Ez az egész "savtalanítsunk" mánia egy nagy marhaság, és rárepült az élelmiszeripar egy része mégis, szerinted nem próbálják meg látszólag tudományosan megindokolni?
Aki kicsit is tanult élettant, az tudja, hogy a homeosztázist megbontani nem egyszerű feladat hétköznapi táplálékokkal. A szervezet sav-bázis egyensúlya meg az egyik legerősebben kontrollált része ennek, a vércukorszintet pl. könnyű megborítani bármely irányba, de a vér pH-ját csak drasztikus beavatkozással lehet, aminek ráadásul szinte azonnal súlyos, de legalábbis jól látható és érzékelhető tünetei vannak.
Persze feleslegesen sok savat bevinni a szervezetbe nem jó ötlet, még akkor sem, ha a feldolgozható mennyiség alatt van. A feles savbevitel a veséket károsíthatja pl., de nem az élelmiszerekben levő citromsav meg a legtöbb gyümölcssav, hanem azok, amelyek egyébként nem vesznek részt az anyagcserében, és rossz hatásfokkal semlegesíti őket a szervezet (pl oxálsav-származékok).