshogy dolgozza fel a szervezet. Az, hogy mennyiből lesz végeredményként glikogén és jut el pl az izmokba vagy az agyba, és végül mennyi felesleg(!) raktározódik zsírként, az nagyban függ attól, hogy milyen szénhidrátot (egyszerű/összetett, gyors/lassú felszívódású), milyen mennyiségben (felesleg?) és mikor eszel, és hogy ez hogy igazodik az életmódodhoz (mozgás).

"A koleszterinmítosz az utóbbi években bukott meg, mint följebb írták, kell a normális hormontermeléshez is."
Nem bukott meg semmi, mert soha senki nem mondta, hogy nem kell koleszterin a szervezetnek: van egy normális koleszterin szint. Ami a normális fölött van (pláne sokkal), na az nem jó. Ez meg összefüggésben van azzal, hogy mit eszel.
Azért gondolom azt nem mondod te sem, hogy egy eleve elhízott embernek nem árt a napi többezer kalóriányi telített zsírsav, amit magához vesz kaja címén? Vagy kell neki a normális hormon háztartáshoz? Mondjuk így meg lehet ideologizálni a felesleges zabálást.

"Az érfalakra lerakódó zsírról is már egy jó ideje pedzegetik, hogy baktériumok okozzák, nem a táplálékkal bevitt zsír."

Ja, a zsírnak semmi köze hozzá..